Kungens utflyktspaj! :)





Det här receptet är taget från Morbergs kokbok: scenen, livet och konsten att laga mat! Gillar kokboken mer och mer för varje gång jag använder den! Mumma! Rolig att göra, annorlunda paj. Men oj så god!
4-6 personer
100g gnocchi pasta
Köttstuvning:
200g köttfärs
Smör till stekning
Salt och nymalen vitpeppar
2 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
1 dl köttbuljong
100g rökt skinka
Äggstanning:
2ägg
2 dl standardmjölk
Salt och nymalen peppar
Pajdeg:
100g smör
2 dl vetemjöl
1 msk vatten
1 tsk salt
Börja med att sätta ugnen på 200grader.
Koka sedan pastan och låt den rinna av i ett durkslag.
Fräs färsen smågrynig i smör i en stekpanna. Salta och peppra. Strö över mjölet och rör ner grädden och buljongen. Rör om tills såsen tjocknar.
Finhacka skinkan och häll ner den i stuvningen. Smaka av med salt och peppar.
Lägg pastan i en pajform och häll på stuvningen. Vispa ihop ägg och mjölk i en bunke och salta och peppra. Slå äggstanningen över pastan och stuvningen.
Sätt in formen i ugnen och gratinera tills äggstanningen stelnat något, cirka 20 minuter. Ställ sedan formen åt sidan så länge.
Gör pajdegen. Bladna smöret med mjölet, vattnet och saltet och knåda ihop till en degklump.
Kavla ut degen och lägg den som ett rutnät över pajen av degstrimlor.
Ställ in pajformen i ugnen igen och grädda den i cirka 20 minuter tills locket fått fin färg.
Servera med tomater.

Kommentarer
Trackback