Fin måndagsmiddag :)

Igår kom mamma med lite smått och gott för oss att äta :) Blev rökt lax, potatissallad, bröd och sallad :) Till det drack vi vitt vin :) Var otroligt gott :) Godare kan man nog inte äta en måndag tror jag ;) Idag jobbar mamma sent. Så hade tänkt laga lasange som hon kan äta när hon kommer om hon vill eller också ha som matlåda imorgon. Tjänster och gentjänster :)
 
 

Filmjölk och blåbär till frukost! :)

 
 
Speciell känsla att ha blåbär i filen som man själv plockat :) Underbart är vad det är ♥

Blåbärssmulpaj med vallmo

 
 
 
1 paj
 
Smuldeg :
250g kallt smör
1 1/2 dl råsocker
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl vallmofrön
3dl havregryn
 
Fyllning :
 
1 1/2 liter  Blåbär
1 dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
 
Glass till servering
 
  • Sätt ugnen på 200grader. Tärna smöret i små bitar och nyp ihop det med råsocker och vetemjöl tills det blir till en smulig deg.
  • Blanda försiktigt i vallmofrön och havregryn utan att grynen går sönder för mycket.
  • Blanda blåbär med strösocker och potatismjöl och häll fyllningen i botten av en gjutjärnspanna.
  • Strö smuldegen över blåbärsfyllningen och grädda pajen gyllene i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
  • Servera med glass.
- Det skulle vara 1 1/2 liter blåbär, men vi använde faktiskt endast 500g. Gick bra det också :) Blev lite extra smuldeg till blåbären istället, vilket inte gjorde någonting;) Inte den godaste pajen jag ätit, men enormt god ändå:) Blåbär är ju så gott!!

Pizza ai funghi

 
 
 
 
 
 
 
Grundreceptet för pizza har jag nog skrivit här på bloggen förut, men här kommer det igen;)
 
1 stor ugnssäkerplåt
 
15g jäst
3dl ljummet vatten
2 tsk strösocker
1 tsk flingsalt
2 msk olivolja
1 dl durumvete
5 1/2- 6dl vetemjöl special
 
1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt strösocker, flingsalt och olivolja.
 
2. Tillsätt durumvete och lite vetemjöl special i taget och knåda degen i maskin i cirka 10 minuter tills den är elastisk.
 
3. Strö över lite vetemjöl och jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 45minuter.
 
4. Sätt ugnen på 250grader. Dela degen i 4 bitar och kavla ut dem tunt på mjölat bakbord.
 
5. Smaksätt med valfri fyllning och grädda i mitten av ugnen i 5 minuter.
 
 
 
Pizza ai funghi
 
1 stor ugnssäkerplåt :
 
1 burk krossade tomater med smak av vitlök och örter.
Några champinjoner, delade
Smör
Flingsalt
Svartpeppar från kvarn
375g buffelmozzarella
4 klyftor vitlök
Bladpersilja
Rosmarin
Olivolja
 
1. Sätt ugnen på 250grader.
2. Gör iordning pizzadegen. Häll över de krossade tomaterna och fördela över hela pizzan.
3. Rensa och skiva svampen. Stek den gyllene i smör och krydda med salt och peppar.
4. Skiva mozzarellaosten , skiva vitlöken och fördela över pizzan. Strö på persilja och rosmarin jämnt över hela pizzan.
5. Grädda i mitten av ugnen 5-10 minuter.
 
- Underbart god pizza! Hur goda smaker som helst. Vi fick ha i pizzan i ugnen en stund längre. Gjorde den mycket bättre. Gäller att passa noga så att det man har inne i ugnen inte blir bränt. Till pizzan hade vi morotsstavar och vitlökdipp. Mumma :)

Vaniljmuffins med mascarponetopping

 
De här muffinsarna gjorde Linn när hon var här :) Hon älskar muffins och har tjatat om att baka sen flera veckor innan hon kom till mig ;)  Så nu fick hon äntligen baka med mig :)
 
 
 
8 stora
 
1 3/4 vetemjöl
1 krm salt
1/2 tsk bikarbonat
1 dl strösocker
100g smör
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
 
mascarponetopping
 
1 ägg
1 dl florsocker
125g mascarponeost
1 msk kakaopulver
 
Toppingen:
 

Dela ägget i vita och gula. Vispa gulan och florsocker vitt och pösigt med en elvisp. Blanda i mascarpone och kakao och rör om ordentligt. Vispa äggvitan till hårt skum och vänd försiktigt ner det i smeten. Låt vila i kylskåp i minst 30 minuter.
 
