Gratäng med räkor och ris









4 portioner

4 portioner ris
1/2 tsk salt, plus lite att smaka av med
500 g skalade räkor
50 g osaltat smör, plus 2 msk
100 g finhackad gul lök
100 g gul paprika i tärningar
2 1/2 msk vetemjöl
1/4 tsk färskmalen peppar
2 1/2 dl mjölk
225 g riven ost ( vi tog en del prästost och en del vanlig gratäng ost)

Värm ungnen till 175°C. Smörj en mellanstor ugnsfast form. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen, men använd 1/2 dl mindre vatten. Koka upp 4 1/2 dl vatten tillsammans med 1/2 tsk salt i en mellanstor kastrull och koka räkorna i 1 minut. Smält 2 msk smör i en stekpanna och fräs lök och paprika i ungefär 5 minuter, tills löken är genomskinlig.

Smält resten av smöret på medelhög värme i en stor kastrull, tillsätt mjöl, peppar och lite salt och rör oavbrutet tills blandningen är slät och kokar. Fortsätt att röra i 1 minut, ta bort kastrullen från värmen och vispa ner mjölken. Låt blandningen koka upp samtidigt som du vispar, och när den tjocknat tillsätter du 3/4 av osten. Rör tills du fått en jämn sås och ta sedan bort den från värmen och rör ner ris, räkor, lök och paprika. Häll blandningen i formen och strö ut resten av osten ovanpå. Ställ in gratängen i ugnen i 30 minuter, tills den bubblar.

Jättegod gratäng:) Vi hade sparris till, vilket var jättegott:) På sparrisarna ringlade vi god crema di balsamico (som finns att köpa på flaska, jättegod till både kött och olika potatisrätter och olika sorts sallader)


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Hannasgodaste

Häng med mig och min sambo i köket när vi lagar mat och bakar :)

RSS 2.0