Drinkar :)

Imorgon blir det fest här hemma, så då hade vi tänkt göra lite drinkar! Inga är riktigt spikade än, men vi har lite att välja på att göra, så det blir nog några stycken :) Vi kommer att göra jello shots för första gången imorgon också! Ska bli spännande och se om vi lyckas och om de ens är goda! ;)
 

Fisk med gojsigt täcke

Man kan knappast tänka sig att det är fisk under gojset, men så är det faktiskt! Riktigt gott blev det också :) Vi tog torskblock och la på botten. Efter det tog vi krossade tomater och hällde runt och kryddor som vi hällde över (oregano, basilika, salt och peppar). Detta toppade vi sen bara med riven ost. Blev super gojsigt och gott! Vi åt detta med pasta och rivna morötter! Gott gott :) Ett annorlunda sätt att äta fisk på, men en favorit! :)
 
 

En annan variant på hemmagjorda biffar

I förra inlägget skrev jag om hemmagjorda biffar. Här är en annan variant. En variant som är saftigare än vanliga biffar. I dem här har vi fetaost och soltorkade tomater. Till detta hade vi en kall sås med paprika och chilismak och potatis i ugn med bitar av morötter, röd paprika och rödlök. Supergott! Det är mycket godare än vad det ser ut! :)
 

Hemmagjorda biffar med pepprig sås och pasta

 
Köttfärs är alltid bra att ha i frysen! Med köttfärs kan man göra massvis med olka rätter. Nu det senaste har vi gjort en del hemmagjorda biffar. För varje gång vi gör det så blir det olika kryddning på dem. Något som blivit favorit är att fylla dem med soltorkade tomater och fetaost. De blir väldigt saftiga och goda! Det hade vi inte den här gången men salt och peppar är alltid givet i biffarna. Det är bara att mixtra lite med kryddning. Man lär sig efter hand vad som funkar bäst och vilka kombinationer som är bra och så :) Med stekta champinjoner och pasta till blir det jättegott! :)
 
 

Korvgryta

 
Detta var också en lätt rätt som vi slängde ihop på ett knyck! Vissa saker är bra att alltid ha hemma, exempel på det är någon form av grädde. Den här gången fick det bli skära kryddig korv i slantar, steka dem lite lätt, skära lök och stek med korven. Efter detta är det bara att hälla på så mycket grädde man vill ha, möjligtvis lite mjölk också. Krydda och låt puttra en stund. Vi hade i lite syltlök som vi hade hemma. Perfekt rätt om man vill använda lite av vad man har hemma och göra slut på. Ha i lite cayennepeppar, paprikakrydda och salt. Smaka av om det behövs något mer. Om inte så är det bara hoppas på att riset snart är färdigt så det går att äta :) Är såsen för lös så kan man reda såsen så den blir lite tjockare och inte så lös :)
 

Älskade kålpudding! :)

Kålpudding är så otroligt gott! Min och Alfreds kålpudding är bäst!! :) Receptet är visserligen taget från Per Morbergs bok husmanskost, men mängden på kryddningen är vår egen, vi tog mer än det som står i receptet ;)
 
4 portioner

600g vitkål
2msk smör
1 msk sirap
1msk soja
1dl vatten
Salt och nymalen svartpeppar
 
Fyllning:
2dl mjölk
200g nötfärs +200g fläskfärs
1ägg
1 tsk salt
2krm nymalen vitpeppar
1 knivsudd kryddpeppar
1dl mjölk + 1dl vispgrädde
 
Smör till formen
 
 
Värm ugnen till 200 grader. Tärna vitkålen och bryn den i smör i stekpannan. Rör under tiden. Ringa över sirapen och sojan, späd detta med vatten. Lägg på locket och låt kålen koka tills den är mjuk, ungefär 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
 
Ta upp kålen, lägg den i en sil och låt den rinna av. Spara spadet. Späd om det behövs med kålspadet.Blanda färsen med ägg och salt. Tillsätt ris, kryddor och gräddmjölk och rör ihop. Färsen ska vara lös.
 
 
Varva färs och kål i en smord form, avsluta med kål och grädda kålpuddingen i cirka 45 minuter. Servera med lingonsylt, potatis och drick mjölk till.
 
 
 

- Detta är så förbannat gott! Husmanskost när den är som bäst! :) Det enda tipset är att tänka på att krydda köttfärsen lite extra. 
 
 
 

Pastasås med chorizo och heta kryddor

Hos oss brukar vi för det mesta gå efter matlistor, det brukar bli lättast så. Men i slutet av de där listorna, när det kanske inte finns så mycket hemma, så brukar vi koka ihop lite av vad som finns. Den här gången var en sån gång. Fick bli en pastasås med några kryddiga chorizokorvar. I såsen hade vi grädde, gul lök, korv, chiliflakes och lite andra kryddor. Det blev en stark och het rätt, men väldigt god! :) I frysen hade vi lite vitlöksbröd också, så dem slänge vi in i ugnen innan servering. De fick bli bra tilltugg till resten av maten :) Se vad man kan göra på de få sakerna man har! Man får försöka trolla bäst det går helt enkelt :)
 
 
 

Cravings för fisk!

 
Haft cravings över att äta fisk nu! Så fick bli att laga till lax. Var en riktigt god måltid och känner att jag vill ha mer fisk. Brukar bli så i perioder när jag känner att det blir mycket kött. Ett tag var vi riktigt bra på att äta mycket fisk och ha det i minst två av måltiderna varje vecka. Samma var det med vegetariskt. Vi hade ofta det en gång i veckan förut. Men som alltid efter ett tag så kommer man ur sina planer. Just nu är det lite kaos på matfronten. Vi brukar ha schema över vilka måltider vi ska göra under veckan, men det har vi kommit av oss lite med också. Men det är något vi ska börja med igen! Tycker det funkar så bra. Lätt att handla och det blir inte massa småhandlingar hit och dit. Nästa vecka blir det fisksoppa i alla fall, det har jag bestämt. Det var länge sen vi åt en soppa med fisk i! Blir perfekt :) Speciellt när man inte har så mycket fisk hemma, men som i alla fall räcker till en soppa :) En av de andra dagarna får det bli räkgryta med ris :) Aldrig testat, så det blir nytt :) Ska bli kul!
 
Till den här rätten fick det bli ugnsrostad potatis, hollandaisesås och kokta ärtor. Ärtorna blev lite överkokta, men de var goda ändå. Laxen gjorde vi i ugn med rödlök och fetaost över. Mums :)
 

Hannasgodaste

Häng med mig och min sambo i köket när vi lagar mat och bakar :)

RSS 2.0