Bästa frukosten :)









En morgon kom Alfred hem med jordgubbar :) Gissa om jag blev glad :) Skålar med jordgubbar och mjölk till frukost är inte helt fel :) Önskar man hade kunnat hitta lika goda varje gång man köper! Mumma, bästa frukosten :)

Calzone





2 medelstora pizzor

1 sats valfri pizzadeg
200g rökt skinka
250g mozzarella
Oregano efter tycke
Cirka 130 g parmesanost
2 nävar svarta oliver

  • Sätt ugnen på 250 grader.
  • Gör pizzadeg enligt grundreceptet.
  • Tärna skinkan och skiva mozzarellaosten. Riv parmesanost och strö över. Strö även över oregano.
  • Kärna ur oliverna och skär i mindre bitar.
  • Dela degen i fyra bitar. Kavla ut en bit i taget tunt och strö över ingredienserna på ena halvan. Pensla med lite vatten runt kanten och vik den andra halvan över, nyp fast kanterna.
  • Grädda pizzorna i mitten av ugnen i 5-10 minuter.

-God pizza, men inte den godaste vi gjort. Var lite svårare att få den här pizzadegen bra. Tips är att använda lite mer mjöl till bottenbitarna och att sedan lägga dem direkt på en varm plåt. Tror de hade fått bättre yta under då. De här blev lite allt för degiga på sina ställen. Men var ändå helt okej :)

Latmansbiff med klyftisar i ugn





4 portioner

600g nötfärs
1 ägg
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk smör
1 dl matlagningsgrädde
1 tsk koncentrerad kalvfond
200g tärnad fetaost
1 tsk hackad rosmarin

Servera med klyftpotatis och en sallad

  • Sätt ugnen på 250°. Skölj och klyfta potatisen. Bred ut den i en långpanna med bakplåtspapper. Salta och droppa olja över. Stek mitt i ugnen 20-30 minuter. Rör om då och då.
  • Blanda färs, ägg, salt, peppar och vitlök i en bunke. Rör tills smeten är väl blandad. Hetta upp smöret i en stekpanna med släpplätt-beläggning, ungefär 24cm i diameter. Lägg färsen som en enda stor biff och platta till.
  • Stek på medelvärme 3-4 minuter, tills biffen fått fin färg. Vänd med hjälp av ett lock och stek den ytterligare cirka 2 minuter. Sänk värmen och häll grädde och kalvfond runt biffen. Strö över fetaost, och rosmarin. Låt biffen sjuda under lock på svag värme ytterligare 3-4 minuter.
  • Garnera med rosmarin och servera tillsammans med klyftpotatis och en sallad.

-Alfred och jag var helt saliga när vi åt detta. Pratade inte ens nästan med varandra för att det var så otroligt gott. 10 poäng av 10 möjliga! Detta hamnar högt upp på "gillar mest" listan.

Kikärtsallad med tomat och paprika





1 burk kikärter (ungefär 375 g)
2 msk persilja
Havssalt och nymalen svartpeppar
1 stor röd paprika
Olivolja till servering
5 halverade plommontomater

Smörj en ugnssäker form med lite olja och lägg i tomaterna och paprikan. Stek dem i ugnen på 190°  i 20 minuter.

Ta ut formen och häll tomaterna och paprikan i en skål. Tillsätt kikärterna och rör i persiljan. Krydda med salt och peppar och låt svalna. Stänk över lite olja strax före servering.




- Den här salladen var jättegod. Tror däremot den hade varit godare om man inte låtit den svalna, utan ätit den direkt.

Mousserande vin





I helgen delade jag, Alfred och Linnéa på det här goda mousserande vinet :) Mumma så gott det var. Tror det kommer bli många flaskor  bubbelvin och rosé med mera i sommar:)

Rabarberpaj med kokos





Ingredienser


100 g smör
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl kokos
1/2 dl strösocker
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

500 g rabarber
1/2 dl strösocker
1 msk potatismjöl

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Smält fettet i en kastrull. Blanda mjöl, havregryn, kokos, socker, bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt fettet och rör om. Skala eventuellt rabarbern och skär i mindre bitar. Lägg dem i en ugnssäker form. Blanda socker och potatismjöl och strö över rabarbern. Fördela smuldegen över. Grädda pajen mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Låt pajen svalna lite oxh servera med vaniljsås eller vaniljglass.


