Färsbullar extra allt







För 4 personer

500 köttfärs
1/2 dl ströbröd
1dl matlagningsgrädde
1 gul lök
1/2 dl kapris
1ägg

Fyllning:

1 paket fetaost
1/2 dl kalamataoliver
2msk finskuren gräslök
1/2 msk honung
1 tsk torkad oregano
1ägg

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°C.

2. Blanda ströbröd och grädde. Låt stå 5 minuter.

3. Skala och riv löken fint. Blanda färsen med lök, ströbrödsblandning, kapris och ägg. Krydda med 1/2 tsk salt och 1krm peppar.

4. Fyllning: Smula fetaosten. Grovhacka oliverna. Blanda fetaost och oliver med gräslök, honung, oregano och ägg.

5. Forma färsen till cirka 12 biffar. Gör en urgröpning i mitten och lägg i lite av fyllningen. Nyp ihop och forma till stora köttbullar. Upprepa med resten av färsen.

6. Lägg färsbullarna på en bakpappersklädd plåt. Tillaga mitt i ugnen 20-25 minuter. Servera gärna med klyftpotatis och sallad.

-Underbart god. Biffarna blir riktigt saftiga och goda. Är även lätta att göra. Går att variera med mycket olika ingredienser. Jag brukar inte gilla oliver, men det var riktigt gott med dem i biffarna:) Mums:) Vi hade ingen sallad till det här, men har man det, blir nog rätten snäppet godare:) Till detta hade vi även tzatziki, pricken över i :)

Tzatziki


4 portioner

3dl turkisk yoghurt
1-2 vitlöksklyftor
1/2 krm salt
1/2 krm svartpeppar
1tsk olja
Cirka 5cm gurka

Lägg yoghurten i en skål. Pressa i vitlök, krydda med peppar, häll i olja. Riv gurkan grovt. Lägg i en sil och salta rätt mycket. Låt stå en stund, tryck ut vätskan ur gurkan lite då och då. När detta är färdigt blandas gurkan i yoghurten med det andra. Smaka av. Krydda eventuellt lite till. Låt den stå och dra sig en stund innan den äta.

-Perfekt att ha  tzatziki som tillbehör. Passsar till många olika rätter. Är riktigt gott också :)

Ben&Jerry



Inte varje dag man äter så här god glass. Men eftersom vi fick hem ett erbjudande att köpa Ben&Jerry för halva priset, var det bara att fort som bara den åka till affären och köpa den. En glass man inte äter så mycket av åt gången, men som man njuter till fullo av, varje tugga:) LOVE IT♥

Ny müsli



Testade den nya müslin vi köpte förra veckan. Det är med crunchy, cashewnötter, hasselnötter, ljus och mörk choklad. Ingen vidare god faktiskt. Eller jo, i väldigt små mängder. Att man typ bara lyxar till frukosten på en helg eller något. Är ingen frukostingrediens som jag kommer använda mig av så mycket tyvärr i alla fall. Gillar ju som sagt att testa på nyheter, fått lite dille på det. Men alla gånger man testar nya grejer, kan inte vara bra gånger.

Power break



Känns som om jag dras till alla nyheter som lanseras i affärerna hela tiden. Har i alla fall varit en sån period nu. Allt ifrån ny smak på yoghurt, godis, knäckebröd med mera. Men kul är det:)

Har gillat Cloettas Sport lunch (originalet)väldigt mycket, även om jag tycker att den har förstörts de senaste åren. För mycket choklad på dem. Känns konstigt att jag säger det, hur kan det bli för mycket choklad liksom?! Men så är det! Nu har det kommit en ny smak, var såklart tvungen att testa. Men det blev en besvikelse. Var inte alls så god som jag trodde den skulle vara. Hatar när man vågar testa nya grejer, som man inte alls tycker om. Fy:( Så nu vet ni, köp inte den här;)

Semlor


Ville egentligen inte ens lägga upp det här fotot. Semlorna blev inte alls fina. Blev riktigt besviken:( De smakade gott i alla fall, var väl tur det;)


8 stycken


Ingredienser:

8dl vetemjöl special
3/4dl strösocker
65g rumsvarmt smör
25g jäst
1tsk stött kardemumma
1ägg
2 1/2 dl mjölk

Pensling:

1 äggula
1 msk mjölk

Fyllning:

50g skållad mandel
Inkråm från bullarna
Cirka 3msk mjölk
125g mandelmassa

Garnering:

4dl vispgrädde
Florsocker
Rosa karamellfärg


Gör så här:

1. Blanda det mesta av mjölet, socker, smör i bitar, smulad jäst, kardemumma och ägg i en bunke eller köksassistent.

2. Värm mjölken till 37°, fingervarm, och häll den över blandningen. Arbeta degen kraftigt i cirka 10 minuter tills den är smidig och blank och släpper bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk 30-40 minuter.

