Potatisbullar, bacon och lingonsylt

 
 
Har vi potatismos över brukar vi göra potatisbullar av det. Perfekt att använda överblivet mos till. Med stekt bacon och lingonsylt blir det en helt ny rätt! Det är väldigt mättande! Vill man kan man ha rivna morötter eller liknande till! Gott och enkelt + att man tar vara på resterna i kylskåpet. Det är något jag ofta försöker tänka på. Antingen äter vi upp resterna till lunch eller middag igen. Eller så använder vi något vi har som rester och lägger till något annat, som vi gjort med den här rätten. Har man korv, kokt potatis och annat över, kan man göra egen pyttipanna. Det är jättegott! Så det är bara fantasin som sätter stopp för vad man kan använda rester till. Det är något som affärer för övrigt borde tänka mer på. Så inte bra mat slängs rakt ner i soptunnan!

Tomat och paprika

Vi tog frön från en paprika och planterade för några veckor sen. Så här stor och fin har den blivit. Nu är det här en gammal bild, för i veckan började det växa paprikor på den. Det trodde jag aldrig! Får se om de blir större! Tycker det är så himla kul när man ser resultat på sina växter :)
 
 Här är vår tomatplanta och timjanplanta. Tomatplantan är större nu och det har växt ut tre små tomater på den. Kul att det växer på den också! I framtiden ska jag ha växthus eller liknande! Odla massor med olika grönsaker och örter m.m. Love it :)
 
 

Vit chokladkaka

Finporslin och silverskedar fick komma fram när jag bjöd på den här kakan. Tycker det är så vackert med rosor :) Alltid kul att bjuda på fika och speciellt med fint porslin, blir speciell känsla då! Kakan gick ju inte av för hackor heller, mmmmm såå gott!
 
100g vit choklad
100g smör
2 dl strösocker
150g kesella
2 1/2 dl vetemjöl
Saft och skal av halv citron
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
 
 
Smörj och bröa en form med löstagbar kant. Smält chokladen i vattenbad och smöret på svag värme i en kastrull.
 
Rör socker och kesella till en jämn smet. Tillsätt därefter smör och choklad och blanda noga. Riv citronskalet och pressa därefter ut saften
.
Blanda ner det i smeten. Blanda sen mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt och rör ner i smeten lite i taget. Häll smeten i formen och grädda 25 minuter i 200grader.
 
-Med grädde till blir det ännu godare! Alla som åt av kakan tyckte om den mycket. Kommer göras många gånger! Mums:)

Pizza making

 
 
 
Vi testade att köpa Santa Marias nya produkt! Pizzabottnar! Ser precis ut som tacobottnar men tjockare bara. Perfekt om man inte vill göra egen pizzadeg. Jag föredrar hemmagjord, men detta var absolut ett bra komplement om man inte orkar eller hinner det. Vi gjorde en tomatsås som grund och sen kikade vi i kylskåpet vad vi hade hemma som vi kunde ha på. Det blev skinka, fetaost, rödlök och soltorkade tomater. Blev väldigt gottigt!:)
 
 
 

Lax med örtpesto

 
 
 
4 portioner
 
4 portionsbitar laxfilé
Couscous
Sallad med olika ingredienser
 
Örtpeston:
 
2 vitlöksklyftor
1 dl riven parmesan
2 dl färsk basilika
50g pinjenötskärnor
3/4 dl olivolja
Peppar
Salt
 
  1. Skala vitlöksklyftorna. Mixa parmesan, vitlöksklyftor, basilika och pinjenötter i en skål med stavmixer. Tillsätt oljan droppvis. Viktigt då den skär sig annars. Salta sen.
  2. Lägg ut laxen på ett ugnssäkert fat. salta och peppra, bred på peston och ugnsstek i 200grader i 15 minuter.
  3. Servera laxen med couscous och matlagningsyoghurt, salta och peppra över yoghurten.
- God rätt och lika god dagen efter som lunch. Med en sallad till blir det jättegott. Kul att göra egen pesto! Inte alls svårt.
 
 
 
 

Fruktig tomatsalsa

Blurrig bild, men det gör ingenting! När jag var hos min mormor sist så blev vi bjudna på en rätt som var jättegod, men bäst var nog salsan som var till själva rätten. Fastnade så för den, var bara tvungen att skriva ner receptet innan jag åkte hem. Den är från Linas matkasse. Hur gott som helst och funkar till många olika rätter skulle jag tro. Vi åt den till kyckling och ungsrostad potatis, samt sallad. Testa den vettja!!
 
Finhacka 1 rödlök och 2 tomater. Blanda lök och tomater med 1 vitlöksklyfta (pressad), 3 msk mango chutney och 2 msk olja. Krydda med 1 tsk curry, 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar.
 
