Räkpaj med syrlig grönsakssalsa











Pajdeg:

100g smör
3dl vetemjöl
2 msk vatten

Fyllning:

200g räkor med skal
3 msk hackad dill
3ägg
2-3 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 1/2 dl riven ost

Grönsakssalsa:

3 tomater
1/3 gurka
1/2 pressad citron
1 röd chili

  • Blanda ingredienserna till pajdegen. Tips är att värma smöret i mikron väldigt snabbt, då blir den mycket lättare att jobba med. Tryck sedan ut degen i en pajform och nagga botten med en gaffel. Ställ in pajformen i kylskåp och låt stå där i 20 minuter.
  • Skala räkorna och hacka dillen.
  • Ta fram pajformen från kylskåpet och grädda den i ugn 10 minuter på 225grader.
  • Vispa samman ägg och mjölk. Smaka av med salt och tillsätt dill. Lägg räkorna i pajformen. Häll över äggsmeten. Strö över riven ost, grädda pajen cirka 35minuter eller tills fyllningen stelnat.
  • Dela tomaterna och gurkan i mindre bitar. Pressa över citron. Strimla chilin och blanda ner i grönsaksröran.
  • Servera pajen med salladen.

- God paj och sallad. Känns som det saknas någon krydda, som gör det där lilla extra. Annars jättegott. Hade nog varit ännu bättre om man haft vitt vin till också:)






Citronvatten



Vad passar inte bättre en varm dag än citronvatten? Dessutom iskallt. Underbart är ordet. Ser otroligt fint ut också med citronskivor i tillbringaren.

Banan och jordgubbssmoothie







I den här smoothien hade vi 2 bananer, två nävar färska jordgubbar och en burk kvarg :)

Ugnsgrillad kyckling, ris och wokade grönsaker







Vi skar tinade kycklingfileér i mindre bitar och trädde dem på spett. Efter det kryddade vi dem och la dem i ugnen tills de blev färdiga. Under tiden kokade vi ris och wokade grönsaker. Serveras med sweetchilisås och soya. 

- Magiskt gott! När det gäller att woka är det bara att ta det man själv känner för. Vi köpte en thaimix och skar i bitar av squash. Blev jättegott!

Het bakpotatis









4 stora bakpotatisar
1 paket älgskav
2 hackade gullökar
1 dl sweetchili sås
1 tsk worchestershiresås
1 pressad vitlöksklyfta
Grovmalen svartpeppar och salt
Gräddfil
Gräslök

  • Borsta potatisarna under rinnande vatten och picka dem med en gaffel. Baka potatisarna på galler i 200 grader cirka 1 timma. Fräs under tiden älgskaven i lite matfett tillsammans med löken i en stekgryta. Tillsätt övriga ingredienser och låt röran sakta puttra i cirka 10 minuter. Späd med lite vatten om det blir för torrt.

  • Skär ett kryss i varje potatis eller skär potatisarna i två halvor. Fördela sen röran över potatisarna. Klicka på lite gräddfil och strö över gräslök. Servera med en sallad till.

 

- Jättegott! Inte riktigt de ingredienserna man är van vid att äta till bakpotatis, men det blev bra ändå :) Med en sallad till blir det ännu mer matigt och mättande.

Rabarberkyckling





4 portioner


500g kycklingfiléer
1 tsk salt
Smör
3 dl rabarber i bitar
2dl vispgrädde
1-2 msk honung
2 msk kycklingfond
1/2 tsk sambal oelek
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl hackad gräslök

Sätt ugnen på 225°. Salta kycklingen och bryn den i smör i en stekpanna. Lägg kyckling och rabarber i en ugnssäker form. Vispa ihop övriga ingredienser och häll det i formen. Tillaga i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Garnera med gräslök. Servera med färskpotatis eller ris.

- Väldigt speciell rätt, men var bara tvungen att testa. Tyvärr glömde vi vitlöken, så vi får allt göra om den här någon gång och testa hur det smakar med. Roligt ändå att testa rabarber i mat och inte bara när man bakar. Blev förvånansvärt bra!

