Falukorv på spännande vis!

 
 
 
 
 
4 portioner
 
400g falukorv
1 gul lök
2 tomater
Smör
2 1/2 dl grädde
1/2 tsk salt
2 msk dill
3 msk riven färsk pepparrot
 
 
  • Skär falukorven i skivor. Skiva sedan löken. Skär också tomaterna i mindre bitar. Stek korven och löken i smör i en stekpanna.
  • När korven fått fin färg är det dags att hälla på grädden och salta. Lägg sedan i tomaterna, pepparroten och dillen. Låt alltsammans koka i några minuter.
  • Servera med kokt potatis och rivna morötter.
 
- Detta var mycket godare än vad vi trodde det skulle vara. Riktig smarrig vardagsrätt. Med ett glas mjölk till blir rätten fulländad!
 
 

Italiensk kycklingpasta

 
 
4 portioner
 
400g kyckling
250g fryst spenat
2 vitlöksklyftor
300g pasta
Cirka 50g soltorkade tomater
Smör
Salt
Peppar
2 1/2 dl grädde
 
Koka pastan. Tina spenaten och krama ur vattnet. Skär kycklingen i små bitar. Skala och hacka vitlöken. Grovstrimla de soltorkade tomaterna och spenaten. Bryn kycklingen i smör i en stekpanna.
 
Krydda med peppar och salt. Rör i vitlöken, tomaterna, spenaten och grädden. Låt detta koka ihop sig under några minuter. Servera såsen med pastan.
 
-Jättegod kycklingrätt. Mumma :) Tänk på att göra mer sås bara, annars blir det torrt.
 
 
 
 

Moussaka

 
 
 
4 portioner
 
2 gula lökar
300g köttfärs
smör
1 buljong +vatten
2 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
Salt
1krm svartpeppar
Timjan
5 potatisar
 
Ostsås
 
2 msk vetemjöl
5dl mjölk
1dl riven ost
 
  1. Sätt ugnen på 225grader. Skala och hacka lökarna. Fräs sedan löken i smör i en stekpanna. Tillsätt buljong, tomatpuré, vitlök, salt och kryddor. Låt koka på svag värme cirka 5 minuter.
  2. Vispa ihop mjöl och mjölk till en ostsås i en kastrull. Rör i kastrullen hela tiden tills det kokar. Låt koka på svag värme. Rör ner osten. Salta och peppra.
  3. Smörj en ugnssäker form. Varva ostsåsen, potatisskivorna och köttfärssås i formen. Strö över riven ost. Gratinera mitt i ugnen cirka 20 minuter.

-Jättegott! Ett måste till är lingonsylt (allt för att försvenska det lite, hehe). Vi hade i delade färska tomater i också. Den måste vara i ugnen längre än 20 minuter. Vi hade snarare i den runt 35 minuter ungefär.
 

Haremsgryta med kyckling och citron

 
 
 
4 portioner
 
Kycklingfileér 500g
2 vitlöksklyftor
Smör
1/2 tsk salt
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1/2 hönsbuljongtärning
1 tsk soja
1 tsk sambal oelek
1 msk honung
Rivet skal och saft av 1/2 citron
1 burk kikärtor
1/2 dl hackad persilja
 

Skär kycklingen i bitar. Skala och hacka vitlöken grovt. Stek kycklingen i smör i en stekpanna. Tillsätt salt och vitlök. Blanda grädde, buljongtärning, sambal oelek, soja, honung och citronsaft i en gryta. Lägg i kycklingen och vitlöken.
 
Låt koka under lock cirka 10 minuter. Skölj kikärtorna. Rör ner citronskal, kikärtorna och persiljan. Låt koka några minuter till. Servera med couscousen och svarta oliver.
 
- Detta var jättegott. Massa goda smaker. Tänk på att göra mer sås. Couscousen drog åt sig nästan all sås. Kan kännas torrt om man inte gör det. Vore nog gott med någon slags sallad till också.

Snabba limpor

 
 
 
2 stycken
 
5dl fingervarmt vatten
50g jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
1 msk brödkryddor ( fänkål och anis)
7dl rågsikt
6-7 dl vetemjöl
 
Smula jästen i en skål. Häll på 1dl av det fingervarma vattnet och rör ur jästen. Tillsätt 4dl vatten, sirap, brödkryddor och salt.
 
Arbeta in rågsikten och tillsätt efter det vetemjölet. Arbeta ihop till en deg som släpper skålen. Använd degkrokar cirka 3 minuter. Ta sedan upp den på mjölat bakbord. Dela den sedan i två likastora delar.
 
Forma delarna till limpor. Lägg dem på tvären på bakplåtspapper på en plåt. Sätt in plåten i kall ugn på nedersta planet. Sätt sedan ugnen på 150grader. Grädda limporna i 10 minuter.
 
Höj temperaturen till 200grader och fortsätt grädda i 20 minuter. Ta ut dem och lägg på galler.
 
- Verkligen snabba limpor som receptet säger. Går på ett knyck! Jag bytte ut lite av vetemjölet mot grövre sorter, lite vad som fanns hemma. Supergott! :)
 
 
 

Påskfirande hos Alfreds föräldrar!

 
 
Runt påsk var vi i Skövde och hälsade på! :) Då firade vi påsken bland annat med Alfred och hans familj :) Var jättetrevligt! God mat och trevligt sällskap.
 
