Blev allt en del godingar!

 
 
 
Behöver jag säga att bilen var rejält proppad med diverse alkoholhaltiga drycker?;)
 
Det blev en del. Detta är inte ens allt. Viktoria köpte en del också + sånt vi lämnade i Skövde.
 
:)
 
 
 
Vi gjorde hundkoja av några av flaken vi köpte, haha!
 
Sötiskillen i sin fina hundkoja :)

Båtgodis

 
Blev lite godis köpt på båten till Danmark/Tyskland också:) Var år och dar sen jag åt den här chokladen! Dessa sparar jag till en dag då jag är riktigt godissugen! ;)
 

Kalops

 
 
 
 
 
 
 
6 portioner
 
1,2kg grytbitar av benfri högrev eller märgpipa
2 gula lökar
2 morötter
Smör
2 lagerblad
6 svartpepparkorn
6 vitpepparkorn
2 msk tomatpuré
2 msk soja
2msk vetemjöl
2 mörka oxbuljongtärningar
1 dl rött vin
1 liter vatten
1 tsk salt
 
Morötter
 
500g morötter
1 msk smör
2 msk hackad persilja
 
Tillbehör:
Potatis
Inlada rödbetor eller lingonsylt
 
Gör så här:
 
1. Skala löken och moroten. Skär löken i klyftor och moroten i bitar. Hetta upp en stekpanna. Lägg i smör och låt det bli nötbrunt. Bryn köttet och löken i omgångar och lägg över i en stor gryta efter hand.
 
2. Tillsätt kryddor, tomatpuré och soja. Pudra över mjölet, smula i buljongtärningarna och späd med vattnet. Salta. Rör om väl.
 
3. Koka upp kalopsen och låt den småkoka med locket på glänt i 1/2-2 timmar. Tillsätt morotsbitarna, som får koka med den sista halvtimmen.
 
4. Skala och skär restrerande morötter i mindre bitar och koka dem i saltat vatten så att de fortfarande har tuggmotstånd. Häll av vattnet och blanda morötterna med smör och persilja. Servera kalopsen med morötter, rödbetor och kokt potatis
 
 
- Det här är verkligen love on a plate. Så förbaskat gott om man får säga så. Det tar tid, men det ska matlagning allt göra ibland:) Att det räckte till lunch för oss båda och till och med så vi kunde frysa in massor inför i höst, det är guld värt:)
 
 
 

Ost och vinkväll:)

 
 
 
Något som vi längtat och väntat länge på var att få ha ost och vinkväll:) Så det slog vi till med för någon vecka sen! Blev mycket olika goda saker som tillbehör:) Olika ostar, kex, marmelad, frukter och sen vin också såklart :) Detta kan jag verkligen vänja mig vid;)
 
 

Ännu en choklad ni måste testa :)

 
Köpt på Ica! Det enda jag kan säga att den här är massa mycket mest god! :D Testa den! Är med smak av mörk choklad, citroncréme och crisp :)
 

Det är de små tingen som gör det :)

 
 
Igår tog Alfred ut mig på en lite utflyckt :) Bland annat åt vi lunch på Råtorp Café! Jättegott var det och mysigt! Vi köpte med oss fika hem och nybakt bröd också! Det är de små sakerna i livet som gör livet så betydelsefullt :)♥

Grundrecept på bagels

 
 
12 stycken
 

25g jäst
3 3/4 dl rumstempererat vatten
2 msk honung
2tsk salt
10-12 dl vetemjöl
1äggvita
1msk kallt vatten
 
Smula ner jästen i en bunke. Rör ner det rumstempererade vattnet och honungen. Fortsätt röra tills jästen löst sig.
 
Tillsätt salt och rör ner lite i taget av mjölet. Arbeta ingredienserna till en smidig deg. Knåda den i minst 5 minuter. Ställ degen att jäsa i 1 1/2 timme.
 
Dela degen i 12 bitar. Rulla bitarna till bollar och platta ut dem. Gör ett 4cm brett hål i mitten av varje. Lägg över bullarna på plåt.
 
Låt jäsa i 45 minuter. Häll cirka 5cm vatten i en kastrull och låt det koka upp. Sjud några bagels i taget, cirka 5 minuter. Ta upp bröden, torka av och flytta över dem på en plåt.
 
Blanda äggvita med vatten och pensla bröden. Strö på sesam och vallmofrön. Grädda i mitten av ugnen på 200° i cirka 20-25 minuter.
 