Blåbär och kanel smoothie





2 glas

3 dl blåbär
2 äpplen
1 nypa kanel
1 dl kvarg
1/2 lime
Honung efter smak

Skala äpplena, dela dem i fjärdedelar och skär bort kärnhusen. Lägg äpplena i mixern tillsammans med blåbär, kanel och vatten. Pressa lime, men se till att inga kärnor kommer med eftersom det ger smoothien en besk smak. Kör blandningen tills konsistensen är jämn och slät. Smaka av och tillsätt honung efter smak.

- Väldigt speciell smoothie. Rolig att testa. Kändes julig med kanelsmaken. Helt okej!

Citron och honungskyckling







3 kycklingfiléer
300g bladspenat, fryst och tinad
Smör till stekning
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar
3dl bulgur
1 stor citron
5dl hönsbuljong
1 1/2 msk flytande honung

  1. Fräs spenaten i smör. Pressa över vitlök, salta och peppra. Koka bulgurn i buljong. Skär fyra citronskivor.
  2. Bryn kycklingfiléerna och lägg dem på ett ugnssäkert fat. Pensla filéerna med honung, salta och peppra och lägg en skiva citron på varje. Pressa över resten av citronen, ställ in i ugnen i 225 grader, cirka 15 minuter eller tills de är genomstekta.
  3. Blanda bulgur med spenat.
  4. Servera kycklingen med citronsky, bulgur och en sallad med apelsin, basilika och rödlök.

- Var skeptiskt till den här rätten i början, men oj så fel jag hade. Detta blev riktigt gott och allt passade ihop. Trodde det skulle bli torrt, men det blev det inte heller. Testa detta!

Underbart gott till helgmyset framför tv:n!





Detta är så gott!! Välj vilka grönsaker du vill ha och dipp till, så har du perfekt tilltugg till filmtittandet! Vi använde två olika dippar för att kunna variera smakerna lite. Mumma! Detta kommer vi göra oftare!!

Svamplasange med spenat







1 paket fryst hackad bladspenat
300 g färsk svamp
2 pressade vitlöksklyftor
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 palsternackor
1/2 dl vetemjöl
1 liter mjölk
2 dl riven ost
1 tsk salt
1krm svartpeppar
Cirka 10 lasangeplattor

  • Tina spenaten och krama ur överflödigt vatten. Skiva och fräs svampen i smör. Tillsätt spenat och vitlök. Salta och peppra.
  • Skala och skär palsternackor i bitar. Koka bitarna mjuka i saltat vatten. Blanda ner dem i spenaten.
  • Blanda mjöl och mjölk i en kastrull, koka upp under omrörning. Rör i ost, salt och peppar.
  • Varva spenat och svamp med ostsås och lasangeplattor. Häll sås överst. Toppa med riven ost. Ställ in i ugnen i 200 grader, cirka 45 minuter. Servera med sallad.

- Jag som inte är så jätteförtjust i svamp, tyckte detta var gott. Blev riktigt krämig och god:) I sommar måste jag testa smörstekta kantareller. Alla säger att det är så gott!

Baconfalu







1 påse delikatesspotatis
Olja till stekning
Flingsalt och svartpeppar
600g falukorv
2 röda äpplen i tunna klyftor
Senap
1 paket bacon
1 1/2 dl riven ost
1 klyftad rödlök
1 röd paprika i mindre bitar

  1. Skrubba potatisen väl, dela stora och lägg allt i en större smord ugnssäker form. Ringla över olja, blanda så att all potatis blir täckt. Strö över flingsalt och mald svartpeppar. Sätt in i 225 grader, 8-10 minuter. Förbered korven så länge.
  2. Snitta falukorven, fyll snitten  med hälften av äppelklyftorna. Ringla över senap. Linda baconskivor om, ta ut plåten med potatisen och lägg på korven. Strö över riven ost. Blanda ner lök, paprika och resten av äppelklyftorna i potatisen och sätt in i ugnen  tills allt har fått färg och potatisen är genomstekt, cirka 20 minuter.

- Väldigt mycket olika smaker men som passade fint ihop. Man blev verkligen mätt. Rolig variant att testa när det gäller falukorv.

Chokladmaränger



Cirka 13 stycken

Ugn 125 grader


100g mörk choklad
3 ägg, endast vitor
1 1/2 dl strösocker

Smält chokladen i ett vattenbad. Ta chokladen från värmen och låt den svalna. Vispa äggvitorna och 1/3 av sockret till ett fast, vitt skum.

