Kola och blåbärskakor :)

 
 
Dåliga bilder(jag vet), men bättre än inget! Kan försäkra er även denna gång att kakorna är godare än vad de ser ut ;) Jag gjorde dessa när min vän Johanna hade födelsedagsfest:) Väldigt uppskattade:)!
 Här nedan får ni de två olika recepten :)
 
Blåbärskakor
 
Cirka 20 stycken
 
150g smör
2dl socker
3tsk vaniljsocker
1ägg
5dl mjöl
2tsk bakpulver
2dl blåbär
 
Rör smör, socker och vaniljsocker tillsammans så det blir poröst. Tillsätt därefter ägget.
 
Blanda i mjöl och bakpulver. Rör ihop allt till en jämn smet.
 
Rulla små bollar av degen. Lägg dessa på plåt klädd med bakplåtspapper. Tryck i ett par blåbär i varje kaka. Grädda i cirka 15 minuter i 175grader.
 
- Jättegoda kakor och lätta att göra! Gör en stor sats, perfekt att bjuda på när man får gäster! :)
 
 
 
Kolakakor
 

Cirka 30stycken
 
100g smör
1dl socker
1msk sirap
2.5dl vetemjöl
1tsk bakpulver
1msk vaniljsocker
 
Lägg alla ingredienser i en bunke och blanda allt till en smidig deg. Rulla ut degen till tre längder, nästan
plåtlånga.
 
Lägg dem på bakplåtspapper och platta dem något. Grädda i mitten av ugnen 175grader i cirka 12 minuter.
 
Medan de är varma är det bra att skära längderna i bitar. När de kallnat kan man plocka isär dem och lägga i kakburk.
 
- Ännu en kaka som är busenkel att göra. Går på ett knyck! Supergoda också! Även dessa var uppskattade på Johannas fest :)

Pizzasnurror

 
 
 
Dess gjorde jag för ett tag sen när vi skulle äta soppa. Perfekt tillbehör till. Dessutom blev det så många så det finns massor i kylen. Bra att ha till mellis, bufféliknande rätter eller till fler soppor :) Bilderna blev inte så bra, men goda blev de :)
 
 
Det här receptet är delvis taget från Leila Lindholms kokbok One more slice :)
 
Först börjar man med pizzadeg. Jag brukar ofta använda mig av den som finns i början av Leilas kokbok. Orkar man inte göra egen finns det att köpa färdig.
 
Sätt ugnen på 250grader.
 
Vi använde överbliven tomatsås som vi haft till pizza veckan innan, så det tyckte vi passade bra. Vi blandade med oregano och vitlök, samt 100g smör.
 
Kavla ut degen tunt och så stort det går. Bred över kryddsmöret över hela. Riv parmesanost över.
 
Rulla ihop degen till en så tajt rulle som möjligt. Skär den sedan i tunna skivor, precis som när man bakar bullar. Lägg de färdigskivade pizzabullarna på en plåt med bakplåtspapper.
 
Grädda snurrorna gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt de svalna lite innan de äts! :)

:)

Kom för en stund sen in från promenad med Gaj! Blev inte den längsta promenaden, men njöt av vädret för fullt ändå! Soligt och härligt :) Gick till Konsum också och skickade iväg lite saker jag sålt på Tradera, alltid gött att bli av med saker man inte längre använder. Nu ska jag krypa ner lite under min mysiga filt och dricka te :) Kanske skriva en och annan rad i min dagbok också, terapi för själen det♥

Nyhet :)

 
 
 
Kommer inte riktigt ihåg om jag redan visat nytillskottet eller bara pratat om den, eller inget av det. Men här är i alla fall pannan vi köpte från Ikea för ett tag sen :) Perfekt till allt möjligt! Stor som attan är den! Jättebra att den har lock! :)

Fin kakburkar :)

 
 
Köpte fina kakburkar från Åhléns för ett tag sen! Så otroligt fina :) Längtar efter att göra julgodis och ha i dom :)
 

Fläskytterfilé med hemmagjord potatissallad

 
 
 
 
 
 
 
 
Detta var en otroligt god och lyxig rätt som vi gjorde mitt i förra veckan! Ibland ska man väl unna sig ;)
 
Vi gnuggade in rikligt med kryddor på köttet och sen stekte vi det i smör i en stekpanna först så den fick fin stekyta. Efter det fick den flytta in i ugnen med stektermometer. 200C på ugnen blev perfekt! När temperaturen var runt 65C var den färdig!
 
