Gräslökskassler i ugn

 
 
4 portioner
 

400g kassler
2dl vispgrädde
1 dl riven ost
1/2 dl gräslök
1 krm vitpeppar
Pasta
1 gul paprika
 
Sätt ugnen på 225grader. Skiva kasslern och lägg den i en ugnssäker form. Blanda grädde, ost, gräslök och vitpeppar. Häll såsen över kasslern och skiva paprikan och strössla över, gratinera sen  i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Servera med pasta.
 
- En jättesmidig vardagsrätt som går snabbt som attan att göra. Gott som tusan också :)

Traditionella jultallriken :)

 
 
 
 
Vi fuskade lite och tände alla fyra ljusen redan nu. Kommer ju inte kunna det när det är man egentigen ska ;)
 
Snälla husse och matte, kan inte jag få något gott av er att tugga på? Snääääälllaaaa!!
 

Gnocchi med tomatsås

 
 
 
 
4 portioner
 
1kg mjölig potatis
Salt
100g parmesanost
4 dl vetemjöl
 
Sås:
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 msk farinsocker
1 msk olja
100g grovhackade soltorkade tomater i olja
1 burk hela tomater, 400g
1 1/2 msk balsamvinäger
1 msk strimlad basilika
1/2 tsk salt
2 krm peppar
 
1. Skala potatisen och skär i skivor. Koka den nästintill mjuk i saltat vatten. Riv osten. Pressa potatisen  och låt svalna. Salta.
 
2. Knåda potatis, mjöl och ost till en slät men inte för fast deg. Låt vila 10 minuter. Dela degen i åtta delar och forma varje bit till en rulle. Dela rullen i några centimeter långa bitar och räffla med gaffel.
 
3. Lägg på en lätt mjölad plåt och täck över. Skala och finhacka löken. Fräs det och socker i olja i en gryta. Tillsätt resten av ingredienserna till såsen utom kryddorna, sjud cirka 15 minuter. Rör ner basilikan, salta och peppra.
 
4. Koka gnocchin i saltat vatten. Cirka 2 minuter i omgångar tills de flyter upp till ytan. Ta upp med hålslev och håll varma medan resten kokas. Servera gnocchin med tomatsåsen och kött.
 
- Vi lyckades inte få gnocchin så bra tyvärr, men såsen däremot var to die for. Perfekt! :) Kommer göras många gånger! Vi valde att steka till kött till rätten också, men självklart kan man välja att bara  äta gnocchin och såsen :) Får hoppas vi lyckas bättre med gnocchin nästa gång :)
 

Whiskytryfflar

 
 
 
80 stycken ungefär
 

3dl vispgrädde
500g mörk choklad, mist 70% kakaohalt
3/4 dl whisky
1dl kakao
 
Värm grädden men låt den inte koka. Bryt chokladen i bitar och smält den i grädden. Tillsätt whisky och rör om. Klä insidan av en form cirka 15*25cm med plastfolie och häll i choklad-blandningen.
 
Låt stelna i kylskåp. Stjälp upp chokladen på en skärbräda och ta av plasten. Skär i stavar och rulla dem i kakao. Förvara chokladen i en burk med lock i kylskåp.
 
- Tycker inte de smakar så jättemycket whisky, men det gör inget för mig som inte gillar det ;) Tror speciellt Alfreds föräldrar kommer att älska dessa :)

Tomtefudge

 
 
 
Cirka 50 stycken
 
20 skumtomtar
300g vit choklad
100g smör
4 dl strösocker
2 dl vispgrädde
 

Klipp tomtarna i små bitar. Hacka chokladen fint. Blanda skumtomtarna, smör, socker och vispgrädde i en kastrull. Värm på svag värme tills allt har smält. Fortsätt att koka på svag värme cirka 10 minuter under omrörning. Ta från värmen och rör ner chokladen.
 