 

Garant

 
Jag brukar handla på Willys ibland och där har de ett märke som heter Garant. Vet inte om ni lagt märke till det. Men på senaste tiden har de ändrat designen på deras produkter. Blivit så mycket mer fräschare och finare! Riktigt stort + faktiskt! De har alla möjliga produkter  inom märket! Alla produkter jag köpt har varit bra, så det kan jag verkligen rekommendera! På bilden är det Garants tacosås. Smidig förpackning. Ingen glasburk utan bara en påse som lätt går att slänga efter användning. Smidigt och tar ingen plats alls! Det gillar vi! :)

Scones med torkad frukt

Tycker det stämmer väldigt mycket som står på bilden♥ För mig betyder alla de små tingen i livet så mycket! Varför inte göra någon annan glad med små medel? Baka något till din kära, frukost på sängen kanske? Min Alfred bakade bröd till mig i veckan. När jag vaknade och gick upp så spreds doften av nybakt bröd. Underbart :) Här kommer ett recept på scones med torkad frukt, jättegott och går snabbt:)
 
8 bitar
 
3dl vetemjöl
1 dl havregryn
2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1dl torkad frukt i bitar, exempelvis aprikoser, russin, tranbär
2 dl mjölk
1/4 dl flytande smör
 
Sätt ugnen på 250grader. Blanda alla torra ingredienser och den torkade frukten först i en bunke. Tillsätt mjölk och smör och arbeta snabbt ihop till en kladdig deg. Klicka ut degen i två högar på en bakpappersklädd plåt.
 
Strö lite mjöl över eller havregryn. Tryck ut varje bit lite till en rund kaka. Skär varje kaka i fyra delar. Nagga dem också med gaffel. Grädda till slut i ugnen 10-12 minuter. Låt sconesen svalna på ett galler. Bryt dem sedan i bitar.
 

-Kul att testa scones med torkad frukt i. Var första gången jag gjorde det. Tyvärr tog jag ingen bild på dem. Med olika pålägg som ost och marmelader bler det jättegott. Allra bäst att äta nygräddade!
 

Marängtårta

 
 
 
-Den här tårtan ska ni lägga på minnet! Ett säkert ess! Den har hängt med i många år nu. Toppingen kan varieras. Bäst tycker jag det är med grädde och bär. Helt lovely helt enkelt! En tårta som alla alltid gillar. Inget man ens behöver fundera på! Vi gjorde den här sist när min vän Simon firades :)
 
Marängbottnar
 
2 1/2 dl socker
4 äggvitor
4 dl vårgårdaris
 
Vispa äggvitorna till hårt skum. Den ska vara fast när du vänder bunken över huvudet! Vänd sen ner sockret och riset. Bred ut smeten på smort bakplåtspapper. Gör detta x2. Alltså så det blir två bottnar. Blir mer höjd på tårtan då!
 
Grädda dem var för sig i 150° i cirka 45minuter, men ha koll, det får inte bli allt för mycket färg på bottnarna. När de är färdiga ska de låtas svalna innan fyllningen läggs på.
 

Kolasås (gör även denna x2)
 
1dl mjölk
2äggulor                              - Koka varsamt upp under omrörning och låt sen svalna.
3 msk smör
2 msk kakao
 
50g smör
1 dl florsocker                      - Detta rörs ner i kakaosmeten när den svalnat.
2 tsk vaniljsocker
 
Bred krämen på första marängbotten, lägg sen på nästa botten och avsluta med grädde och topping.
 

Bolognese

 
 
 
-yummy yummy! Bolognese funkar alltid! Så äre bara;) Inget fel med den här rätten över huvud taget! Med en smarrig sallad och ett glas rött, blev detta fulländat! :)
 
- Detta recept är från kokboken Markus pasta! Har ni inte den, köp den. En av de bästa kokböckerna jag har!
 
 
4 portioner
 
400g pasta
300g nötfärs
4msk olivolja
1 finhackad gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 bit rotselleri
2 msk tomatpuré
1 dl vitt vin
1 burk hela tomater
1 köttbuljongtärning
2lagerblad
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
Salt
Svartpeppar
Parmesanost
 
 
  1. Bryn färsen i olivoljan på hög värme. Tillsätt löken, vitlöken, morötterna och sellerin. Allt hackat i mindre bitar. Stek allt tillsammans ytterligare några minuter.
  2. Rör i tomatpurén, tomaterna och vinet. Koka upp alltsammans, smula i buljongen och häll i örterna. Låt allt sjuda under lock. Gärna upp till 1 timma. Rör om lite då och då. Om du själv anser att det behövs spädas lite med vatten, så gör det. Till slut kan du smaksätta med peppar och salt.
  3. Koka pastan och riv parmesanosten. Gör en god sallad till. Servera allt tillsammans!
 

Tunnbrödsrullar

 
 
 
 
 
Vi blev så sjukt sugna på köttbullar häromdagen, så vi åkte och köpte tunnbröd, potatissallad och rödbetssallad. Svischade ihop några mackor med det och gurka i. Jättegott! Perfekt när man känner sig som en latmask och inte orkar göra något annat;)

Frukt :)

 
Frukt och bär är något jag och Alfred ofta använder. Får alltid massor med olika bär att fylla frysen med av mormor och frukt köper vi allt som oftast när vi handlar i affären. Men att äta frukter bara som de är tycker jag är tråkigt, så därför blir det mycket att vi blandar i smoothiesar och så. Ett perfekt sätt att få någon att äta mer frukt. Definitivt ett knep jag kommer köra med mina framtida barn!

Bål!

