Vit fisk med ägg- och persiljesås



Den här rätten var underbart god! Tagen från Per Morbergs kokbok "lagar husmanskost".
4 portioner
400g vit fiskfilé
1 1/2 msk salt/liter vatten
1 gul lök
1 bit purjolök
1/2 morot
10 vitpepparkorn
3 kryddpepparkorn
2 lagerblad
Såsen:
2ägg
1 dl persilja
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3dl mjölk
1 dl vispgrädde
Lite riven muskotnöt
Salt och nymalen vitpeppar
- Koka upp vatten och salt i en kastrull. Skala och skär löken och purjolöken i bitar. Skala och skiva moroten. Lägg ner alltihop i kastrullen och tillsätt vitpepparkorn, kryddpepparkorn och lagerblad. Låt koka i 5 minuter.
- Lägg i fisken när vattnet stormkokar, koka upp och dra åt sidan. Låt stå under lock i 5-7 minuter tills köttet vitnat. Servera fisken med såsen.
- Koka äggen runt 7 minuter. Lägg dem i kallt vatten för att kallna. Skala och hacka äggen. Skölj och hacka persiljan. Smält smöret i en kastrull och pudra över mjölet. Vispa tills mjölet löst sig i smöret. Tillsätt mjölk och grädde, vispa så det blir slätt.
- Låt sjuda på svag värme i 5-10 minuter. Vispa eller rör ofta så att det inte bränner fast i botten. Blanda ner äggen och persiljan i såsen. Smaka av med riven muskotnöt, salt och peppar.
- Älskar fisk! Förstår inte dem som säger att det inte är gott. Ni kan inte ha gjort så goda fiskrätter i så fall tänker jag!;)

Kommentarer
Trackback