- Väldigt speciellt recept att utföra. Bra om man är två stycken. I alla fall i slutet. Det var roligt att testa på att göra bagels på det här sättet! Ha gärna något gott pålägg till då de inte smakar så jättemycket om man bara har smör på.
 

Paj på bär plockade från skogen :)

 
 
Förra veckan gjorde vi paj på bären plockade från skogen här runt omkring:) Vi fann ju både blåbär och vilda hallon! Härligt:) Vi åt pajen med grädde smaksatt med lite vaniljsocker! Gott:)

Kallt och gott :)

 
 
 
Älsklingen kom hem med glass för ett tag sen efter han hade slutat jobbet. Glatt överanskande!:) Mumsigt i värmen! ♥

Kyckling stroganoff

 
 
 
4 portioner
 
400g kycklingfilé
1 liten purjolök
Smör
1 burk med creme fraiche smaksatt med vitt vin, senap och schalottenlök
 
Skär kyckling och purjolök i bitar eller grova strimlor. Stek i smör o en stekpanna. Tillsätt creme fraichen. Rör om och låt koka på svag värme cirka 3 minuter. Servera med ris.
 
- Snabb och perfekt vardagsmat:) Vill man ha mer sås, kan man ta mer creme fraiche eller späd den med mjölk eller grädde. Salta och peppra lite innan servering så blir den perfekt:)
 

Hamburgisar med tillbehör :)

 
 
 
I helgen blev det att göra egna hamburgare :) Alltid gott! Med lite tillbehör som pommisar, sallad och sådär blir det extra gott! Detta satt vi och mumsade på till en film. Perfekt mat till det :)

Magens bästa vän :)

 
Testa att köpa Proviva! Finns att köpa massor med olika smaker och de är så otroligt goda! Min favorit är med hallon och granatäpple:) Detta är något som alltid som oftast finns i vårt kylskåp:) Perfekt för magen och gott för strupen:)!
 

Blåbär och kryddor

 
1 apelsin, skalad
3 nävar blåbär
1äpple, urkärnat och skuret i fjärdedelar
2 nypor malen muskot
1 nypa malen kanel
1 dl mjölk
 
Kör frukten och bären i mixern. Rör i malen muskot och kanel. Häll i mjölk efter tycke så att konsistensen känns rätt.
 
- Speciell men god! Kul att känna smaken av muskot!

Blåbär och vilda hallon :)

 
 
 
 
Våra underbara fynd från skogen häromdagen :) Har aldrig funnit hallon ute i skogen förut! Någon gång ska väl vara den första :)
 

Lax i stora lass

 
 
 
 
För någon dag sedan blev vi så otroligt sugna på lax. Så då lade vi laxfileér i en ugnsform och hällde kräftsåsen runt laxen. (Den som vi hade till pasta för någon dag sen). Över det tog vi smulad fetaost (som blev över från när vi åt soppa häromdagen) och sen extra dill på toppen. Till det blev det kokt ris.
 
- Mumsigt god middag! Verkligen lyckat! Att använda rester från andra måltider och sedan göra en ny måltid på tycker jag är roligt :) Att försöka använda så mycket man har som möjligt och att slänga så lite som möjligt.
 

Rödbets- och tomatsoppa med fetaost och oliver

 
 
 
 
 
 
 
4 portioner
 
400g rödbetor
1 gul lök
Smör
1 burk krossade tomater
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
Salt och peppar
150g fetaost
1dl svarta oliver
2dl creme fraiche
 
Skala och riv rödbetorna grovt. Skala och hacka löken. Fräs rödbetor och lök i smör i en gryta utan att de tar färg. Blanda ner tomater, vatten och buljongtärningar. Låt sjuda cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera soppan med fetaost, oliver och creme fraiche.
 
- Jättegod soppa! Vi hade även peppadewbröd som jag hade liggandes i frysen. Bara att ta upp och tina, blir perfekt till :) Soppa är verkligen underskattat. Så otroligt enkelt att göra själv. Mer soppa åt folket! :)
 

Länge sen!

 
Var tvungen att köpa den här när vi var i affären sist! Hur länge sen var det inte jag drack Trocadero? Kommer inte ens ihåg! Kärt återseende var det minsann!:)

Risifrutti till frukost! :)

 
Gottig frukost :)!

smoothie med banan och bär

 
 
Cirka 3 stora glas
 
150g björnbär
150g blåbär
1 banan, skalad och skuren i stora bitar
2 1/2 dl äppeljuice
Istärningar till servering
 
Mixa alla ingredienser samtidigt i en mixer. Det ska bli en len smoothie. Häll smoothien i stora glas.
 
