Tortellinisallad








Ingredienser:

2 paket färsk tortellini (vi tog en med smak av basilika och en med soltorkade tomater)
Fetaost
Parmesanost
Soltorkade tomater
Sallads ingredienser (ta vad du vill ha, vi tog majs, gurka, babyspenat, paprika, tomat och rödlök)



Otroligt god och fräsch rätt. Man vill bara ha mer, mer och mer :)

Hamburgare och klyftisar







Hemmagjorda hamburgare

4 portioner

500g köttfärs
2 msk kalvfond
Salt och peppar

Blanda tinad färs, fond och krydda med salt och peppar. Forma till biffar och stek på medelgod värme några minuter på varje sida.

Gör din egen hamburgare med nystekt biff, grönsaker och klyftisar vid sidan om.

I min hamburgare hade jag förutom bröd och kött, rödlök, paprika, romansallad, gurka, ketchup och thousand island dressing då vi inte hade något annat. Funkade jättebra ändå:)

Var hur gott som helst. Kändes som hemmagjord restauranglyx:)

Hamburgerbröd


Innan dem gräddades:)




Färdiggräddade:)


Mumsiga:)


:D


Vi fick 9 stycken av det här receptet, men de blev väldigt stora, så vill man kan man säkert få i alla fall 14 stycken! :)

Först måste du göra en matbrödsbas (som funkar till många fler recept än bara hamburgerbröd)

Du behöver:

50g jäst
5 dl vatten, 37°
1 msk salt
1 dl olja, valfri efter smak
5 dl vetemjöl
8 dl vetemjöl special


-Smula ner jästen i vattnet och rör om tills det löses upp.

-Slå vätskan, salt, olja och mjöl i en bunke eller degblandare.

-Knåda i degblandaren i 15 minuter eller för hand ungefär dubbelt så länge. (vi använde elvisp med degkrokar).

-Låt jäsa under bakduk i 40 minuter. Eller till dubbel storlek.

(hit gjorde vi, sen gick vi över på själva hamburgerreceptet)

-Sätt ugnen på 200°. Baka ut degen i önskad form och låt jäsa i 30 minuter under duk.

-Forma och grädda i ugn cirka 20-40 minuter beroende på form och storlek.



Hamburgerbröd:


-Gör en basdeg enligt instruktionena ovan.

-Efter första jäsningen, dela upp degen i så många bitar du vill, beroende på storlek.

-Rulla bitarna till bollar och platta ut dem. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under duk i 30 minuter.

-Sätt ugnen på 225°.

1ägg, vispat
1msk mjölk



- Vispa ägg och mjölk och pensla bröden med blandningen.  Strö över humburgertopping.

-Grädda i ugn 10-15 minuter. Låt svalna på galler. Dela bröden och fyll med det du vill ha.



Topping:

1/2 msk polentagryn
1/2 msk chiliflakes
1/2 msk sesamfrön
1/2 msk flingsalt


Blanda alla ingredienserna och häll över på bröden.



Väldigt goda bröd! :) Gott med den goda toppingen som gav lite hetta :)


Dagens frukost:)


Underbart mysigt att sitta och äta fil, müsli och banan nyvaken i sängen:) Massa gottigt:)

Namnam!



Här är ett tips till alla er som gillar energidrycker! Brukar inte gilla att dricka det, men den här var riktigt god faktiskt. Köpte den mest för burken;) Lite dyr i inköp, men helt klart värt det:) Syns inte riktigt men den heter: Femme natural boost:)

Köttfärssås och spagetti



4 portioner

500g nötfärs
3 morötter
Salt och peppar
1 burk med krossade tomater
Rester från tomatsoppan vi åt för någon dag sen
Grönsaksbuljong
Oregano
1 stor gullök
Smör till att steka med

Spagetti
Parmesan till topping

Ta resterna från tomatsoppan och blanda med de krossade tomaterna i en stor gryta. Bryt sönder en grönsaksbuljongtärning. Låt puttra på svag värme så länge du vill (vi lät den puttra i 2 timmar). Smakerna blir bättre om de får dra till sig ett tag. Rör om då och då under tiden.