3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 8 bitar och rulla till släta bullar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.

4. Låt jäsa under bakduk 30-40 minuter. Sätt ugnen på 225°. Vispa samman äggulan med lite mjölk och pensla bullarna försiktigt med blandningen. Grädda i ugnen 7-10 minuter. Låt bullarna svalna på galler.

5.
Sätt ugnen på 175°. Rosta den skållade mandeln lätt 10-15 minuter i ugnen. Den ska bara få lite färg. Låt svalna och hacka den ganska grovt.

6. Skär toppen av bullarna och gröp ur inkråm ur varje. Mosa inkråmet med elvisp eller i matberedare tillsammans med mjölken, riv ner mandelmassan och arbeta till en slät smidig massa. Vänd till sist ner mandeln.

7. Gör till sist iordning semlorna med fyllningen, grädden och till slut sikta florsocker över dem. Färdiga att ätas:)

-Blev enormt besviken över hur det "synliga" resultatet blev. Förra året blev de riktigt fina, inte i år:( Men de smakade gott:) Tror det blev fel ända från början när jag började baka dem. Var stressad och sådär, så då kan ju mycket bli fel. Vill man inte ha mandelmassa och så i, kan man alltid ta i någon god sylt, eller varför inte mosad banan. Får göra semlor snart igen. Då ska de fasen bli riktigt fina, det har jag bestämt!

Texmex gratäng med tacotäcke



4 portioner

Sätt ugnen på 200°C. Skala och hacka 1 gul lök. Fräs löken i 2msk olja, cirka 3 minuter i en stekpanna eller kastrull. Tillsätt 500g nöt eller blandfärs och fräs ytterligare cirka 5 minuter.

Blanda i 1påse taco kryddmix (40g), 1burk krossade tomater(400g) och 1 förpackning med vita bönor i tomatsås(400g). Koka upp och låt småkoka under lock cirka 10 minuter. Ta från värmen. Blanda ner 2/3 av 1 påse riven ost(150g) i kastrullen. Lägg färs och bönblandningen i en ugnssäker form. Toppa med 1/2 påse tacochips (cirka 100g) och resten av osten. Gratinera mitt i ugnen cirka 10 minuter, tills osten smält och chipsen fått fin färg.

Servera gratängen med gräddfil och tacosås, samt gärna en sallad till.

-Riktigt god rätt. Perfekt variant till tacopaj. Detta räcker till en middag och lunch för två personer. Upplevde att rätten inte var lika god när den värmdes på nytt. Påminde mycket om chili con carne, vilket i sig är gott, men var inte samma smaksensation som gången vi först åt den.


Omelett med champinjoner och rökt skinka!






Det här behövs till 2 port:

100 g champinjoner
Rökt skinka
Persilja
1+1 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
salt, svartpeppar
4 ägg
1/2 dl vatten


Gör så här

1. Skiva svamp och skinka och fräs i smör tills vätskan kokat in. Strö över mjöl och rör om.

2. Späd med mjölk och koka i 5 minuter. Krydda med salt och peppar. Vispa upp äggen med vatten.

3. Stek en stor eller två små omeletter i smör på svag värme tills den ”stannat”.

4. Vik omeletten dubbel och lägg stuvning emellan. Servera med någon typ av  sallad till.

-Detta var jättegott och mättande! Vi hade tomat till. Enkelt, lätt att göra och perfekt start på dagen. Det bästa är att man kan använda det man har i kylen/frysen, exempelvis, fetaost, sparris, korv, broccoli med mera.

