Krämig pasta med kyckling och grönt





Till 4 personer


3-4 kycklingfileér
2 tsk grillkrydda
Smör
300g pasta
2 schalottenlökar
1/2 purjolök
8 salladslökar
200g sockerärter
1 hönsbuljongtärning
2dl vatten
4 vitlöksklyftor
1 msk färska rosamrinblad
1 msk olivolja
1 påse färsk babyspenat
2dl creme fraiche
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar

Rosmarinkvistar och parmesan till garnering

Gör så här:

1. Krydda kycklingfileérna med grillkryddan och lägg dem i en smord ugnssäker form. Låt de vara i ugnen på 225° tills innertemperaturen är runt 70°. Ta upp fileérna och skölj ur pannan. Låt dem svalna under aluminiumfolie.

2. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Låt den rinna av i durkslag.

3. Skala och skiva schalottenlöken. Ansa och strimla purjo och salladslöken och sockerärterna. Hetta upp stekpannan med smör. Fräs grönsakerna några minuter under omrörning. Smula över buljongtärningen och tillsätt vattnet. Rör om, sänk värmen och bräsera grönsakerna cirka 2 minuter. Ta från värmen.

4. Skär kycklingen i små bitar och blanda med grönsakerna. Skala och skiva vitlöken. Fräs vitlök och rosmarin i olja cirka 1 minut. Blanda i den nykokta pastan och spenaten. Vänd ner kyckling och grönsaker. Blanda i créme fraiche. Låt allt bli genomvarmt. Smaka av med salt och peppar.

5. Garnera med hyvlad parmesan oc rosmarinkvistar.

-En rätt som jag trodde skulle vara mycket godare, men som var helt okej ändå:)

Christinas frukostbröd








Cirka 20 stycken


Ugn: 225°

12g jäst
5 dl kallt vatten
2 tsk salt
1 msk olivolja
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1 dl linfrön
1 dl hackade hasselnötter
2 dl havregryn
9 dl fullkornsdinkelmjöl (7 till degen och 2 till utbakningen)

Rör ut jästen i vattnet och rör ihop alla ingredienser, helst i en köksmaskin. Arbeta degen i maskin i 10 minuter eller rör ordentligt för hand med en rejäl slev. Degen ska vara kladdig. Låt degen jäsa 1 timme och 30 minuter under bakduk.

Knåda in utbakningsmjölet i degen och kavla ut till en lång, cirka 10 cm bred remsa som är 1 1/2 cm tjock. Skär cirka 20 bitar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Pensla bröden med uppvispat ägg oc strö över sesamfrön. Jäs bröden 30 minuter och grädda dem sedan mitt i ugnen cirka 12 minuter.

-Bröd med väldig nötig smak, men som är väldigt god. Man vänjer sig vid  smaken. Ett bröd som mättar väldigt bra också:)

Kryddiga burgare



Ingredienser:


500 g blandfärs
2 lökar
2 vitöksklyftor
2 msk paprikapulver
1 msk olivolja
1/2 dl kolsyrat vatten
Salt och svartpeppar

Tillagning:


Riv löken och pressa vitlöksklyftorna. Blanda färsen med den fint hackade löken, vitlöksklyftorna, kryddorna och det kolsyrade vattnet. Forma smeten till hamburgare och grilla dem till de är genomstekta. Servera med grönsaker, hamburgerbröd, olika dressingar och klyftpotatisar

-Ett annorlunda recept som verkligen ger skäl för sitt namn. Godast att äta dem första dagen, tyckte de inte alls var lika goda dagen efter.
Roligt att testa annorlunda recept, men slår ändå ett slag för hederliga vanligt kryddade hamburgare :)

Falska wallenbergare





Till fyra personer


500 g blandfärs
2 äggulor
2 dl matlagningsgrädde
1 msk koncentrerad kalvfond
1/2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar

Mos:

800g mjölig potatis
2 msk smör
2 dl mjölk
1 tsk salt

Till servering:

Kokta ärtor och tunna morotsstavar, samt lingonsylt

Gör så här:

1. Mos: Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Häll av vattnet och blanda i smält smör och uppvärmd mjölk. Använd en elvisp att vispa ihop det med. Salta.

2. Biff: Sätt ugnen på 150°. Rör färsen med äggulorna, en i taget. Rör ner salt och peppar. Arbeta in grädden lite i taget tills sneten känns smidig. Forma fyra biffar. Stek dem i smör 1-2 minuter på varje sida. Lägg över dem på ett ugssäkert fat och stek färdigt mitt i ugnen 15 minuter. Kolla till då och då, för att se så de inte blir torra.

3.
Koka grönsakerna och servera dem och lingonsylten med moset och biffarna:)

-Klassisk och god vardagsrätt :)
Räcker till luncher dagen efter :)

Apelsin, Mango, Ananas och äpple juice :)







Förra veckan blev det att göra juice igen:) Man tager vad man haver, så att säga:) Blev lite olika frukter som vi pressade i råsaftcentrifugen, vips så har man juice:) Stort plus för det, stort minus för alla delar man måste diska efteråt, men det är det allt värt ändå:)

Mini vaniljcupcakes med florsocker♥







De här små sötingarna bakade jag förra helgen när moster Pia, Richard och Maja var här:) Söta som bara den och goda:)

16 mini cupcakes

125 g smör
2 ägg
3/4 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 tsk vaniljextrakt
Florsocker till topping

Förvärm ugnen till 175°C. Smält smöret.Vispa ägg och socker till en pösig smet i en skål. Sikta ner mjöl, bakpulver och salt i omgångar. Rör om väl.

Tillsätt det smälta smöret och vaniljextraktet. Vispa igen till en slät smet. Fyll cupcakeformarna till 2/3 med hjälp av en matsked. Grädda i ugnen i 20-25 minuter, då bör kakorna vara vackert gyllenbruna och provstickan torr när du stuckit i dem.

Till sist, pudra dem med florsocker

-Så himla söta:) Ännu lättare att göra än vanliga cupcakes dessutom. Fler mini cupcakes kommer det garanterat att bli:)

Ljus kavring









2 stycken limpor


2msk rapsolja
5dl filmjölk
30g jäst
2dl mörk brödsirap
1 tsk salt
Cirka 15dl rågsikt

  • Värm oljan och filen till 37°. Rör ut jästen i degspadet. Tillsätt brödsirapen och saltet. Rör om.
  • Blanda till sist ner rågsikten så mycket att degen släpper bunken. Låt jäsa i 40 minuter.
  • Knåda degen blank och smidig. Forma den till 2 lika stora limpor. Lägg dem i smorda 1 1/2 liters formar.
  • Låt jäsa igen, nu i 30 minuter. Sätt ugnen på 175°.
  • Grädda i 30-60 minuter, nederst i ugnen, tills brödet låter ihåligt när du knackar lätt i botten. Låt svalna under bakduk.

-Otroligt gott bröd. Ser jättefint ut också:) Lär bakas många gånger om framåt:) Jag bakade det här igår, så att Alfred också kunde ha med sig det till praktiken nu eftersom han ska sova där två nätter.

Skyr



De här var väldigt dyra, men å andra sidan också otroligt goda. Värda att testa:) Nästan blivit både min och Alfreds favoriter, men lär bli att köpa då och då, annars blir man nog ruinerad. Trots den lilla storleken, mättar de mycket:)

Spenatpasta med fetaost och skinka



4 portioner

Cirka 6 dl pasta

Sås

1 paket (cirka 250g) djupfryst hel spenat eller 1 påse (cirka 150g) färsk spenat
2 dl strimlad purjolök
1msk smör
1 paket fetaost
2dl créme fraiche
150-200g kassler i strimlor
Salt och peppar
2 tomater skurna i mindre bitar

1. Koka pastan enligt anvisningen på paketet. Grovhacka spenaten, det går lätt om du först låter den halvtina i mikrougnen. Riv eller strimla den färska spenaten. Fräs spenaten i smör i en kastrull tillsammans med löken.

2. Blanda ner den grovt rivna osten och låt den smälta på svag värme under omrörning. Späd med créme fraiche.

3. Lägg i kasslerstrimlor. Smaksätt försiktigt med salt och peppar. Koka upp såsen. Späd eventuellt med lite kokspad från pastan. Häll upp pastan i en varm skål och blanda den med såsen. Garnera med tomatbitar.

-Krämig pch god rätt. Är godare om tomaten är solmogen eller tillagad i ugn. Perfekt vardagsrätt.

Kikärtssoppa








4 portioner


1 gul lök
4 morötter
1 liter grönsaksbuljong (tärning + vatten)
8 dl kikärtor, kokta från burk
3 tsk curry
3 krm salt
Några droppar tabasco
3 msk bladpersilja

Servering:

Turkisk yoghurt och ostsmörgåsar

Skala och finhacka lök och tärna moroten. Koka upp buljongen med lök och morot och låt sjuda under lock cirka 10 minuter. Tillsätt kikärtorna och låt dem bli varma. Smaka av med curry, salt och tabasco.

Servera soppan med turkisk yoghurt och ostsmörgåsar

-Trodde inte den här rätten skulle vara god alls, men ack så fel vi hade. Var precis tvärtom. Gudars vad gott det var och väldigt mättande! Vi använde "het" curry, så det blev en aning för starkt, men det kompenserades med den turkiska yoghurten. Med ostsmörgåsarna, blev detta en perfekt rätt:) Nam nam!