- Vi hade massor med rabarber som vi fått av min mormor, så därför tänkte jag passa på att använda lite av dem. Vad passade inte bättre än en paj? Inte alls ofta jag äter just rabarberpaj. Detta blev en succé. Min första rabarberpaj någonsin och den blev gudomligt god. Jag och Alfred bjöd Heléna och Johanna på den :) Vi åt den då med vaniljsås. Det som blev kvar åt jag och Alfred dagen efter med lite glass, passade bra det också. Har massor med rabarber kvar i frysen. Har lite ideér på vad jag ska göra med dem, recept kommer såklart upp när jag gjort slag i saken :)

Laxbulgur med limedressing









3dl bulgur
6dl hönsbuljong
600g skinn och benfri laxfilé
Smör
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 apelsin
2 avokador
2 msk hackad persilja

Limedressing:

2dl gräddfil
Rivet skal av 1/2 lime
1 msk flytande honung
2 krm salt

Blanda ihop dressingen. Tillaga bulgur i buljongen enligt anvisningen på förpackningen. Skär laxen i kuber. Stek dem runt om i smör i en stekpanna cirka 3 minuter. Salta och peppra.

Skala apelsinen och dela i bitar. Dela, kärna ur, skala och tärna avokadorna. Blanda bulgur, apelsin, avokado, persilja och lax. Ringla över limedressing.

- Fräsch och god rätt. Vi åt detta till lunch en dag innan vi åkte iväg och tränade. Var jättebra mat, man blev inte för "tungt" mätt, vilket gynnade oss när vi var på gymmet. Man stod sig länge på det också.

Ugnsbakade tomater med vitlök och örter





Ta så många tomater som önskas
3 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, skivad
1 nypa strösocker
Salt och svartpeppar
1 1/2 msk blandade örter

Halvera tomaterna och lägg dem på en plåt. Droppa över olja. Lägg på vitlök och krydda med socker, salt, peppar och örter. Baka dem i ugn på 80grader i 2-3 timmar, beroende på tomaternas storlek.

- Perfekt till nästan vilken rätt som helst. Bara att göra iordning och ställa in i ugnen. Under tiden är det bara att göra annat :) Hur gott som helst :)

Kyckling tetrazzini







200g pasta
75g smör
1 stor morot
1 selleristjälk
1 dl mjöl
Salt och svartpeppar
4 1/2 dl hönsbuljong
4 1/2 dl mjölk
450 g kyckling
120g riven ost

Värm ugnen till 175°C. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Häll av vattnet, rör i 1 msk av smöret och ställ åt sidan. Koka morötter och selleri i lite vatten i en liten kastrull i 5 minuter. Häll av vattnet och ställ grönsakerna åt sidan.

Smält resten av smöret på låg värme i en stor kastrull och tillsätt mjöl, salt och peppar. Rör oavbrutet tills blandningen är slät och kokar. Fortsätt att röra i 1 minut och ta sedan bort kastrullen från värmen. Rör i buljong och mjölk och låt blandningen koka upp under omrörning. När blandningen har tjocknat, efter ungefär 1-2 minuter, tar du bort den från värmen och rör i pasta, moroten och sellerin. Häll över alltihop i en stor ugnsfast form och strö över riven ost. Ställ in formen i ugnen ungefär 25-30 minuter tills den kokar.

- Detta blev riktigt smarrigt och gott. Smakar lika gott dagen efter som den gjorde första dagen den gjordes. :)

Banansmoothie



Många som inte gillar banan. Varför kan jag verkligen inte förstå, för jag bara älskar det! En dag när vi hade bananer hemma fick det bli en enkel och hederlig banansmoothie :) Vi mixade 2 bananer med vaniljyoghurt! :)

Bär och kvargsmoothie





1 burk kvarg
1 dl havregryn
2 bananer
1 dl blandade bär med bland annat havtorn, björnbär och vinbär.
1/2 dl blåbärsfil

Mixa ihop allt!

Perfekt frukost och mättande! Går att variera i oändlighet.

Pasta puttanesca





4 portioner

400g pasta
1/2 gullök finhackad
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
4 msk olivolja
1 dl vitt vin
1 burk krossade tomater
1 msk timjan
3 msk grovhackad oliv och kapris tapenade.
Salt
Svartpeppar
125g mozzarella
2 msk bladpersilja, hackad

1. Fräs lök och vitlök mjuka i olivolja i en kastrull utan att de får färg. Tillsätt vin, tomater och timjan. Låt sjuda utan lock i 20 minuter.

