Knäck



Knäcken vi bakade tillsammans i onsdags:)
Blev väldigt många:)! Runt 70stycken!
Jättegoda blev dem:)
Vispgrädde 2dl
Socker 2dl
ljus sirap 2dl
Sötmandel 25-50g
Ställ knäckformarna på en plåt eller i en liten långpanna. Tips är att smörja plåten lite med olja innan formarna sätts i. De står stadigare då när smeten hälls i.
Häll grädden, sockret och sirapen i en kastrull.Koka alltsammans utan lock på medelvärme. Värmen bör vara jämn hela tiden, massan bör nämligen "bubbelkoka". Koka 15-30minuter beroende på kastrullens bottenyta.
Rör om då och då men inte för ofta eftersom knäcken då kan bli sockrig i konsistensen.
om man vill ha mandel i knäcken skållar, skalar och hackar man den fint och tillsätter den strax innan knäcksmeten är färdig.
Gör sedan ett kulprov.
När smeten är bra, fyll i formarna med hjälp av två teskedar.
Låt knäcken stelna, förvara torrt gärna i en burk med tättslutande lock. Ha smörgåspapper eller bakplåtspapper mellan lagren så fastnar dem inte i varandra.

Kommentarer
Trackback