Knaprig kyckling, kryddad som i provence





Till 4 personer:


1000g kycklinglår med skinn
1 tsk salt
3krm nymald svartpeppar
1tsk hackad rosmarin
1tsk olivolja
4 vitlöksklyftor
1 msk pressad citron
150g haricots verts
1/2 msk olivolja
2 tomater
4 rosmarinkvistar
1 paket fetaost

Ugnsstekt potatis:


750g potatis
2msk olivolja
1 tsk salt
1krm nymald svartpeppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225°. Krydda lårbitarna med salt, peppar och rosmarin. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs kycklingen på hög värme cirka 1 minut på varje sida. Lägg över dem med skinnsidan upp i en ugnssäker form.

2. Skala och halvera vitlöksklyftorna. Lägg dem runt om kycklingbitarna i formen. Pressa över citron och stek klycklingen mitt i ugnen cirka 25 minuter.

3. Skölj, skrapa och dela potatisen i mindre bitar. Blanda potatis, olja, salt och peppar i en ugnssäker form.

4. Stek potatisen samtidigt som kycklingen, 25-30 minuter. Rör om efter halva tiden.

5.
Dela haricots vertsen i mindre bitar. Tärna tomaterna. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs bönorna cirka 1 minut. Blanda ner tomaterna och stek cirka 1/2 minut. Lägg bönor och tomater i formen tillsammans med kycklingen. Lägg på rosmarinkvistar och smulad fetaost. Stek mitt i ugnen ytterligare cirka 10 minuter, tills osten smält till hälften.

6. Severa direkt tillsammans med potatisen :)

-Jättegod rätt. Detta åt vi i måndags, lyxig måndagsmat. Vi tog en röd paprika och lite belugalinser och hade med bland de andra grönsakerna också. Blev väldigt lyckat:) Alfred fick riktigt lyxiga lunchlådor till praktiken:)

Fläskkarré med belugalinssallad och chilicréme fraiche





1kg fläskkarré utan ben
1/2 påske Maria bbq rub
3dl kokta svarta beluga linser
1 röd paprika, finhackad
1 rödlök, finhackad
1/2 påse bland sallad
1 citron, saft + rivet skal
1 msk olivolja
1dl lätt créme fraiche paprika/chili
4 portioner potatisklyftor
1 msk olivolja
Salt och peppar

Sätt ugnen på 250°.

Gnid in fläskkarrén runt om med Santa Maria rub. Stek hastigt i panna för fin färg och låt steka färdigt i ugn i 150° tills innertemperaturen nått 65°.Låt sedan vila innan den skärs upp.

Koka linserna enligt instruktion. Blanda linserna med paprika, rödlök, blandad sallad, citron och olivolja, smaka av med salt och peppar.

Servera med lätt créme fraiche paprika/chili och ugnsrostade potatisklyftor.

-Den här rätten bjöd vi kompisar på i helgen. En rätt vi aldrig gjort förut, men som blev väldigt god:) Vi tog även vanlig créme fraiche och hade som komplement till den andra såsen.

Key lime pie







Den här efterrätten gjorde jag i helgen och bjöd vänner på:) Vi åt den ljummen med grädde till:) Idag till måndagsfika fick det bli lite vaniljglass på toppen, funkade prima det också:) Man tager vad man haver ibland, som man brukar säga:)

6 små pajer

kexbotten

200g digistivekex
100g smör

Fyllning
1 burk kondenserad mjölk (400g)
4 äggulor
Skal och saft av 5 limefrukter

Vispad grädde till servering

1. Sätt ugnen på 175g. Krossa kexen i en påse, så de smulas ner till mindre bitar. Blanda dem sedan med smält smör. Tryck ut blandningen i botten och upp på kanterna i 6 mindre pajformar.

2. Förgrädda pajskalen i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna.

3. Blanda kondenserad mjölk med äggulor, rivet limeskal och saft. Låt smeten dra åt sig smak av limeskalen i minst 30-60 minuter. Sila smeten genom en finmaskig sil och släng skalen.

4. Fyll pajskalen och grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter (något längre om det är en stor paj). Låt dem svalna och servera med vispad grädde.

-Eftersom limeskalen blev så små när vi rev dem i rivjärn, struntade vi i att sila bort dem. Blev gott ändå, men självklart med en starkare lime smak. Gott med både vispgrädde och vaniljglass. De ser så söta ut i de små formarna:)

Egenpressad juice

Finns det något lyxigare? Tror nästan inte det. Vi har ju fått dille på det här med smoothies. Och när jag köpte en bok med recept på smoothies, fanns det recept på olika juicer i den också. Så för ett tag sen köpte vi en råsaftscentrifug. Jag vet, knepigt namn. Än så länge har vi testat den en gång bara, men oj så gott det blev:) Lär bli många fler gånger:)

















Kunde inte välja någon av bilderna till just det här inlägget, så fick bli alla istället. Tyckte dem var så fina:) Den här frukosten åt vi för några dagar sedan:) Egenpressad juice med äpplen och apelsiner, mumma:)

Pizza con gli asparagi e formaggio di capra










Basic pizzadeg

Grundrecept

För en hel långpanna

15g färsk jäst
3dl ljummet vatten
2 tsk strösocker
1tsk flingsalt
2msk olivolja
1dl durumvete
5 1/2-6 dl vetemjöl special

1.
Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt ströcoker, flingsalt och olivolja.

2.
Tillsätt durumvete och lite vetemjöl i taget och knåda degen i maskin i cirka 10 minuter tills degen är elastisk.

3. Strö över lite vetemjöl och jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter. Sätt samtidigt på ugnen på 250°.

4
. Bred ut degen i en ugnssäker form (ha bakplåtspapper i också). Smaksätt med valfri fyllning. Grädda i mitten av ugnen i cirka 5 minuter.


-Jättebra pizzadeg. Det bästa receptet jag använt någonsin tror jag :)




Tomatsås till pizza


Grundrecept

till en hel plåt med pizza

2 klyftor vitlök
5 solmogna tomater
1msk smör
1msk flytande honung
1tsk vitvinsvinäger
Flingsalt
Svartpeppar från kvarn

1.
Skiva vitlöken tunt och tärna tomaterna fint. Värm en kastrull och fräs vitlöken lätt i smör.

2. Tillsätt honung och tärnad tomat. Koka såsen tills tomaterna är helt mjuka och såsen har tjocknat, cirka 20minuter. Smaksätt såsen med vinäger, salt och svartpeppar. Låt svalna.

-Speciell tomatsås, men väldigt god. En riktig höjdare :)


Pizza con gli asparagi e formaggio di capra
En hel långpanna

1 sats valfri pizzadeg och tomatsås
1 knippe grön sparris
1 paket fetaost
250g mozzarella
2dl svarta oliver
5 kvistar färsk rosmarin
Olivolja
Svartpeppar från kvarn

1.
Sätt ugnen på 250°. Gör i ordning pizzadegen och såsen.

2. Skär bort nedre delen av sparrisstjälkarna och koka dem i cirka 2 minuter i välsaltat vatten. Låt dem svalna i isvatten och skiva dem i bitar.

3. Kavla ut degen tunt och bred på ett tunt lager med tomatsås. Skär fetaosten och mozzarellan i bitar och strö över pizzan. Lägg även på oliver, sparris, hackad rosmarin och krydda med svartpeppar.

4. Grädda i mitten av ugnen i 5-10 minuter. Ta ut pizzan och ringla över lite olivolja.

-Underbart god pizza. Helt suverän. Kommer garanterat att göras flera gånger :)

Som juveler



2 granatäpplen, urgröpta kärnor
3 små passionsfrukter, urgröpt fruktkött
1 dl yoghurt

1.
Mixa granatäppelkärnorna försiktigt och sila sedan blandningen genom en fin sil.

2. Tillsätt yoghurten och passionsfrukten, rör om och garnera med några granatäppelkärnor

-Fick ingen egen bra bild, så tar kort på bokens bild, så ni får se hur det ser ut. En god smoothie, men som blev väldigt rinnig. Fräscha smaker, mumma:) Drack den till frukost idag :)

Pizzasallad



Så här gör man:

Finriv vitkålen i en matberedare eller med ett rivjärn. Strö lite salt över och låt ligga en stund så att kålen börjar vätska sig, cirka 10 minuter. Krama ur vätskan och häll på en dressing gjord på matolja, ättika, socker, salt och peppar. Sen är det bara att göra pizzan:)

-Vi gjorde en pizza och hade till detta. Att göra egen pizzasallad är enkelt. Kan dock vara lite svårt med måtten på kryddningen och sådär, men det är bara att testa sig fram och smaka av ofta, så blir det säkert bra:)

Fiskelycka



Jag vet, bilden är under all kritik. Tog aldrig kort på maten den dagen vi gjorde den, så den här är från dagen efter när jag åt det som lunch. Ser ut som geggamoja, fast kan försäkra er om att det var en väldigt god sådan.

4 portioner

600g vit fiskfilé
1 tsk salt
2 1/2 dl pastasås tomat och créme fraiche
1/2 dl hackad basilika
2msk ströbröd
1dl riven ost

Sätt ugnen på 225°. Skär fisken i portionsbitar och salta runt om. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Häll över såsen. Strö över basilika, ströbröd och ost. Gratinera i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Servera med kokt ris.