Skala och hacka gullöken. Fräs detta i en stekpanna med lite smör. När löken blivit mjuk är den färdig. Häll i den tinade färsen och fräs tills ingenting är rosa längre. Blanda sedan i tomatröran från grytan. Krydda med oregano, salt och peppar. Låt sedan köttfärsen puttra på svag värme ytterligare cirka 40 minuter.

Precis innan servering kokas pastan.

Vid servering hyvlas parmesan på toppen.

-En underbart god köttfärssås och spagetti. Den godaste jag ätit någon gång! Blev väldigt mustig och smakrik! Namnam!!:)

Lussekatter


Glömde ta kort på när dem var färdiggräddade:( Här är i alla fall en bild som visar:)

Ingredienser:

75g jäst
5dl mjölk
Cirka 22 dl vetemjöl
200 g smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk salt

Saffranssockerlag:

1/2 dl vatten
1/2 dl strösocker
2 kuvert saffran

Brödglans och garnering:

Russin till hälften av dem.
Pärlsocker till hälften av dem.
1 ägg
1 krm salt
1/2 tsk vatten

1. låt alla ingredienser bli rumstempererade. Koka upp vatten och socker till sockerlagen och låt koka någon minut.  Ta kastrullen från plattan och rör ner saffran. Låt svalna.

2. Smula jästen i en köksassistent eller bunke. Häll över mjölken (rumstempererad eller värmd till fingervärme, 37°) och rör om så att jästen löser sig.

3. Tillsätt det mesta av vetemjölet, allt smör i bitar, socker, ägg, salt och saffranssockerlagen. Arbeta degen kraftigt i maskinen eller för hand (minst 5 minuter). Tillsätt eventuellt ytterligare mjöl och fortsätt arbeta degen tills den är smidig och blank.

4. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek minst 30 minuter. (tänk på att använda två stora bunkar att låta degen jäsa i, har du endast en väller det över).

5. Ta upp degen på bakbord, knåda och dela i 35-40 bitar.

6. Rulla ut bitarna till smala längder, cirka 25 cm långa. Rulla in ändarna åt varsitt håll så att bullen blir S-formad. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Tryck i russin i en del.

7. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, minst 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.

8. Vispa samman brödglansen. Ägg, salt och vatten blandas samman. Pensla de jästa bullarna. Häll på pärlsocker på dem som inte har russin. Grädda mitt i ugnen, cirka 5 minuter.


-Blev jättebra resultat:) Hur saftiga och goda som helst:) Blev så många så vi frös in en del och resten tog vi med till Skövde när vi var där, så mamma, mormor och morfar och Alfreds föräldrar fick var sin påse:)

Korvstroganoff med ris och sallad



4 portioner

500g falukorv
1 gullök
2 msk smör/margarin/olja
1 tsk salt
1 krm peppar
1 msk vetemjöl
4 msk tomatpuré
2 tsk senap
3 dl grädde

-Skär falukorven i strimlor. Skala och hacka löken. Låt den steka mjuk och få färg. Lägg sedan i falukorven. Krydda med salt och peppar och strö över mjölet. Rör om väl.

-Blanda i tomatpurén och senapen. Häll på grädde och sjud på svag värme 4 minuter.

-Servera med ris och sallad.

* Korvstroganoff är en riktig favorit här hemma som görs med jämna mellanrum:) Mumma:)

Tonfisksallad


Färgerna i den här bilden är inte helt optimala. Hade kameran på laddning så fick bli med mobilen. Tror allt jag får ställa om inställningarna lite;)

Vi hade tänkt göra något helt annat att äta, men när man känner att tiden inte räcker till, ja då passar en sallad perfekt. Bara att kika i skafferierna och se vad man har:)

I den här salladen hade vi:

Pasta
Ägg
Tonfisk
Mix med olika bönor
Haricot verts
Majs
Gurka
Paprika
Thousand island
Salt och peppar
Rödlök
Brysselkål

Ta så mycket ni själva tror blir bra. Det går ju att spara till dagen efter om det blir för mycket:) Vi gjorde just det, en stor sallad som räckte till dagen efter:) Perfekt om man inte orkar laga någon lunch eller middag.

