Chokladgojs:)







400g mörk och ljus choklad
200g vit chokald
Vårgårdaris efter tycke

Smält chokalden i vattenbad. Börja med den mörka och ljusa chokladen. Häll det sedan i en bunke och häll i vårgårdariset. Blanda ihop det och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper. Smält nu den vita chokladen och häll sedan det över allt det andra. Ställ in i kylskåp och låt stå tills det hårdnat till. Skär i bitar och lägg i en burk med lock.

-Självklart kan man ju smälta allt i samma om man vill det. Vi valde att göra för sig, då det blir mer kontraster de olika chokladen i mellan. Är hur som haver världens enklaste julgodiset jag vet, som dessutom är otroligt gott också.

Knäck med vaniljsmak



Måånga blev det, hela 70 stycken. Däremot tyckte jag de inte smakade så mycket vanilj tyvärr:(

Du behöver

180 g strösocker (2 dl)
280 g ljus sirap (2 dl)
2 dl vispgrädde
En nypa salt
1 msk vaniljsocker
25 g smör

Gör så här:

70 stycken

Blanda socker, sirap, grädde, salt och vaniljsocker i en kastrull. Koka tills knäcken håller för kulprovet. Temperaturen ska vara cirka 120-122 grader. Se upp så det inte kokar över! Tänk på att smeten är mycket varm. Ta sedan kastrullen från värmen och rör ner smöret. Häll upp knäcken i små knäckformar och förvara torrt i en burk med tättslutande lock.

-Jag hade även i hackad mandel i. Känns som det hör till, till knäck:)

Jultallrik



Jultallrik och jultallrik kanske man inte kan kalla det, är väl mer en tallrik med lite smått och gott:) Lätt att slänga ihop och otroligt gott:) Potatis, ägg, köttbullar, rödbetssallad, gräddfil med salt, peppar och rödlök på. Alfred åt även sill till. Men jag ville inte förstöra min goda mat med det;)


De här köttbullarna köpte vi från Coop forum, de heter "Svenska favoriter", bästa köpa köttbullarna man kan köpa. Var megagoda!:) Massa smak och man fick en känsla av att de var hemmagjorda, såg su ut också:)

Förbannat gott!





Den här rätten åt vi i veckan:) Fiskpinnar, kokt potatis, hollandaisesås och grönsaker. Mumsigt!

Planerar att göra samma rätt snart fast med lax:) Kommer bli grymt:)

Den här rätten fick hamna på färdigköpt kategorin, då det här inte alls var avancerat att göra.Steka färdiga fiskpinnar, koka potatis, vispa ihop sås från påse, koka grönsaker. Alltså inget märkvärdigt i sig, men otroligt gott:)

Mumsiga sallader:)


Min sallad:)




Alfreds sallad:)

Hade i massor med gott i våra sallader. Ägg, tonfisk, kyckling, fetaost, vanlig ost, pasta med pestoröra, avokado, rödlök, räkor, nudlar, gurka, majs, soltorkade tomater och massor med mer gottigt:)


Dessa köpte vi på Kvantum igår. Var väldigt gott och man blev jättemätt. Ett hett tips till er som behöver lunchlåda eller som bara är hungrig. Fanns massor att välja på i deras salladsbar. Dröjer nog inte allt för länge, innan vi köper därifrån igen:) Var däremot inte nyttigt att se de här bilderna idag alltså. Gudars vad jag blev hungrig. Har en tendens att inte äta nästan något alls när Alfred inte är hemma. Varför vet jag inte. Matlusten liksom försvinner. Har fått i mig en god risifrutti i alla fall:) Känner att jag måste få i mig något mer sen, annars kommer Alfred bli väldigt putt på mig. Risifruttin var en special edition på tillfälligt besök. Smaken var "Kardemummaris och hallon".