-Hur enkel fiskrätt som helst att göra och är samtidigt jättegott. Smakar lika gott dagen efter:) Det här receptet kommer från Arla kökets kokbok "vardag"-lättlagade favoriter på max 30 minuter. Underbar kokbok, finns massor med gott och lätt att göra:) En kokbok för alla helt enkelt:)

Go fika:)





Alfred köpte med sig lite go fika hem efter att han slutade sin praktik i torsdags. Den goda muffinsen åt vi samma dag, riktigt mäktig och god. Glassen fick sparas till idag. En ny glass, en riktig choklad chock. Kan meddela att detta täckt mitt sockerbehov för väldigt lång tid framöver;)

Korvgryta med bönor



4 portioner

1 och 1/2 paprika
400g falukorv
4dl krossade tomater
2 tsk sambal oelek
4 krm salt
4 dl vita bönor
4 msk koriander

  • Skölj, kärna ur och tärna paprikan. Skär korven i bitar.
  • Koka upp de krossade tomaterna med sambal oelek och salt. Tillsätt paprikan och korv och låt puttra under lock cirka 5 minuter. Tillsätt bönorna och låt dem bli varma. Strö över koriandern.
  • Servera korvgrytan med lantbröd och creme fraiche.
  • -Vi fräste korven lite i smör innan, för att den skulle få lite fin yta och färg. Var god rätt, men var varsam med sambal oeleken, lätt att det blir för mycket, vilket blir väldigt starkt. Hur enkel rätt som helst att göra, går hur snabbt som helst.


Våfflor med massa gott:)








Vardagsvåfflor

10 laggar

50g smör
2ägg
6-7dl mjölk
5dl vetemjöl
2krm salt

  • Smält matfettet och låt det svalna. Vispa upp äggen i en skål. Tillsätt hälften av mjölken och hela mjölkmängden. Vispa eller rör smeten slät. Häll i resten av mjölken, saltet och matfettet.

  • Hetta upp våffeljärnet och smörj första laggen med lite matfett. Grädda våfflorna guldgula. Servera genast eller lägg på ett galler, så håller de sig krispiga.

  • Servera våfflorna med olika sylter, grädde och frukter.


  • -Vi fick för oss att göra våfflor till lunch en dag. Var jättegott, är ju inte så ofta man äter våfflor precis. Kom på att våffeldagen är den 25mars eller vad det är, men då äter vi nog inte våfflor. Får räcka för ett tag fram över.

Banan och lingon smoothie



Jag hoppas att ni vet vid det här laget hur man gör en smoothie, så mycket jag hela tiden lägger upp om olika recept på det. Det är hur enkelt som helst att göra och så gott:) Alfred och jag är inne på det riktigt mycket nu:) Har dessutom köpt massa frukt som vi tänkte göra juice på:) Passa på att köpa olika frukter, är extra billigt på Coop nu:)

I den här har vi lite yoghurt, banan och frysta lingon:)
Ta så mycket ni själva beräknar att äta upp.
Mixa ihop allt och häll upp i ett större glas och njut:)

Ungersk kycklingpasta





4 portioner

2 kycklingfileér
Cirka 300g pasta
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1dl ajvar relish
2msk färsk timjan eller 1 tsk torkad

Koka pastan. Skär purjolöken i stimlor på längden. Lägg dem i pastavattnet när det återstår någon minut av koktiden. Stek kycklingen i mindre bitar. Skala och hacka vitlöken. Koka upp grädde och ajvar relish i en kastrull. Lägg i kycklingen, vitlök och timjan. Låt koka någon minut. Servera såsen med pastan.

-Väldigt smakrik och god kycklingrätt. Vi tog mer ajvar än vad som står, blir mer smak. Vi använde en mild ajvar. Hade nog varit godare med en starkare variant. Ett tips är att låta purjolöken vara med i kycklingröran istället för pastan. Tror det blir bättre. Purjolöken smakar ingenting som den är när den kokats med pastan, tror den får behålla smaken mer om den är med i kycklingröran.

Baguetter









4 stycken

25g jäst
5dl vatten
2tsk salt
1msk sirap
1dl grahamsmjöl
Cirka 10 1/2 dl vetemjöl

1. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till cirka 37°. Rör ut jästen med lite av vattnet, tillsätt restrerande. Rör i salt och sirap.

2. Arbeta in grahamsmjöl och vetemjöl lite i taget till en smidig, lös deg. Strö över vetemjöl och låt jäsa under bakduk cirka 1 timma.

3. Häll upp degen på mjölat bakbord. Knåda inte utan dra försiktigt ut degen till en rektangel. Strö över vetemjöl och skär ut fyra längder med vass kniv. Vrid dem lätt och lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa cirka 10 minuter.

4. Grädda i 250° i 10minuter, sänk värmen till 150° och grädda ytterligare 10minuter. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.

-Enkla att göra och blir jättefina:) Perfekta att ha i frysen och plocka fram när man ska äta soppa eller andra bra tillfällen:) Smakar väldigt gott också:) Ett tips är att inte glömma dem i ugnen. Två av dem gjorde jag tyvärr det med. Hur vet jag inte, men tabbar händer ibland. Tur då att de är så lätta, att man snabbt kan göra nya igen.

Gjutjärnssallad med rödbetor och renskav



För fyra personer


4 rödbetor
2 tsk socker
2 msk ättiksprit
2 rödlökar
8 cm purjolök
1 paket fryst renskav
200g skogschampinjoner
Cirka 100g roman eller cosmopolitansallad
1dl plockad persilja
1/2 dl frysta lingon
Vatten
Olivolja
Salt
Svartpeppar


Gör så här:

1. Koka upp 1 liter vatten, socker, ättika och 1tsk salt i en kastrull. Lägg i rödbetorna och koka dem mjuka under lock. Häll av. Gnid av skalet på rödbetorna under rinnande kallt vatten. Skär i klyftor.

2. Skala, dela och skär rödlöken i strimlor. Ansa och skär purjolöken i strimlor.

3. Fräs renskavet i en stekpanna, gärna av gjutjärn, i 3msk olja. Lossa skavbitarna från varandra och finfördela under stekningen.

4.
Lägg i champinjonerna, gärna hela, och låt dem få färg. Tillsätt 1 msk olja och rödlöken, fräs ytterligare någon minut. Blanda i purjolöken och ta pannan från värmen. Krydda med salt och peppar.

5. Tillsätt rivna salladsblad och persilja när fräset svalnat något. Blanda ner rödbetor och strö över lingon. Servera genast.

- En av de godaste salladerna jag ätit. Riktigt mumsigt:) Hade aldrig ätit renskav förut, så detta blev en positiv överaskning:)

Avokadosallad med sidfläsk och tomatröra









För 4 personer

300g rimmat siffläsk i bit
2 askar sockerbönor
1 knippe salladslök
2 avokador
1/2 lime
Cirka 100g roman eller cosmopolitansallad
1 påse baby spenat
1/2 ask solrosskott
Smör, flingsalt, nymalen svartpeppar

Tomatröra:

1 burk soltorkade tomater (200g)
2 msk färskpressad limejuice
1 dl keso

Gör så här:

1. Börja med röran. Häll av och finhacka de soltorkade tomaterna. Blanda med limejuice och keso.

2. Skär sidfläsket i tunna skivor. Stek det kanprigt i 1 msk smör i en het stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.

3. Strimla sockerbönor och salladslök. Dela, kärna ur och gröp ur avokadon. Skär i skivor. Pressa över lite limejuice. Bryt salladen i grova bitar.

4. Blanda sockerbönor, salladslök, avokado, sallad, rucola och solrosskott.

5. Varva sallad och tomatröra i en skål eller på ett serveringsfat. Toppa med sidfläsket. Strö över flingsalt och mal över lite peppar.

-God sallad men blir lite tjatigt efter ett tag. Väldigt många olika smaker som nästan gör det starkt i munnen, därför är det extra gott med avokado i salladen. Hade tyckt det varit roligare för ögonen om det hade varit fler färger i salladen än allt det gröna. Lite rött och gult med mera:) Ska vara fröjd för ögonen när man äter maten;) Ser maten fin ut, blir det automatiskt bättre upplevelse:)

Vaniljsmoothie med blandade bär





Vi mixade några dl vaniljyoghurt med en mix med olika bär. Vips så hade vi en god smoothie:) Bärmixen bestod bland annat av blåbär, gojibär, havtorn. Inte den godaste smoothien, men inte så fy skam heller. Ibland får man testa sig fram helt enkelt:)

Frost


Maten vi fick på finsittningen på Frost för någon vecka sen:) Inte bästa bilden, men gott som fasen var det. Parmalindad kycklingfilé med vitlöksstekta grönsaker, två olika såser, en lite starkare och en mildare och sen klyftisar till:) Riktigt mumsigt:) Var helt klart värda pengarna:)

Saffransbullar med äpple, kanel och mandelmassa



Cirka 16 stycken

Deg:

25 g jäst
8 1/2 dl vetemjöl
1 krm salt
2 1/2 dl mjölk
1 kuvert saffran
1/2 dl strösocker
75 g rumsvarmt smör
1ägg

Fyllning:

75g rumsvarmt smör
2 tsk kanel
75g mandelmassa
1 äpple

Ägg till pensling
Pärlsocker till dekor

Smula ner jästen i en stor degbunke. Mät upp och blanda mjöl och salt. Ljumma mjölken till fingervärme. Stöt saffranet fint tillsammans med lite av sockret och rör ut i mjölken. Häll mjölken över jästen och lös upp den. Tillsätt även mjölblandningen, resten av sockret, det mjuka smöret och ägget. Arbeta ihop till en deg och knåda degen ordentligt, gärna 5 minuter i hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter. Rör under tiden ihop smör och kanel till fyllningen.

