Citronmarängpaj!

 
 
150g vetemjöl + lite till utbakning
85g smör + lite till formen
35g florsocker
Finrivet skal av 1/2 citron
1 vispad äggula
1 1/2 msk mjölk
 
Fyllning
 
3 msk maizena
3dl vatten
175g strösocker
Saft och skal av 2 citroner
2ägg, delade i vitor och gulor
 
  1. Sikta ner mjölet i bunken. Blanda smöret med vetemjölet. Använd fingrarna. Det ska bli en smulig deg. Tillsätt florsocker, citronskal, mjölk och äggula. 
  2. Knåda den på mjölat bakbord. Linda in i plastfolie och låt stå i kylskåp i 30 minuter. Värm ugnen till 175grader. Smörj pajformen. Kavla ut den färdigvilade degen och klä formen med den. 
  3. Nagga bottnen med en gaffel, klä den med bakplåtspapper. Häll ris eller liknande på bakplåtspapper så det ligger fast. Grädda i ugnen cirka 15 minuter.
  4. Ta sedan ut pajskalet och ta bort bakplåtspappret med riset. Sänk värmen till 150grader.
  5. Fyllningen: Blanda maizena med lite  vatten så det blir en kräm. Häll resten av vattnet i en kastrull. Rör ner citronsaft och skal i maizenakrämen. Koka upp under omrörning och låt puttra i 2 minuter. Låt svalna.
  6. Rör ner 5 msk strösocker och äggulorna och rör runt. Detta hälls sedan ner i pajskalet.  Vispa äggvitorna rätt hårt i en ren bunke. Vispa resten av sockret lite i taget och bred ut marängsmeten över pajen. Ställ på bakplåt och grädda i ugn 40 minuter. Ta ur den ur ugnen och låt svalna.
 
- Vi serverade den här med lite grädde. Tyvärr väntade vi inte tillräckligt länge. Vi var lite för ivriga. Skulle bjuda gäster på den här. Det var gott ändå. Såg inte så trevligt ut på tallriken när vi skar den i bitar, men den var fin innan i alla fall ;) Så tipset är att vänta :)


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Hannasgodaste

Häng med mig och min sambo i köket när vi lagar mat och bakar :)

RSS 2.0