:D

Gott:)



Den här smaskade jag rejält på igår. Alfred var nämligen inte hemma, så passade på att njuta av den här. Har inte ätit jordnötter överhuvudtaget på flera år, eftersom Alfred är väldigt allergisk mot just jordnötter. Kan tala om att den var farligt god!:) Men nu blir det inga fler på flera år till antar jag. Har faktiskt varit duktig med att inte äta någonting med jordnötter, vill absolut inte riskera att Alfred får någon allergisk reaktion. Har sett honom få det för flera år sen och det var ingen rolig upplevelse alls. Nu får jag njuta av minnet av hur den smakade, kommer aldrig glömma det kan jag lova!:)

Frukostbullar med vallmofrön









Så här kan det gå ibland när man bakar. Den jästa degen fick inte ens plats i bunken;) Nästa gång halverar jag nog receptet på det här brödet;)

38 stycken bullar

75g jäst
100g smör eller margarin
1 liter mjölk
2 msk sirap
2tsk salt
Cirka 2 liter vetemjöl
Ägg
Vallmofrön

1. Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet, tillsätt mjölken och låt allt bli cirka 37°. Lös upp jästen med lite av degvätskan och tillsätt resten.

2. Tillsätt sirap och salt. Arbeta in vetemjöl lite i taget till en smidig, ganska lös deg. Låt jäsa övertäckt till nästan dubbel storlek 35-40 minuter.

3. Dela degen i 3 delar och kavla ut cirka 2 cm tjocka plattor. Sporra eller skär ut rutor. Lägg rutorna på plåtar med bakplåtspapper. Låt dem sedan jäsa övertäckta tills degen reser sig igen efter lätt tryck.

4. Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med vallnofrön. Grädda i 250° i 8 minuter.

Jättegott bröd:) Med smör, ost och grönsaker på, blir dessa perfekta:)






Så här goda mackor blev det av de goda frukostbullarna med vallmo :)

Ostpaj med räksallad till! :)






Ostpajen

6 bitar

Pajdegen:

3 dl vetemjöl
125g smör
1 msk kallt vatten

Fyllning:

3ägg
2 dl creme fraiche
1 dl mjölk
Salt och nymalen svartpeppar
200g finriven ost

Hacka ihop mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg.

Tryck ut degen i en pajform. Nagga bottnen med en gaffel och låt pajskalet vila i kylen minst 30minuter.

Sätt ugnen på 200grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10minuter.

Vispa ihop ägg, creme fraiche, mjölk, salt och peppar. Vänd ner osten. Häll äggstanningen i pajskalet.

Grädda pajen i mitten av ugnen tills den är genomgräddad och har vacker färg, cirka 40 minuter. Låt pajen "sätta sig" innan den skärs upp.

Den här pajen var mycket god och när man skar  upp den gick den inte sönder som många andra pajer kan göra. I den här pajen använde vi vanlig riven ost och även parmesanost. På toppen tog vi dill och strödde över.

Till pajen åt vi en jättegod räksallad:)

I räksalladen använde vi:

Majs
Tomater
Paprika
Sparris som stektes lite i stekpannan med olivolja innan de fick hamna i salladen
Handskalade räkor
Salt och peppar

Skölj grönsakerna innan. Mycket viktigt! Jag sköljer alltid alla ingredienser jag använder till mina sallader. Skär det som behövs skäras. Blanda allt i en skål. Strö flingsalt och nymalen svartpeppar över. Nu har du en perfekt sallad:)

Röra på rostbröd!





Förrätter går att göra hur man vill, de är väldigt lätta att göra. Ett tips är att ta vad man har hemma. Igår innan vi åt, ett tag före, gjorde vi så att vi rostade var sitt rostbröd. På det bredde vi på röran vi hade på omeletterna häromdagen. Lätt och gott:) Jättebra tips för att inte slänga så mycket mat heller:) Mitt mål är att slänga så lite mat som möjligt. Det är en utmaning ibland, men går bättre nu när man ser hur mycket mat man slänger, eftersom vi måste sortera våra sopor.

Kladdkaka med geichafluff!








100 g smör
2,5 dl socker
2 ägg
1,5 dl mjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

geichafluff:

3 dl vispgrädde
150 g geichachoklad


Börja med fluffet som skall stå kallt i 3 timmar innan det vispas.
Värm upp grädden i en kastrull och smält sedan ner geichan i grädden.
Häll upp i en bunke och ställ kallt i 3 timmar, rör lite då och då.

Kladdkakan:

Smöra och bröa formen.
Smält smöret.
Rör ihop socker och ägg, blanda ner resten av ingredienserna.
Blanda ner smöret och häll upp smeten i formen.
Grädda i mitten av ugnen i 20 min i 175 grader.
Låt kakan stå kallt i kylskåpet till servering.
Vid servering, vispa geichagrädden till ett härligt fluff, som sedan breds ut på kakan.
Toppa med krossad daim. Klar att servera.