-Detta är grymt gott och man blir så otroligt mätt för att man äter så mycket. Just tonfisksallad är en riktig favorit hos oss:) Mumma:) Går att variera så mycket också:) Salladerna är nästan aldrig lika här, alltid är det något som skiljer dem åt:)

Lax och skogspanna








Sallad är ett måste till mat tycker jag, annars känns det ofta tomt!

4 portioner


Cirka 500g skinn och benfri laxfilé
310g Arla köket skogssvamppanna
Olja
Salt och peppar

Ta en ugnssäker form och häll i lite olja. Lägg laxbitarna där på och häll skogssvamppannan runt om dem. Salta och peppra. Låt stå i mitten av ugnen på 200° i cirka 3o minuter. Koka riset under tiden och gör en god sallad till.

-Underbart god rätt! Mumsigt! En av mina favorit laxrätter. Jättekul att jag har börjat gilla det så mycket nu:)

Dill och gräslökspannacotta






4 portioner

2 gelantinblad
2 1/2 dl grädde
3 krm fänkålsfrön
2 dl matyoghurt
1 dl hackad gräslök
1 dl hackad dill
Salt och nymalen vitpeppar

Till servering:
50 g löjrom
Hackad rödlök
Hackad dill
Ett gott rågbröd


¤ Blötlägg gelantinen i kallt vatten i 5 minuter.

¤ Koka upp grädde och fänkålsfrön, ta kastrullen från värmen. Lyft upp gelantinen och rör ner det i grädden.

¤ Blanda i yoghurt och örter, smaka av med salt och peppar.

¤ Häll smeten i fyra portionsformar, glas eller koppar. Låt pannacottan stelna i kylen minst 4 timmar. Garnera med en klick löjrom, rödlök och dill. Servera med bröd.

-Var helt okej, men skulle nog föredra att ha något i som ger den mer tuggmotsånd som räkor eller liknande. Väldigt mastig, en hel rätt i sig nästan. Vi åt inte den här som en förrätt, blev mer som en liten huvudrätt. Vi åt den och hade baguett och röra till.

Scones





6 medelstora scones (delar man dem blir det självklart fler)

7-8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
100 g smör, tärnat
3 dl mjölk

Sätt ugnen på 250°.
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
Blanda i smör och finfördela med fingrarna till en grynig massa.
Blanda i mjölk och rör ihop.
Rör inte i onödan.
Klicka ut degen på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i ugn cirka 10 minuter.
Servera nygräddade och varma med smör, ost och olika marmelader.

Mumma:) Underbart att äta nygräddade scones till frukost:) Något av det bästa jag vet att ha till frukost:) Är så lätt och smidigt att göra:)

Tomatsoppa med parmesan chips



Så här gör du parmesan chips:

Ta en plåt och lägg bakplåtspapper på. Riv parmesan och lägg i avlånga stripor, inte allt för tjockt. Låt vara i ugnen på cirka 200°. Låt dem vara där tills de smält och börjat få färg. De ska inte vara bleka. Åter igen känslan som styr:)

-Otroligt goda att ha till tomatsoppa, eller varför inte en förätt med annat? Perfekta och supergoda:)

Till tomatsoppa behöver du: (5-6 portioner)

Passerade tomater 3*500g
Salt och peppar, efter smak
Socker, efter smak (bringar fram tomatsmaken mer)
Oregano, rätt mycket (eller basilika)
1 medelstor gullök

Fräs löken tills den blir genomskinlig. Häll sedan i de passerade tomaterna och krydda efter ett tag. Låt soppan puttra länge, då blir den extra god och smakerna drar till sig mer. Vill du ha en slät soppa (så man inte har stora lökbitar)använder du en stavmixer. Soppan kan behövas spädas ut om den blir för tjock. Ta då lite vatten och smaka av. Soppan är färdig när du tycker den fått rätt smak.

