Ankarstockar

 
4-8 bröd
 

Fördeg- Dag 1
 

50g jäst
3dl kallt vatten
3dl rågsikt
 
Huvuddeg - Dag 2
 
50g smör
7dl vatten
3dl farinsocker
4tsk salt
1 msk soja
7dl vetemjöl special
17dl rågsikt
Olja till pensling
Mjölk till pensling
 
Första dagen kan du börja med att smula jästen i en bunke och rör ut allt i vattnet. Tillsätt rågsikt och blanda ordentligt. Täck bunken med plastfolie och ställ i kylskåp över natten.
 
Andra dagen- Smält smör i en kastrull, tillsätt vattnet och värm tills det blir 37grader.
 
Häll degspadet i bunken och blanda tillsammans med farinsocker, salt och soja. Blanda väl.
 
Tillsätt vetemjöl special och rågsikt. Arbeta degen i 15 minuter med degkrokar. Dubbelt så länge om du gör för hand. Låt det sedan jäsa 30 minuter under bakduk.
 
När den jäst färdigt kan du ta upp den på mjölat bakbord och dela den i 4 eller 8 bitar. Ju fler, desto mindre och tvärtom.
 
Baka ut varje del till en limpa. Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper under. Pensla limporna med olja. Även på sidorna, det blir lättare att dela på limporna efter gräddningen.
 
Sätt ugnen på 200grader. Låt sedan bröden jäsa igen, denna gång i 30 minuter igen. När det är färdigt är det bara att grädda dem nederst i ugnen på 30-40 minuter. Ta ut bröden och pensla med lite mjölk. Till sist är det bara att låta dem svalna under en bakduk.
 
-Jag gjorde 8 bröd, men hade nog hellre gjort hälften. Tyckte de blev aningen för små. Hellre då större limpor än små. Var väldigt gott bröd. En del mjöl hde jag inte riktigt så mycket kvar av som man skulle ha, så jag improviserade lite med andra mjöl jag hade hemma. Det gick bra det också :) Gör man många limpor är det perfekt att ge bort några:) Det gjorde jag :)
 
 
 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Hannasgodaste

Häng med mig och min sambo i köket när vi lagar mat och bakar :)

RSS 2.0