God tårta, men väldigt mäktig. Tänk på att få kladdkakan kladdig, vi råkade ha den lite länge i ugnen, så det blev mer som en vanlig choklad botten.

Kycklingpyttipanna och sallad:)









Lika mycket som jag tycker om att göra mat från grunden och så vidare, kan jag lika mycket tycka om att ibland köpa färdiga saker. Den här kycklingpytipannan är köpt från Ikeas lilla shop utanför kassorna på Ikea. Där har dem lite smått och gott, som är typiskt svenskt. Sill, knäckemackor, kaviar. Men de har även andra saker som choklad, kakor, te, kaffe, pyttipanna med mera där. Vi har aldrig köpt något därifrån förut, så när vi var på Ikea igår, så köpte vi lite saker därifrån. Blev lite olika sillburkar till Alfred, både mörk och ljus choklad att göra julgodis med, rösi och kycklingpyttipanna:) Vi piffade upp den här färdigköpta rätten med en sallad:) Vi gjorde en balsamico dressing till salladen. Är riktigt gott med det:) Men inte allt för ofta kan jag tycka.

Du gör så här:

Gör en sallad på vilka ingredienser man vill. Gör sen en balsamico dressing genom att blanda: 4 msk olja, 2-3 msk balsamvinäger, salt och peppar att smaka av med, ha i lite socker för att dra fram smak ur speciellt tomaterna.


Potatispaj med äpple och örter:)





Otroligt god paj! En av de godaste jag ätit faktiskt!:)

6 Bitar

Den här pajen passar bra till rökt fisk och kallskuret. Vi åt den till kallskuren fläskfilé.

Pajskal:

3dl vetemjöl
125g smör
1 msk kallt vatten

Fyllning:
300g kokt kall potatis
2dl fintärnat äpple
2 dl strimlad purjolök
5 msk hackad dill
5 msk hackad gräslök
3ägg
2dl lätt creme fraiche
1dl mjölk
Salt och nymalen vitpeppar
1 1/2 dl riven ost till gratinering


Hacka ihop mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform. Nagga bottnen med en gaffel och låt pajskalet vila i kylen minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.

Skiva potatisen. Varva potatis, äpple, purjolök och örter i det förgräddade pajskalet.

Vispa ihop ägg, creme fraiche, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet och strö över riven ost.

Grädda pajen i mitten av ugnen tills den är genomgräddad och har vacker färg, cirka 40minuter.

Äppelpannkaka:)













4 portioner

2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
6 dl mjölk
3ägg
2 stora äpplen
2 msk strösocker
1 tsk kanel
1/2 dl grovhackade hasselnötter

Till servering:

2dl vispgrädde
1/2dl rårörd lingonsylt


•Sätt ugnen på 225grader. Blanda mjöl och salt i en bunke.

•Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken. Vispa sist i äggen, ett i taget.

•Kärna ur och klyfta äpplena. Blanda dem med socker och kanel.

•Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper eller smörj plåten. Stick ner äppelklyftorna och strö över nötterna.

•Grädda pannkakan i mitten av ugnen tills smeten har stannat och fått fin färg, cirka 25minuter.

•Vispa grädden och blanda i lingonsylten.

-Gott, men föredrar mormors tjockpannkaka eller vanlig fläskpannkaka mer. Men den här var helt okej ändå:)

Omelettårta med rökt kött!


Mums vad god den var:) Tagen med Alfreds systemkamera, skillnad eller vad? Blir så otroligt fina bilder med hans kamera. Tror bannimej jag ska börja ta i alla fall korten på mat och bakande med hans kamera:) Bara det att det stora minuset är att den är så stor och klumpig, i alla fall för mig.


8-10 bitar (vi halverade dock det här receptet, vilket då räckte som lunch, man hade kunnat göra dubbelt om man hade velat ha det till middag.)

Omelettsmet:

12 ägg
2dl vatten
Salt och nymalen svartpeppar
Smör till stekning

Fyllning:

400 g philadelphiaost
250g kesella
300g rökt kött (vi använde rökt kall fläskfilé)
4 msk riven färsk pepparrot
Salt
100g babyspenat

*Vispa lätt ihop ingredienserna till omelettsmeten.

*Värm smör i en stekpanna, helst teflon. Häll en fjärdedel av smeten i pannan och rör lite med en trägaffel medan den gräddas och stelnar. Stek tre omeletter till och låt alla kallna.