Fortsätt röra tills det är blankt.Häll smeten i en form med bakplåtspapper cirka 20*25cm. Låt den stelna och skär sedan upp i små bitar.
 
- Jätteroligt att göra :) Vi använde ett pyttelitet pepparkaksmått av hjärtform och skar ut med. När det inte gick att skära ut mer rullade vi resten till bollar och rullade i florsocker, ser ut som snöbollar:) Hihi :)
 
 
 

Mums food :)

Detta blev vi bjudna på av mamma när vi var i Skövde sist :) Kött, klyftisar, sallad och en kantarellsås som var to die for! Älskar att bjuda andra på fika och mat, men tycker det är minst lika roligt när det är en själv som är gästen :) Får hoppas på att det blir mycket gott nu när vi är i Skövde och det tvivlar jag inte en sekund på. Imorgon åker vi mot Skövde och är borta tills början av januari, tjihoo :)

Minne :)

 
 
 
Härligt att se bilder med mycket sol i :) Nästan så man längtar till vår och sommar :)
 
 
Hittade bland mina bilder minnen från Oktober :) Då vi var i Skövde och hade köpt oss varsina sallader och åkt upp till ett jättefint ställe uppe på Billingehus :) En jättetrevlig stund med två av mina favoriter på den här jorden, Alfred och Frida ♥

Jubileums cider

 
Älskar Herrljungas jubileums cider! Har smakat tre olika varianter som de har av just jubuileumsciderna. Detta är inte favoriten, men väldigt god ändå. Älskar kolsyrehalten i Herrljungas cider, sådär perfekt mycket! :) Att den smakar apelsin och kryddnejlika är perfekt nu inför jul också:) Gillar man inte att dricka julmust, kan ju faktiskt detta vara en variant att satsa på :)!
 
 
Detta är en av de andra sorterna och även min favorit! Finns ingen godare dricka än den här! :)

Salsicciasås med pasta och grönt

 
 
 
Detta åt vi när jag fyllde år :) Kände att jag ville ha lätt mat som kändes fräsch. Med vitt vin till var detta jättegott :)
 
4 portioner
 

400g spagetti
4 salsicciakorvar, cirka 600g
2 tsk olja
1 hackad gul lök
1 tsk timjan
1 dl vitt vin
1/2 dl vatten
1 1/2 dl grädde
250g halverade cocktailtomater
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
Gröna blad
Riven parmesanost
 
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
 
Tryck ut köttet ur skinnet i salsicciakorvarna. Häll ner i en varm stekpanna med olja i. Stek korven tillsammans med lök och timjan. Rör ordentligt och finfördela köttet så det inte blir stora klumpar.
 
Slå på vin, vatten och grädde och låt koka ihop 10 minuter. Vänd ner tomaterna och smaka av med salt och peppar. Blanda ihop såsen med pastan och de gröna bladen. Hyvla över parmesan.
 
- En fräsch och lätt rätt som man blir sådär härligt mätt på. Med vitt vin eller bara vanligt vatten blir det gott . Pastan vi använde är en spagettiliknande pasta fast mycket mycket smalare. Var svårt att koka dem så de blev jämna och fina. De hamnade gärna i klumpar. Så det är ett tips att hålla koll på när de kokas!

Lax i stora lass

 
 
Om ni inte vet vad ni ska göra med laxen som ni just köpt eller som behöver ätas innan den varit i frysen alldeles för länge, så får ni nu här tips av mig. Lägg den i ugnsform, smörj först med lite smör i botten på formen, skär sånt ni har hemma, exempelvis fetaost och rödlök, eller varför inte fänkål i m.m.i bitar.  Häll detta över laxen och skjutsa in i ugnen. Håll koll så laxen är färdig när du tar ut den. Ät med potatis, pasta eller sånt ni har hemma! Kan lova att detta är gott :) Och enkelt att göra!