 
 
När det var fest hos oss för ett tag sen hade vi bål för gästerna att dricka av. Både med och utan alkohol. Smakar lika gott båda två. Det du behöver är sprite eller annan liknande dryck, frukter och bär (du väljer själv vilka du vill ha), grenadin, vodka och isbitar. Mängd av allt väljer du själv. Vi hade två stora bålskålar som vi använde, så vi hade rätt mycket av varje, men det går att variera efter  hur man själv känner!
 
Vi hade i blåbär, apelsiner, grapefrukter, björnbär och hallon! Jättegott och väldigt frisk smak! Gästerna gillade detta! Kan lova att det är ett säkert kort att bjuda på!
 

Pestobiffar i tomatsås

 
 
 
 
 
4 personer
 

400g nötfärs
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1 ägg
1 sats pesto
1 msk smör
 
Pesto
 
13g pinjenötter
1/2 dl basilikablad
1 vitlöksklyfta
1/2 dl finriven parmesanost
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1/4 dl olivolja
 
Tomatsås
 
4 tomater
1 msk olivolja
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
4 marinerade soltorkade tomater
1 1/2 dl hönsbuljong (tärning+vatten)
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1 krm nymald svartpeppar
 
Tillbehör
 
Pasta
Basilikablad
 
  • Börja med peston: Mixa basilikabladen, pressad vitlök, pinjenötter, parmesanost, salt och peppar i en matberedare. Tillsätt oljan försiktigt droppvis under tiden du rör.
  • Blanda färsen med salt, peppar, ägg och pesto.
  • Gör sedan tomatsåsen: Halvera och kärna ur tomaterna. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek tomaterna i olja tills de får färg.
  • Lägg i löken och fräs den med tomaterna. Mixa tomater, lök, vitlök och soltorkade tomater. Späd med buljongen. smaksätt efter smak med salt, socker och peppar.
  • Forma biffarna och stek dem i smör. Ungefär 4-5 minuter på varje sida. Häll på såsen och låt biffarna puttra 3 minuter.
  • Servera med nykokt pasta och basilikablad.

- Jättegod rätt! Med ett glas rött till är den fulländad! Använd finare pasta till den här rätten, pasta som har bra kvalité. Det är den här rätten värd! Kommer garanterat att göras igen! :)
 

Pasta med tonfisksås

 
 
 
4 portioner
 
150g haricot verts
1 dl fryst persilja
4 portioner pasta
1 mindre rödlök
2 tomater
1 liten burk majs
2 burkar tonfisk i vatten
1 tsk olja
2 dl creme fraiche
2 dl mjölk
2 msk tomatpuré
Salt och peppar
 
Koka pastan enligt anvisning på paketet. Tillsätt haricot vertsen när det är 3 minuter av koktiden kvar.
 
Skala och tärna löken. Skär tomaterna i klyftor. Låt majsen och tonfisken rinna av.
 
Stek löken i oljan tills den får lite färg. Rör i creme fraiche, mjölk och tomatpuré och låt koka upp.
 
Vänd ner majs, tonfisk, persilja och tomater i såsen och låt den bli varm. Smaka av med salt och peppar. Servera med pastan!
 
 
- Detta blev mycket godare än vad jag trodde det skulle bli! Jättegott och gick väldigt snabbt att laga. Perfekt att göra på vardagarna när man har massor med annat att göra! Många++++ till den här rätten :)
 

Chokladmuffins med vaniljkräm

 
 
 
 
- Hej och hå vad jag har bakat och bjudit folk på fika det senaste. Tur att jag älskar att baka då;) Dessa blev väldigt goda! Men rekommenderas att ätas nästan omgående när de är färdiga. Får de stå så blir de tyvärr snabbt hårda. Men namnam så gott det var:) Jag använde inte muffinsformar, utan bullformar köpa på Ikea. Passade jättebra tyckte jag :)
 
Cirka 15 stycken
 
Vaniljkräm
 
1 äggula
2 msk strösocker
1 1/2 msk vetemjöl
1 dl mjölk
1 msk vaniljsocker
 
Muffins
 

125 g smör
75g mörk blockchoklad
2ägg
1 1/2 dl strösocker
3dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
 

Bäst att man börjar med vaniljkrämen!
 
Vispa äggulan och socker så vitt som det går, även så det blir pösigt. Blanda mjöl och mjölk och rör ner i äggsmeten. Låt det koka upp och låt den sedan få kokas på svag värme en liten stund tills smeten tjocknar.
 
När du gjort det, låt då kastrullen kylas i kallt vatten under omrörning. Smaka till sist av med vaniljsockret.
 
Smält smöret till muffinssmeten i en kastrull på låg värme. Bryt chokladen i bitar och låt smälta i smöret. Vispa äggen och socker pösigt och rör ner det i smeten.
 
Ställ ut muffinsformar på en ugnssäker plåt. Fyll sedan dem med muffinssmeten. Fyll inte ända upp! Lägg sedan ner vaniljkräm med hjälp av en tesked  varje muffins, så mycket som det räcker till. Börja med lite i varje först och sen fyll på med mer.
 
Grädda dem i ugnen på 200º i cirka 10-15 minuter.  Låt svalna och servera gärna nygräddade!
 