Under tiden köttet var i ugnen gjorde vi potatissalladen.
 
800g färskpotatis
Några tomater
1 knippe grön sparris
2 msk olja
2 msk balsamvinäger
1/2 dl hackad persilja
 
Skrubba potatisen och koka den tills den är färdig i saltat vatten. Finns det några potatisar som är stora, halvera dem.
 
Skär tomaterna i mindre bitar. Koka sparrisen. Blanda alla ingredienser och strö över salt. Servera salladen varm eller kall.
 
- En god rätt som man genast ville ha mer av! Till hade vi kall bearnaisesås. Passade bäst med kall tyckte vi. Dagen efter är det bara att äta allt som det är. Krävs inte ens värmning i mikro. Låt det stå i rumstemperatur lite, så är det bara att äta igen:) Såsen var pricken över i. Brukar inte gilla stabbiga såser, men den här var det och det passade ändå. Så det var tur;) Gott som bara den!
 

Mosöverbakad chili con carne

 
 
 
6 portioner
 
Ugn: 225°
 

  • Mos som blivit över sedan någon annan rätt ni gjort. Har ni inte det så kan ni göra så mycket mos som ni tror er behöva.
 
Chili con carne:
 
  • 2 tsk olja
  • 500g köttfärs
  • 1 hackad gul lök
  • 4 pressade vitlöksklyftor
  • 1 tärnad paprika
  • 1 hackad röd chilifrukt
  • 1 msk spiskummin
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 dl chilisås
  • 2 burkar valfria bönor
  • 1 msk vitvinsvinäger
Hetta upp stekpanna med olja i. Stek köttfärs, lök och vitlök. Tillsätt paprika, chili, spiskummin, krossade tomater och chilisås. Låt koka ihop i 10 minuter och häll sen ner sköljda bönor och vinäger.
 
Häll röran i en ugnsform och toppa med moset. Strö över lite ost. Grädda i ugnen tills moset fått gyllene färg.
 
- Jättegod rätt med sting i. En rolig idé att göra. Har testat en del olika varianter på just chili con carne, men aldrig med mos, så det var kul! Tycker verkligen ni ska testa den :)
 
 
 

Ännu en smarrig smoothie :)

 
 
 
Ännu en god smoothie som vi gjort här hemma! Vi gör nya varianter av smoothie varje vecka, så det är nästan svårt att komma ihåg vad vi hade i vilken;) Den här är det ju lätt att förstå att det är hallon i :) Denna blev speciell med lite dekorering överst :)
 
Smoothie:
 
Någon form av bas, exempelvis yoghurt, kvarg.
Smaksättare i form av bär och frukt. Kan även vara gott med vaniljsocker, honung, kanel eller liknande.

Det går att variera i oändlighet;)

Mumsigt är vad det är ! :)
 

Frusen parfait!

 
 
 
 
 
 
6 portioner
 
250g hallon och björnbär
3 äggulor
5 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
2 1/2 dl små mandelbiskvier
1 dl lemoncurd
 
1. Lägg bären i en form för att tina lite om de är frysta. Mosa dem lite lätt med gaffel.
 
2. Vispa äggulor, socker och vaniljsocker poröst över vattenbad. Låt äggblandningen svalna. Vispa grädden tjock och blanda ner den. Vänd sist ner bären och mandelbiskvier.
 
3. Häll upp smeten i en form. Fördela lemoncurden i en strimma mitt i formen. Använd en sked när du gör det. Ställ i frysen minst 6 timmar.
 
4. Ta fram och ställ i kylen cirka 30 minuter före servering.
 
- Första gången vi gjort frusen parfait! Blev god faktiskt :) Nästa gång blir det nog att testa andra bär, varför inte blåbär kanske? Känns som en väldigt festlig efterrätt :) Då skulle man kunna göra dem i portionsglas eller liknande :) Kreativiteten sätter gränserna, bara att testa sig fram :)

Ugnsgratinerad fisk :)

 
 
 
 
 
 
Fisk och skaldjur är något som jag och Alfred allt mer börjat äta :) Så gott som varje vecka äter vi någon eller flera rätter med inslag av dom :) Sist blev det en ugnsgratinerade torskfiléer med räkor och sushimi runt om :) Med lite grädde, salt, peppar och dill, är rätten perfekt :) Bara skjuts in i ugnen ett tag, samtidigt gör man hemmagjort mos, sen är middagen färdig :) Riktigt gott :)

