Saffransbullar med äpple, kanel och mandelmassa



Cirka 16 stycken

Deg:

25 g jäst
8 1/2 dl vetemjöl
1 krm salt
2 1/2 dl mjölk
1 kuvert saffran
1/2 dl strösocker
75 g rumsvarmt smör
1ägg

Fyllning:

75g rumsvarmt smör
2 tsk kanel
75g mandelmassa
1 äpple

Ägg till pensling
Pärlsocker till dekor

Smula ner jästen i en stor degbunke. Mät upp och blanda mjöl och salt. Ljumma mjölken till fingervärme. Stöt saffranet fint tillsammans med lite av sockret och rör ut i mjölken. Häll mjölken över jästen och lös upp den. Tillsätt även mjölblandningen, resten av sockret, det mjuka smöret och ägget. Arbeta ihop till en deg och knåda degen ordentligt, gärna 5 minuter i hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter. Rör under tiden ihop smör och kanel till fyllningen.

Kavla ut degen till en rektangel, cirka 1cm tjock. Bred på kanelsmöret och riv över mandelmassan. Riv äpplet, låt eventuellt vätskan rinna av och strö sedan över degen. Rulla ihop degen och skär rullen i tjocka skivor. Lägg bullarna med jämna mellanrum i bullformar eller på bakplåtspappers klädda plåtar. Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och grädda i mitten av ugnen i 225° i cirka 8-10 minuter.


-Bullarna blev väldigt stora. Man skulle kunna göra dem mindre och därmed få fler. Speciella men goda bullar. Ser så fina ut med den gula färgen av saffranet:)


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Hannasgodaste

Häng med mig och min sambo i köket när vi lagar mat och bakar :)

RSS 2.0