 

Köttfärslimpa med smarrigt innehåll

 
 
 
Denna maträtt tog oss till himlen och tillbaka. Så förbaskat gott!! Gjorde köttfärslimpa med lite smått och gott som vi hade hemma, till exempel hade vi mozzarella och soltorkade tomater. Till den underbara köttfärslimpan blev det tzatsiki, strips och haricot verts. Lägg krutet på köttfärslimpan och sväng ihop det andra på ett knyck. Hur gott som helst var detta! Vet man inte vad man ska ha för sallad, men ändå är sugna på det, är det perfekt att koka haricot verts och ha till! Mumma:)
 

Kolakaka

 
 
- Gjorde den här och bjöd några vänner på. Den var inte alls som jag trodde. Trodde den skulle vara sötare än vad den var, men det var den inte, mycket mer "vuxen" i smaken. Så inget man nog bjuder barn på. Men vuxna gillar den nog garanterat. Jag tyckte den var helt okej i alla fall. Bra komplement till allt annat sött man har när man fikar. Annars rolig att göra och blir otroligt fin :)
 
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 1/2 dl muscovadosocker
1 1/2 dl yoghurt
1 1/2 dl mjölk
1 ägg
20g smält smör
1 dl hackade hasselnötter
 
Rör samman mjöl, bikarbonat och socker i en bunke. Häll mjölk och yoghurt i en annan bunke. Tillsätt ägg i mjölkblandningen och rör ihop det hela med en gaffel.
 
Häll i smöret och blanda runt. Häll alltihop i mjölblandningen och blanda ordentligt. Rör i hasselnötterna.
 
Skeda smeten i en brödform och grädda i 45-50 minuter tills kakan är gyllenbrun. Pröva med en provsticka i mitten av kakan.
 
Ta ut kakan ur ugnen och låt kakan först svalna i formen i 10 minuter. Vänd sedan upp den på ett galler och låt den fortsätta svalna.
 
 
 

Risifrutti :)

 
 
Var bara tvungen att köpa denna när jag såg den i affären. Tycker dock fortfarande att risifrutti med hallon är bäst. Den här var jättegod, men sylten gjorde så att man inte riktigt kände saffransmaken :( Så det var lite en besvikelse. Men alltid uppskattat med nyheter! Tycker det är roligt att testa nytt:)

Bjöd Mikael på mat :)

 
 
 
 
 
Vi bjöd Mikael på mat för att han var så snäll och hjälpte oss med bilen. Vi uppskattade att han hjälpte oss med det och han kände likadant med att vi bjöd honom på mat! Kul när det är så:)
 
Det blev stekt fläskytterfilé i ugn med potatiskaka, rosésås och sallad. Otroligt gott blev det! Mumma:) Var första gången vi gjorde potatiskaka, så det var jättekul. Alfreds mamma brukar göra det. tyckte nog hennes blev godare, men man är nog alltid mest kritisk mot sig själv och det man gör. Här nedan får ni receptet på den :)
 
En brödform med potatiskaka
 
1kg potatis
2 1/2 dl smakrik riven ost
1dl grädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
 
Sätt ugnen på 175°. Klä en avlång bakform à 1 1/2 liter med bakplåtspapper. Skala och grovriv potatisen. Tänk på att det ska gå rätt snabbt. Potatisen får inte mörkna för mycket. Blanda den med ost, grädde, salt och peppar.

 Packa blandningen hårt i formen. Grädda mitt i ugnen 1 1/2 timme. Färdigt!
Låt den kallna lite innan de skärs upp i bitar.
 
- Otroligt god! Något jag nog ska börja med oftare. Bra komplement till allt annat man gör med potatis. Hela rätten var jättegod! Hade jag ändrat på något hade jag haft en annan sås, men det var ändå väldigt väldigt gott. Sånna här rätter oftare tack:)
 
 
 
 

Tacos

 
Tacos mmmmmm! Goooott! Hihi:) Vi gillar som sagt att testa mycket nytt när det gäller rätter och så. Men en del rätter kommer man alltid tillbaka till. Exempel på sånna hos oss är tacos, köttfärssås och spagetti, korvstroganoff och så vidare :) Men jag skulle nog aldrig kunna äta samma typ av mat hela tiden. Då skulle jag bli tokig tror jag.!

Juice med granatäpple, grapefrukt och apelsiner

 
 
 
 
2 stora glas juice
 

2 granatäpplen
2 blodgrapefrukt
2 apelsiner
 
Skär granatäpplena mitt itu och pressa med citruspress. Gör samma med apelsinerna och grapefrukterna. Ta inte med kärnorna. Blir alldeles för beskt då. Servera i glas med is i.
 
- Fick härlig intensiv färg. Smakade väldigt beskt, men går att blanda i lite vatten, för att få bort det. Med is i blev den ändå läskande god! :)
 
.

Het tomat och kycklingsoppa

 
 
 
 
4 Portioner
 
2 kycklingfiléer, cirka 250g
1 gul lök
1 äpple
Smör
1 msk curry
1krm svartpeppar
2 burkar passerade tomater
1dl vatten
2 1/2 dl grädde
2 grönsaksbuljongtärningar
1krm socker
1/2 tsk salt
1/2 dl hackad persilja
 
Strimla kycklingen. Kärna ur och skär äpplet i bitar. Skala och hacka löken i mindre bitar.
 