Kavla ut degen till en rektangel, cirka 1cm tjock. Bred på kanelsmöret och riv över mandelmassan. Riv äpplet, låt eventuellt vätskan rinna av och strö sedan över degen. Rulla ihop degen och skär rullen i tjocka skivor. Lägg bullarna med jämna mellanrum i bullformar eller på bakplåtspappers klädda plåtar. Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och grädda i mitten av ugnen i 225° i cirka 8-10 minuter.


-Bullarna blev väldigt stora. Man skulle kunna göra dem mindre och därmed få fler. Speciella men goda bullar. Ser så fina ut med den gula färgen av saffranet:)

Snabb tonfiskpasta med grönt







4 portioner

Koka 350 g pasta, enligt anvisning på förpackningen. Låt 400g frysta broccolibuketter koka med de sista 2 minutrarna. Skala och hacka 1 rödlök. Skär 2 tomater i mindre bitar.

Lägg rödlöken i en skål tillsammans med 1 pressad vitlöksklyfta, finrivet skal av 1 citron, 3 msk citronjuice och 3 msk olja. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. Blanda lökröran med tomaterna, 2 msk kapris, 3 msk finstrimlad persilja, 2 msk finskuren dill och 3 små burkar tonfisk. Häll av pastan och broccolin. Servera med tomat och tonfiskröran.

(För att få en krämigare rätt, tillsätt keso eller matyoghurt.)

-Lätt rätt att göra, men känns som att det är godare med en vanlig tonfiskpastasallad. Med mer olika grönsaker, ägg med mera. Men ändå en helt okej rätt:)

Syrlig smoothie med blodapelsin









Ger 2 glas:

Pressa juicen ur 5 blodapelsiner, det ska bli cirka 3 dl. Dela, kärna ur och skär 2 mogna avokados i bitar. Mixa avokado, 2 dl frysta hallon och blodapelsinjuice i blender till en slät smoothie. Avrunda med lite honung om du tycker den blir för syrlig. Häll upp i glas. Fädiga att avnjutas:)

-Trodde att en smoothie med avokado skulle smaka väldigt speciellt och inte gott alls, men det var faktiskt precis tvärtom. Supergod, alla smakerna tillsammans blev en underbar kombination. Mumma:)

Texasbiff med potatisgratäng, bea och sallad









Det här åt vi på min och Alfreds 1/2 års förlovnings dag:) Lite lyxigare:) Ska man fira, så ska man:) Underbart gott var det och mega mätt blev man. Det räckte till var sin lunch till dagen efter också:) Aldrig fel att ha så här lyxig mat till lunch:)

4-6 personer

10-12 potatisar
2 stycken gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 tsk rosmarin
1 1/2 tsk salt
2 krm peppar
3 dl grädde
2 1/2 dl riven ost

Skala potatisen och skär löken i tunna strimlor. Skiva potatisen.

Varva potatis och lök i en lätt smord ugnssäker form. Krydda med pressad vitlök, rosmarin, salt och peppar mellan varven. Häll på grädden. Strö över osten. Grädda i 200°C, 45-60 minuter.

-Vi åt potatisgratängen med texasbiff, bearnaisesås och sallad. Underbart gott:)


Texasbiffen:

Stek på båda sidorna, max 3-4 minuter på varje sida. Perfekta om de inte är helt genomstekta. Ät köttet och potatisgratängen direkt, smakar bättre medan det är varmt:)

Rågbröd/ruisleipä

-Brödet både luktar och smakar väldigt gott:)





Rågbröd / Ruisleipä

Ingredienser:

5dl rågflingor
1dl vetekli
5dl filmjölk
50g jäst
50g margarin
3dl vatten eller mjölk
2tsk salt
1msk malda brödkryddor
8dl vetemjöl
5dl grovt rågmjöl

Gör så här:


Blanda rågflingor och vetekli i en skål. Rör i filmjölken och låt stå i 1-2 timmar.
(jag lät den stå i 1 timma, det räckte.)

Smula jästen i en bunke. Smält margarinet och häll i degvätskan (vatten eller mjölk) och värm vätskan tills den är fingervarm. Häll vätskan över jästen och rör tills den löser upp sig.

Blanda i rågflingeblandningen. Tillsätt salt, kryddor och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg och låt jäsa under duk i en timme.

Smörj två brödformar (1liter). ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Dela degen i två delar och forma varje del till en lagom längd som passar bakformen.

Lägg bröden i formarna, låt jäsa ytterligare 40minuter.

Sätt ugnen på 175grader. Grädda limporna i nedre delen av ugnen i 50-60minuter. Låt dem svalna på galler utan bakduk.

Tunnbröd



Smält 50 g margarin eller smör i en kastrull och häll i 5 dl mjölk, värm till 37°C.

Rör ut 1/4 paket (12 g) färsk jäst i mjölkblandningen. Rör ner 1/2 tsk salt, 1/2 dl strösocker eller brun farin och 2 msk ljus sirap.

Blanda 1/2 tsk flingsalt med 2 dl grahamsmjöl, rör ner det och 2 dl rågsikt. Arbeta in cirka 7 dl vetemjöl, degen ska vara lös (arbeta gärna degen för hand och inte för länge så att den blir seg.) Strö över lite vetemjöl, låt degen jäsa övertäckt cirka 45 minuter.

Ta upp degen på väl mjölad arbetsbänk. Arbeta ihop den och dela i 15bitar. Forma degen till runda bullar. Kavla ut varje bulle till knappt 1/2 cm tjocka kakor. Vrid kakan några gånger under kavlingen så att den inte fastnar.

Borsta bort överflödigt mjöl och kavla över med kruskavel eller nagga kakorna.

Grädda dem i en het torr stekpanna på spisen knappt 1 minut på varje sida. Borsta bort eventuellt mjöl från brödet och från stekpannan efter gräddningen.

Låt brödet svalna övertäckt med bakduk.

Tips: Man kan smaksätta brödet med stötta brödkryddor som exempelvis anis, fänkål eller kardemumma.

-Extremt gott bröd, som är godast helt nybakat:) Vågar nog säga att det är det godaste brödet jag har bakat:)

Fajitas med lövbiff





Minst 300 g lövbiff
1 msk olja
1/2 purjolök
1 dl vatten
1 dl sweetchili sås
1 tsk salt
2 tsk spiskummin
2 tsk mald koriander
2 krm chilipeppar


Till servering: tacobröd, tacosås, tacochips, creme fraiche, isbergssallad, majs, tomat, gurka, rödlök. (Går självklart att ha i vad man själv brukar ha och tycker om.)

1. Strimla och stek biffen i olja. Strimla purjon och stek den med. Tillsätt vatten, sweetchili såsen, salt och kryddor. Fräs tills purjolöken blivit mjuk och vattnet reducerats bort.

2. Servera röran i tacobröd med tillbehören du vill ha:)

-Ett jättebra och gott komplement till vanlig tacos:) Mums:) Detta räckte som middag för oss, blev lite sallad över och pyttelite kött, så vill man att det ska räcka till en lunch eller middag, så får man ta mer kött.

Rostade grönsaker med räkor,couscous och harrisa






Fräsch rätt som inte gör en sådär tungt mätt, utan behagligt mätt:)

1 sötpotatis
1 liten fänkål
1 liten zucchini
1 röd paprika
3 vitlöksklyftor med skal
Olivolja
pressad citron
salt och nymalen svartpeppar
honung
3 dl couscous
1 1/2 msk harissa
300 g räkor, tinade
1 medelstor rödlök
Finhackad persilja

Citrondessing:
2 dl mezeyoghurt
1 klyfta vitlök
Rivet citronskal från en citron
1 tsk honung
salt och nymalen svartpeppar


Sätt ugnen på 200°. Skala sötpotatisen och dela den i bitar. Dela fänkål, zucchini och paprika i mindre bitar och lägg sedan ala grönsakerna i en ugnssäker form tillsammans med de hela vitlöksklyftorna. (behåll skalet på).

Ringla över olivolja, citron, salt, peppar och honung, rosta i cirka 30 minuter eller tills grönsakerna känns mjuka och har fått färg. Koka under tiden couscousen enligt anvisningen på förpackningen. Blanda harissan med olivoljan och blanda ner i couscousen.

Skala och dela rödlöken i tunna skivor. Blanda grönsakerna med couscous och räkor, och strö sedan över finhackad persilja. Blanda ingredienserna till yoghurt dressingen och servera den tillsammans med couscoussalladen

Hemmagjord pizza





När Frida var här för ett tag sen bestämde vi oss för att göra hemmagjord pizza:) Blev riktigt mumsigt vill jag lova! Den bästa och godaste pizzan vi gjort här hemma tror jag allt:)

Att göra hemmagjord pizza är så bra, för man kan ha på praktiskt taget vad man vill på:) Så det är bara att vara kreativ och slänga på det man känner för:)

Vi gick efter Leila Lindholms pizzadeg:)

50 g färsk jäst
2 tsk socker
1 tsk flingsalt
1/2 dl olivolja
3 dl ljummet vatten
7 dl vetemjöl special


Gör så här:

1. Blanda jäst, socker, salt, olja och fingervarmt vatten (37°) i en degbunke.

2. Rör i mjöl, lite i taget, tills du får en fast och elastisk deg. Spara resten av mjölet till utbakning.

3. Jäs degen i bunken under bakduk i cirka 25minuter.

4. Häll upp degen på mjölat bakbord och kavla ut degen lite. Bred sedan ut degen på en ungsplåt med bakplåtspapper i.

Jättebra recept på pizzadeg som vi alltid använder när vi ska göra pizza:)


-Vi valde att ha på rätt mycket på vår pizza. Blir ju så när man är tre personer som är sugna på olika saker;) Vi tog köttfärs kryddat med tacokrydda, ost, fetaost, bacon, tomat. I botten använde vi rester av tomatsoppan vi åt för ett tag sedan. Perfekt till det:) På toppen kryddade vi med oregano:) Mums:)

Kyckling, sås och tagliatelle





2 stora kycklingfileér
1/2 tsk flingsalt
1/2 krm peppar
1 dl färska örter (vi tog hälften persilja, hälften gräslök)
1 dl hönsbuljong, fond eller tärning
1 msk smör till stekning

Såsen:
1 dl hönsbuljong, fond eller tärning
2 dl créme fraiche (vi använde en med parmesan och vitlök smak)
1/2 dl hackad persilja
2 msk hackad dragon
1 krm salt
1/2 krm peppar

Tina fileérna och skär dem i mindre bitar. Krydda och strö på örterna. Bryn kycklingen några minuter, slå på buljong och sjud under lock 10-15 minuter.