- Vi använde inga istärningar till servering. Bären var frysta när vi använde dem, så de fick fungera som det istället. Vi hade även i kvarg i den också. Var något vi hade hemma och som behövdes användas. Så det gick bra:) Blev ännu mer len än den skulle vara. Tokgott!

Kräftpasta

 
 
200g skalade kokta kräftstjärtar
300g pasta
1 burk hela tomater, cirka 400g
1 knippe dill
2dl lätt creme fraiche
1/2 tsk dillfrön
 
Koka pastan. Låt tomaterna rinna av. Hacka dillen. Blanda tomater, creme fraiche, dillfrön och hälften av dillen i en kastrull. Låt koka några minuter. Låt kräftstjärtarna rinna av. Rör ner dem i såsen och låt koka ytterligare 1/2 minut. Strö över resten av dillen. Servera med pastan.
 
- Väldigt mycket smak av tomat. Speciell kombination. Otroligt gott :) Pastan var inte den bästa trots att vi hade Barilla, som alltid annars brukar vara bra. Icke i detta fall. Tråkigt att något sånt ska förstöra lite. Annars jättegott :)

Pizzakassler

 
 
500g benfri kassler
1-2 färska lökar
2 1/2 dl Kelda pastasås tomat&creme fraiche
2 tsk oregano
2dl riven ost
 
Sätt ugnen på 225°. Skär kasslern i skivor. Lägg dem på ett ugnssäkert fat. Skär löken i tunna skivor och lägg ovanpå kasslern. Ringla över såsen. Strö över oregano och ost. Stek i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Servera med pasta.
 
- Blev inte riktigt som vi trott. Ett tips är att bryna kasslerbitarna i förväg lite i stekpannan, så de får fin stekyta.  Kan nog vara godare att äta det här till potatis också. Annars helt okej rätt :)
 
 
 
 

Konstverk på tallriken

Ibland är det kul att göra konstverk av salladen ;)

Kantareller :)

 
 
Blev en del plockat i skogen för någon dag sen :) Mer hoppas jag det blir! Dessa är förvällda och frysta! Perfekt för en höstmiddag! :)

Drink!

 
 
 
Förra helgen blev det en drink att smutta på! Stark men god! Hallon är ju så  underbart :)
 

Franska fiskbiffar

 
 
 
4 portioner
 
500g fiskfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 dl provencalska kryddor
2 msk potatismjöl
1 1/2 dl grädde
Smör
 
Dela fisken i bitar. Mixa fisk, salt, peppar, örtkryddor, mjöl och grädde till en färs. Forma färsen till minst 8 biffar. Stek dem i smör cirka 3 min på varje sida. Servera med potatismos blandat med spenat.
 
- Intressant rätt att göra. Alltid kul att testa nytt! Trodde det skulle vara godare. Ha någon form av sås till, det hade vi dagen efter och då blev det mycket godare. Vi använde lax till den här rätten. Går att göra på exempelvis torsk och sej också.

Fransk omelett med fyllning

 
 
 
2 portioner
 

2-4 ägg
2-4 msk vatten eller grädde
1/2 krm salt
1/2 krm svartpeppar
1/2 msk smör
 
 
Vispa ihop ägg, vätska, salt och peppar lätt, så att allt precis bara blandas. Hetta upp stekpannan och låt smöret fräsa så det får färg.
 
Häll i omelettsmeten, som efter ett tag börjar stelna i pannan. Rör med en gaffel i den stelnande smeten så att lös smet hela tiden kan rinna ner mot bottnen. Fortsätt gör så tills smeten stelnat.
 
Omeletten ska vara krämig på ytan och ha släppt från kanterna. Luta sedan pannan och med lite hjälp få den att vikas dubbel.

Vill man kan man ha fyllning som läggs på ytan på omeletten.
 
-Jättegott! Passar alltid med omelett! Vi hade fyllning i våra omeletter. Olika örter, mozzarella och paprika :)
 

Citron och vitlöksdoftande pasta!

 
 
4 portioner
 
500g pasta
3dl grädde
200g mozzarella
Rivet skal och saft av 1 citron
2 stycken pressade vitlöksklyftor
1dl hackad persilja
1krm svartpeppar
1tsk salt
 
Koka pastan. Koka upp grädden i en kastrull. Blanda i osten och rör om på svag värme tills den har smält. Ta kastrullen från plattan och blanda i resten av ingredienserna. Blanda såsen med den varma pastan!
 