Fräs allt i smöret med curry i en gryta. Rör i peppar, tomater, vatten, grädde och buljongtärningar.
 
Låt soppan koka några minuter. Smaksätt med socker och salt. Strö över persilja.
 
-Vi använde stark curry. Hade nog varit godare med vanlig curry. Blev lite väl mycket hetta. Med smörgås till är rätten perfekt. Väldigt smakrik och god soppa. Vi stekte kycklingen brevid och hade i när soppan var färdig.
 

Glöggmys

 
 
Säsongens första glöggmys hade vi för några dagar sen :) Vi tog med oss två olika glöggar till Skövde som hade stått i skafferiet sen förra säsongen. Det var inget fel på dom. De va ju inte öppnade, så då var det ingen fara. 
 
Den ena var den här. Förra årets smak. Jag brukar inte gilla kaffe annars, inte något alls, men den här gick faktiskt att dricka. Men den är godare åt det kallare hållet, än det varma varma. Med russin, mandlar och annat gott som juleskum och saffransbullar, blir det extra mysigt :) Och tändna ljus är givet också såklart :)

God frukost!

 
 
 
En god frukost när man är riktigt hungrig på morgonen är inte fel! Vi har köpt på oss rätt mycket frukt nu, så därför passade det bra med att göra hemmagjord juice!
 
Apelsin och banan juice
 
 
2 bananer
4 apelsiner
1/2 citron
Is
 
Skala bort skalen på frukterna. Dela innehållet av bananen i mindre bitar och lägg i mixern. Pressa citronhalvan och apelsinerna, se till så att inga kärnor föjer med. Varför är för att det kan smaka beskt om de är med.
När juicen är färdig kan man lägga i is. Gör den kall och god :)

Baka baka liten kaka

 
 
 
 
 
 
När vi var i Skövde bakade Alfred med sin mormor! Hela 88år är hon. Hon tyckte det var jätteroligt att få umgås med sitt barnbarn. Kladdkaka med blåbär blev det :) Så söt är hon :)
 

Paj och grönsaksstavar

 
 
 
Vi gjorde paj förra veckan och hade grönsaksstavar till. Tänker inte ge er receptet, för det var nog konstigaste receptet någonsin. Däremot så vill jag ge er lite tips! Vi testade att använda smördeg i botten på pajen, istället för att göra egen. Var intressant och gick snabbare. Hemmagjord är godast, men behöver man den där extra tiden, då är smördeg smidigt! I hade vi vitkål, keso, salt, peppar och cayenne. Även riven ost, ägg och grädde. Tyckte denna blev alldeles för stark, trots att det inte alls var mycket cayenne. Men kan ha varit för att jag var sjuk när den gjordes och känslig för mat över huvud taget.
 
Till pajen är det gott med sallad! Vi gjorde stavar av gurka och morötter! Till den här pajen var det gott med turkisk yoghurt till, som bryter av det starka. Eller varför inte mjölk att dricka till maten!
 
Pajer är jättesmidigt och blir oftast jättegott! Denna var inte överst på listan, men helt okej ändå :)
 

Piroger med kryddig korv, örtig coleslaw och sås

 
 
 
 
Blev en salig blandning detta, haha. Men rätt gott ihop. Med lite ändringar hade det blivit ännu godare, men sånt kommer man ju på när man ätit. Övning ger färdighet! Så nästa gång blir det att göra ändringar för att få bästa möjliga rätten. Piroger tycker jag brukar vara riktigt gott. Enkelt att ha med också om man ska någonstans och behöver massäck. Dessa blev tyvärr ingen favorit när det gäller just piroger, men alltid kul att testa! Testa är nog bannimej mitt motto! Man vet aldrig föränn man gjort det!
 
Degen till pirogerna jag gjorde var en pizzadeg. Du gör den precis likadant! Jättebra deg :) Men däremot tycker jag att det blev för mycket fyllning till mängden deg. Blev lite svårt att få de sådär fina.
 
 
Cirka 10 stycken

Olivolja
400g hackad kryddig korv
1 finhackad gul lök
1 msk tomatpuré
300g riven potatis
1ägg
 
Hetta upp olja i en stekpanna. Stek korven, löken och tomatpurén i det i några minuter.
 
Kavla ut degen lite tunnare och skär i bitar. Fördela fyllningen på bitarna. Vik sedan ihop dem till valfri form. Kläm ihop kanterna med en gaffel.
 
Pensla knytena med vispat ägg. Ställ in i ugnen tills de fått fin färg. Ungefär 15 minuter.
 
- Dessa kan ätas varma och kalla. Goda att doppa i såsen! Matigare med coleslaw till!
 
 


Såsen:
 

1/2 dl sweetchili sås
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
Finhackad liten paprika + garnering
2dl turkisk yoghurt
Salt och peppar
 
Blanda samman alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Garnera med lite paprika.
 

- Jättegod kall sås! Passar bra till att dippa grönsaker i, hemmagjord pizza med mera!
 

