Kryddiga tekakor /Ciabatta limpa





12 stycken


1 dl mjölk
75g smör
50g jäst
1 1/2 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
1 tsk salt
3tsk pepparkakskrydda
10 dl vetemjöl special
1 ägg

1. Sätt ugnen på 250 grader.

2.
Värm mjölk och smör fingervarmt i en kastrull. Smula sönder jästen i en degbunke. Häll på den varma mjölken och rör ut jästen. Häll i filmjölk och sirap. Blanda i salt och kryddor.

3. Blanda till sist i mjöl, lite i taget, till en smidig och lite klibbig deg.

4.
Låt degen jäsa i 30 minuter.

5. Ta upp och knåda degen lätt. Dela degen i 12 bitar. Rulla till bullar och platta ut. Lägg Kakorna på plåtar med bakplåtspapper.

6. Picka tekakorna med gaffel.

7. Låt jäsa i 30 minuter till.

8. Pensla försiktigt med uppvispat ägg. Grädda tekakorna mitt i ugnen i cirka 10 minuter.


- Har haft lite tekakemani här ett tag. Den här varianten var den jag gillade minst av dem. Men den var ändå intressant. Alfred gillade dem jättemycket. Han sa att de smakade som mjuka pepparkakor.


2 limpor ciabatta

500g vetemjöl
1 tsk salt
1 paket jäst
2 1/2 dl vatten
1/2 dl olivolja

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Blanda mjöl och salt i en bunke. Lös upp jästen i fingervarmt vatten. Blanda ner i mjölet tillsammans med oljan.

3. Arbeta till en smidig deg och knåda sedan för hand på ett mjölat bord i 10 minuter. Täck över och låt jäsa på varm plats i en timme.

4. Dela upp degen i två lika stora bitar och forma varje till en limpa. Lägg limporna på en ugnsplåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare i 30 minuter.

5. Grädda i cirka 30 minuter. Låt svalna före servering.


- Detta tycker inte jag alls blir som ciabatta brukar bli. Men skär man dem i skivor som man gör med limpor, blir de helt okej ändå. Vi använde de här när vi gjorde tonfisksandwich. Det var roligt att göra dem, speciellt den hemmagjorda majonnäsen.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Hannasgodaste

Häng med mig och min sambo i köket när vi lagar mat och bakar :)

RSS 2.0