Marabou black


Som sagt tycker jag det är roligt att testa på nyheter som lanseras i affärerna:) I helgen köpte vi den här, Marabou black:) Är nog den bästa chokladen med lakrits i. Inte för mycket lakrits smak, sådär lite lagom. Värd att testa?! Javisst!:)

Fläskgryta med vitkål och potatis



4 portioner

600g grytbitar av gris
300g vitkål
8 potatisar
2 morötter
2 gula lökar
2 msk olja
1 tsk salt
1 krm peppar
1 tsk kummin
Köttbuljong (vatten med buljongtärning eller fond)
Hackad persilja
2dl creme fraiche
1 msk senap

1.
Ansa kålen och skär den i bitar. Skala potatis, morötter och lök, skär potatis och morötter i bitar och löken i klyftor.

2. Hetta upp oljan och bryn grytbitarna och löken i omgångar. Lägg över i en gryta. Krydda med salt, peppar och kummin. Tillsätt buljong så att det precis täcker köttet. Sjud under lock cirka 10 minuter. Lägg i potatis och morötter och fortsätt sjuda cirka 15minuter. Lägg i vitkålen och låt sjuda ytterligare cirka 5minuter.

3. Blanda creme fraiche och senap.

4. Servera grytan med senapscrémen.

-God gryta, men som är godare dagen efter,när smakerna dragit till sig lite. Vi gjorde på lite mer än detta. Det räckte till middag för två personer och till luncher för två personer i två dagar. Kändes som rätten blev mer som en soppa, men gjorde inget, gott ändå. Senapscremen var god, me jag tyckte det var godare utan. Alfred däremot tyckte tvärtom. Men det är ju som man brukar säga, "smaken är som baken, delad".

Äntligen ännu en ny smak:)




Herrljunga fyllde 100år förra året. I och med det gjorde dem olika jubileums cider, som såldes i omgångar i två olika smaker. En smak var viol och en ros. Speciellt rossmaken var min favorit, köpte den ofta. Men sen helt plötsligt försvann den och ingen av dem såldes längre. När jag var på Kvantum för någon dag sedan, såg jag att det kommit en ny smak, Hibiskus. Var självklart tvungen att köpa den och smaka på den. Den var riktigt god, men den med ros, tycker jag fortfarande är den bästa:) Men roligt att det ändå kommer nyheter titt som tätt:)

Goat cheese fajita







4 portioner

500g kycklingfilé, strimlad
1 röd paprika
1msk smör eller olja
1påse fajita spice mix
1-2 msk honung
200g getost, smulad
25g valnötter, grovt hackade


Tillbehör:

1paket medium tortilla
Ruccola
Guacamole

Stek kyckling och paprika i matfett tills kycklingen är genomstekt. Tillsätt fajita spice mix, sänk värmen och tillsätt honung, getost,paprika och valnötter. Servera kycklingblandningen på tortillas med ruccola och guacamole.

Guacamole


2 avokados
1 grön chilifrukt
1 vitlöksklyfta
2 msk limejuice
2 msk strimlad färsk koriander

Gör så här:

Dela, skala och kära ur avokadon. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka vitlöken. Häll i limejuicen.

Mixa allt utom koriandern, alternativt gaffelmosa avokadon och blanda med övriga ingredienser. Rör ner koriandern. Smaka av med salt.


-Blev otroligt gott! Mycket olika smaker på gång. Guacamolen var perfekt. Verkligen en rätt värd att testa:)

Ruccola och parmesanspäckad parmalindad kycklingfilé med risotto








2 stora kycklingfileér
1/2 påse ruccola
1 pressad vitlöksklyfta
Riven parmesan efter tycke
8 skivor parmaskinka
1 liten gul lök, hackad
2dl risottoris, Arborio eller liknande
1dl vitt vin
1 hönsbuljongtärning
1 morot, i små tärningar
1dl frysta gröna ärtor

Fräs hastigt ruccolan med vitlök, salta och peppra. Fördela ruccolan på kycklingskivorna, riv parmesanosten över det andra. Lägg en kycklingskiva ovanpå. Rulla ihop med skinkan, sätt en tandpetare rakt igenom. Bryn försiktigt och baka fileéra i ugnen på 150° i cirka 10-15 minuter, innertemperatur cirka 72°.

Fräs löken med riset, späd med vinet och låt koka in i riset. Slå på 3dl vatten och låt sjuda sakta, lägg i hönsbuljongen och späd eventuellt med mer vatten, låt sjuda i cirka 15minuter.