Saffransbullar

 
 
 
 
Cirka 30 stycken
 
100g smör
5dl mjölk
25g jäst
1 1/2 tsk kardemumma
1g saffran
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
1ägg
12dl vetemjöl, eventuellt mer
 
Fyllning:
150g rumsvarmt smör
1dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
 

Pensling och garnering:
 
1 uppvispat ägg
1 dl mandelspån
1 dl pärlsocker
 

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Rör ut jästen med vätskan i en bunke. Tillsätt kardemumma, saffran, socker, salt, ägg och cirka 1 liter mjöl. Arbeta degen tills den blir blank, den ska vara ganska lös. Arbeta den med degkrokar i 5 minuter.
 
Låt jäsa under bakduk i minst 1 timme, gärna längre.
 
Fyllning:
Sätt på ugnen. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt med resten av mjölet. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en rektangel. Bred ut smöret, strö socker och vaniljsocker över. Rulla ihop degen från långsidan, inte för hårt.
 
Skär varje rulle i 15 bitar. Ställ bitarna med snittytan upp i en muffinsplåt eller på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk cirka 30 minuter.
 
Pensling och garnering:

Pensla bullarna med ägg, strö över mandelspånen och pärlsockret. Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
 
- Supergoda bullar! En lite roligare variant än de traditionella lussekatterna. Alla som åt av dessa tyckte att de var väldigt smarriga, alltså ett säkert kort att bjuda på :) De blir så otroligt fina också :) Vi gjorde drygt hälften av bullarna i muffinsplåt och hälften på bakplåtspapper på en plåt.
 
 

Krossad potatis med olivolja

 
 
4 portioner
 

800g nykok, skalad potatis
2 schalottenlökar, finhackade
2 msk citronsaft
1 dl olivolja
2 dl nyriven parmesan
Persilja efter smak
Salt och peppar
 
Krossa potatisen med en gaffel medan den är varm. Lägg i lök, citronsaft och olivolja. Vänd runt och avsluta med ost och persilja. Smaka av med salt och peppar.
 
- Detta är ett tillbehör som passar bra både till kött, fågel och fisk. Det är en annorlunda smak, men en härlig brytning till köttet och bönorna. Bönorna har vi låtit ligga i en burk över natten med olja, salt, peppar och vitlök. Blev jättegott :) Spettet med kött har vi köpt färdiga.
 

Morbergs frikadeller i curry

 
 
Jag har sagt det förr och säger det igen, köp er Morbergs kokbok : scenen, livet och konsten att laga mat. Den är superbra! :)
 
400g kalvfärs (vi använde nötfärs, gick bra det också)
3/4 dl ströbröd
2 dl mjölk
2 gula lökar ( 1 till färsen och 1 till buljongen)
Smör till stekning
1ägg
1 1/2 tsk salt
Nymalen svartpeppar
1 morot
6 pepparkorn
1 lagerblad
 
Currysås:
1 gul lök
1äpple
2 msk smör
2 msk curry
3 msk vetemjöl
5dl buljong från frikadellerna
Salt och nymald svartpeppar
 
Russin som garnering
(går även att använda kokos, dock hade vi inte det, men hade säkert blivit väldigt gott det också)
 

Låt ströbrödet svälla i mjölken i cirka 20 minuter. Hacka löken och fräs den i lite smör tills den fått färg. Låt den svalna lite och blanda den sedan med färsen och ägget i en bunke. Rör ner ströbrödsblandningen lite i taget.
 
Tillsätt sedan saltet och pepparn. Arbeta samman allt väl. Forma smeten till köttbullar.
 
Koka under tiden upp 3 1/2 liter saltat vatten i en stor kastrull. Skala och skiva löken och moroten. Lägg ner dem tillsammans med kryddorna i kastrullen. Lägg också ner köttbullarna. Låt koka 8-10 minuter.
 
Ta upp frikadellerna med hålslev och spara buljongen. Skala och hacka löken och äpplet till currysåsen. Smält smöret i en stekpanna och fräs löken och äpplet tillsammans med currypulvret. Pudra över mjölet under rörning.
 
