Kalops




6 portioner
1,2kg grytbitar av benfri högrev eller märgpipa
2 gula lökar
2 morötter
Smör
2 lagerblad
6 svartpepparkorn
6 vitpepparkorn
2 msk tomatpuré
2 msk soja
2msk vetemjöl
2 mörka oxbuljongtärningar
1 dl rött vin
1 liter vatten
1 tsk salt
Morötter
500g morötter
1 msk smör
2 msk hackad persilja
Tillbehör:
Potatis
Inlada rödbetor eller lingonsylt
Gör så här:
1. Skala löken och moroten. Skär löken i klyftor och moroten i bitar. Hetta upp en stekpanna. Lägg i smör och låt det bli nötbrunt. Bryn köttet och löken i omgångar och lägg över i en stor gryta efter hand.
2. Tillsätt kryddor, tomatpuré och soja. Pudra över mjölet, smula i buljongtärningarna och späd med vattnet. Salta. Rör om väl.
3. Koka upp kalopsen och låt den småkoka med locket på glänt i 1/2-2 timmar. Tillsätt morotsbitarna, som får koka med den sista halvtimmen.
4. Skala och skär restrerande morötter i mindre bitar och koka dem i saltat vatten så att de fortfarande har tuggmotstånd. Häll av vattnet och blanda morötterna med smör och persilja. Servera kalopsen med morötter, rödbetor och kokt potatis
- Det här är verkligen love on a plate. Så förbaskat gott om man får säga så. Det tar tid, men det ska matlagning allt göra ibland:) Att det räckte till lunch för oss båda och till och med så vi kunde frysa in massor inför i höst, det är guld värt:)

Kommentarer
Trackback