Tillsätt restrerande socker och fortsätt vispa till ett ännu fastare skum.

Ringla (inte rör eller blanda) ner chokladen i äggviteskummet. Klicka upp maränger på en plåt med bakplåtspapper. Se till att få med lite choklad på varje maräng.

Grädda 1 timme och 30 minuter.

Låt de gärna ligga kvar på plåten över natten i rumstemperatur, så blir de riktigt torra och spröda.

- Jättegoda och känns lyxiga. Passar att äta som de är, gärna till te eller kaffe eller krossa över glass m.m.

Lax med potatis och fänkålsgratäng







ugn 200 grader


4 portioner

1kg skivad fast potatis
1 stor strimlad fänkål
2 strimlade schalottenlökar
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk salt
1 dl vitt vin
3dl vispgrädde

Lax


600g laxfilé med skinn
1 msk flingsalt
1/2 tsk svartpeppar
1 msk olivolja

Topping

1 dl grovt hackad dill
75 g röd stenbitsrom
Finrivet skal av 1 citron

Gör så här:

  • Blanda potatis, fänkål, lök, vitlök och salt i en ugnsfast form.
  • Slå på vin och grädde. Rör om och sätt in i ugnen cirka 45minuter. Täck gratängen med aluminiumfolie de sista 20 minutrarna.
  • Skär laxen i portionsbitar. Salta och peppra dem runt om. Hetta upp olja i en panna och stek fisken 6-8 minuter.
  • Blanda dill, rom och citronskal till en liten sallad och toppa laxen med den. Servera med potatis och fänkålsgratäng.

- Helt makalöst god rätt! För er som älskar lax, är detta ett måste. För varje gång jag äter lax, så gillar jag det bara mer och mer och den här rätten hjälpte mig verkligen ännu mer på traven.

Grahamsfrallor







12 stycken

300g dinkelmjöl fullkorn
200g vetemjöl
1 tsk salt
1/2 paket jäst
3 dl vatten

Pensla med:

Vatten
Havregryn

  1. sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda mjölet och saltet i en bunke. Rör ut jästen i fingervarmt vatten, blanda ner i mjölet och arbeta till en smidig deg.
  3. Knåda sedan degen för hand på ett mjölat bord i 5 minuter. Täck över med en handduk och låt jäsa på varm plats i en timme, tills degen har blivit dubbelt så stor.
  4. Ta upp degen, knåda den och forma till 12 frallor. Lägg frallorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 15 minuter.
  5. Pensla frallorna med vatten, strö över havregryn och grädda i cirka 30 minuter. Låt svalna och servera antingen varma eller kalla.

- När de precis var klara var ytan på frallorna väldigt hård. Jag löste det med att lägga dem i påsar över natten. På morgonen när vi skulle äta frukost, var de mjuka och färdiga att äta. De fick lite tråkig och blek färg, men smaken var det absolut inget fel på :)

Fullkornspastasallad



Detta är en rätt som vi ofta äter i olika varianter. Den ena salladen är aldrig den andra lik. Vi brukar slänga ihop en pastasallad om vi inte riktigt vet vad vi ska äta, eller om vi vill att det ska gå snabbt.

I den här salladen har vi:

Fullkornspasta
Gurka
Fetaost
Rödlök
Tomater
Black eyed beans
Paprika
Tonfisk
Salt och peppar
Balsamicokräm

Frittata med paprika och olivsallad



4 portioner

Ugn 200°

Frittata:

225 g riven halloumi
6 ägg
1 1/2 dl vatten
1/2 tsk svartpeppar

Sallad:

2 dl hackad inlagd paprika
1/2 tsk svartpeppar
1/2 dl fryst basilika
15 svarta oliver delade

Vispa ihop samtliga ingredienser till frittatan och häll upp i en ugnsfast form.

Grädda cirka 15 minuter. Blanda alla ingredienser till salladen och servera till.

- Faktiskt gott. Smakade mycket salt, trots att vi inte la till något i rätten. Var nog halloumin som gjorde att det kändes så. Mättande och mastig rätt. Perfekt som lunch eller lättare kvällsmål.


Hannasgodaste

Häng med mig och min sambo i köket när vi lagar mat och bakar :)

RSS 2.0