Slå i buljongen till såsen, rör ner créme fraiche, persilja och dragon. Låt såsen koka några minuter. Smaka av.

Under tiden du gör kycklingen, kokar du tagliatellen:)

För att göra maten snäppet godare, gör en stor sallad till:)

Rårörda lingon






Tur att man har en mormor som har en stor frysbox med bara massa olika bär:) Henne går jag alltid till när jag behöver fylla på i min egen frys:) Hihi!

Jag och Alfred åt ju hemmagjorda köttbullar, kokt potatis och gräddsås för ett tag sen, därför tänkte vi att vi kunde göra rårörda lingon till:) Vi hade ingen lingonsylt hemma, så det passade bra:) Det enda man behöver är lingon och socker:)

Så här gör du rårörd lingonsylt:

Rensa och skölj bären. Är dem frysta så låt dem ligga i en bunke och tina. När bären är tinade tillsätt sockret och rör tills sockret löst sig och bären blivit mosiga.

Häll upp sylten i väl rengjorda, kalla glasburkar. Det går jättebra att frysa dem om man vill.

För en stor glasburk och en liten plastburk fyllda med rårörd lingonsylt använde vi 1 1/2 l lingon och 7 1/2 dl socker.

Muffins med rosa glasyr





Basrecept för muffins:

115 g smör, rumsvarmt
1 1/4 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 msk mjölk
1 tsk vaniljsocker

(Jag fick 10 toppiga muffins av det här receptet)

Sätt först ugnen på 180°C. Ställ pappersformarna i plåtens fördjupningar.

Vispa ihop smör och socker i en skål till en vit, pösig smet. Du kan antingen vispa för hand eller använda elvisp. Vispa sedan ner äggen , ett i taget.

Vänd ner mjölet. Rör ner mjölk och vaniljsockret. Det ska bli en krämig smet som går att skeda upp i formarna.

Ta en matsked och skeda över smeten i pappersformarna. Grädda cirka 17minuter tills muffinsen rest sig och är gyllenbruna. Kontrollera att muffinsen är klara med en provsticka. De är klara om stickan är helt ren när du stuckit ner den i mitten på en muffins.

Lägg över muffinsen på galler och låt svalna helt om du vill dekorera dem.

Glasyren (för toppiga muffins):

Häll 3 dl florsocker i 1 äggvita under vispning. Vispa sedan ner 1/4 tsk citronsaft till en krämig, blank glasyr. Färgsätt med några droppar karamellfärg. Mängden beror på hur stark färg du vill ha. Skeda glasyren över muffinsen och låt den rinna utmed toppen.


-Tänk på att vara noga med konsistensen till glasyren. Inte för lös och inte för seg. Jag lyckades inte riktigt med det. Därför det blev för mycket glasyr på dem. Riktiga sockerbombar! Smakar nästan bara socker. Så är man sugen på det så funkar det;)

Vaniljscones

 

Receptet är för 4 personer.

  • 3 dl matlagningsyoghurt
  • 100 gram smör
  • 450 g vetemjöl (7,5 dl)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 msk muscovadosocker, mörkt (Går även med råsocker eller strösocker)
  • 4 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt

Gör så här:

Blanda mjöl, vaniljsocker, socker bakpulver och salt i en bunke.

Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa.

Blanda ner yoghurten och rör ihop till en deg, men rör inte i onödan utan sluta när du kan kan forma till en deg.

Dela degen i fyra bitar och platta ut till runda kakor, cirka 12-15 centimeter i diameter. Skär två skåror i varje kaka, i ett kors. Nagga kakorna med en gaffel.

Strö gärna lite muscovadosocker över sconesen innan de gräddas.

Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt och grädda i 250 grader i cirka 10 minuter.

Låt svalna lite och servera sedan nygräddade som de är eller tillsammans med smör och en god citrusmarmelad.

 

Mumsigt goda:)

Spagetti alla carbonara





4 portioner

3 msk olivolja
1 paket bacon, delade i småbitar
2 stora vitlöksklyftor, hackade
1 dl torrt vitt vin
3 ägg, rumstempererade och uppvispade
1 dl parmesan, nyriven
Salt och nymald svartpeppar
500 g spagetti
1/2 dl bladpersilja, hackad

1. Göra såsen.
Sätt en stor kastrull med pastavatten på spisen. Hetta upp 1 matsked olivolja på medelvärme i en stor stekpanna.

Lägg i baconet och 3 matskedar vatten och låt det puttra tills all vätska har försvunnit. Tillsätt vitlöken och de två återstående matskedarna olivolja och låt det fräsa i cirka 4 minuter till baconet fått färg.

Rör om under tiden. Häll i vinet och låt det sjuda i 1 minut tills alkoholen försvunnit.

Vispa samman ägg, parmesan och 1 knapp tesked salt i en stor serveringsskål och ställ åt sidan


2. Koka pastan. Tillsätt 2 matskedar salt i det kokande pastavattnet. Lägg i pastan och koka den tills du tycker den är bra. Gärna lite tuggmotstånd. Rör om med jämna mellanrum. Häll av pastan i ett durkslag, men behåll drygt 1 dl av kokvattnet.

Rör kraftigt och hastigt ner äggblandningen i pastan så att allt blandas ordentligt. Tillsätt pastavatten om så önskas för att göra den lösare. Häll i baconet, rikligt med nymald svartpeppar och bladpersilja. Blanda och servera:)


-Otroligt god rätt:) Vi brukar äta pasta carbonara med ketchup, så fick bli det lite till den här också. Speciellt eftersom Alfred är lite av en ketchupoman;)

Pasta med räksås





Mums! En god och fräsch rätt:)

Ta så mycket pasta som du vill. Koka pastan medan du gör räksåsen.

Ta även så mycket räkor, dill, citron som du vill, vi tog rätt mycket mer än vad man skulle.

Vit grundsås-toppredning

4 portioner

2 1/2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 krm salt
1 krm vitpeppar


  • Börja med att göra redningen. Rör ut mjölet med lite av den kalla mjölken till en slät klimpfri redning.
  • Häll resten av mjölken och grädden i en kastrull och koka upp. Tillsätt redningen i en tunn stråle under omrörning. Låt såsen koka 3-5 minuter.
  • Dra kastrullen från värmen. Smaksätt såsen med salt och peppar. För att få den till en räksås, häll i dill, räkor och lite citron.

Dillstuvad potatis




Förra veckan åt vi dillstuvad potatis med isterband, rårörda lingon och sallad. Var mycket speciellt måste jag säga. En rätt man inte äter så ofta. Isterbandet smakade dessutom som prickigkorv, lite skumt, men ändå okej i små mängder. Dillstuvade potatisen var däremot godare och något som jag skulle kunna tänka mig oftare.

Här kommer receptet på det:)

4 portioner

8- 10 potatisar
1 msk margarin eller smör
2 msk vetemjöl
4-5 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm peppar
Dill efter behag

Skär den kokta potatisen i tärningar eller skivor. Smält matfettet och rör ner mjölet. Häll i mjölken under omrörning och låt såsen koka 3-5 minuter.

Rör försiktigt ner potatisen i såsen och låt rätten bli genomvarm.

Smaksätt med salt, peppar och dill.


-Stuvad potatis går att krydda med så gott som vilken krydda man vill. Har inte testat det förutom med dill, men kan tänka mig att det är gott med andra kryddor och även till något annat att ha det till:)

Apelsinkyckling med senap och dragon







Lägg i kycklingfileér i en form, smaksätt med salt och svartpeppar. Vispa samman 1 msk dijonsenap med saften från 1 pressad apelsin och en nypa dragon. Häll över kycklingfileérna i formen. Slå också över cirka 2 dl matlagningsgrädde. Grädda i ugn, 175° i 15-20 minuter. Servera med ris eller pasta och grönsaker.

God rätt som går snabbt att göra. När vi åt rester av den här rätten dagen efter, kunde man tydligt känna smaken av kryddorna mer. Kändes nästan inte som samma rätt som man hade ätit dagen innan. Men gott båda dagarna:)

Tekakor





12 stycken

100 g margarin
4 dl mjölk
50 g jäst
2 msk socker
4 krm salt
4 dl vetemjöl
5 dl fullkornsvetemjöl

Gör så här:

1. Smält margarinet i en kastrull. Häll i mjölken och värm den till 37°.

2. Smula jästen i en skål. Häll mjölken över. Blanda med en träsked. Tillsätt socker, salt, grahamsmjöl och 2 1/2 dl vetemjöl.

