Tunnbröd



Smält 50 g margarin eller smör i en kastrull och häll i 5 dl mjölk, värm till 37°C.

Rör ut 1/4 paket (12 g) färsk jäst i mjölkblandningen. Rör ner 1/2 tsk salt, 1/2 dl strösocker eller brun farin och 2 msk ljus sirap.

Blanda 1/2 tsk flingsalt med 2 dl grahamsmjöl, rör ner det och 2 dl rågsikt. Arbeta in cirka 7 dl vetemjöl, degen ska vara lös (arbeta gärna degen för hand och inte för länge så att den blir seg.) Strö över lite vetemjöl, låt degen jäsa övertäckt cirka 45 minuter.

Ta upp degen på väl mjölad arbetsbänk. Arbeta ihop den och dela i 15bitar. Forma degen till runda bullar. Kavla ut varje bulle till knappt 1/2 cm tjocka kakor. Vrid kakan några gånger under kavlingen så att den inte fastnar.

Borsta bort överflödigt mjöl och kavla över med kruskavel eller nagga kakorna.

Grädda dem i en het torr stekpanna på spisen knappt 1 minut på varje sida. Borsta bort eventuellt mjöl från brödet och från stekpannan efter gräddningen.

Låt brödet svalna övertäckt med bakduk.

Tips: Man kan smaksätta brödet med stötta brödkryddor som exempelvis anis, fänkål eller kardemumma.

-Extremt gott bröd, som är godast helt nybakat:) Vågar nog säga att det är det godaste brödet jag har bakat:)


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Hannasgodaste

Häng med mig och min sambo i köket när vi lagar mat och bakar :)

RSS 2.0