Vallmofläta



1 limpa
225g vetemjöl special + lite till bakbordet
1 tsk salt
2 msk mjölkpulver
1 1/2 msk strösocker
2tsk torrjäst
1 3/4 dl ljummet vatten
2msk olja
5msk vllmofrön
Topping
1msk mjölk
1äggula
1msk strösocker
2 msk vallmofrön
- Häll ner mjöl och salt i en bunke och blanda ner mjölkpulver, socker och jäst. Gör en grop i mitten, häll ner vatten och olja och rör om tills degen börjar hänga ihop.
- Tillsätt vallmofröna, knåda in dem ordentligt tills degen släpper sidorna av bunken. Vänd upp degen på en lätt mjölad yta och knåda väl i ungefär 10 minuter tills den är slät och elastisk.
- Pensla en bunke med olja. Forma degen till en boll. Låt den jäsa i bunken på en varm plats i 1 timme eller till dubbel storlek.
- Stjälp upp degen på lätt mjölad yta och knåda den i 1-2 minuter. Dela i tre lika stora bitar och forma till tre 25-30cm långa stänger.
- Lägg strängarna sida vid sida på en bakpappersklädd plåt. Tryck ihop dem i ena änden, fläta degen. Nyp ihop den i andra änden och stoppa in den under brödet.
- Lägg flätan på den oljade plåten, täck över och låt den jäsa varmt i 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 200grader.
- Pensling: Vispa ihop äggulan med mjölk och socker. Pensla limpan med äggblandningen och strö över vallmofröna.
- Grädda i 30-35 minuter, tills brödet är gyllenbrunt. Flytta över till ett bakgaller och låt flätan svalna.
- Det är lite procedurer som behöver göras innan den är färdig! Så tålamod krävs för att göra den här. Den blir så otroligt fin :) God med lite sötare pålägg, exempelvis marmelader och ost.

Kommentarer
Trackback