Tekakor med linfrön och fibrer


12 stycken
2 1/2 dl mjölk
75 g smör
50 g jäst
1/2 dl brödsirap
1 tsk salt
1 dl linfrön
1 1/4 dl vetekli
8 dl grovt vetemjöl
1 ägg
- Sätt ugnen på 250°.
- Värm mjölk och smör fingervarmt i en kastrull. Smula sönder jästen i en degbunke. Häll på den varma mjölken och rör ut jästen. Blanda i sirap, saltlinfrön och vetekli.
- Rör i mjölet, lite i taget, tills det blir en smidig dem som är lite klibbig. Låt degen jäsa i 30 minuter.
- Ta upp degen och knåda den lätt. Dela den i 12 bitar. Rulla till bullar som du sedan plattar ut till kakor.
- Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper. Picka tekakorna med en gaffel.
- Låt kakorna jäsa 30 minuter till.
- Pensla dem försiktigt med lätt uppvispat ägg. Grädda dem i cirka 10 minuter mitt i ugnen.
- Åå så goda de här var :) Tack Oskar som lånade ut sin ugn till oss när strömmen i hela vårat område gick! Som tack fick han några nygräddade tekakor. Även han tyckte dem var goda, vilket var väldigt roligt:) Vi använde de här när vi gjorde räkmackor:) Passade jättebra till!

Kommentarer
Trackback