2.
Koka pastan enligt förpackningens instruktioner.

3. Rör i tapenaden i tomatsåsen. Smaksätt med salt och peppar.

4. Vänd ner såsen och restrerande ingredienser i dden nykokta pastan. Smaka av ytterligare en gång.

- Hur god som helst. Nästan så man vill slicka rent skålen för att det är så gott. Wonderful :)

Pasta med kryddigt korvfräs





4 portioner


Cirka 6 dl pasta
Cirka 300g kryddig korv i skivor
1 msk olivolja
2 rödlökar i skivor
1 squash, cirka 400 g i tärningar
1 msk äppelcidervinäger
2 msk tomatpuré
8-10 cocktailtomater i skivor

1. Koka pastan enligt anvisningen på paketet. Fräs korvskivorna i lite olja. Tillsätt lök och squash. Sänk värmen och rör om medan allt får fräsa några minuter tills löken är mjuk.

2. Smaksätt med lite vinäger och tomatpuré.

3. Häll av vattnet från pastan. Blanda ner korvfräset i pastan. Lägg upp alltsammans på ett fat och dekorera med tomathalvorna. Servera genast.

-Riktigt gott faktiskt. Matigt och man blir mätt. De varma tomathalvorna är pricken över i :)

Kryddiga tekakor /Ciabatta limpa





12 stycken


1 dl mjölk
75g smör
50g jäst
1 1/2 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
1 tsk salt
3tsk pepparkakskrydda
10 dl vetemjöl special
1 ägg

1. Sätt ugnen på 250 grader.

2.
Värm mjölk och smör fingervarmt i en kastrull. Smula sönder jästen i en degbunke. Häll på den varma mjölken och rör ut jästen. Häll i filmjölk och sirap. Blanda i salt och kryddor.

3. Blanda till sist i mjöl, lite i taget, till en smidig och lite klibbig deg.

4.
Låt degen jäsa i 30 minuter.

5. Ta upp och knåda degen lätt. Dela degen i 12 bitar. Rulla till bullar och platta ut. Lägg Kakorna på plåtar med bakplåtspapper.

6. Picka tekakorna med gaffel.

7. Låt jäsa i 30 minuter till.

8. Pensla försiktigt med uppvispat ägg. Grädda tekakorna mitt i ugnen i cirka 10 minuter.


- Har haft lite tekakemani här ett tag. Den här varianten var den jag gillade minst av dem. Men den var ändå intressant. Alfred gillade dem jättemycket. Han sa att de smakade som mjuka pepparkakor.


2 limpor ciabatta

500g vetemjöl
1 tsk salt
1 paket jäst
2 1/2 dl vatten
1/2 dl olivolja

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Blanda mjöl och salt i en bunke. Lös upp jästen i fingervarmt vatten. Blanda ner i mjölet tillsammans med oljan.

3. Arbeta till en smidig deg och knåda sedan för hand på ett mjölat bord i 10 minuter. Täck över och låt jäsa på varm plats i en timme.

4. Dela upp degen i två lika stora bitar och forma varje till en limpa. Lägg limporna på en ugnsplåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare i 30 minuter.

5. Grädda i cirka 30 minuter. Låt svalna före servering.


- Detta tycker inte jag alls blir som ciabatta brukar bli. Men skär man dem i skivor som man gör med limpor, blir de helt okej ändå. Vi använde de här när vi gjorde tonfisksandwich. Det var roligt att göra dem, speciellt den hemmagjorda majonnäsen.

Tonfisksandwich





Till 2 sandwichar


1 burk tonfisk i olja eller vatten
5 msk majonnäs
1 rödlök
2 tomater
Några sallatsblad
2 skivor riktigt gott bröd
Pressad citron

Blanda tonfisken med majonnäsen.

Skala och skär rödlöken i tunna skivor. Spola dem i kallt vatten.

Skiva tomaten.

Lägg lite sallat på brödet, bred på tonfiskröran och garnera med tomatskivor och rödlöksringar.

Pressa över några droppar citron.

- God macka, men skulle kunna ha blivit godare. Vi använde inte ett så bra bröd till detta, så det är något vi lärt oss tills nästa gång.


Hemmagjord majonnäs

Blanda 1 äggula med ungefär 1/2 msk senap i en skål. Tillsätt 2 dl rapsolja försiktigt i början, bara droppvis under flitig vispning. Smaka av med salt och nymalen peppar. Om majonnäsen blir för tjock kan du späda med några droppar vatten. Det går även bra att göra allt i en mixer.

