Rågbröd/ruisleipä

-Brödet både luktar och smakar väldigt gott:)





Rågbröd / Ruisleipä

Ingredienser:

5dl rågflingor
1dl vetekli
5dl filmjölk
50g jäst
50g margarin
3dl vatten eller mjölk
2tsk salt
1msk malda brödkryddor
8dl vetemjöl
5dl grovt rågmjöl

Gör så här:


Blanda rågflingor och vetekli i en skål. Rör i filmjölken och låt stå i 1-2 timmar.
(jag lät den stå i 1 timma, det räckte.)

Smula jästen i en bunke. Smält margarinet och häll i degvätskan (vatten eller mjölk) och värm vätskan tills den är fingervarm. Häll vätskan över jästen och rör tills den löser upp sig.

Blanda i rågflingeblandningen. Tillsätt salt, kryddor och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg och låt jäsa under duk i en timme.

Smörj två brödformar (1liter). ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Dela degen i två delar och forma varje del till en lagom längd som passar bakformen.

Lägg bröden i formarna, låt jäsa ytterligare 40minuter.

Sätt ugnen på 175grader. Grädda limporna i nedre delen av ugnen i 50-60minuter. Låt dem svalna på galler utan bakduk.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Hannasgodaste

Häng med mig och min sambo i köket när vi lagar mat och bakar :)

RSS 2.0