Lussekatter


Glömde ta kort på när dem var färdiggräddade:( Här är i alla fall en bild som visar:)

Ingredienser:

75g jäst
5dl mjölk
Cirka 22 dl vetemjöl
200 g smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk salt

Saffranssockerlag:

1/2 dl vatten
1/2 dl strösocker
2 kuvert saffran

Brödglans och garnering:

Russin till hälften av dem.
Pärlsocker till hälften av dem.
1 ägg
1 krm salt
1/2 tsk vatten

1. låt alla ingredienser bli rumstempererade. Koka upp vatten och socker till sockerlagen och låt koka någon minut.  Ta kastrullen från plattan och rör ner saffran. Låt svalna.

2. Smula jästen i en köksassistent eller bunke. Häll över mjölken (rumstempererad eller värmd till fingervärme, 37°) och rör om så att jästen löser sig.

3. Tillsätt det mesta av vetemjölet, allt smör i bitar, socker, ägg, salt och saffranssockerlagen. Arbeta degen kraftigt i maskinen eller för hand (minst 5 minuter). Tillsätt eventuellt ytterligare mjöl och fortsätt arbeta degen tills den är smidig och blank.

4. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek minst 30 minuter. (tänk på att använda två stora bunkar att låta degen jäsa i, har du endast en väller det över).

5. Ta upp degen på bakbord, knåda och dela i 35-40 bitar.

6. Rulla ut bitarna till smala längder, cirka 25 cm långa. Rulla in ändarna åt varsitt håll så att bullen blir S-formad. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Tryck i russin i en del.

7. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, minst 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.

8. Vispa samman brödglansen. Ägg, salt och vatten blandas samman. Pensla de jästa bullarna. Häll på pärlsocker på dem som inte har russin. Grädda mitt i ugnen, cirka 5 minuter.


-Blev jättebra resultat:) Hur saftiga och goda som helst:) Blev så många så vi frös in en del och resten tog vi med till Skövde när vi var där, så mamma, mormor och morfar och Alfreds föräldrar fick var sin påse:)


Kommentarer
Linn

2012-01-17 @ 17:04:17


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Hannasgodaste

Häng med mig och min sambo i köket när vi lagar mat och bakar :)

RSS 2.0