Semlor


Ville egentligen inte ens lägga upp det här fotot. Semlorna blev inte alls fina. Blev riktigt besviken:( De smakade gott i alla fall, var väl tur det;)


8 stycken


Ingredienser:

8dl vetemjöl special
3/4dl strösocker
65g rumsvarmt smör
25g jäst
1tsk stött kardemumma
1ägg
2 1/2 dl mjölk

Pensling:

1 äggula
1 msk mjölk

Fyllning:

50g skållad mandel
Inkråm från bullarna
Cirka 3msk mjölk
125g mandelmassa

Garnering:

4dl vispgrädde
Florsocker
Rosa karamellfärg


Gör så här:

1. Blanda det mesta av mjölet, socker, smör i bitar, smulad jäst, kardemumma och ägg i en bunke eller köksassistent.

2. Värm mjölken till 37°, fingervarm, och häll den över blandningen. Arbeta degen kraftigt i cirka 10 minuter tills den är smidig och blank och släpper bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk 30-40 minuter.

3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 8 bitar och rulla till släta bullar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.

4. Låt jäsa under bakduk 30-40 minuter. Sätt ugnen på 225°. Vispa samman äggulan med lite mjölk och pensla bullarna försiktigt med blandningen. Grädda i ugnen 7-10 minuter. Låt bullarna svalna på galler.

5.
Sätt ugnen på 175°. Rosta den skållade mandeln lätt 10-15 minuter i ugnen. Den ska bara få lite färg. Låt svalna och hacka den ganska grovt.

6. Skär toppen av bullarna och gröp ur inkråm ur varje. Mosa inkråmet med elvisp eller i matberedare tillsammans med mjölken, riv ner mandelmassan och arbeta till en slät smidig massa. Vänd till sist ner mandeln.

7. Gör till sist iordning semlorna med fyllningen, grädden och till slut sikta florsocker över dem. Färdiga att ätas:)

-Blev enormt besviken över hur det "synliga" resultatet blev. Förra året blev de riktigt fina, inte i år:( Men de smakade gott:) Tror det blev fel ända från början när jag började baka dem. Var stressad och sådär, så då kan ju mycket bli fel. Vill man inte ha mandelmassa och så i, kan man alltid ta i någon god sylt, eller varför inte mosad banan. Får göra semlor snart igen. Då ska de fasen bli riktigt fina, det har jag bestämt!


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Hannasgodaste

Häng med mig och min sambo i köket när vi lagar mat och bakar :)

RSS 2.0