 
 
Coleslaw
 

350g vitkål
1 liten fänkål
1 morötter
1 äggulor
1 msk äppelcidervinäger
1dl rapsolja
1 dl turkisk yoghurt
1 msk senap
1 1/2 dl örter
Finrivet skal av citron
Salt
 
  • Strimla vitkålen. Ansa och dela fänkålen i fina strimlor. Skär bort mittstocken. Skala och grovriv moroten.
  • Mixa ägg, vinäger och 1/2 tsk salt med stavmixer. Tillsätt oljan i en tunn stråle under mixning. Rör ner senapen och matyoghurten.
  • Finhacka örterna. Tillsätt dem och citronskal i majonnäsen. Blanda de strimlade grönsakerna med örtmajonnäsen.
- Vi hade delvis mynta i som val av ört. Den hade man kunnat tagit bort. Har svårt för mynta generellt. Vet inte varför. Väldigt speciell smak bara. Men man tager vad man haver och nu är den slut i alla fall;) Skönt det! Men alla de tre olika tillsammans (pirogerna, såsen och salladen) blev goda ihop:)
 
 
 
 
 
 

.
 
 
 
 
 
 

Älskade örter

 
 
Färska örter är en lyx tycker jag. Skulle i framtiden vilja ha ett stort växthus med både massa örter och grönsaker. Åå vill så mycket inför framtiden! Får se vart den bär. En sak är säker, fortsätta baka och laga mat ska jag göra! Testa massvis med olika nya rätter och recept! :)
 
 

Smoothie och mackor

Sötnosen kikar fram i bakgrunden:)
 
 
 
Det allra bästa och godaste är att baka sitt frukostbröd själv tycker jag. Men det hinner jag inte göra till 100% tyvärr, även om jag skulle vilja. Min dröm är att någon gång kanske sadla om till bagare eller konditor, haha! Fast å andra sidan finns det mycket mer olika grejer jag skulle vilja syssla med, man vet aldrig vart man hamnar. Men efter att baka sitt egna bröd, så tycker jag om att köpa färskt. Helst från bageri:) Längtar tills i vinter när man kan krypa upp i soffan med frukost och titta på julkalendern:) Något jag tyckt varit mysigt sen barnsben, även om det inte nu för tiden blir att titta på det så flitigt som jag gjorde förr.
 
 
 

Kyckling i curry och ris

 
 
Ända sen jag var mindre fick jag ofta äta kyckling i curry med ris hos min mormor och morfar. Det är en av hennes paradrätter kan man säga. Älskar curry och tycker det är extra gott med kyckling. Förstår inte alls Alfreds föräldrar till exempel som inte äter curry över huvudtaget. Vi gjorde vår egna variant av min mormors rätt. Mer grönsaker i och lite mer sting på rätten. Men gott är namnet även på vår rätt! Mums! Ska åka till Skövde i veckan, får se då om hon bjuder på den rätten:)
 

Valnötsbröd

 
 
 
 
 
12 småbröd
 
25g jäst
1msk flingsalt
2msk honung
4dl kallt vatten
1dl mjölk
2msk olja
75g grovhackade valnötter
2dl fint rågmjölk
8dl vetemjöl special
 
 
Börja med att smula jästen i en bunke.
Tillsätt därefter flingsalt, honung, vatten, mjölk och olja.
 
Rör ihop allt till en jämn massa. Tillsätt de hackade valnötterna. Blanda i det mesta av mjölet och arbeta till en bra deg.
 
Blanda degen med degkrokar i 15 minuter. Gör du för hand får du göra längre.
 
Låt degen jäsa i 2 timmar under bakduk.
 
Häll ut resten av mjölet på bakbordet och häll degen på det.
 
Knåda degen och forma till en avlång rulle. Dela den i 12 lika stora bitar. Lägg bitarna på en muffinsplåt. Låt jäsa i ytterligare 1 timme under bakduk. Sätt samtidigt ugnen på 250grader.
 
Grädda bröden i 5 minuter, sänk därefter värmen till 200grader och grädda i 25-30 minuter till.
 
Låt svalna något, liggandes under duk, på galler.
 
-Bröden vällde över väldigt på plåten, såg ut som champinjoner, jättefina blev dom. Otroligt goda också. Med bara smör eller smör och salami var det väldigt goda. Trodde att valnötterna skulle ta över väldigt, men det var precis lagom. Underbara blev dom helt enkelt!
 
 
 

Irländskt bröd

 
 
Ett bröd
 

450g vetemjöl + till utbakning
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
4dl filmjölk
Smör till plåten
 
Värm ugnen på 225°. Smörj en ugnsplåt med smör.
 
Lägg de torra ingredienserna i en bunke. Gör en grop i mitten och tillsätt filmjölken. Blanda ihop detta mestadels med händerna. Degen ska vara mjuk men inte för lös. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
 
Stjälp upp degen på en mjölad yta och knåda den. Forma den sedan till en rund kaka. Skär ett kryss i och lägg på plåten. Grädda den i ugnen i 25-30 minuter. Servera i skivor med ett sött eller smakrikt pålägg.
 
-Ett väldigt gott bröd som var farligt gott när det var nygräddat. Hade lätt kunnat äta hela om jag inte hade hejdat mig;) Det är ett rätt sött bröd, så det stämmer att det är bra med ett sött eller smakrikt pålägg.