Underbara bilder från mormors trädgård :)

 
 
 
 
 
 
 

Ännu mer godismuffins :)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
För ett tag sen skrev jag receptet på Godismuffins här på bloggen! Har testat att göra dom två olika gånger! Mumsiga båda omgångarna! Alla som har fått smaka verkligen gillar dom! Så det är ett hett tips från mig till er. Perfekt att svischa ihop på nolltid till fikagästerna :) Bilderna i detta inlägget är från när jag bakade dom andra omgången! Bara genom att titta på bilderna så vattnas det i munnen på mig! Vill ha!!

Snabbt ihopsvischat !

 
 
En rätt som jag och Alfred alltid gjorde när vi precis flyttat ihop var baconröra till pasta! Det kunde vara olika ingredienser i varje gång, men grunden var alltid bacon och pasta. En rätt som även den är väldigt enkel att göra och som smakar otroligt gott! :) Testa vettja! I just den här som visas på bilderna hade vi bacon, grädde, lök, peppar och soltorkade tomater. Mumma :)

Omelett med gojsig röra!

 
 
 
 
Omeletter är något vi brukar laga hemma titt som tätt. Mestadels till lunch! Smidigt och enkelt! Man tager vad man haver, är ett motto vi brukar gå efter när det gäller detta :) Den här gången blev det kryddiga korvar, lök, creme fraiche, soltorkade tomater mm. Supergott och extremt mättande! Grundreceptet hittade vi i " Rutiga kokboken", en jättebra kokbok som alla borde ha! :)
 
 

Vaniljkvarg

 
 
Detta är något ni ska testa! Såå gott! Det smakar verkligen vanilj. Ingen konstgjord smak heller, utan verkligen underbar vaniljsmak. Jag och Alfred köpte den här förra veckan första gången. Vi använde den då i smoothie, som vi så älskar och detta var pricken över i. Kan tänka mig att den passar på många andra områden. Såg att en bekant använde den som den var med olika frukter och åt. Säkert riktigt gott det också! Dagens tips! :)

Amerikanska pannkakor!

Vi testade på att göra Amerikanska pannkakor för ett tag sen. Vi trodde det skulle vara det bästa vi ätit i pannkaksväg. Men njaaa nää hmm.. Inte alls som vi tänkt. Missta mig rätt. Alltså det var kul att testa och smaka, men vanliga hederliga pannkakor och plättar är mycket mycket mycket bättre! Men testa ni och se vad ni tycker :) Tyckte dessa var mycket godare dagen efter. Kan tänka mig att de är perfekta när man fått barn och ska fixa massäck. Perfekta för barnen att hålla i och de är lättare att hantera än vanliga pannkakor, då de är tjockare och mer stabila.
 
 
 
 
 
 
 
 4 portioner
 
1ägg
2dl filmjölk
3dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk socker
1/2 tsk salt
1 msk smör
 
Till servering:
Djupfrysta sockrade hallon
Rivet limeskal
 
1. Vispa samman ägg och filmjölk. Blanda i mjöl, bakpulver, socker och salt till en slät smet. Vispa ner matfettet.
 
2. Hetta upp en liten stekpanna eller plättlägg. Smörj med lite matfett. Klicka ut smeten i pannan. Grädda tjocka pannkakor eller plättar på svag värme. Servera dem med djupfrysta sockrade hallon och rivet limeskal.
 
- De sockrade hallonen med limeskal, var jättegoda att ha på. Vi använde även björnbär på samma sätt. Som tillbehör hade vi också sylt. Goda, men inte alls samma som vanliga pannkakor.

Love them!

Titta vilka fina jag har spanat in! Velat ha sån länge,men inte kommit mig för bara att köpa en!
Skäms på mig! Tänk vad mycket roligare det hade varit att baka med sån :) Hihi!
 

Äta ute:)

 
Jag och Viktoria åt lunch på Olearys för ett tag sen:) Ceasarsallad! Väldigt gott:) Mysigt också :)
 
Fina duken på Olearys;)
 
Man fick popcorn innan maten kom! Något jag aldrig varit med om förut. Blev lite förvånad!
Men gott var det;)
 
 
 

Färdigköpta godingar :)

I somras köpte vi med mat hem från Mongoliansteakhouse här i Karlstad :) Underbart gott!
 