-Gott att äta soppan med parmesan chips, eller annat tillbehör som mackor med smör och ost med mera. Fantasin som styr:) Vi brukar alltid göra lite mer av soppan så det räcker till dagarna efter. Finns så många sätt att använda resterna på. I en köttfärssås, pastarätt med kassler, till pizzan, you name it:) I den här soppan hade vi även hackad fetaost i. Skulle egentlgien blivit en annan grej som tillbehör med fetaosten, men tortilla bröden som skulle vara till det var mögliga. Inte kul:( Jag ringde i alla fall affären och får komma och hämta nya nästa gång jag handlar:) Bra va?:) En av våra favoritsoppor helt klart. Och vet ni? Mycket bättre att göra egen soppa, än att köpa. Blir så mycket godare då:)

Risplättar med falukorv





Älsklingen överraskade med den här på min tallrik när vi skulle äta:) Sött<3

4 portioner

5 dl kokt ris (2dl okokt)
1 dl grädde
2 msk vetemjöl
2 ägg
2 dl majskorn
1/2 dl torkad hackad koriander
2 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
600g faukorv

Vispa ihop grädde, mjöl och ägg. Blanda ner kokt ris, majs och koriander. Salta och peppra. Stek plättarna i smör i plättlägg eller stekpanna, cirka 2 minuter på varje sida. Stek falukorven på medelvärme cirka 2 minuter på varje sida. Servera med sallad.

-Jättegod och lätt rätt att göra. Man blev överraskad över hur gott det var. Med en sallad och ketchup eller rhode island blir det perfekt. Kommer garanterat att göras igen:)

Ugnsstekta tomater





Ta en ugnssäker form. Dela så många tomater du vill. Halvera dem och lägg i formen. Häll över lite olivolja, salta, peppra och även lite basilika. Låt stå i ugnen cirka 30 minuter på 200°. Kan både vara mer och mindre. Ha koll på tomaterna, man ser på dem när de är färdiga.

-Är en enkel sallad/tillbehör till nästan vilken rätt som helst. Extremt goda:)

Citron och basilikafisk





4 portioner

600 g tinad vit fiskfilé ( vi hade Alaska pollock)
1 tsk salt
2 mindre vitlöksklyftor
1/2 dl hackad basilika
3 dl Kelda mild citronsås
1 dl riven ost

Sätt ugnen på 225°. Salta fisken och lägg den i en ugnssäker form. Skala och skiva vitlöken. Strö vitlök och basilika över fisken. Häll såsen på fisken och strö över osten. Stek i mitten av ugnen cirka 20 minuter. Servera med kokt färskpotatis (finns att köpa fryst nu på vintern) och ugnsstekta tomater.

Det var en helt okej fiskrätt, men finns betydligt mycket godare. Keldas milda citronsås smakade nästan ingenting, vilket var tråkigt. En av få gånger vi köper färdig sås, nästa gång komponerar jag ihop egen.

Bilder från Skövde


Här kommer det lite bilder från när vi var i Skövde :)


På julbordet hemma hos Alfreds föräldrar smakade jag på den kallrökta laxen. INTE gott enligt mig. Tyvärr alltså! Jag smakade i alla fall;) Var tvungen att ta en macka och lite Persson till den lilla laxbiten;) (Persson, jansson utan ansjovis)


Men förutom laxen, fanns det massor med goda saker på julbordet:) Ett plus var att jag inte åt mig sådär mätt som man alltid annars lyckas med.


Vi åt hemmagjorda pepparkakor som Alfreds syster hade dekorerat:)


Fika även på dessa hemmabakta godingarna:)


Hos mormor blev vi bjudna på den här goda maten:)


Älgkött, kokt potatis, grönpepparsås, rårörda lingon och ljummen sallad till,  innehållande purjolök, ärtor, och torkade bär :) Väldigt gott vill jag lova:)


Creme brule (kan inte stava det) är inte så gott som jag trodde det skulle vara. Lite överskattat faktiskt. Detta åt vi på nyårsafton som efterrätt.