Snabb laxgryta

 
 
 
 
4 portioner
 
400g laxfilé
500g potatis
1l tomatsoppa
2tsk dillfrö
2dl frysta ärter
2krm svartpeppar
Gräddfil
Dill
 
Skal och skär potatisen i bitar. Häll soppan i en stor kastrull.
 
Tillsätt potatis och dillfrö. Koka på svag värme cirka 15 minuter.
 
Skär laxen i kuber. Lägg ner laxen och ärterna i grytan. Sjud några minuter. Smaksätt med peppar.
 
Servera grytan med gräddfil och dill.
 
-Tycker inte rätten var så snabb som den heter. Fick ha den längre på plattan för att potatisarna skulle bli bra. Till slut blev det bra och gott! Vi hade i champinjoner i, var god smaksättare. Vi hade även en pastasås med tomat och svampsmak istället för vanlig tomatsoppa. Var också gott. Vi hade ingen gräddfil till, tyckte inte det behövdes.
 
 

Aamupala

Frukost sägs ju vara det viktigaste målet på dagen. Jag kan inte bestämma mig för vilket som är bäst. Är nog olika gånger. Men självklart förstår jag att det är viktigt för att starta dagen:) En macka med gott pålägg är verkligen hur gott som helst! Ägg har alltid varit en av favoriterna. Men även keso med salt och peppar tycker jag är riktigt gott. Eller varför inte en god skinka, salami eller leverpastej? Finns oändligt mycket pålägg. Däremot tycker jag inte om att äta samma hela tiden. Så variation är det som gäller i vårt hem! :) Då blir det allra bäst;)
 
 

Mandelmuffins med grädde

 
Cirka 18 stycken
 
125g Smör
125g mörk blockchoklad
2ägg
2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk salt
1/2 dl sötmandel
1/2 dl russin
 
Smält smöret i en kastrull. Ha plattan på svag värme. Bryt chokladen i mindre bitar. Lägg i smöret och låt allt smälta samman. Ta bort den från plattan samtidigt så det inte bränner fast. Låt det sedan svalna.
 
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, vaniljsocker och salt. Vänd ner i äggsmeten. Hacka mandeln och russinen och rör även ner det i smeten. Till sist blanda ner chokladblandingen  i det övriga.
 
Klicka ut smeten i formar. Grädda i 15 minuter i 200grader.
 
- Håll koll på att de inte ligger för länge. Kan vara bra med mindre än 15 minuter. Upplevde att de blev aningen brända när de var i 15 minuter i ugnen. Löste det med att vispa grädde och ha över. Blev jättegott ändå:) Ät de gärna nygräddade! De stelnar om de får ligga en stund, godare om de är lite kladdkakeaktiga.
 
 
 
 
 
 
 

Juice med paprika, morot och apelsin

 
 
 
2 röda paprikor
2 medelstora morötter
2 apelsiner
 
  •  Kör alla ingredienserna i en råsaftcentrifug. Häll sedan upp i glas och häll is i. Färdigt att dricka :)
- Förutom att vi brukar göra olika smoothies, så blir det en del olika juicer också. Förra hösten köpte vi äntligen en råsaftcentrifug så vi kunde göra egen jucie hemma:) Används inte lika flitigt som mixern till smoothies, men är ändå roligt att ha :) Den här juicen var inte den godaste men var ändå rolig att testa. Bra för kroppen om inte annat! Grymt fin färg på juicen! Minus var att den luktade konstigt. Tror det var från paprikan. Inte ofta man gör juice på just paprika liksom, så det var något nytt.
 

Indisk linsgryta

 
 
4 portioner
 
1 lök
2 morötter
2 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
1 tsk ingefära
1 tsk koriander
1/2 tsk mald kummin
1 krm mald kanel
4 dl röda linser
400g krossade tomater
400ml kokosmjölk
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten
Salt
Lime
 
1. Skala lök, morötter och vitlök. Tärna lök och morötter och finhacka vitlöken.
 
2. Fräs lök, morötter och vitlök i oljan i någon minut. Rör ner ingefära, koriander, kummin och kanel. Häll i linserna och rör om. Tillsätt sen de krossade tomaterna, kokosmjölken, buljongtärningen och vatten. Låt det koka sakta under lock i 25-30 minuter. Smaka av med salt och limejuice. Servera med ris.
 
- En väldigt speciell rätt. Första gången jag ätit röda linser. Helt okej, men inget speciellt enligt mig kändes det som. Får ta revansch på den här någon gång igen! Limejuicen är viktig, den ger den där sista touchen som är viktig!
 

Kycklingklubbor, majskolvar, pommes och olika såser

 
 
 
 
Allt vi lagar hinner jag inte lägga upp samma dag, så det kan bli lite i efterhand som allt kommer upp här på bloggen. Likadant den här gången med den här rätten. Den gjorde vi för någon vecka sen.
 
