Saffransbullar




Cirka 30 stycken
100g smör
5dl mjölk
25g jäst
1 1/2 tsk kardemumma
1g saffran
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
1ägg
12dl vetemjöl, eventuellt mer
Fyllning:
150g rumsvarmt smör
1dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
Pensling och garnering:
1 uppvispat ägg
1 dl mandelspån
1 dl pärlsocker
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Rör ut jästen med vätskan i en bunke. Tillsätt kardemumma, saffran, socker, salt, ägg och cirka 1 liter mjöl. Arbeta degen tills den blir blank, den ska vara ganska lös. Arbeta den med degkrokar i 5 minuter.
Låt jäsa under bakduk i minst 1 timme, gärna längre.
Fyllning:
Sätt på ugnen. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt med resten av mjölet. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en rektangel. Bred ut smöret, strö socker och vaniljsocker över. Rulla ihop degen från långsidan, inte för hårt.
Skär varje rulle i 15 bitar. Ställ bitarna med snittytan upp i en muffinsplåt eller på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk cirka 30 minuter.
Pensling och garnering:
Pensla bullarna med ägg, strö över mandelspånen och pärlsockret. Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
- Supergoda bullar! En lite roligare variant än de traditionella lussekatterna. Alla som åt av dessa tyckte att de var väldigt smarriga, alltså ett säkert kort att bjuda på :) De blir så otroligt fina också :) Vi gjorde drygt hälften av bullarna i muffinsplåt och hälften på bakplåtspapper på en plåt.

Kommentarer
Frida
Jag åt av saffransbullarna och dom va verkligen supergoda!!
Svar:
butterflychick.blogg.se/hannasgodaste
Trackback