3. Arbeta degen tills den blir smidig och släpper skålen. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Ställ degen att jäsa i cirka 10 minuter under bakduk.

4. Sätt ugnen på 250°. Ta fram två plåtar och lägg bakplåtspapper på.

5. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta tills den är smidig och släpper bordet utan mjöl. Rulla degen till en längd och dela i två delar. Dela sedan varje del i 6 bitar vardera.

6. Forma delarna till runda bullar och klappa ut dem till runda kakor cirka 12cm i diameter. Lägg dem på plåtarna. Nagga dem med gaffel. Låt kakorna jäsa med bakduk över i några minuter. Grädda dem sedan mitt i ugnen cirka 8 minuter.


-Jättegoda:) Tänk på att verkligen platta ut dem. När de sedan har fått kallna lite, glöm inte att lägga dem i påsar och frys in:)

Valnötskaka

Glömde ta kort på den goda kakan tyvärr:(Så ni får nöja er med ett foto på mig istället;)



200 g mörk blockchoklad
100 g valnötter
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 msk starkt kaffe
Smör till formen
Ströbröd till formen


Smörj och bröa en form med löstagbar kant, cirka 21 cm i diameter. Bryt blockchokladen i bitar och mixa i matberedare tillsammans med valnötter, ägg, socker och kaffe tills du får en ganska jämn smet. Häll smeten i formen och grädda knappt 25minuter i 175°C. Låt kakan kallna. Sikta gärna över florsocker och dekorera med valnötter.

-Jättegod kaka som dessutom är glutenfri (Om man bortser från ströbrödet, går ju däremot att ha något annat som ströbröd så att kakan blir helt glutenfri). Kakan var omtyckt av alla som åt av den. Påminner om kladdkaka i konsistens och smak. Gott med grädde till!:)

Coleslaw





Skär en rejäl klyfta krispig vitkål i fina strimlor. Skala och riv en morot och skär en liten färsk lök i strimlor. Lägg grönsakerna i en skål. Blanda 4 msk majonnäs med lika mycket gräddfil. Smaksätt med några droppar vitvinsvinäger, 1 tsk dijon senap, salt och peppar. Blanda ihop allt. Voila, färdigt!:)

-Gott som bara den:) Perfekt och rolig sallad som man inte gör så ofta, men när man gör den, är den efterlängtad:)

Äpplemuffins







12 stora muffins

125 g smör
1.75 dl strösocker
2 st ägg
1.5 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4.5 dl vetemjöl
1.5 dl mjölk

Fyllning
1-2 äpplen
1/2 tsk kanel
1 msk strösocker

Ta fram smöret och låt det bli rumsvarmt. Använd en muffinsplåt och lägg i formarna. Rör sockret och smöret till jämn smet. Häll smeten i formarna, lika mycket i varje.

Skala äpplena och skär i klyftor och i mindre bitar. Stick ner dem i muffinsarna. Blanda kanel och socker, strö sedan över detta på dem. Man kan även rulla äppelbitarna i blandningen, innan man lägger i dem. Grädda i ugnen på 200°C i 15-20 minuter. kolla med sticka för att se om de är färdiga!:)

Hur goda som helst! Äpplen när de är som bäst:)

Kryddiga äppelklyftor




4 portioner

4 äpplen
4 msk råsocker
4 tsk malen kanel
2 msk smör
Vanilj yoghurt

Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Blanda socker och kanel med äppelklyftorna. Stek dem i smör i en stekpanna ett par minuter. Servera ljumma med yoghurten.

-Helt okej, men inte det godaste jag ätit.

Hembakat fröknäcke









10 bröd


2 1/2 dl filmjölk
25 g jäst
50 g mjukt smör
1 msk brödsirap
1 tsk salt
4 dl fullkornsvetemjöl
3 dl vetemjöl
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl sesamfrön
1 msk flingsalt

1. Värm filmjölken till 37°. Rör ut jästen i filmjölken i en bunke. Tillsätt smör, sirap, salt, fullkornsvetemjöl och större delen av vetemjölet. Spara lite till utbakningen.

2. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa cirka 30 minuter.

3. Sätt ugnen på 200°. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 10 bitar. Kavla ut bitarna så tunt som möjligt. Kavla sist med kruskavel eller nagga med gaffel.

4.
Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Pensla med vatten och strö över solroskärnor, sesamfrön och flingsalt.

5. Grädda i mitten av ugnen 10-15 minuter tills de fått färg och blivit spröda. Låt bröden svalna på galler. Bryt i bitar.


-Gott knäckebröd. Räcker med bara smör på! Är nog mer ett buffé bröd då det är salt på. Mums:)

-Tänk på att kavla ut väldigt tunt. Är rätt svårt att få de jämntunna, på vissa partier märktes det att jag inte lyckats helt, men de blev lite mjukare bara. Får väl prioritera och äta upp dem först.

Ryggbiff, klyftisar, bea och sallad







Extremt god och fin mat:)

Innan ryggbiffen är klar för att tillagas, skar vi bort lite fett på den. Sedan kryddade vi med salt och peppar, så att man gnuggar in det lite i köttet. Sedan fick köttet stekas i stekpanna en stund, för att få fin yta. Efter detta var köttet färdigt för att läggas in i ugnen. Vi använde oss av en stektermometer, för att ha koll på när köttet var färdigt. När köttet sedan nått ungefär 60 grader, tog vi ut den. Efter det la vi in köttet i aluminiumfolie ett tag innan vi skar det i bitar.

Vi åt detta med bearnaise sås, sallad med gurka, rödlök, majs, fetaost, paprika och baby spenat. Mumma:)

Bovetebröd





1 bröd

4 msk margarin
2 äggulor
3-4 msk socker
2 1/2 dl bovetemjöl
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk
3 msk äppelmos
2 äggvitor, hårt vispade

Sätt ugnen på 200°. Vispa margarin, socker och äggulor pösigt.

Blanda i bivetemjöl, salt och bakpulver. Tillsätt mjölk och äppelmos.

Vispa äggvitorna till hårt skum, vänd ner i blandningen.

Häll smeten i en väl smord avlång brödform, mjölad med bovetemjöl.

Grädda i ugn i 35-40 minuter.

-Detta brödet är gott, men smakar sötare än vanligt bröd. Tips är att ta ur brödet ur formen direkt när brödet tas ur ugnen.Lägg sedan på galler för att svalna. Gott att äta med smör och ost på:)

Sommarpasta med spenat och bacon





Sommarpasta heter rätten, men passar utmärkt nu på vintern ändå:) Jättefräsch rätt och smakar hur gott som helst. Tips är att blanda röran tillsammans med pasta direkt när allt är färdigt. Det gjorde inte vi den här gången, men smakerna blir bättre ihop då:) Vi hade även i pyttelite fetaost i rätten också. Blev jättegott:)

4 portioner

300 g spagetti
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor i skivor
1 röd paprika i tärningar
1 röd chili i tärningar
1 rödlök i tärningar
1 paket bacon
Cirka 150 g färsk strimlad spenat eller 1 paket, cirka 250 g djupfryst hel spenat
1 tsk salt

Tillbehör till detta: Parmesan eller annan smakrik ost.

1. Koka pastan enligt anvisningen på paketet. Förbered grönsakerna.

2. Hetta upp olivolja och blanda i vitlök, paprika, chili, rödlök och bacon. Fräs allt ett par minuter under omrörning på medelvärme.

3. Tillsätt spenaten och låt allt sjuda under cirka 2 minuter. Smaksätt eventuellt med lite salt.

4. Häll av pastavattnet. Vänd ner baconfräset i pastan. Lägg upp på tallrikar och strö över riven ost.

Dragonkyckling



4 portioner

2 stora kycklingfileér
Smör
2 dl lätt creme fraiche
1/2 dl vatten
2 1/2 tsk dragon
1 hönsbuljongtärning
1 dl riven ost

Skär kycklingfileérna i bitar. Bryn dem i smör i en stekpanna. Vispa ihop creme fraichen, vatten, dragon och smulad buljongtärning i en gryta. Lägg i kycklingen och låt den koka i cirka 5 minuter under lock. Strö över ost och dragon. Servera med ungsstekt potatis och sallad.

-Jättegod och krämig rätt. Vi saltade och pepprade även på allt när vi skulle äta. Lite min och Alfreds grej att göra så;) Detta räckte som middag och lunch. Fick koka till lite pasta till lunchen bara. Gick bra att äta den här rätten till både potatis och pasta:) Säkert gott med ris också:)

Morgonbullar





Det här behövs till 10 stycken bullar:


25 g jäst
3 dl vatten, 37°
1 dl kesella
1 tsk salt
1/2 dl krossade linfrön
2 dl rågflingor
5-6 dl vetemjöl

Ugn: 250°

Gör så här:

1.
Smula jästen i en skål och rör ut den med vattnet. Tillsätt kesella, salt, linfrön, rågflingor och det mesta av vetemjölet.

2. Arbeta degen väl och låt jäsa övertäckt i 30minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 10 bitar.

3. Rulla bullar och lägg på en plåt med bakpapper. Täck med en bakduk och låt stå i kylen över natten.

4. Ta ut bullarna och låt dem jäsa medan ugnen blir varm. Pensla med vatten, strö på lite rågflingor och grädda mitt i ugnen i 10 minuter.