- Enkel att göra. Red eventuellt ut såsen lite. Blev så rinnig tyckte jag. Är nog godare om man har en sallad till också :)
 
 
 

Morotscupcakes

 
 
 
 
 
Cirka 16 minicupcakes eller 8 stora
 
 
125g morötter
2ägg
1dl strösocker
Rivet skal och saft av 1/2 citron
1dl vetemjöl
1krm salt
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
50g finmalda hasselnötter
1 tsk kanel
 
Mascarponetopping
 

125g mascarponeost
1dl florsocker
 
  • Förvärm ugnen till 175grader. Finriv morötterna. Separera äggvitor och äggulor, vispa gulor och socker till en blekgul, pösig smet. Tillsätt övriga ingrdienser utom äggvitorna.
  • Vispa dessa till hårt skum och vänd försiktigt ner det i smeten. Fyll formarna till 2/3 med smeten.
  • Grädda i ugnen 15-20 minuter, beroende på storlek.
  • Gör toppingen. Vispa mascarponeosten och florsocker med elvisp 2-3 minuter till en hård massa. Låt vila i kylskåp i 30 minuter.
  • Klicka på toppingen med en sked när dem svalnat.
- Vi hade olika typer av strössel på också. Alltid kul att pilla med sånt och göra kakor med mera fina :) De blev väldigt goda! Faktiskt godare efter någon dag.
- Här har jag bara med själva det specifika för just morotscupcakes. Man måste ju självklart ha med grundingredienserna till cupcakes också som mjöl, bikarbonat och så vidare.

Findus färdiga rätter

 
Som jag nämnt förut så är färdiga rätter helt okej de dagar man inte orkar göra mat själv och sådär. Testade den här för inte så länge sen. Även den helt okej, men finns många andra som är bättre!
 

Japp

 
 
En nyhet jag testade för ett tag sen. Inte så värst god som jag trodde. Mamma fick halva ;) Men helt okej!

Apelsin och morotssoppa

 
 
 
 
400g morot
4 potatisar
1 gul lök, hackad
25g smör
1 vitlöksklyfta, hackad
12dl grönsaks eller kycklingbuljong
2 msk pressad apelsinsaft
Salt och peppar
2 dl gräddfil
Persilja
 
1. Skala och skär morot och potatis i bitar. Fräs det i smör tillsammans medlök och vitlök.
 
2. Häll över buljong och koka på svag värme under lock i cirka 10 minuter.
 
3. Mixa soppan slät och späd. Servera med gott bröd, gräddfil och persilja.
 
- Jättegod soppa! Tips är att ta mer pressad apelsinsaft. Tyckte inte den smaken trädde fram så mycket som jag hade velat.

Grovt bröd till sillen

Det här brödet gjorde jag precis innan midsommar. Det är jättegott! Jag äter ju inte sill som det står att brödet passar till, men Alfred försäkrade mig om att detta bröd verkligen passar till det. Jag har ätit det precis som det är med ost och andra pålägg, perfekt det också. Eller varför inte till midsommarmaten?  Mumsigt gott är vad det är :)
 
 
 
 
 
2 bröd
 

Steg 1
 

60g linfrön
200g fint rågmjöl
8g kummin
300g hett kaffe
 
Blanda de torra ingredienserna i en bunke, häll sedan på det heta kaffet och rör om ordentligt till en tjock gröt. Täck skållningen med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur tills den har kallnat. Skållningen håller sig tre dagar i kylskåp.
 
Steg 2
 

300g vatten
250g fint rågmjöl
30g jäst
450g vetemjöl
100g mörk sirap
125g muscovadosocker
25g salt
25g smör
 
Blanda skållningen från steg 1 med vattnet, rågmjölet och jästen. Arbeta degen med degkrokar i cirka 10 minuter, eller för hand cirka 15 minuter.
 
Låt degen vila i cirka 1 timme. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och arbeta degen i ytterligare cirka 10 minuter i maskin eller för hand i cirka 15 minuter. Låt därefter degen vila i cirka 1 timme. Sätt ugnen på 180°.
 
Sleva upp degen, den ska vara kladdig, i två smorda formar till bröd. Låt jäsa i 1 1/2 - 2 timmar. Ställ in bröden i ugnen och grädda dem i drygt 1 timme eller tills brödens innertemperatur är närmare 100°. Pensla bröden med smält smör.
 
Stjälp upp bröden på galler och låt dem svalna. Låt dem mogna tills nästa dag innan du skär i dem. Bröden ska förvaras i plast och går utmärkt att frysa.
 