Ta i morötterna när det är 5minuter kvar och de gröna ärtorna innan servering, smaka av med salt och peppar.

-Detta åt vi på alla♥dag. Var väldigt gott:) Kycklingen blev saftig, nästan för saftig, kunde varit lite mindre.

Italienska toast bolognese








4 portioner


1 msk olivolja
1 liten gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 grön paprika, urkärnad och finhackad
150g champinjoner, finhackade
500g köttfärs
1 1/4 dl rött vin
2msk tomatpuré
Salt och peppar
4 ciabattabröd
Olivolja att pensla bröden med
75g mozzarella
2 msk strimlad färsk basilika

Sätt ugen på medel till hög värme. Hetta upp olivoljan i en stor gryta på medelhög värme, lägg i lök, vitlök, paprika och svamp och stek grönsakerna i 5-10 minuter eller tills de är mjuka och börjar få färg.

Tillsätt färsen och stek under flitig omrörning i 5 miuter eller tills den är ordentligt brynt. Bryt sönder alla klumpar med en träsked under tiden. Blanda i vin, tomatpuré samt salt och peppar efter smak och sjud i 10minuter. Rör om då och då. Dra bort grytan från plattan.

Dela bröden i halvor och pensla båda sidor med olivolja. Lägg bottnarna på en bit folie och skeda mängder köttsås över dem.

Skiva osten och lägg den ovanpå köttsåsen. Lägg på basilikan och täck med brödlocken. Tryck ner dem försiktigt och grilla sedan under ugnsgrillen på låg värme i 5-10 minuter eller tills bröden är gyllegula. Låt dem ligga en stund innan de ska ätas.

-Köttfärssåsen är to die for. Riktigt smakrik:) Love it:) Är såpass mycket köttfärs att det räcker till luch dagen efter. Bara att koka pasta till:)

Alla♥dag









Alfred köpte god choklad på Alla♥dag till mig/oss :) Love you sweetie♥


Den här fick Alfred av mig:) ♥ Lakrits/hallon godis:) Köpte den nästan bara för texten, men blev väldigt positivt överraskad när godisen ändå var så god:)

Snabb hallonglass - Alla hjärtans dag efterrätt







2 portioner


2dl creme fraiche
2dl vispgrädde
Socker efter behov
Hallon efter smak och behov.

Lägg de halvtinade hallonen i en blender. Tillsätt creme fraiche och kör någon sekund. Tillsätt sedan grädden i fin stråle och kör till en krämig glass. Servera genast i kylda glas med några hallon som dekoration.

-Riktigt god efterrätt, som dessutom ser väldigt fin ut i de kylda glasen. Kommer garanterat att göras fler gånger. Löjligt lätt att göra. Mumma:) De här åt vi på alla hjärtans dag. Passade verkligen:) Vi tog chokladen Alfred hade köpt till mig och dekorerade med, samt godisen jag hade köpt till Alfred:)

Pasta med ajvar och kassler






Cirka 6 dl pasta
1 1/2 dl Ajvar relish
Cirka 300g kassler
3 stjälkar selleri i tunna skivor
200g fetaost
Soltorkade tomater efter tycke, (samt en del av örtmarinaden, som antingen fetaosten eller de soltorkade tomaterna ligger i.)


1. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Förbered kassler och selleri.

2. Blanda den avrunna pastan med ajvar. Tillsätt kassler, selleri och soltorkade tomater, samt häll över lite örtmarinad och rör om. Eventuellt kan det behövas salt. Dela fetaosten i mindre bitar, gärna så den blir smulig. Färdig att ätas!

-God men inte så jätterolig rätt. Köp en Ajvar med starkare smak. Piffa till rätten med andra salladsingredienser. Blir nog mycket godare då!

Blåbärssymfoni



Hann slita upp paketet och smaka på en kaka, innan jag tog kort;) Otroligt goda var de kan jag lova! Mumma:) Perfekt om man inte vill baka något själv. Dessutom står receptet på sidan av förpackningen, om man själv skulle vilja baka likadana:) Helt klart värda pengarna:)


Lyxiga flätor





Cirka 20 stycken

Cirka 8 dl vetemjöl
100 g smör
25 g jäst
3 dl kall mjölk
1 ägg
1 tsk salt
1/2 msk socker
35 g smör
Ägg till pensling
Sesamfrön

1. Nyp ihop mjöl och smör till en smulig massa. Spara lite mjöl till utbakningen. Lös upp jästen med lite av mjölken och tillsätt resten.