Hur goda som helst:)

Tomatsoppa med färska tomater



Det här behövs till 4 portioner:


1 kg färska tomater
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
2 msk hackad röd chili
1 nypa socker
cirka 8 dl grönsaksbuljong
Några kvistar färsk basilika och persilja
Salt och svart peppar

Servera med bröd och parmesan:)

Gör så här:

1. Hacka tomaterna och fräs dem i olivolja. Tillsätt pressad vitlök, chili och en nypa socker. Häll över buljongen och låt det hela puttra på svag värme i cirka 10minuter(men vi hade i 1timma, blir godare smak om den får dra till sig längre).

2.
Hacka basilika och persilja grovt och lägg ner i soppan, spara lite till garneringen. Mixa soppan slät. Salta och peppra. Färdig:)


-Inte så jättebra bild, men otroligt gott blev det:) Godare smak med färska tomater än med krossade tomater på burk.

Ugnsbakade tomater



4 tomater
Olivolja
Salt och peppar
1/2 rödlök, finhackad
1 liten vitlöksklyfta, finriven
4 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
Lite hackad bladpersilja
Nymalen svartpeppar

Dela tomaterna och lägg i ugnsfast form med smittsidan upp. Ringla över lite olivolja och krydda med salt och peppar. Baka i ugn på 90 grader i cirka 3 timmar.

Blanda lök, vitlök, vinäger och persilja med svartpeppar. Fördela blandningen på tomaterna vid servering.

-Hur gott som helst och tomaterna får så otroligt god smak:) toppingen på tomaterna är pricken äver i!:)

Ost, skink och broccoli paj + sallad


Fransk tomatsallad

3 tomater (gärna blanda flera olika tomatsorter om man kan, självklart fler tomater då)
2 msk hackad gul lök, röd lök eller gräslök (vi tog gul lök)
1 vitlöksklyfta
1/2 dl hackad persilja

Vinägrett:
1 msk vinäger (vi tog balsam vinäger)
2 msk olja (vi tog olivolja)
1 msk vatten
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Skär tomaterna i skivor eller bitar. Hacka gul och vitlöken fint. Blanda vinägretten. Blanda tomater, lök, persilja och vinägretten.

God sallad som blir extra god om den får dra lite. Smakerna drar till sig med varandra och blir ljuvlig! Härligare när tomaterna är rumsvarma också. Väldigt sällan jag äter kall tomat, usch och fy!


Pajen:
3 dl vetemjöl (vi tog hälften vetemjöl och fullkornsvetemjöl)
100 g kallt smör
3 msk vatten

Fyllning:
Vi mätte inte riktigt hur mycket skinka och broccoli vi hade i. Tog tills pajen fylldes helt enkelt. (Vi använde färsk broccoli)
3 cm purjolök
2 ägg
2 dl mjölk
1 krm svartpeppar
Riven ost att ha på toppen

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225°. Mät upp mjölet i en skål. Smula smöret i mjölet med fingertopparna. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.

2. Tryck ut degen i en vid form på botten och kanter. Nagga degen med en gaffel. Grädda pajskalen i cirka minuter mitt i ugnen.

3. Skär fyllningen i mindre bitar och lägg det sedan i det färdiggräddade pajskalet.

4. Vispa ihop ägg, mjölk och svartpeppar och häll över fyllningen. Toppa med den rivna osten. Grädda till slut pajen tills smeten stelnat och fått fin färg, cirka 20minuter.

Allt blev gott:) Mums!



Vi gjorde i två formar så har vi lunch eller middag till en till dag i veckan:)



Kycklinggryta och ris





600 g kycklingfilé
2 msk smör
salt och peppar
1 dl vatten
5 små schalottenlökar
2 dl rödvin
400 g passerade tomater
2 msk hönsfond eller 1 tärning hönsbuljong
2 lagerblad
2 tsk finhackad färsk timjan eller 1/2 tsk torkad
2 vitlöksklyftor
1/2 purjolök
200 g färska champinjoner
2 msk majsstärkelse
2krm salt
1 krm peppar

1. Bryn kycklingbitarna i smör. Salta och peppra. Lägg över dem i en gryta. Skölj ur stekpannan med lite vatten efter varje stekomgång och häll ner det i grytan också.

2. Skala och bryn schalottenlökarna. Skär svampen och rurjolöken och fräs tillsammans med schalottenlöken. Lägg över i grytan.

3. Tillsätt rödvin, tomat och fond eller tärning. Koka upp, tillsätt lagerblad och timjan. Skala och hacka vitlöken, lägg ner den. Sjud grytan 20minuter.

-God rätt som vi åt ris till. Tyckte det trots alla dessa ingredienser blev fattig på smak. Men helt okej rätt ändå:) gör vi den någon mer gång blir det nog att uppgradera den lite.

Fullkornsbröd





Detta behövs för 2 bröd


2 dl krossad råg
4 dl vatten
5 dl filmjölk
25 g jäst
1/2 dl honung
2 tsk salt
2 msk rapsolja
5 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
Sesamfrön

Ugn:
200°

Gör så här:

1. Koka råg och vatten i 5 minuter under omrörning. Låt svalna till rumstemperatur.

2.
Rör i filmjölken och smula i jästen. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt honung, salt, olja, rågsikt och mjöl. Arbeta degen väl och låt den sedan jäsa övertäckt i 1 timme.

3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den i två bitar och forma limpor. Lägg i smorda brödformar, 1 1/2 l och låt stå i kylen över natten.

4. Ta fram formarna och låt bröden jäsa medan ugnen blir varm.

5. Pensla med vatten och strö på sesamfrön. Grädda i 35minuter. Ta bröden ur formarna och grädda i ytterligare 5minuter.

-Jättegott:) Är som rostbröd:) Gott som bara den:)

Vegetarisk lasange


4 portioner

450 g fryst bladspenat
2 förpackningar pastasås, cirka 400 g i varje
Salt, peppar
Keso 500 g
Cirka 10 lasagneplattor
Riven ost till toppen

Tina spenaten och krama ur vattnet. Sätt ugnen på 225°C. Blanda pastasåsen med spenaten och koka 2-3 minuter. Krydda med 2 tsk salt och 2 krm malen peppar. Ta från värmen och rör ner keso. Varva tomatröran med lasagneplattorna i en form. Börja och avsluta med ett lager med röran. Använd den rivna osten till topping överst på lasagnen. Servera med en sallad till!

-Vi gjorde en enkel sallad med olika bönor i, samt lite tomat, rödlök och paprika. Vi saltade och pepprade i salladen och hällde i balsamico. Passade jättebra till och smakerna gick verkligen ihop!

-Pastasåsen vi använde var en från Willys märke Garant, ett billigare märke som nu verkligen gjort finare designer på sina varor!:) Vi köpte en av deras tomatröra varianter som hade smak av rostad vitlök. Kan rekommendera den starkt! Lasagneplattorna vi använde var av spenat också, så det blev en riktigt grön rätt. Jättegott vegetariskt alternativ som kommer att göras fler gånger!:)

Ugnsgratinerad lax med hemmagjort potatismos






Här kommer recepten på den extremt goda fiskrätten! En av mina favorit top 3, på fiskrecept. Inte dåligt när det gäller lax, då jag inte gillat det alls innan. Men nu väntar en ny värld när det gäller lax, här ska testas massor, det kan jag lova:)


Laxen:

4 portioner

4 bitar skinn och benfri laxfilé, 500 g
1-2 fänkål, cirka 300 g
1 röd paprika (vi tog halv röd och halv grön)
Smör eller rapsolja
1 tsk salt
1 msk rosmarin
1 paket fetaost
2 mindre rödlökar

Sätt ugnen på 225°. Strimla fänkålen. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Skär löken. Blanda grönsakerna och smör (eller rapsolja) i en ugnssäker form. Lägg på laxen och kryddor. Smula osten och lägg över laxen. Tillaga i mitten av ugnen, cirka 15minuter. Servera med potatismos.

Vi hade tinat laxen innan vi satte igång och lagade maten.


Hemmagjort potatismos:


Så mycket potatis som man vill ha
salt, peppar (svart eller vit), muskotnöt
cirka 25 g Smör, cirka 2dl mjölk

Skala potatisen och skär dem i mindre bitar, det går snabbare att få dem färdigkokta om de är i jämnstora mindre bitar. När de är färdiga är det bara att använda sig av elvisp och mosa sönder dem. Värm upp smör och mjölk och blanda i med potatisarna. Se till så att det inte blir för löst. Krydda! Det är jätteenkelt att göra eget potatismos och potatis är ju så billigt nu, så man borde göra det mycket oftare, för det är ju så extremt gott!:)

Har inga exakta mått på ingredienserna till potatismoset, då vi brukar göra det på känn varje gång. Man känner och vet när det är rätt helt enkelt:)

Choklad mazariner





Ingredienser för 16 stycken mazariner:)

2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 dl kakao
1/2 dl strösocker
100 g kylskåpskallt smör
1 ägg

Fyllning:

200 g mandelmassa
100 g rumsvarmt smör
3 ägg
2 msk kakao

Glasyr:

3 dl florsocker
1-2 msk vatten


1. Blanda de torra ingredienserna och nyp ihop med smör. Tillsätt ägg och arbeta ihop till en deg. Täck med plastfolie och låt vila minst 1 timme i kylskåp.

2. Riv mandelmassa till fyllningen och vispa ner smör till en slät konsistens. Tillsätt ägg och kakao.

3. Tryck ut chokladdegen i smorda mazarinformar. Fyll formarna till hälften med fyllningen. Grädda mitt i ugnen i 175°, cirka 15minuter. Låt svalna.