 
 
 

I´m fond of you :)

 
 
 
För ett tag sedan kunde man skicka en fond från Knorr till någon man tyckte om. Helt gratis :) Jag valde att skicka en till Alfred. Tyckte det var en liten rolig idé och så himla sött :) ♥
 
 
 

Hasselbackspotatis

 
 
 
Smör
Potatis
Salt
Ströbröd
 
  • Sätt ugnen på 200grader. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnstålig plåt.
  • Skala potatisen och skär den i skivor men som inte går helt igenom. Skivorna ska hänga samman nedtill.
  • Lägg potatisen på bakplåtspappret. Pensla en del av smöret på potatisarna. Strö på salt och ströbröd.
  • Ställ formen mitt i ugnen. Stek potatisen cirka 45 minuter. Kontrollera med provnål om potatisen är färdig.
- Det är inte allt för ofta vi äter hasselbackspotatisar, men när man väl tar sig tid att göra det är det helt klart värt det. Den här gången hade vi hasselbackspotatis till kött, sallad och tzatziki. Mumsigt, javisst! :)
 
 
 
 
 
 

Banankaka

 
 
 
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bikarbonat
50g smör
2 mogna bananer
4 msk grädde
1ägg
 
Garnering:
 
25g chocklad
2 msk kokosflingor
 
  1. Blanda vetemjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker och bikarbonat i en skål. Smält smöret. Mosa bananerna. Blanda ner bananer och grädde i smöret och rör ner i mjölblandningen.
  2. Vänd ner ett uppvispat ägg i smeten och häll den i en smord form. Grädda i 175grader i cirka 30 minuter. Strö riven choklad över den varma kakan och bred ut. Strö sedan på rikligt med kokosflingor.
- Underbart god kaka. Har nog inte ätit banankaka sedan jag var liten och minnen från kakan jag åt då har hängt kvar ända in i nutid. Därför ville jag göra en banankaka. Den här kakan gjorde mig inte alls besviken, utan snarare bekräftade mina minnen om att banankaka är smarrigt! :)
 
 
 
 

Enchiladas med kyckling

Åå detta mina vänner är något ni verkligen ska testa! Perfekt att slänga in i ugnen. Gör en smarrig sallad under tiden och vips är de färdiga att ätas! Kan ju inte bli bättre eller hur? Eller det vet ni i och för sig inte föränn ni testat! Så gör det nu! :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4 portioner
 
350g kyckling
2 msk olja
1 burk majs
2dl créme fraiche, tomat och basilika
1 påse babyspenat
8 tortillabröd
1 dl riven ost
 
Tomat och avokadosallad
 
4 tomater i bitar
2 avokado i bitar
2 msk olivolja
Pressad saft av 1/2 citron
1 krm salt
 
Créme fraiche som tillbehör till det andra
 

Sätt ugnen på 200grader. Bryn kycklingen i olja i en stekpanna. Tillsätt majs och créme friache och låt det bli varmt. Lägg i spenaten. Pensla en ugnssäker form med olja. Lägg några msk kycklingröra i en sträng mitt på varje tortillabröd.
 
Vik över kanterna så att det blir avlånga paket. Lägg tortillapaketen med skarven ner i formen. Strö över riven ost. Sätt in formen mitt i ugnen och gratinera i 10 minuter. Lägg tomater och avokado i en skål.
 
Blanda olivolja, citronsaft och salt och häll över. Servera enchiladas med salladen och créme fraiche.
 
- Vi tyckte detta var hur gott som helst. Går att variera om man känner för att ha andra ingredienser. Ska verkligen testa detta fler gånger men med andra ingredienser också! :)
 
 
 

Underbart god frukost!

 
 
 
 
 
Detta till frukost är lyx för mig kan jag lova! Tog vanlig a-fil, skivad banan, blandad müsli, lade till solrosfrön, hasselnötter och kokosflingor! Mumma! Supergott och mättande! Ser så fint ut i skålen också :)
 
 
 
 
 

Älskade lasange!

 
 
 
Älskade underbara lasange! Slår aldrig fel! Såå gott! Varje gång blir de helt olika också! Den här gången blev det mycket mer smak av kryddor än det vanligtvis blir. Inte så mycket tomatsmak som annars heller. Ja, man kan ändra recepten på lasange miljoner gånger om! Gäller bara att komma ihåg vilken variant man verkligen fastnade för! ;)
 

Toscansk gryta med vitlök, citron och rosmarin

 
 
 
 
 
 
 

3 morötter
2 lökar
3 vitlöksklyftor
600g picnicbog
4 msk olivolja
1 citron
1msk hackad färsk rosmarin
8 dl hönsbuljong (vatten, buljongtärning eller fond)
1 lagerblad
4 tomater
Kokta vita bönor 400g
Salt och svartpeppar

Till servering:
 
Färsk gnocchi
Rucolasallad
Parmesanost

 

  1. Skala och skär morötter och lök i bitar, finhacka vitlöken.
  2. Bryn köttet i en gryta med olivoljan. Bryn grönsakerna och lägg dem på köttet.
  3. Riv av det yttersta på citronen, tillsätt citronskalet, rosmarin, hönsbuljong och lagerblad i grytan. Koka under lock cirka 30 minuter. Ta av locket och koka ytterligare cirka 30 minuter.
  4. Dela tomaterna och krama ur kärnorna. Häll av och skölj bönorna.
  5. Tillsätt tomater och bönor i grytan, koka upp och smaksätt med salt, peppar och några droppar citronsaft. Servera med gnocchi, rucola och parmesan.
- Den här rätten doftade gudomligt! Det var gott, men inte så gott som jag trodde det skulle vara. Hade jag gjort om rätten hade jag rett såsen så den blev tjockare. Hade även serverat rätten med ris istället för gnocchi. Har köpt färdig gnocchi och även testat att göra egen, men det är ingen hit enligt mig. Kommer nog därför inte äta det något mer. Annars en helt okej rätt!
 
-

Hannasgodaste

Häng med mig och min sambo i köket när vi lagar mat och bakar :)

RSS 2.0