2. Tillsätt ägget, lätt vispat, salt och socker samt mjöl och smörblandningen. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i cirka 1 timme.

3. Ta upp degen och kavla ut en rektangel, cirka 25*40 cm, på mjölat bakbord. Pensla med smält smör och vik den dubbel från långsidan.

4. Skär cirka 2cm breda remsor, dela varje remsa på mitten men låt dem hänga ihop upptill. Vira remsorna om varandra.

5. Lägg bröden på smord plåt, låt jäsa tills degen reser sig igen efter lätt tryck. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i 250° i 6-8 minuter.

-Lite krångliga att göra. De blir så små, så gör hellre färre, men att de blir större. Gör dem så pass stora att man kan göra flätor av dem, blir mycket lättare, samt finare:)
De heter visserligen "lyxiga flätor", men jag tycker inte de blir det. För mig är det en fläta om man använder tre längder och jobbar med.

Gröt till frukost:)







Det här åt jag och Alfred för några dagar sedan till frukost. Perfekt frukost, som man står sig på länge. Helt vanlig havregrynsgröt med tärnat äpple, mjölk, socker och kanel:) Mumma:)

Tropisk proteinsmoothie







Mixa fruktköttet av 1/2 ananas, 100g färsk mango, 1dl apelsinjuice och 250g kesella. Häll upp i glas och servera med sugrör. Toppa med hallon :)

-Riktigt god smoothie. Vi brukar ha det ibland till frukost, kvällsmat eller efterrätt. Passar alltid! :)

Biscotti-italiensk småkaka


Choklad :)






Kokos och lime :)



Cirka 70stycken


200g smör
4dl strösocker
6stora ägg
14dl vetemjöl
4tsk bakpulver
4tsk vaniljsocker

Fyllning:

Vi gjorde dessa i två olika smaker. Vi gjorde en med 150g choklad och en med 1dl kokos och cirka 1dl limejuice. Så grundreceptet för biscotti, ska vara delat i två bunkar.

1. Vispa smör och socker poröst, tillsätt äggen, ett i taget. Blanda samman de torra ingredienserna och rör ner dem.

2.
Finhacka chokladen och blanda i den. Rör tills smeten blir slät. Rulla till tre längder och lägg dem på en plåt. Platta till dem något.

3. Grädda längderna i 175° i cirka 20minuter. Ta ur plåten ur ugnen och skär längderna diagonalt, bitarna skall bli 2cm breda.

4. Ställ tillbaka plåten och grädda ytterligare 10 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt dem stå i eftervärmen tills de är genomtorra.

-Riktigt goda. Min favorit är de med choklad. Påminner om skorpor. Jättegott till te:)

Fisk med skaldjurstäcke






500g vit fiskfilé
Salt och peppar
250g räkor med skal
170g kräftstjärtar i lag
2 hackade vitlöksklyftor
1 msk smör
1/2 tsk sambal oelek
1krm kajennpeppar
2dl grädde
2msk vetemjöl
1dl riven ost
1 tärnad gul paprika
1/2 dl hackad gräslök
4 portioner potatismos
1äggula


Potatismos


4 portioner

10-12 potatisar
1 tsk salt/liter vatten
2 1/2 dl mjölk
1 msk smör
1 tsk salt
1krm vitpeppar


Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka dem i saltat vatten. Häll av vattnet och ånga av potatisen. Pressa den med purépress eller använd en elvisp och kör sönder potatisbitarna i en kastrull.

Späd med varm mjölk tillsatt smöret, lite i taget och arbeta moset tills det blir poröst. Smaksätt med vitpeppar och salt.

-Jättegott att göra eget potatismos. I den här rätten använde vi det i en gratäng.


1.
Lägg fisken mitt i en ugnssäker form. Strö över 1/2 tsk salt.

2. Skala räkorna och häll av lagen från kräftstjärtarna. Fräs vitlök, räkor och kräftor lätt. Tillsätt sambal, kajenn, grädde och mjölet utrört i lite kallt vatten. Koka upp och sjud under omrörning några minuter. Tillsätt ost, paprika och gräslök. Smaka av med salt och peppar.