4. Rör ihop ingredienserna till glasyren och bred på ett tunt lager.



-De var väldigt goda:) Dessa gjorde vi till Alfreds sista dag på praktiken, som han skulle bjuda hans kollegor på. Men oturligt nog hade alla åkt på kurs när han skulle bjuda på dem:(

Tagliatelle el ragu classico



Tagliatelle med en klassisk köttfärssås :)


4 portioner

400 g tagliatelle
2 morötter, skalade
75 g rotselleri
2 dl olivolja
1 stor gul lök, hackad
500 g nötfärs
200 g tomatpuré
3 dl kycklingbuljong (vatten och buljongtärning)
1 msk salt
1 tsk svartpeppar
1 dl rödvin alternativt vatten
200 g körabärstomater

Dela morötterna på längden i två bitar. Skala och skär rotsellerin i några bitar. Rotfrukterna ska plockas bort senare, så skär stora bitar. Täck en kastrullbotten med olivolja, hetta upp till medelvärme. Fräs den hackade löken, lägg i morötterna och rotsellerin. Lägg i all färs i kastrullen. När färsen är genomstekt, lägg i tomatpuré och buljong. Salta, peppra och häll i vin, alternativt vatten. Rör runt, låt sjuda på låg värme i 20-60minuter. Lyft ur moroten och rotsellerin. Koka tagliatellen enligt anvisningar på paketet. Dela körsbärstomaterna på hälften, lägg ner i såsen. Värm upp snabbt, cirka 1 minut. Vänd ner tagliatellen och servera.

-Jättegod rätt som tar lite längre tid att göra, men som verkligen är värd det! Vi köpte matlagningsvin och hade i, vilket gick lika bra. Dessutom åt vi morötterna och rotsellerin ändå, trots att man skulle ta bort dem. Men de var jättegoda till:)

Hemmagjord pyttipanna

Lätt recept som inte alls tar lång tid att göra:) Som dessutom smakar jättegott:)

Ingredienser:

7-8 dl tärnad potatis
2 dl tärnade morötter
Smör till stekning
1 stor hackad gullök
300g tärnad falukorv
4 ägg
salt och peppar

1. Skär allting i små tärningar. Stek potatis och morötter i smör tills de är gyllenbruna och genomstekta. Stek löken och korven i en annan stekpanna.

2. När allt börjar bli färdigt, häll över korven och löken i den andra stekpannan med potatisen och morötterna. Stek sedan äggen.

Vips så har du en färdig middag:)

Detta räckte för middag till oss och att det blev lunch över:)


Enkelt surdegsbröd






Detta recept blir till två bröd!


1 påse jästmix för surdegsbröd
4 dl grovt rågmjöl
7 dl vetemjöl special
5 dl mild yoghurt
1 msk stött kummin
1/2 tsk salt
50 g mjukt smör
2msk brödsirap


1. Blanda jästmix, rågmjöl och det mesta av vetemjölet i en bunke.

2. Värm yoghurten till 40°. Häll i yoghurt, kummin, salt, smör och sirap i mjölblandningen.

3. Arbeta degen smidig, ca 10minuter. Låt den jäsa cirka 45minuter.

4. Sätt ugnen på 225°. Dela degen i två delar och forma till limpor. Pensla med vatten och rulla i grovt rågmjöl. Låt jäsa på en plåt med bakplåtspapper i cirka 45 minuter.

5. Sänk temperaturen till 200°. Grädda i nedre delen av ugnen 30-35minuter. Låt bröden svalna på galler.



-Underbart gott bröd. Alltid roligt att baka bröd:)

Grönsakswok med kyckling och mango chutney sås







Grönsakswok med kyckling:

1 burk black eyed beans
1 msk olja
2 skivade morötter
225g färska eller tinade haricots verts
80g schalotten lök
100g osaltade cashewnötter


Kycklingen:

Stek kycklingen lite lätt i stekpannan så den får lite färg på båda sidorna och krydda den. Lägg den sedan på galler i ugnen och låt den bli färdig där. Ha något under gallret, så att köttsaften kan rinna ner på det, så du slipper rengöra hela ugnen sen.

Mango chutney sås:

Så mycket creme fraiche och mango chutney som ni själva tycker blir bra. Salta och peppra lite och rör om allt.


Gör så här:

1. Skölj bönorna i kallt vatten och låt dem rinna av.

2. Hetta upp oljan i en wok eller stor stekpanna. Stek morötterna några minuter på hög värme. Rör hela tiden. Tillsätt haricots verts och stek ytterligare någon minut under omrörning. Vänd ner lök, bönor och cashewnötter, stek någon minut tills allt är varmt.

3. Servera grönsakswoken med såsen, riset och kycklingen. :)

-Jättegod rätt. Blev mycket över också, som blir perfekt att ha som lunch.

Morotspannkakor



Morotspannkakor:)




4portioner:

1,5 dl vetemjöl
1dl grahamsmjöl
0.5 tsk salt
6dl mjölk
3ägg
2msk smör
250g finrivna morötter
1 tsk hel kummin

Till servering:

Lingonsylt och stekt bacon.

Gör så här:

1. Blanda mjöl och salt. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Häll sedan i resten av mjölken. Vispa sist i äggen.

2. Smält eventuellt smöret och rör ner det i smeten, då behövs inget extra fett vid gräddningen. Blanda ner morötter och kummin i smeten.

3. Hetta upp stekpannan. Häll i ett tunt lager smet och sänk värmen. Beräkna cirka 3/4 dl smet till en pannkaka. Stek på båda sidor till en ljust guldbrun färg.

4. Servera med lingonsylt och stekt bacon.

Tips! Grahamsmjölet kan bytas ut mot vetemjöl om man vill.



Jättegott och ett bra alternativ till fläskpannkaka i ugn. Detta var en ny variant som vi kommer att göra fler gånger!:)

Kryddiga bullar

Har fortfarande inte fört över alla recept från min andra blogg, så lite titt som tätt kommer det komma upp lite recept överförda därifrån.




Fördeg:
2,5 dl vatten
2,5 dl mjölk
50 g jäst
8 dl vetemjöl

Deg:
9 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 msk kardemumma
200g smör
2,25 dl strösocker

Fyllning:
150g mandelmassa
150g smör
3 stjärnanis
1 msk kanel
1 msk kardemumma
1 ägg till pensling

Tillagning:

1. Blanda fördegen i en bunke.
Låt den stå övertäckt 1 timme.

2. Blanda i övriga ingredienser till degen. Arbeta i 10 minuter. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 30minuter.

3. Mal kryddorna. Blanda ihop smör, mandelmassa och kryddor.

4. Kavla ut två delar. Bred på fyllningen. Vik över degen. Skär ut 2-3 cm breda strimlor. Sno ihop till ett knyte. Lägg på bakplåt.

5. Pensla bullarna med ägg. Strö över råsocker. Sätt in i ugnen 8-10 minuter på 200°C.

Färdiga att avnjutas:)


Goda bullar, men enligt mig inte lika goda som vanliga kanel eller vaniljbullar! Men ändå roligt att testa något nytt!

Hallon,blåbär,banan smoothie


Hallon,blåbär,banan smoothie!:) ♥




Vill du göra en egen smoothie är det bara att följa detta:

För två personer behöver du:

2 bananer, 2dl vaniljyoghurt, 1dl mjölk och 2dl blåbär.

Häll i allt i en blender och mixa ihop allt tills du själv tycker det blir bra. Går självklart att använda så gott som vilka frukter eller bär man vill:) Jag hade i halllon också:)
Voila! Nu har du bästa mellanmålet, frukosten eller att avnjuta när som:)

Potatissoppa med frasig baguette och fetaost



4 portioner


Skala och skär 2 gula lökar och 8 potatisar i mindre bitar. Skär 2 tomater i klyftor. Fräs lök och 1 tsk curry i 2 msk olivolja cirka 3 minuter i en stor kastrull. Tillsätt potatis, tomater, 3 msk koncentrerad kycklingfond och 2 tsk timjan. Fräs ytterligare cirka 1 minut. Tillsätt 6 dl vatten. Låt koka upp och sjud under lock tills potatisen är mjuk, cirka 15minuter. Gör fetaostbaguettena under tiden.

Sätt ugnen på 250°C. Lägg 4 delade skivor av baguetten på längden på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olja och fördela 1/2paket fetaost över. Gratinera mitt i ugnen tills osten smält och fått lite färg.

Späd soppan med mer vatten till önskad konsistens. Koka upp och vänd ner cirka 2dl fryst bladspenat. Servera soppan tillsammans med baguetterna:)

-En god och smakrik soppa. Underbara smaker! Pefekt med fetaost baguetterna till:) Mumma:)

Godaste lösgodiset!


Mitt godis♥


Alfreds godis♥

Godaste stället man kan köpa lösgodis på är på Sigges i Skövde! Har köpt där ända sen jag var liten och de sviker mig aldrig. Mumma så gott det är:) Har lite kvar sen jag var Skövde. Jag är på något konstigt sätt jätteseg med att äta det. I somras när jag, Alfred och Linnéa köpte lösgodis när vi sommarjobbade i Kalmar, räckte mitt godis nästan i tre veckor. Deras tog slut på inte ens en vecka;) Så då fattar ni att jag är seg. Bilderna är inte "Sigges godiset", är bilder från några veckor sen.

Hannasgodaste

Häng med mig och min sambo i köket när vi lagar mat och bakar :)

RSS 2.0