När vi var i Skövde förra veckan köpte jag, Alfred och Frida lunch på Ica Kvantum. Plockade ihop varsina sallader:) Vi åkte upp till utsiktstornet i Skövde och åt :) Mysigt och härlig utsikt! :)
 
Köpte även bullar från ica Kvantum :) Söta och extremt goda!!
 
 
 
 

Lax♥

 
 
Vi har fått dille på lax nu det senaste. Den här gången blev det en hel laxsida med cremé fraiche och dill täcke, kokt potatis till, samt hollandaisesås och vitlöksstekta champinjoner. Hur gott som helst :) Mättande som bara den!
 

Helstekt kyckling i ugn

 
 
 
Detta var en av de godaste rätterna på länge! Urgott var det :) Vi gjorde helstekt kyckling i ugn, fylld med citron och örter. Saltade och pepprade över. Fick stå i ugnen ett tag. Till det hade vi kokt potatis, hemmagjord gräddsås, Alfreds mammas vinbärsgelé och en god sallad.
 
Den helstekta kycklingen var jättefin! Däremot hann Alfred skära i den innan jag tog kort. Så blev ingen bild på den tyvärr. Kommer däremot göra något liknande snart igen, så då ska jag allt visa er hur fint och gott det ser ut :)
 
 
 

Godismuffins

 
 
 
Jag vet att det är kanelbullens dag idag. Men tyvärr blir det inget bakande för mig idag. Det får tyvärr räcka för nu. Har frysen full med bröd och annat, så finns ingen plats för bullar. Däremot tänkte jag att ni ska få recept på de här goda Godismuffinsarna. Ja de heter faktiskt så. Kommer från min bok som heter "Kladdkakor". Underbar bok med härliga bilder :) Har faktiskt bakat de här i två olika omgångar bara den här veckan. Först bakade jag för att vi fick hem fikagäster. Oskar och Mikael kom och fikade :) Sen någon dag efter behövde Alfred ha med sig fika till praktiken, så då tyckte jag de här passade bra :) De går fort och smidigt att göra och de smakar otroligt gott :) Personligen tycker jag att gojsen överst inte behövs. Det blir väldigt mastigt med det på. Men är ändå roligare att göra som det står i receptet, för annars går det så väldans fort!
 
Fast någon fika måste vi ju ha på kanelbullens dag så älsklingen ska köpa med sig varsin bulle hem sen :) Mumma! Längtar :) Sjukt länge sen jag åt en vanlig kanelbulle. Om jag har cravings efter det? Japp!!!
 
 
 
14 stycken
 
100 g smör
2 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
 
Fyllning:
50g smör
1 1/2 msk mjöl
1/2 dl socker
1 1/2 msk kakao
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
 

* Smält smöret i en kastrull på svag värme. Vispa ägg och socker pösigt och rör ner det smälta smöret. Rör ner mjölet blandat med kakao, vaniljsocker och salt.
 
*Skeda upp smeten i små mazarinformar. Fyll inte på för fullt. Grädda därefter cirka 15 minuter i 175°C. Låt svalna.
 
*Gör sedan fyllningen. Börja med att smälta smöret i en kastrull. Tillsätt sedan mjöl, socker och kakao och rör till en jämn smet. Tillsätt mjölk och grädde och koka tills smeten tjocknar, det går rätt snabbt.
 
* Fördela smeten i chokladformarna och låt svalna. Förvara gärna i kylen innan servering.
 
- Vi använde vanliga lite större bullformar istället för mazarinformar. Gick bra det också:) De jag använde är köpta på Ikea :)!

Myspys

 ♥
 
 
 
Att krypa upp i soffan och mumsa på goda grönsaker och dipp, det är något speciellt. Med lite ölkorv blir det pricken över i. Allra bäst är det om man tittar på någon bra film med en person man tycker om! Detta var precis vad jag och Alfred gjorde:)

Fyllda paprikor med tacosmak

 
 
 
 
Detta är ännu en variant av tacos. Istället för wraps blev det paprikor. Helt okej. Föredrar självklart den traditionella tacon bäst.Inget slår det. Men jag gillar ju att testa på olika saker :) Därför var detta roligt att göra:) Bara krydda köttfärsen med tacokrydda, fyll paprikorna med det, gör valfri sallad , ha tacochips och kalla såser till:) Färdigt och gott!
 