Sila buljongen från frikadellerna och rör ner 5 dl buljong i såsen. Låt koka i 5-6 minuter på låg värme. Smaka av med salt och peppar och curry efter tycke.
 
Servera med ris och strö russin över.
 
- En jättegod rätt som det både är sting och sötma i. Tänk på att göra mycket sås, eventuellt mer än vad som står i receptet, annars är det risk för att det blir torrt. Rolig rätt att göra! :)
 

Min och Viktorias tårta :)

 
För ett tag sen gav jag er receptet på en superbra tårta att bjuda sina gäster på :) Då gjorde vi den till Simon som fyllde 25 :) När jag och Viktoria skulle fira oss, så gjorde vi samma tårta, fast med annan topping :) Jättegod och fin den här gången  också :)

Födelsedagspresent :)

 
 
 
 
Fick bland annat de här goda teerna av Alfred i present:) Så otroligt fina burkar, man blir glad av att bara se dem:) Så nu har jag massvis med teer och olika smaker att välja bland :) Tack älskling♥

Clementiner

 
Vi köpte en hel låda med clementiner för ett tag sen. Tycker vi äter och äter, men att de aldrig tar slut ;) Fina att ha framme och goda att äta :)

Maffig sallad

 
 
 
Maffiga sallader med många olika ingredienser är något vi ofta gör här hemma jag och Alfred. Varierar från gång till gång, men det får gärna bli stora sallader med mycket i. Blir inte sånna bamsingar till sallader varje dag, men vi vill och försöker att alltid ha något grönt till maten:) Grönsaker är gott, lär er det :)

Stekt fläsk, potatis och löksås

 
 
 
Stekt fläsk, kokt potatis och löksås är så förbaskat gott alltså! Löksås till är ett måste. En rätt vi inte gör så ofta, men som man önskar att man gjorde! Mmmmumma! Självklart används svenskt fläsk :)
 
 

Konfektkaka

 
 
 
 
 

200g smör eller margarin
4ägg
2 dl strösocker
200g mörk blockchoklad
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
 
Smörj och bröa en form med löstagbar kant. Smält smöret i en kastrull på låg värme. Bryt ner blockchokladen i och dra samtidigt bort kastrullen från den varma plattan.
 
Rör om då och då tills chokladen smält helt. Vispa ägg och socker pösigt och rör försiktigt ner i chokadsmeten.
Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten.
 
Försök få bort klumparna. Häll smeten i formen och grädda drygt 12 minuter i 225grader. Förvara sedan kallt tills den ska ätas.
 
- Den här vinner på att göras minst dagen innan den ska ätas. Ställ fram den drygt 30 minuter innan den ska ätas. Vispa grädde och ha till. En av de godaste kakorna som finns! Det är som en extra stor kladdkaka. Mumma! Alla som åt av den ville ha receptet, så god är den;)

Stekt banan med kryddor, choklad och kesella

 
 
4 portioner
 
4 bananer
3msk farinsocker
1 tsk stött kardemumma
1 tsk malen kanel
2 msk smör
2 dl kesella
Riven choklad
Vaniljsocker
 
Blanda socker, kardemumma och kanel. Skala och dela bananerna på längden. Vänd dem i sockerblandningen och stek dem gyllenbruna i smör i en stekpanna. Servera med kesella blandat med vaniljsocker. Riv choklad över.
 
- Blev gott men är nog godare med glass istället för kesella. Just för att få brytningen mellan det kalla och varma :)

Mmmmmmat!