Till huvudrätt på nyårafton åt vi Oxfilé, potatiskaka, rödvin och balsamicosås, samt en grönsallad till. Mycket gott alltihop:)


Till förrätt på nyårsafton åt vi en räkpannacotta, gudomligt god:)


Vid tolvslaget åt vi lite tilltugg till bubblet vi drack:)


Goda:)


:D


Under kvällen blev det att smutta på både vin, champagne, sherry, Whiskey med mera. Jag drack bara de två förstnämnda;)

Under tiden vi var i Skövde åts det gott många gånger:) Alltid trevligt att bli bjudna på mat, samt att vara med och laga:)

Bön och baconpasta



4 portioner

300 g pasta
Cirka 250 g haricots verts
2 vitlöksklyftor
2 paket bacon
3 msk solrosfrön
4 dl creme fraiche och grädde
8 soltorkade tomater
2 tsk tomatpuré
Salt och peppar efter tycke

Koka pastan. Koka frysta haricots verts knappt färdiga. Skala och hacka vitlök. Strimla bacon och stek i stekpanna. Häll bort en del av fettet. Rör i vitlök, solrosfrön och haricots verts. Låt allt fräsa någon minut. Värm såsen. Och häll i tomatpuré och de soltorkade tomaterna. Även salta och peppra. Häll sedan såsen, samt bön och baconröran över pastan.

En av de godaste rätterna jag ätit bannimej. Blev så otroligt mycket smak och allt var hur gott som helst:)

Gratäng med räkor och ris









4 portioner

4 portioner ris
1/2 tsk salt, plus lite att smaka av med
500 g skalade räkor
50 g osaltat smör, plus 2 msk
100 g finhackad gul lök
100 g gul paprika i tärningar
2 1/2 msk vetemjöl
1/4 tsk färskmalen peppar
2 1/2 dl mjölk
225 g riven ost ( vi tog en del prästost och en del vanlig gratäng ost)

Värm ungnen till 175°C. Smörj en mellanstor ugnsfast form. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen, men använd 1/2 dl mindre vatten. Koka upp 4 1/2 dl vatten tillsammans med 1/2 tsk salt i en mellanstor kastrull och koka räkorna i 1 minut. Smält 2 msk smör i en stekpanna och fräs lök och paprika i ungefär 5 minuter, tills löken är genomskinlig.

Smält resten av smöret på medelhög värme i en stor kastrull, tillsätt mjöl, peppar och lite salt och rör oavbrutet tills blandningen är slät och kokar. Fortsätt att röra i 1 minut, ta bort kastrullen från värmen och vispa ner mjölken. Låt blandningen koka upp samtidigt som du vispar, och när den tjocknat tillsätter du 3/4 av osten. Rör tills du fått en jämn sås och ta sedan bort den från värmen och rör ner ris, räkor, lök och paprika. Häll blandningen i formen och strö ut resten av osten ovanpå. Ställ in gratängen i ugnen i 30 minuter, tills den bubblar.

Jättegod gratäng:) Vi hade sparris till, vilket var jättegott:) På sparrisarna ringlade vi god crema di balsamico (som finns att köpa på flaska, jättegod till både kött och olika potatisrätter och olika sorts sallader)

Djungelgryta





4 portioner

Kycklingfileér 500g
Smör eller olja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk curry
4dl matlagningsgrädde
1 1/2 msk koncentrerad kycklingfond
1 banan i skivor
Minimajs
Mango chutney

Skär kycklingen i strimlor. Bryn kycklingen i smör eller olja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Rör i curry, grädde, och fond. Låt allt koka 3-4 minuter. Servera med skivad banan, minimajs, ris och mango chutney. Mango chutney toppar du på det andra (om du vill att maten ska vara lite starkare, annars hoppar du man det bara)

Godare rätt än vad man tror! Många smaker som gifter sig fin fint med varandra! :)

Inlagda soltorkade tomater :)






Inte de bästa bilderna. Men detta kommer bli väldigt gott:)

För att göra inlagda soltorkade tomater behöver du:

En burk med tättslutande lock
Ett paket med soltorkade tomater
Olivolja (ska täcka alla tomaterna)
Några vitlöksklyftor
Salt och nymald svartpeppar
Findus Italienska kryddor (Salvia, oregano och persilja)

Lägg i tomaterna som de är i burken. Häll i så mycket olivolja, så de täcker alla tomater (är viktigt att dem täcker annars blir dem dåliga snabbt). Häll på kryddor efter smak. Skala några vitlöksklyftor och lägg i. Blanda runt lite så att allt blandas med varandra. Låt sedan stå. Perfekt att använda till sallader, tapas, matlagning med mera:)

Klassisk kladdkaka





Igår på min och Alfreds årsdag åt vi kladdkaka till efterrätt:) Det var mumsigt, men mäktigt! Med banan och grädde till blev det extra gott. Var bara tvungen att göra grädden rosa;)


100 g smör eller margarin
2 ägg
3 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 1/2 tsk vaniljsocker
1/2 krm salt

Smörj och bröa en form med löstagbar kant, cirka 21 cm i diameter. Smält smöret på låg värme. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt sedan smöret. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt, rör ner blandningen i äggsmeten. Rör försiktigt sönder eventuella klumpar. Häll smeten i formen och grädda 10-20 minuter (beroende på hur kladdig kaka du vill ha) i 200°.

Hur enkel som helst att göra och går hur fort som helst:) Extra bra att göra om man exempelvis får oväntade gäster:)

Stora kanelbullar


Fint jäst bulldeg :)



Massor med bullar blev det:)







Stor del av frysen är full med bullar! Kom och fika hos mig:)

Ingredienser:

75 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
1,6 l vetemjöl
200 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk salt
1 msk stött kardemumma

Kanelfyllning:

100g mandelmassa
100g smör
1 1/4 dl strösocker
2 1/2 msk ströbröd
1 msk vatten
1 msk kanel

Brödglans och garnering:

1 ägg
1 krm salt
1/2 tsk vatten
Pärlsocker

1. Ta fram alla ingredienser och låt dem bli rumstempererade.

2. Smula jästen i en köksassistent eller en bunke. Häll över mjölken (rumstempererad eller värmd till max 37°) och rör om så att jästen löser sig.

3. Tillsätt det mesta av vetemjölet, allt smör i bitar, socker, ägg, salt och kardemumma. Arbeta degen riktigt smidig i maskin eller för hand. Tillsätt eventuellt ytterligare smör. När degen är smidig och fettet börjar krypa fram, då är degen färdig.

4. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Gör fyllningen under tiden: Mixa eller vispa riven mandelmassa med smör, socker, ströbröd, vatten och kanel.

5. Ta upp degen på bakbord, knåda och dela i två delar. Kavla ut varje del till en stor rektangel. Bred på kanelfyllningen. Rulla ihop från långsidan till en lång rulle. Skär i cirka 3 cm bitar. Lägg glest på bakpappersklädda plåtar.

6. Låt jäsa under bakduk till dubbelstorlek, cirka 20-30 minuter. Sätt ugnen på 250°.

7. Vispa samman ägg, salt och vatten. Pensla sedan de jästa bullarna med det. Strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 7-8 minuter.

Blev jättestora och fina bullar. Kanske var det för att jag gjorde fel?^^ Hade nämligen i allt smör i degen. Var väldigt trött och vimsig när jag gjorde de här bullarna. Så fick ta ytterligare smör för att kunna ha i fyllningen. Hade blivit väldigt torrt annars och kryddorna skulle inte ha fastnat lika lätt. Men gudomligt goda bullar blev det till slut i alla fall:)

Pepparkaksmoothie :)



God smoothie, men man kan nog ta rätt mycket mindre pepparkakor. Smakade mycket socker. Annars god:)

2 stora glas med smoothie

Ingredienser:

500g lingonyoghurt
15 pepparkakor
1 msk lingonsylt

Mixa detta och servera i glas med varsin sked:)

Hannasgodaste

Häng med mig och min sambo i köket när vi lagar mat och bakar :)

RSS 2.0