Underbar helg :)

 
Haft en underbar helg med min älskling! Varit på "smaka på Värmland" mässa i Mariebergsskogen! Riktigt mysigt att strosa runt och se vad som fanns:) Blev att köpa hem närproducerat bröd, blomkål, mjöd och kalvdans :) Blomkålen gjorde vi soppa på nu i helgen också:) Jättegott :) Och brödet ska vi inte prata om, typ ett av de godaste bröden jag ätit!
 
I fredags hade jag och älsklingen ost och vinkväll också:) Sånt man inte har så ofta men som är såå gott! :) Dagens middag bestod av hel kyckling i ugn! Tar lång tid att göra, men är väl värt det! :)
 
 
 

Mustig köttfärssås!

 
Köttfärssås är något som många hushåll lagar! Jag själv tycker det är supergott! Jag har däremot märkt att alla tillagar den på olika sätt. Min mormor har grädde i sin variant, det har inte vi. Vi har istället krossade tomater, det har inte hon. Så det kan variera i oändlighet! Den här gången hade vi till och med lite rödvin och så i, vilket gjorde den väldigt mustig och god. Andra gånger kan jag ha rivna morötter i, massa basilika osv. Allt som oftast har vi krossade tomater och tomatpuré i! Vi låter den puttra länge också! Tycker den blir så otroligt god om den får göra det! :) Med riven parmesan på toppen blir den perfekt! :)
 
 

Smartson!

 
 
 
Jag fullkomligen älskar idén med Smartson! Att man kan anmäla sig till olika tester. Jag har haft chansen att få testa många olika produkter. Dels de två som finns på bild ovan, men också imat Oatly, pizza, flingor, bacon, kesella, ja massvis! Tycker det är superkul och tycker det är något ni också borde göra! Gå in på smartson.se bara och anmäl dig till de tester som du tycker passar dig. Sen är det bara att vänta och se om du har turen att bli vald! :) Vem gillar inte gratisgrejer liksom? :) Det enda du behöver göra efteråt är att skriva vad du tycker om produkten :) Hur enkelt som helst! :)
 
 
 

Biffar i pitabröd

 
 
 
4 portioner
 
400g nötfärs
3/4 tsk salt
1 tsk rosmarin
Smör
Pitabröd
Rödlök
Isbergssallad
Gurka
Majs
Fetaost
Oliver
 
 
 
* Gör en tzatziki att ha till.
 
 
Blanda nötfärsen med salt och rosmarin. Gör biffar av färsen. Stek i smör i en stekpanna någon minut på varje sida. Servera biffarna med varma pitabröd, salladsingredienser och tzatziki.
 
- Lite som tacos, fast ändå inte. Gillar den här rätten! Går att variera och det blir så gott :)
 
 
 
 
 

Päronkyckling med sting

 
 
4 portioner
 
500g kycklingfilé
Smör
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor
2dl créme fraiche
1/2 hönsbuljongtärning
1msk riven färsk ingefära
1 tsk sambal oelek
2 päron
2dl rostade, grovhackade valnötter
 
 
Skär filéerna i bitar på längden. Salta och bryn dem i smör i en stekpanna. Skala och hacka vitlöken. Blanda créme friache, buljongtärning, vitlök, ingefära och sambal oelek i en gryta. Lägg i kycklingen. Låt koka under lock cirka 5 minuter. Dela på päronen i klyftor och ta bort kärnorna. Stek klyftorna i smör i en stekpanna. Lägg ner dem i grytan och strö över valnötter. Servera med ris.
 
- Det var väldigt speciella kombinationer i den här rätten. En god rätt, men som jag inte vet om jag gör igen. Såsen blev väldigt intensiv. Kunde också varit mer sås, blev lätt torrt. Men helt klart värd att prova :)
 
 
 

Cannelloni med ricottafyllning!