 
 
Detta var en maffig rätt, som passade perfekt den helgen vi gjorde det. Man blir sådär mätt så det är gött att bara slänga sig i soffan efteråt och slänga på en bra film! Kött, strips, bearnaisesås och sparris. Mmmm! Älskar sparris! Älskar Bea! Älskar kött! Älskar mat! Haha ;)

Annas bröd

 
 
 
3 stycken
 
50g jäst
1 liter vatten, 37grader
1/2 dl olja
1 tsk salt
2 msk honung
2 dl havrekli
1dl solroskärnor
Cirka 2 l vetemjöl
Solroskärnor till topping
 
1. Smula jästen i en bunke. Häll över vattnet och rör tills jästen har lösts upp.
 
2. Tillsätt olja, salt, honung, havrekli, solroskärnor och det mesta av vetemjölet.
 
3. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i 1 timme.
 
4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den så den blir smidig. Dela i tre bitar. Forma till limpor som läggs brevid varandra på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 20 minuter. 
 
5. Pensla med vatten och strö över solroskärnor. Grädda i ugnen 225grader, 30 minuter.
 
- Ett bröd som såväl ser fint ut och som smakar väldigt gott. Ett tips är att använda degkrokar för att få ihop allt. Detta är även ett gott bröd att rosta!

Gottigott:)

 
Förr var jag en godisgris så det skrek om det, skyller det på pappa som lärde mig i unga år, haha;) Nu för tiden tycker jag det räcker att äta det då och då. Nu i jultider blir det självklart mer. Men annars tycker jag det blir alldeles för mycket socker. Går i perioder det där, precis som allt annat. Bilden visar i alla fall något som jag tycker är riktigt gott i godisväg :)

Spagetti carbonara

 
 
Detta är en rätt som vi titt som tätt återkommer till. Perfekt vardagsrätt. Ser väldigt tomt ut kanske, men rätten är väldigt krämig och fylld med smak. Vill man kan man ha kethup till. Brukar vara gott :)
 
4 portioner
 

300g spagetti
2 paket bacon
2ägg
1/2 dl grädde
1/2 tsk salt
2 vitlöksklyftor, pressade
3dl riven ost
2krm nymald svartpeppar
 
Koka spagettin efter anvisningarna på paketet. Klipp baconen i bitar. Stek sen dessa i stekpannan. Behövs inget smör då baconet redan har naturligt fett. Vispa ihop ägg, grädde, salt, vitlök och hälften av osten.
 
Rör ner baconet och äggblandningen i den kokta spagettin och rör kraftigt till en krämig konsistens. Strö över resten av osten och peppar. Färdigt att reserveras!

Omelett a la Alfred

 
 
 
Vi har behövt handla nu några dagar, men dragit ut på det i det längsta. Därför är det svårt att veta vad man ska äta, när kylskåp och så inte är så värst fulla med saker man kan använda. Vi kom på att vi hade ingredienser till att äta omelett, så det fick det bli. Fyllningen i består av gul lök, tomater, soltorkade tomater, fetaost  och skinkost. Låter som en konstig blandning kanske, men supergott! Väldigt mättande också. Tre ägg i varsin omelett, blanda med grädde, smör, salt och peppar. Häll i stekpanna och lägg i fyllning när omeletten stelnat något. Klart att ätas :)

Mitt favorit te just nu :)

Alfred tycker att jag har för lite teér. Det tycker inte jag egentligen. Har minst fem olika att välja på. Men för att chocka honom gick jag och köpte mig detta. Jag bara chansade på ett som såg gott ut och jag valde verkligen rätt! För jösses vad gott det var! Liptons godaste helt klart. Med lite mjölk i är det helt perfekt! Mitt tips på te till er :)

Färsk lax

 
 
 
Vi lyxade till det med färsk lax när vi hade gäster hos oss förra helgen. Det var uppskattat av både gästerna och oss. Halva ugnsbakade vi i ugnen och räckte till fyra personer och blev till och med över till två luncher dagen efter. Andra halvan fick åka in i frysen. Tror bjässen var på lite över 2kg. Inte varje dag man köper det, men ibland får man faktiskt unna sig. Vi gjorde hemmagjort mos till och en grymt god sallad. På laxen i ugnen hade vi fetaost och rödlök. Enkelt och gott! Här nedan kommer ett recept som vi gjorde för väldigt länge sen, men som jag hittade idag. Testa den för det är den verkligen värd!:)
 
