Rabarberlängd

 
 
 
 
 
1 förpackning kyld smördeg, cirka 275g
Cirka 200g rabarber
2 msk socker
1 1/2 msk potatismjöl
 
Fyllning:
3 msk socker
50g smör
1 dl kokosflingor

Ägg till pensling
Pärlsocker
 
  1. Rulla ut smördegen på en plåt. Dela in den på längden med lätta markeringar i tre lika stora delar. Skär rabarbern i mindre bitar. Blanda socker med potatismjöl och vänd ner i rabarberbitarna. Blanda smör, socker och kokosflingor.
  2. Fördela rabarberhacket på mittdelen. Smula över fyllningen. Skär lite sneda 1 1/2 cm remsor på båda längderna vid sidan om mittdelen. Vik flikarna över fyllningen, varannan från höger, varannan från vänster.
  3. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 225grader tills längden fått fin färg och ser frasig ut. Ungefär 25 minuter.
 
- Detta var riktigt gott! Lite pilligt att göra, men väl värt det! Mums :)
 
 
 
 
 

Indisk linsgryta med mango och yoghurtklick

 
 
 
 
4 portioner
 
Gul lök
Gurka
Ingefära
Kokosmjölk
Krossade tomater
Mango
Matyoghurt
Morötter
Torkade röda linser
Vitlöksklyftor
Cayennepeppar
Olja
Paprikapulver
Ris
Salt
Spiskummin
Torkad koriander
 

  • Grovhacka en gul lök. Skala och finriv 2 msk ingefära. Skala och skär 300g morötter i centimeter stora tärningar. Koka 4 portioner ris.
  • Hetta upp olja i en gryta. Fräs lök, ingefära och 3 pressade vitlöksklyftor. Tillsätt 3 tsk spiskummin, 2tsk torkad koriander, 2 tsk paprikapulver, 2 krm cayennepeppar och 1 tsk salt.
  • Häll ner morötter, 3dl torkade röda linser, 4 dl vatten, 1 burk krossade tomater och cirka 200ml kokosmjölk. Koka upp och låt koka under lock på svag värme i cirka 15 minuter.
  • Tärna 1/2 gurka. Lägg upp gurka, 1 paket tinad mango och 1 1/2 dl matyoghurt i skålar. Servera linsgrytan med kokt ris, gurka, mango och matyoghurt.
- Det var en god kombination med linsgrytan, riset och de övriga tillbehören som gurka, mango och yoghurt. En annorlunda rätt men som var förvånansvärt god! Värd att testa! En av de vegetariska rätterna i Linas Matkasse!
 

Kycklinggryta med rosmarin och kokt potatis

 
 
 
 

4 portioner
 
Gurka
Kycklingfilé
Matyoghurt
Morötter
Palsternacka
Potatis
Rotselleri
Rödlök
Rött matlagningsvin
Grönsaksbuljong
Majsstärkelse
Olja
Salt
Svartpeppar
Tomatpuré
Torkad rosmarin
Torkad timjan
 

  • Koka 900g potatis. Klyfta 1 rödlök. Skala ner och skär 200g palsternacka, 250g morötter och 300g rotselleri i centimeterstora tärningar.
  • Bryn 600g kycklingfilé hastigt runt om i lite olja i en rymlig stekgryta med lock.
  • Lägg ner lök och rotfrukter, krydda med 2 tsk torkad rosmarin, 1 tsk torkad timjan, 1/2 tsk salt och 2 krm svartpeppar.
  • Tillsätt 2 msk tomatpuré, 1 tärning grönsaksbuljong och 2 dl rött matlagningsvin. Späd grytan med 3dl vatten och låt koka under lock på svag värme i 10-15 minuter. 
  • Skär 1/2 gurka i stavar. Lägg upp 1 1/2 dl matyoghurt i en skål. Rör ut 1 msk majsstärkelse i lite kallt vatten. Häll ner i grytan och låt koka ytterligare någon minut. Servera med kokt potatis, gurkstavar och yoghurt.
- Vi lät den koka mycket längre. Tyckte inte att potatisen var färdig på 15 minuter, trots att vi skar dem i väldigt små bitar. Det var en god rätt, men inte den godaste jag ätit. Helt klart värd att testa i alla fall. Jättegott med matyoghurten till!
 

Ölkorv

 
 
 
 
Ölkorv är något som vi inte äter alls ofta men som är kul att lyxa till det med ibland! Förstår inte varför vi inte köper det oftare! Perfekt innan maten eller till tapas osv. Dessa smakerna från ICA var riktigt goda! Ännu ett tips från mig :)
 
 
 

Tips!

Köpte dessa någon gång förra året. Tycker de är så otroligt fina! Går nog inte riktigt att beskriva hur mycket jag gillar dessa. Så vackra och så bra att använda! Något annat än de vanliga tråkiga plastmåtten man annars brukar använda.
 