 
 
 
4 portioner
 
400g cannelloni
400g arrabiatasås eller en hetare tomatsås med chili
Smör till formen
 
Fyllning till ricottan:

300g fryst bladspenat, upptinad och finhackad
500g ricotta
2krm salt
 
Béchamelsås:
 
6dl mjölk
100g smör
2 msk vetemjöl
1 krm muskotnöt, riven
1 krm salt
1 krm peppar
 
1. Blanda spenat, ricotta och salt. Fyll en spritspåse med fyllningen.
 
2. Smält smöret. Vispa ner mjölet i smöret. Tillsätt salt, peppar och muskot. Häll på mjölken i omgångar till önskad konsistens, rör hela tiden så att det inte klumpar sig eller fastnar i botten. ställ åt sidan.
 
3. Fyll cannellonin med fyllningen. Lägg i formen. Häll över béchamelsåsen och sedan arrabiatasåsen. Ställ in i ugnen på ca 235grader i 20 minuter.
 
 
- Detta var lite kruxigt att göra men jättegott och krämigt! Med avokado till blir det pricken över i! :)

Våfflor med hemmagjord sylt!

 
 
Hemmagjord sylt är underbart gott. Går inte ens att jämföra med köpt! Dessa fick vi av Alfreds mamma. Hon brukar skicka med oss lite hemmagjorda saker hem när vi träffat henne. Allt från saft, sylt, géle, inlagda gurkor m.m, Tycker det är jättekul att få och har själv börjat testa att göra egen sylt osv. Kommer definitivt göra mer framåt! Är ju såå roligt verkligen :)
 
 

Risotto med kräftstjärtar!

 
 
 
 
 
 
1 gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk smör
2 1/2 dl arborioris
1l fisk eller hummerbuljong (fond+vatten)
1 tsk salt
1 burk kräftstjärtar i lag
1 kruka färsk basilika
125g riven parmesan
1 ask cocktailtomater
 
1. Hacka löken. Fräs den i smör i en kastrull. Tillsätt ris och blanda. Häll i hälften av buljongen och salt. Koka upp
 
2. När vätskan kokat in tillsätt resten av buljongen, lite i taget. Rör om. Sjud riset mjukt, ca 20 minuter. Blanda ner 1 dl kräftlag och koka in den i risotton.
 
3. Blanda ner och strö över basilikablad, riven ost och kräftstjärtar. Servera med tomater.
 
-Risotto är underbart gott. Perfekt om man dricker vitt vin till! Risotto funkar alltid :) Detta receptet var riktigt gott :)

Tonfiskgratäng :)

 
 
 
 
Detta var en annorlunda variant på gratäng med tonfisk och ris. Inte ofta jag äter tonfisk varmt, men detta var en succé! Koka ris och vänd ner i en smörad ugnsform. Häll ner tonfisk från två burkar. Skär en liten purjolök i bitar och blanda ner med resten. Bred ett täcke med créme fraiche över blandat med sweet chilisås. Låt den stå inne i ugnen på 200grader i 20 minuter. Ät den direkt :)
 
 
 
 
 
 
 

Baka :)

 
Under sommaren har jag inte haft suget alls att baka nästan, så har blivit uppehåll med det. Men nu känner jag att jag börjar sakna det! Så framåt blir det verkligen att baka! Önskar jag hade större frys. Hade fyllt upp den med massa gott då:)
 
 
 

Hemmagjorda fiskbullar!

 
 
Vi gjorde hemmagjorda fiskbullar för ett tag sen! Var lite trixiga att göra, men blev jättegoda:) Tyvärr hittar jag inte receptet, vet inte vart jag lagt det. Hade så gärna velat dela med mig av det. Får hoppas jag hittar det snart!
 
 

Mammas goda tacopaj:)

 
 
 
Den här tacopajen går inte av för hackor alltså! Skulle seriöst kunna leva på den! Sååå otroligt god! Har prövat andra varianter men den här är helt klart bäst!
 
Degen:
 
4dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
50g smält smör
1 1/2 dl mjölk
 
Blanda och sedan grädda i ugn i 10 minuter på 250grader.
 
Färsen:
 
500g blandfärs
1 påse tacomix
4 hackade tomater
1 burk grön chili
2 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
1 krm salt
2 dl riven ost
 
Blandas och läggs på skalet. In i ugnen i 10 minuter på 225grader.
 
 
 
 
 
 

Hannasgodaste

Häng med mig och min sambo i köket när vi lagar mat och bakar :)

RSS 2.0