*Rör ost och kesella mjukt i en bunke. Skär köttet i små tärningar. Blanda ostsmet, kött och pepparrot, smaka av med salt.

*Lägg en omelett på ett fat. Bred ett lager fyllning över och lägg på lite spenat. Placera nästa omelett ovanpå och fortsätt tårtbygget med omeletterna. Avsluta med ett lager fyllning och strö på några fina spenatblad:)

-Vi använde ingen pepparrot, då det inte fanns i affären. Vi saltade och pepprade lite mer och det gick fin fint ändå. Det rökta köttet gav smak åt philadelphian och kesellan ändå. Mums vad gott det var:)


Knäck







Knäcken vi bakade tillsammans i onsdags:)
Blev väldigt många:)! Runt 70stycken!
Jättegoda blev dem:)



Vispgrädde 2dl
Socker 2dl
ljus sirap 2dl
Sötmandel 25-50g

Ställ knäckformarna på en plåt eller i en liten långpanna. Tips är att smörja plåten lite med olja innan formarna sätts i. De står stadigare då när smeten hälls i.

Häll grädden, sockret och sirapen i en kastrull.Koka alltsammans utan lock på medelvärme. Värmen bör vara jämn hela tiden, massan bör nämligen "bubbelkoka". Koka 15-30minuter beroende på kastrullens bottenyta.

Rör om då och då men inte för ofta eftersom knäcken då kan bli sockrig i konsistensen.

om man vill ha mandel i knäcken skållar, skalar och hackar man den fint och tillsätter den strax innan knäcksmeten är färdig.

Gör sedan ett kulprov.

När smeten är bra, fyll i formarna med hjälp av två teskedar.

Låt knäcken stelna, förvara torrt gärna i en burk med tättslutande lock. Ha smörgåspapper eller bakplåtspapper mellan lagren så fastnar dem inte i varandra.

Bondomelett



Absolut världens fulaste bild, men kan meddela att detta var gott. Ska föreställa en omelett, fast den här är en aningen demolerad;) Perfekt till lunch:)

4 personer
1 lök
2 tsk margarin eller smör
4st ägg
4 msk vatten
1 tsk peppar
Broccoli, korv, tomater efter tycke.

Skala och skär löken i tärningar. Skär grönsakerna och korven i tärningar. Lägg margarinet/smöret på stekpannanoch låt det bli ljusbrunt. Lägg i lök, korv och grönsakerna och låt det bli ljusbrunt.

Vispa under tiden samman omelettsmeten: ägg vatten och salt och peppar. Häll sedan smeten över fräset. Grädda omeletten på medelvärme tills den nätt och jämnt stannat. Serveras varm. Perfekt till lunch:)

Kryddbröd









1 limpa


1 dl brun farin
1 msk hel anis
1 msk mald kanel
1 tsk mald ingefära
1/2 tsk salt
1/2 dl hackat apelsinskal
4dl vetemjöl special med fullkorn
2 tsk bikarbonat
2dl filmjölk eller yoghurt
1dl brödsirap

Värm ugnen till 175°C. Smörj en avlång form på 1 1/2 l. Bröa gärna med mandelspån.

Blanda alla torra ingredienser. Rör i filmjölk och sirap till en jämn smet. Klicka den lösa degen i formen. Sätt formen i nedre delen av ugnen. Grädda 50-60minuter.

Knacka på brödets undersida, det ska låta dovt när det är färdiggräddat. Låt brödet kallna på galler inlindat i bakduk.

Servera brödet i tunna skivor med smör och ost till te, kaffe eller glögg:) Ett jättegott bröd som dessutom luktar ljuvligt! Mums:) Har aldrig bakat något som luktat så gott förut:)

Hejsan:)

Jenny sa att hon tyckte att min blogg skulle bli en matblogg. Funderade lite på det där och det stämmer ju! Fast har min vanliga blogg: butterflychick.blogg.se men nu har jag även gjort den här som heter butterflychick.blogg.se/hannasgodaste :)

Så allt jag och Alfred bakar och lagar, kommer att komma in här och allt som handlar om annat som vardag och sånt kommer att komma upp som vanligt på min andra:) Blir det bra tro? Det får vi allt hoppas:)

Välkommen till min nya blogg!

Hannasgodaste

Häng med mig och min sambo i köket när vi lagar mat och bakar :)

RSS 2.0