Köpta på Åhléns! :) Var fyra stycken olika. 1dl, 1 1/2dl, 2dl och 2 1/2 dl. Gjorda i porslin:)
 
 
 
 
 

Snabbrostade rotfrukter med korv och syrlig yoghurtsås

 
 
 
4 portioner
 
  1. Sätt ugnen på 250grader. Skala 250g morötter och 300g palsernacka. Skär dem i tunna slantar på snedden. Skär 1 rödlök i tunna klyftor.
  2. Lägg allt i en ugnsform. Ringla över 1 msk olja. Strö på 1 krm salt och 1 krm svartpeppar. Skär några snitt i 250g chorizo och 250g annan korv. Lägg korven på rotfrukterna. Stek mitt i ugnen i 15-20 minuter.
  3. Koka 4 portioner couscous enligt anvisning på paketet.
  4. Finriv det yttersta skalet och pressa cirka 2 msk saft från 1 citron. Blanda med 2dl matyoghurt, 2 tsk honung, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar.
  5. Servera rotfrukterna och korven med couscousen och den syrliga yoghurtsåsen.
- Detta var mycket godare än vad man först trodde! Riktigt enkelt och var dessutom gott dagen efter som lunch! Detta är en rätt vi verkligen kommer att göra igen! Rätten var med i Linas Matkasse när vi hade den! :)
 

Våffeldagen

 
Vet att våffeldagen inte är förrens nästa vecka, men vi kunde inte hejda oss. Vi var sugna nu! Så då fick det bli att göra lite våfflor och äta till lunch. Kan absolut inte ätas för ofta men är sinnessjukt goda när man väl gör det! Smarrigt! Mmmm! :)

Rödvinsbräserad köttfärssås med champinjoner och pasta

 
 
 
 
4 portioner
 
Champinjoner
Körsbärstomater
Gula lökar
Morötter
Nötfärs
Pasta
Rött matlagningsvin
Vitlöksklyftor
Grönsaksbuljong
Olja
Salt
Svartpeppar
Tomatpuré
Torkad basilika
Torkad oregano
 

  1. Grovriv 2 gula lökar och 200g morötter. Klyfta 250g champinjoner. Koka 4 portioner pasta enligt anvisning på förpackningen.
  2. Fräs lök, morötter och svamp i lite olja i en stekgryta. Tillsätt 2 msk tomatpuré och 2 pressade vitlöksklyftor.
  3. Blanda ner 500g köttfärs. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Stek tills allt fått fin färg.
  4. Häll på en burk med körsbärstomater, 1dl rött matlagningsvin och smula ner 1 tärning grönsaksbuljong.
  5. Krydda med 1 msk torkad oregano och 1 msk torkad basilika. Låt puttra i 5 minuter under lock. Servera sedan köttfärsen med pastan!
- Detta var jättegott! Ett av de godare recepten i Linas matkasse! Mmmm! Nästan så man skulle haft ett glas med rödvin till! Hade varit ännu godare det :)
 

Semlor!

 
 
 
 
 
 
Semlor i mängder! Eller nja, två blev det för min del i februari. En vanlig variant och en med chokladcréme! Varje år tror jag mig gilla semlor och ska promt göra egna. Bara det att när jag ätit upp kommer jag på att jag inte alls är så förtjust i dem. Well well, tur jag har en sambo som gillar dem mer än jag då :)
 
Grundrecept!
8stycken
 
25g jäst
50g smör
1 1/2 dl mjölk
1/2 dl vit sirap
1ägg
1 tsk mald kardemumma
1 krm salt
Cirka 6 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1ägg till pensling
 
- Ett jättebra recept på grunden till semlorna! Ett recept jag använt år för år! :)
 
Vill man ha vanliga semlor använder man mandelmassa, grädde och florsocker.
 
Fyllning med chokaldcréme!
 
100g mörk choklad
1dl vispgrädde
250g mascarpone
2msk florsocker
 
Efter tycke:

Mandelmassa
Vispgrädde
Florsocker
  • Gör degen enligt grundreceptet för semlor. Gör sedan fyllningen som följer:
     Smält chokladen över vattenbad. Tillsätt grädden och rör ihop. Låt svalna.
  • Häll chokladblandningen i en bunke och tillsätt mascarponen och florsockret. Rör om.
  • Blanda mandelmassa och ovispad vispgrädde i en skål. Skär av locket på bullarna och gröp ur lite av inkråmet. Fyll med mandelmassa och spritsa eller klicka på choklad och mascarponemoussen.
  • Lägg på locken och sikta över florsocker.
- Personligen tyckte jag semlan med chokladcréme var alldeles för mäktig. Tycker den vanliga hederliga semlan är bäst! Den är mäktig den också men i lagom mängd.
 
 
 
 

Hemmagjorda räkmackor och trevligt sällskap!