 

Keso :)

Jag älskar keso! Speciellt på bröd till frukost. Men nu det senaste har vi testat det i både matlagning och efterrätt, mellanmål. Jag personligen älskar den helt utan smak. Bara hederlig keso. Det ska vara den och sen salt och peppar på! Mums :) Här är en variant av keso med smak av äpple/päron med vanilj. Blev ett njaaa från mig. Alfred däremot tyckte den va god:)
 

Peppadewbröd med fetaost

 
 
 
 
2 bröd
 

500g vatten
15g jäst
500g vetemjöl special fullkorn
200g vetemjöl
20g honung
25g smör
15g salt
 
  • Blanda alla ingredienser utom saltet. Arbeta degen kraftigt med degkrokar i 10 minuter, gör du med hand blir det 15 minuter minst.
  • Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i bunken i 30 minuter. Dela degen i två delar. Kavla ut varje bit i plåtstorlek.
Fyllning
 
20 stycken inlagda röda paprikabitar
100g fetaost
Torkad timjan
25g smör till pensling
 
  • Lägg fyllningen mitt på degplattorna. Rulla ihop brödet som en rulltårta och skär upp den i bitar. Lägg skivorna tätt så de bildar två avlånga bröd på en plåt med bakplåtspapper.
  • Låt bröden jäsa 45minuter i rumstemperatur, eller i kyl över natten. Sätt ugnen på 250°.
  • Sätt in bröden i ugnen och sänk värmen till 200° direkt när du satt in dem. Grädda dem i cirka 25-30 minuter.
  • Pensla med smält smör. Låt bröden svalna på galler.
- Detta bröd gjorde jag som tillbehör till soppa. Var verkligen passande och smakade jättegott! tar lite tid att göra, men är väl värd det.

Korv med rotfruktsgratäng

 
 
1 skivad purjolök
Smör till stekning
Salt och peppar
800g potatis
300g morötter
200g palsternackor
Timjan
2 vitlöksklyftor
3dl röd mjölk
600g falukorv
 
 
1. Fräs purjolöken mjuk i smör. Salta och peppra. Skala och skiva potatis och rotfrukter. Varva i en smord ugnssäker form med timjan. Låt det översta lagret vara mest potatis. Salta och peppra rikligt mellan varven.
 
2. Pressa ner vitlöksklyftorna i mjölken. Salta och peppra. Häll mjölken över gratängen. Grädda i 225° i cirka 1 timme. Skiva och stek korven. Servera dem båda tillsammans :)
 
- Väldigt gott :) Finns inget mer att tillägga ;)
 
 

Lyxig bärsås till glass

 
 
För 4 personer
 
Blanda 300g frysta blåbär, 3/4 dl socker och 1 msk balsamvinäger i en kastrull. Koka upp och låt småkoka cirka 5 minuter. Ta från värmen och red eventuellt med 1 tsk potatismjöl utrört i kallt vatten. Ge ett hastigt uppkok. Servera såsen ljummen eller kall till glass.
 
- Den här bärsåsen går självklart att variera med andra bär också. Var jättegott till glass! Det som blev över använde vi som "marmelad" på bröd till frukosten. Gott det också :)
 
 

Choklad

 
Är ni sugna på någon god choklad, testa då den här! Hur god som helst :) Köpt på Ica Kvantum!
 

Skogen

För ett tag sen var jag och Alfred ute i skogen och plockade blåbär :) Blev en hel del. Vi använder det så mycket så snart blir det nog en tur ut igen. Tänkte dessutom leta lite kantareller också :) Har sett många bilder på folk som varit ute och plockat, så nu vill vi bannimej också ha! ;)
 
 
 
 
 
 

Tacos

Tacos är en kär matvän för många av oss här i Sverige och även andra länder. Lätt att variera och bara att svänga ihop. Hur bra som helst helt enkelt!:)
 
Vad har ni för ingredienser när ni äter tacos? Ge gärna förslag! Alltid kul med nya ideér :)
 
 
 
 
Tacos är så gott! Blir ofta att vi äter det vid tv:n till en film. Någon som kanske har något bra filmtips? Gärna förslag på det också :) Mitt förslag på film till er är: Niceville. Såg den med min moster häromdagen. SÅ bra! Fixa den och se den nu! Ni kommer inte bli besvikna!
 
 

Hannasgodaste

Häng med mig och min sambo i köket när vi lagar mat och bakar :)

RSS 2.0