- Har inte gillat majonnäs alls förut, men lärt mig det lite i alla fall. Tyckte hemmajgord var mycket godare än köpt. Passade perfekt till tonfiskmackan. Det som blev över sparade jag i en burk. Perfekt till äggmacka :)



Klassiska tekakor





12 stycken


2 1/2 dl mjölk
75g smör
50g jäst
1 dl ljus sirap
1 tsk salt
10dl vetemjöl special
1ägg

1. Sätt ugnen på 250 grader.

2. Värm mjölk och smör till fingervarmt i en kastrull. Smula sönder jästen i en skål. Häll på den varma mjölken och rör ut jästen. Blanda i sirap och salt.

3. Rör ner mjölet, lite i taget, tills det blir en smidig deg som är lite klibbig. Låt degen jäsa i 30 minuter under bkduk.

4. Ta upp degen och knåda den lätt. Dela degen i 12 bitar. Rulla till bullar och platta ut till kakor som läggs på plåt med bakplåtspapper. Picka tekakorna med en gaffel.

5. Låt tekakorna jäsa i 30 minuter till.

6. Pensla försiktigt tekakorna med lätt uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i cirka 10 minuter.


- tekakorna blev jättefina och goda. Smakar verkligen som receptet heter : Klassiska tekakor. Kommer garanterat göra dem igen :)




Pasta med blomkål och kryddig korv









4 portioner

1 ansat blomkålshuvud, skuret i buketter och sedan hackade i mindre bita (eller frysta buketter i ungefär lika stor mängd)

Salt
Cirka 8 msk olivolja
4 stora vitlöksklyftor, hackade
1 stor gullök hackad i mindre bitar
1 tsk mejram
1 nypa chiliflakes
3 msk bladpersilja
5dl kyckling eller grönsaksbuljong
500g pasta
1/2 dl ströbröd

1. Koka upp en stor kastrull med vatten. Tillsätt 2 msk salt och blomkålen och koka i cirka 7 minuter tills blomkålen är mjuk. Lyft ur blomkålen med en slev och lägg den i ett durkslag. Ställ blomkålen och kastrullen med vatten åt sidan.

2. Värm 4 msk olivolja på medelvärme i en stor stekpanna. Lägg i vitlöken, löken, mejram och chiliflakes och fräs det i cirka 4 minuter. Lägg i blomkål, persiljan och buljongen. Höj värmen en aning och låt det puttra under omrörning i 12 minuter tills blomkålen har fått lite färg och vätskan reducerats en aning.

3. Koka upp blomkålsvattnet igen och tillsätt 2 msk salt. Lägg i pastan och koka den al dente enligt anvisningarna på förpacknngen. Rör om med jämna mellanrum. Häll av pastan i ett durkslag, men behåll 1 dryg dl av kokvattnet. Blanda pasta och sås och späd med kokvatten om så önskas. Hetta upp 4 msk olivolja i en stekpanna. Lägg i ströbrödet och fräs det under omrörning i 2 minuter. Sprid ut ströbördet över pastan och servera.

- Den här rätten hade vi chorizokorv till också. Tur var det, för det lyfte rätten rejält. Trodde den här rätten skulle vara godare än vad den var, men är som sagt roligt att testa nya rätter ändå.

Även detta är en favorit i repris! :)



Mysig middag med räksmörgåsar och vitt vin :)













Underbar middag med underbar person, kan inte bli bättre♥

Enkelt och gott





Hemmagjort mos, fiskpinnar, hollandaisesås, citron och färsk sparris :)
Ibland är det bekvämt med påssås och färdiga fiskpinnar, samtidigt blandat med att göra eget hemmagjort mos :) Självklart dricks det mjölk till den här rätten :)

Tekakor med linfrön och fibrer





12 stycken

2 1/2 dl mjölk
75 g smör
50 g jäst
1/2 dl brödsirap
1 tsk salt
1 dl linfrön
1 1/4 dl vetekli
8 dl grovt vetemjöl
1 ägg

  1. Sätt ugnen på 250°.
  2. Värm mjölk och smör fingervarmt i en kastrull. Smula sönder jästen i en degbunke. Häll på den varma mjölken och rör ut jästen. Blanda i sirap, saltlinfrön och vetekli.
  3. Rör i mjölet, lite i taget, tills det blir en smidig dem som är lite klibbig. Låt degen jäsa i 30 minuter.
  4. Ta upp degen och knåda den lätt. Dela den i 12 bitar. Rulla till bullar som du sedan plattar ut till kakor.
  5. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper. Picka tekakorna med en gaffel.
  6. Låt kakorna jäsa 30 minuter till.
  7. Pensla dem försiktigt med lätt uppvispat ägg. Grädda dem i cirka 10 minuter mitt i ugnen.