 
 
 
 
 
Avnjöt hemmagjorda räkmackor när Frida var hos oss! Vi alla tre var i himlen! Så förbaskat gott! Lite jobb med att skala räkor osv. men helt klart värt det! Det tycker jag att vi ska göra om i sommar. Kanske när Frida fyller 18? Vore ju en idé faktiskt! Den gången ska vi dricka kallt vitt vin till! Åå vad jag längtar redan;) Mums!
 
Bäst tycker jag är hemmagjorda tekakor till räkmackorna! Den här gångern blev det köpta. Men hade bakat ett annant bröd, lantbröd, som vi använde också! Skar gurkskivor, hade citron till, kokta och skivade ägg. Dessutom hade Alfred gjort en underbar hemmagjord aioli till detta också! Magen kurrar i detta nu när jag ser de här bilderna! Lovely är bara förnamnet!
 

Sodastream!

 
 
I julas köpte vi en sodastream för julklappspengar! Hur bra som helst tycker vi! Vi köpte mycket flaskor med diverse kolsyrat vatten osv.förut, men nu känns det mycket bättre när man bara kan fixa det hemma istället, mer miljövänligt. Däremot har vi inte hittat någon bra smak än. Finns ju oändligt med smaker att köpa. På bilden är det ju hallonsmak. Den var helt okej. Vi köpte en med rabarber och en annan med limesmak. Rabarbern smakade uttuggat tuggummi (skojar verkligen inte) och den andra var alldeles för söt. Så skulle behöva tips på några smaker som smakar gott! Men antar att det bara är att fortsätta testa sig fram! Någon gång ska man väl hitta någon som man tycker är en favorit!
 
 
 
 
 
 

Hallonmaränger!

 
 
 

För några veckor sedan tänkte jag och Alfred att vi skulle lyxa till det med att göra sufflé till efterrätt. Det gjorde vi, men fy :( Var ju inte alls gott! Blev dessutom massa smet kvar, så vi gjorde maränger av det istället för att slänga. Efter några timmar i ugnen på ungefär 100 grader, blev det färdiga maränger av dem! Superlätt att göra! Bara klicka ut på bakplåtspapper! (socker och äggvita, vispas till hårt skum. Sedan hade vi i hallon i också)
 
 

Ugnsbakad torskfilé med baconströssel och sötpotatisstomp

 
 
 
 
 
 
Bacon
Körsbärstomater
Persilja
Sugarsnaps
Sötpotatis
Torskfilé
Olja
Salt
Smör
Svartpeppar
 
  1. Sätt ugnen på 200grader. Skala cirka 1 kg sötpotatis och skiva dessa i 2-4 cm stora bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten i cirka 15 minuter.
  2. Dela cirka 600g torskfilé i portionsbitar och lägg i en ugnsform. Strö över 1 krm salt.
  3. Blanda 1 msk olja, 1/2 ask persilja, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar. Bred blandningen på fisken och tillaga mitt i ugnen i cirka 15 minuter.
  4. Stek 1 paket bacon i en torr stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. Koka 1 paket sugarsnaps i cirka 3 minuter. Lägg ner 250g körsbärstomater i ärtkoket den sista minuten, de ska bara bli varma.
  5. Krossa sötpotaisen med en gaffel eller potatisstöt och tillsätt 1 msk smör. Smaka av med salt och svartpeppar.
  6. Smula baconet och strö det över fisken. Servera till sötpotatisstomp och varma grönsaker.
 
- En rätt ur Linas matkasse! Fisk är allt som oftast gott och så även denna gången! Stompet var jag inte så jätteförtjust i, men det var ändå kul att testa det! :)

Italienskt lantbröd

 
 
 
2 limpor
 
Steg 1
6dl vatten, 37°
25g jäst
3dl durumvete
8dl vetemjöl special
 
Steg 2
4 tsk salt
1 dl olivolja
1 äggvita
4 dl vetemjöl special
 
Smula ner jästen i en bunke. Slå över vattnet och rör tills jästen löst sig. Arbeta in de båda mjölsorterna. Låt jäsa i 1 timma. Sätt ugnen på 250grader.
 
När den jäst färdigt tillsätt salt, olja, äggvita och mjöl. Arbeta degen ordentligt och forma den sedan till en stor eller två mindre limpor. Låt jäsa på plåt i ungefär 40 minuter. Skär skåror med en vass kniv.
 
Pensla brödet med vatten och grädda i ugn i 30 minuter.
 
- Tycker inte detta var ett typiskt italienskt lantbröd. Men ett helt okej bröd ändå. Lite åt det sötare hållet.
 
 
 
 
 

Tomatsoppa och vitlöksbröd!

 Tomatsoppa är alltid en återkommande soppa här hemma. Den äts inte allt för ofta, men  den är en favorit :) Den här gången åt vi den med vitlökdbröd till! Gott och mättande! :)
 
 
Soppor är enkelt och gott och matigt och kan göras olika för varje gång! Mer soppor åt folket :)

Hannasgodaste

Häng med mig och min sambo i köket när vi lagar mat och bakar :)

RSS 2.0