 

Lasange med svarta oliver och mozzarella

 
 
 
Sötnosen ville va med på bild när jag fotade maten;)
 
 
 
4 portioner
 

Lasangeplattor
20 svarta oliver, utan kärnor
500g krossade tomater
2 dl créme fraiche
3 msk basilika
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
150g mozzarella
Champinjoner
 
1. Sätt ugnen på 225°C. Skär oliverna i bitar och blanda dem med tomaterna, créme fraichen och kryddorna.
 
2. Skiva mozzarellan och champinjonerna. Lägg lite av såsen i botten på en ugnssäker form. Varva lasangeplattorna med resten av såsen. Varva också med champinjoner. Avsluta med sås och mozzarella.
 
3. Grädda mitt i ugnen under cirka 20 minuter. Servera lasangen med någon form av sallad.
 
- Den här lasangen var speciell. Väldigt mycket tomatsmak. Intensiv smak. Var god, men det är viktigt med någon form av sallad till som bryter smakerna lite. Annars rolig variant av vegetarisk lasange.
 
 
 
 
 

Röd grön kycklinggryta :)

 
 
 
 
4 portioner
 

4 portioner pasta
4 kycklingfiléer
11 soltorkade tomater
1 msk olja
1 tsk salt
1 krm peppar
1 tsk timjan
2 1/2 dl grädde
150g haricots verts
 
1. Koka pastan enligt förpackningen. Skär kycklingfiléerna i bitar. Gör även det med de soltorkade tomaterna. Fräs kycklingen i olja. Krydda med salt, peppar och timjan.
 
2. Låt de soltorkade tomaterna fräsa med kycklingen någon minut. Häll på grädden. Låt puttra under lock cirka 10 minuter.
 
3. Rör i bönorna när cirka 5 minuter återstår av koktiden. Servera kycklinggrytan med pastan.
 
 
- Detta är en rätt som snabbt går att snurra ihop. Krävdes lite mer peppar, salt och timjan för att smaken skulle bli bra. Men oj så gott det var! Möjligt att såsen kunde varit lite tjockare också, annars väldigt gott :)
 

Recept

 
 
 
Den här fick vi med hem när vi handlade för någon vecka sen! :) Alltid kul att få sånt. Jag är en riktig nörd när det gäller recept. Klipper, sparar, tar med häften från butikerna, köper kokböcker med mera :) Älskar det!

Olika tilltugg

Ölkorv är gott att ha som tilltugg! :)
 
Dessa fick följa med hem för ett tag sen. En nyhet vi inte testat föränn nu.
Får gott betyg då de är väldigt goda :)
 
Dessa testade vi också. Helt okej enligt mig, men alldeles för starka tyckte Alfred!
Smaken är i bland som baken, delad.
 
 
 

Än en gång pastasallad!

 
 
 
 
Har nog nämnt det ett antal gånger förut, men pastasallad är den rätten vi ofta tar till när vi inte kanske orkar göra något annat. Då är det bara att slänga ihop vad man har hemma. Den här gången blev det pastasallad med tonfisk med smak av grillad paprika, rödlök, kikärtor, gurka, tomat, samt basilika och vitlöksbröd :) Lite salt och peppar på och kanske en balsamicokräm till, så är rätten färdig :) En av favoriterna :)
 

Baslika och vitlöksscones

 
 
 
 
Dessa åt vi tillsammans med en pastasallad! Perfekt tillbehör. Lite buffékänsla!
Första gången jag gjort scones med de här ingredienserna. Brukar vara någon av de vanliga varianterna. Men detta var lika välkommet och som alltid kul att testa :) Lyckad testning blev det allt :)
 
 
Cirka 6 stycken
 

Cirka 6 cd vetemjöl
1 1/2 tsk salt
4 tsk bakpulver
1/2 dl hackade basilikablad
1 pressad vitlöksklyfta
100g smör
3 dl mjölk
 
Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Tillsätt basilika och vitlök. Fördela smöret i mjölblandningen med fingertopparna till en grynig massa.
 
Tillsätt mjölken och blanda snabbt ihop till en deg. Använd sedan en muffinsplåt. Fördela degen i de olika facken. Grädda dem i cirka 10 minuter på 250°.
 
Ät dem nygräddad med smör! :)
 
 
 

Hannasgodaste

Häng med mig och min sambo i köket när vi lagar mat och bakar :)

RSS 2.0