Fetaostfylld lax med dill och citron

4 portioner
 
4 portionsbitar laxfilé
1 paket smulad fetaost
1 1/2 msk finhackad färsk dill
1/2 citron, rivet skal
3 msk olivolja
Salt och svartpeppar
 

Sätt ugnen på 150grader. Mosa ihop fetaost, dill, citronskal och olivolja till en röra. Skär ett djupt snitt på mitten av varje laxfilébit. Fyll med fetaoströran. Lägg laxen på en plåt med snittet uppåt och krydda med salt och peppar.
 
Ringla över lite olivolja och strö över lite mer hackad dill.Stek i mitten av ugnen cirka 20-25 minuter tills laxen blivit stekt med fortfarande har en saftig rosa kärna.
 
Till detta hade vi kokt potatis, ärtor och hollandaisesås.
 
- En otroligt god laxrätt detta också. Ni som inte gillar lax, lär er! Ni kommer inte ångra er :)
 
 

Tips nu i juletider!

 
Här är ett tips från mig till er nu när vi närmar oss julafton. Jag älskar julmust, har alltid gjort det och kommer förmodligen alltid göra det. Den här kan man finna på Systembolaget. Den är väldigt vuxen i smaken och inte som den man köper i vanliga affären. Jag tyckte den var väldigt skum först, men tyckte att den växte och växte allt eftersom. Tummen upp för den här :)! Våga prova vettja! ;)

Smoothies :)

Smoothie med kvarg, lingon, honung.
Smoothie med vinbär,kesella och honung.
 
 
 
Blåbär i mängder, kesella, honung, pepparkakskryddor :)
 
När jag tittade på bilder från kameran, såg jag att vi ofta gör smoothies. Den ena är oftast aldrig den andra lik. Nu för tiden blir det ofta att vi kollar vad vi har för bär och så i frysen. Alltid gott med smoothies, love them :)

Alfred bakade en morgon :)


En morgon när jag vaknade hade Alfred bakat bröd till frukost. Så lyxigt och härligt! Jag gillar att baka och laga mat och så, men är så otroligt roligt att bli överraskad :)
 
Grovt bröd med havre
 
50 g jäst
0,5 l vatten, fingervarmt
2 tsk salt
3 msk olivolja
8 dl vetemjöl special med fullkorn
2 dl havregryn
1 dl vetekli
1 msk mörk sirap

Smula jästen i en bunke och lös upp i vattnet. Tillsätt  ingredienserna och arbeta samman till en ganska lös deg, som fortfarande är lite kladdig. Låt jäsa 30 minuter övertäckt i en bunke.

Värm ugnen till 220 grader.

Häll ut degen på bakplåtspapper på en plåt och maka ihop den till önskad form. Pensla med ägg och strö över lite havregryn

Grädda i 15 minuter på 220C, Sänk värmen till 150 grader och grädda ytterligare 15 minuter.

 
-Ett jättegott bröd och som han lyckades få väldigt fin också! :)

Goda hemmagjorda hamburgare

 
Robin och Frida var ju hos oss i helgen :) Det var jätteroligt! God mat gjorde vi också :) Ena dagen blev det hemmagjorda hamburgare. När de nästan var genomstekta tog vi av dem från plattan och la på skivad mozzarella på och sen fick de vara i ugnen tills osten smält lite. Med grönsaker, dressing, ketchup och jumbo frites, så blev det den godaste hamburgaren jag någonsin ätit tror jag. Mumma så gott! Tog tyvärr ingen bild. Däremot vill jag göra den snart igen, visar er bild då isåfall :)
 

Hannasgodaste

Häng med mig och min sambo i köket när vi lagar mat och bakar :)

RSS 2.0