Spritsa eller klicka ut toppingen på muffinsarna. Färdiga att ätas :)
 
-Goda och fina. Speciellt toppingen var bäst. Blir härlig konsistens med mascarpone och lätt att jobba med :)
 
 
 

Grilla :)

På sommaren måste man verkligen passa på att grilla! :) Hittills har vi hunnit med rätt många grillningar faktiskt. Både med kompisar, släkt och familj:) Hoppas på att det blir fler gånger innan hösten kommer. Att grilla är både kul, gott och man kan variera i oändlighet. Vi försöker variera oss mycket, så vi inte tröttnar.
 
 
Att grilla är ju så gott och doftar underbart! För det mesta blir man så här hungrig när man ser och luktar på allt det goda ;)
 
 
Den här gången när vi grillade var Linn med:) Vi hade grillbacon, kött, paprika, foliepaket med delade rödlökar, blandat med honung, salt, peppar och chilipulver :) Till det hade vi olika såser och potatissallad. Blev vi mätta? Herregud ja ;)
 
 
Underbart goda :)
 
 
 

Grekisk fiskgratäng

 
 
 
4 portioner
 
500g tinad vit fiskfilé
3/4 tsk salt
1 krm peppar
2 tsk oregano
1 dl svarta oliver
100g fetaost
4 dl Kelda pastasås tomat&créme fraiche
Några champinjoner
 
Sätt ugnen på 225°. Lägg den tinade fisken i en ugnssäker form. Krydda med salt, peppar och oregano. Smula fetaosten över fisken. Dela oliverna och champinjonerna och strö även dem över fisken. Häll på såsen. Gratinera i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Servera med kokt ris :)
 
- En av de godaste fiskrätterna vi ätit. Ville bara ha mer, mer och mer. Så otroligt underbart god! Finns inte tillräckligt med ord för att beskriva den här rätten. Var väldigt avis på Alfred som fick ha detta som lunch till jobbet dagen efter vi åt det;)
 

Frysta tårtor!

När Linn fyllde år och skulle firas, köpte vi två färdiga frysta tårtor. Perfekt när tiden inte räcker till för att själv baka. En Almondy moussetårta och en kalssisk Daimtårta. Även om färdigköpta/frysta tårtor för mig inte är det samma som egengjorda, så är de bra komplement :)
 
 
 

Te och underbara mackor :)

 
Att börja eller avsluta dagen med en kopp te och goda mackor är något av det bästa som finns :)
 
 

Vanliga hederliga scones!

När Linn var och hälsade på bakade vi scones en morgon! Underbart goda! Kom ihåg receptet i huvudet och släng ihop när lusten faller på! Garanterar att alla kommer gilla det :)
 
 
 
Ingredienser till fyra stora scones
 
9dl vetemjöl
1 1/2 msk bakpulver
1 tsk socker
1 tsk salt
100g smör
4 dl filmjölk
 
Så här gör du :
 
Blanda mjölet med bakpulver, socker, salt och smöret i en bunke, för hand, till en smulig deg. Tillsätt filmjölken och arbeta snabbt ihop till en deg. Dela degen i fyra bitar. Tryck ut varje degbit på 2 bakpappersklädda plåtar till runda kakor. Skär ett djupt kryss i varje bröd.
 
Grädda mitt i ugnen på 250°, cirka 12 minuter. Låt sconsen svalna på galler innand e bryts i bitar och serveras.
 
- Passar alltid! Vi hade ost och  olika marmelader till :) Gott!
 

Hannasgodaste

Häng med mig och min sambo i köket när vi lagar mat och bakar :)

RSS 2.0