- Åå så goda de här var :) Tack Oskar som lånade ut sin ugn till oss när strömmen i hela vårat område gick! Som tack fick han några nygräddade tekakor. Även han tyckte dem var goda, vilket var väldigt roligt:) Vi använde de här när vi gjorde räkmackor:) Passade jättebra till!

Kesella smoothie







Kesella har kommit med två nya smaker, en med hallon och en med rabarber. Vi köpte båda och började testa den med hallon. Vi hällde ner den i mixern och sen lite blåbär. Blev jättesmarrigt! :) Någon dag efteråt blev det att testa den med rabarber. Vi hällde ner den och rabarber som vi fick med oss från mormor när vi var i Skövde. Enkelt ovh gott:)

Pizza Hanna och Alfred style



En av Leila Lindholms pizzadegsrecept använde vi oss av. Underbart god är den. Som fyllning blev det köttfärs fräst i smör och kryddat med salt och peppar. Blev även rödlök, fetaost och världens bästa tomatsås under. Blev såpass mycket av vi använde den som sås till pizzan också. Kan säga att det var den som gjorde pizzan!:) Den var godare dagen efter när den var kall också:) Har för mig jag redan har skrivit recept på pizzadeg och tomatsås här på bloggen :)

Korvstroganoff





Även detta är en favorit i repris! Den här gången gjorde vi en ändring och använde Smetana i istället för mjölk, grädde. Upplevde att det blev väldigt krämigt och gott! Alfreds korvstroganoff is to die for, MUMMA!

Alfreds födelsedagstårta





Den här fina tårtan gjorde min syster Linn till Alfred när vi var i Skövde och hälsade på! :) Vi firade ju honom där också:) En chockladmoussetårta med pistagenötter och marränger. Wonderful helt enkelt:)

Den är så underbart fin!



Se vad jag har hittat! Äntligen har jag en egen! Har velat ha ett fint kokboksställ länge, men inte hittat någon som jag tycker om. Hade en innan, en mycket sämre en, gjord av plast, gillade den inte alls. Men nu så har jag den bästa och finaste man kan ha:) Är så nöjd! Den kommer användas flitigt! :) De fina detaljerna med hjärtan och sådär är så fina:) Åå, är så nöjd:)

Ostscones





Tråkiga bilder, jag vet. Men hade redan ätit upp de andra sconesen innan jag kom på att jag glömt ta kort på dem.

3 dl mjölk eller filmjölk
75 g smör
1 dl riven ost
2 dl grahamsmjöl
7 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt

Blanda mjöl, bakpulver, riven ost och salt. Skär smöret i bitar och blanda ner det, finfördela i mjölet.

Blanda ner mjölken och rör tills du kan forma en deg. Gör sex kakor, nagga dem och strö över lite ost.  Grädda i 12 minuter i 225°C.

- Otroligt goda! Osten gör att de vanliga sconesen man brukar göra, inte alls går att mäta med de här! Dessa är mycket bättre! :)

Favorit i repris!



Den här rätten är underbar och nästan en av de godaste rätterna jag vet! Stek, potatisgratäng med rosmarin bland annat, beasås och sallad :) Kärlek♥

Krämig, härlig vardagsrätt!





Med lite rester kan man göra en helt ny rätt, fascinerande faktiskt!

Vi tog lite kött som vi hade över från när vi gjorde en stek, skar den i bitar och blandade med smaksatt creme fraiche och lite lök, kokade pasta till och sen fick vi en perfekt vardagsrätt :)

Lyxig köttfärssås






4 portioner

3 finhackade schalottenlökar

1 ask cocktailtomater, halverade

300 g blandfärs

1 msk tomatpuré

3–4 dl bra rödvin

Parmesanost - att hyvla över vid servering

Gör så här:

1. Fräs lök i smör. Häll på cocktailtomater och tomatpuré.

2. Blanda i färsen, krossa med en visp så att det inte blir några stora köttklumpar.

3. Häll på rödvin och låt det koka länge, cirka 50–60 minuter.

4. Servera med spagetti eller annan pastasort. Hyvla parmesanost över.

 

-En väldigt speciell köttfärssås. Blev mustig och god, men känns ändå som att någon krydda saknas. Även om det är syndigt att använda ketchup på den här varianten, så blev det på ett sätt godare.

Hannasgodaste

Häng med mig och min sambo i köket när vi lagar mat och bakar :)

RSS 2.0