Vi brukar allt som oftast köpa kycklingfiléer, men bestämde oss för att den här gången istället köpa kycklingklubbor. Så sånna fick det bli att ugnssteka med pommes, majskolvar och olika såser att dippa i. Gotteligott blev det och magen var nöjd än en gång! :)
 
 

Blåbärsvåfflor

 
 
 
Våfflor är något som är gott att lyxa till med ibland. Däremot inte för ofta tycker jag. Sist vi gjorde våfflor hade vi i någon dl med blåbär i. Var gott och gjorde att det kändes lyxigt:) Med lite tillbehör till som grädde och olika sylter, kanske även frukt och bär, blir det ännu bättre:) Självklart ska man dricka mjölk till också:) Då smakar det allra bäst! :)
 
 
 
 

Ankarstockar

 
4-8 bröd
 

Fördeg- Dag 1
 

50g jäst
3dl kallt vatten
3dl rågsikt
 
Huvuddeg - Dag 2
 
50g smör
7dl vatten
3dl farinsocker
4tsk salt
1 msk soja
7dl vetemjöl special
17dl rågsikt
Olja till pensling
Mjölk till pensling
 
Första dagen kan du börja med att smula jästen i en bunke och rör ut allt i vattnet. Tillsätt rågsikt och blanda ordentligt. Täck bunken med plastfolie och ställ i kylskåp över natten.
 
Andra dagen- Smält smör i en kastrull, tillsätt vattnet och värm tills det blir 37grader.
 
Häll degspadet i bunken och blanda tillsammans med farinsocker, salt och soja. Blanda väl.
 
Tillsätt vetemjöl special och rågsikt. Arbeta degen i 15 minuter med degkrokar. Dubbelt så länge om du gör för hand. Låt det sedan jäsa 30 minuter under bakduk.
 
När den jäst färdigt kan du ta upp den på mjölat bakbord och dela den i 4 eller 8 bitar. Ju fler, desto mindre och tvärtom.
 
Baka ut varje del till en limpa. Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper under. Pensla limporna med olja. Även på sidorna, det blir lättare att dela på limporna efter gräddningen.
 
Sätt ugnen på 200grader. Låt sedan bröden jäsa igen, denna gång i 30 minuter igen. När det är färdigt är det bara att grädda dem nederst i ugnen på 30-40 minuter. Ta ut bröden och pensla med lite mjölk. Till sist är det bara att låta dem svalna under en bakduk.
 
-Jag gjorde 8 bröd, men hade nog hellre gjort hälften. Tyckte de blev aningen för små. Hellre då större limpor än små. Var väldigt gott bröd. En del mjöl hde jag inte riktigt så mycket kvar av som man skulle ha, så jag improviserade lite med andra mjöl jag hade hemma. Det gick bra det också :) Gör man många limpor är det perfekt att ge bort några:) Det gjorde jag :)
 
 
 
 
 

Mat på Ikea

 
Jag och Alfred brukar var på Ikea med jämna mellanrum. Tycker det är kul att gå runt och kika lite och så. Sist åt vi där också. Jag testade den här rätten. Var jättehungrig, så detta var jättegott och mättande. Vet inte om jag kommer välja den igen om vi äter där fler gånger, men ändå god:) Minus var att den nästan badade i sås. Nog för att jag gillar sås, men inte så mycket. Lite måtta får det vara;)
 

Smoothie till frukost

 
 
 
 
Smoothie tjatar jag om rätt ofta nu för tiden. Men oooj så gott det är! När du är i affären, köp bär och frukt! Det är värt det, lovar! Jag personligen tycker det är tråkigt att äta frukt som de är, därför blir det inte så ofta, bara någon banan då och då. Därför brukar jag göra smoothies och liknande istället:) Perfekt sätt tycker jag! Denna har yoghurt, banan och ananas i sig:) Frukost är mums!
 

Apelsin och bananpassion

 
 
 
 
Kan vara godaste frukosten någonsin! :) Hemmagjord juice och bröd! Med gott pålägg blev detta en underbart god frukost! :)
 
 
För att göra egen apelsin och bananpassion juice behöver du:
 
4 apelsiner
2 bananer
2 passionsfrukter
 
  • Pressa apelsinerna till juice.
  • Häll juicen i mixern, tillsätt bananen och mixa till en slät smoothie.
  • Rör ned passionsfrukten, häll upp smoothien i glas och servera med några isbitar i.
- Jättegod jucie, men det behövs isbitar i, annars blir den inte alls lika god. Att göra egen juice är verkligen lyx! Gör det vettja! :)
 
 
 
 

Potatissoppa med keso

 
 
 
 
 
 
4 portioner
 
4 potatisar av mjölig sort
1 gul lök
Smör
8 dl vatten
3 hönsbuljongtärningar
2 1/2 dl matlagningsgrädde
 
Keso
Salt
Peppar
Gräslök
 
Skala och skiva potatisen och löken. Fräs löken i smör i en kastrull.
 
Tillsätt potatis, vatten och buljongtärningar. Låt soppan koka cirka 15 minuter.
 
Mixa soppan. Tillsätt grädden och koka upp.
 
Servera soppan med keso, krydda med salt och peppar över. Ha även gräslök till och goda smörgåsar.
 
- En av de godaste sopporna jag gjort. Mums! Matigt och hur gott som helst:) Perfekt nu när det är höst och kallt.

Hannasgodaste

Häng med mig och min sambo i köket när vi lagar mat och bakar :)

RSS 2.0