3. Blanda potatismoset med äggulan och spritsa eller klicka ut det runt fisken. Bred ut skaldjursröran över fisken. Gratinera i 225°, cirka 20 minuter.

-Hur god fiskrätt som helst. Farligt god, man äter hur mycket som helst av det.

Tonfiskmacka





Du behöver:

Rostmackor
Tonfisk
Rödlök
Peppar
Creme fraiche
Grönsallad

Rosta mackorna du ska ha. Hacka rödlöken, skölj grönsalladen. Blanda creme fraichen med tonfisken, rödlöken och peppar. När du har gjort din macka är det bara att äta:)

-Smarrigt god. Perfekt när du vill ha någonting att äta snabbt.

God nyhet:)







Har sett den här nyheten flera gånger nu det senaste när jag varit inne på Pressbyrån. Har inte sett den någon annanstans. Berättade för Alfred om den. Så när han hämtade ut böcker där häromdagen, hade han köpt med sig varsin:) Riktigt goda faktiskt:) Tack älskling♥ Choklaaad, mumma:)

Carnitas







4 portioner

800 g benfri fläskkarré
1/2 apelsin
1 liten gul lök
4 vitlöksklyftor
4dl vatten
1tsk oregano
2 lagerblad
1msk vispgrädde
1 msk socker
Olja
Salt

Till servering:

Tortillas
Rödlök
Koriander
Lime
Gräddfil
Tacosås

Gör så här:

1. Skör köttet i cirka 3 cm stora bitar. Tvätta skalet på apelsinen och skär halvan i klyftor. Skala och finhacka löken. Skala vitlöken.

2. Lägg alla ingredienser i en gryta tillsammans med 2msk olja och 1tsk salt. Koka upp och låt småkoka utan lock tills köttet är mört och vätskan nästan kokat bort, 1 1/2-2 timmar. Rör om då och då.

3. Ta upp apelsinklyftorna och lagerbladen. Höj värmen och fräs köttet i fettet tills alla bitar fått färg, cirka 10 minuter.

4. Dra isär köttet i strimlor direkt i grytan med hjälp av två gafflar.

5. Servera köttet på varma tortillas med tillbehören.


-God och intressant rätt :) Roligt att testa en variant på tacos, detta var likt på ett sätt men ändå inte.

Korvgratäng







4 portioner


500 g färsk broccoli
400 g falukorv
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 msk smör
2 msk senap
2 1/2 dl ost

Sätt på ugnen. Dela broccolin i mindre bitar. Koka nätt och jämnt mjuka i saltat vatten. Låt broccolin rinna av väl. Dra skinnet av korven och skär den i strimlor.Blanda korv och broccoli i en ugnssäker form.

Gör en ostsås. Vispa ut mjölet i mjölken i en kastrull. Lägg i en klick smör och koka upp under omrörning. Koka såsen 4-5 minuter. Rör i senapen och blanda ner osten (såsen får inte koka, då blir osten seg).

Häll såsen över korv och broccoli i formen. Gratinera i övre delen av ugnen cirka 10 minuter.

-Vi år detta med pasta :) Var jättegott! Hur enkelt som helst att göra! :)

Fyllda paprikor





3  paprikor med fyllning
(halverade, så det blir 6 delar)

1 gul lök
1 msk olja
1dl ris
3 tomater
2 dl vatten
500 g köttfärs
Salt och peppar
2msk hackad dill

1. Skala och hacka löken. Fräs i olja tills den blir mjuk. Tillsätt ris och hackade tomater. Späd med vatten och koka 20 minuter under lock.

2. Blanda ner färs och krydda med salt och peppar. Rör i hackad dill.

3. Skär paprikorna i två delar. Ta bort kärnorna. Fyll med färsen och ställ i en form. Baka i 175°, 30 minuter.

-Väldigt speciell rätt. Smakar inte så jättemycket, man får salta och peppra mer. Helt okej, men hade nog kryddat maten annorlunda nästa gång.

Alfons carbonara







4 portioner


300g spagetti
2 paket bacon
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1dl riven parmesanost
1dl grädde
2krm svartpeppar
4ägg, endast gulor
2msk hackad persilja

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen i lättsaltat vatten, häll av vattnet. Stek baconet i en torr stekpanna och låt rinna av på ett hushållspapper.

Blanda äggulor, grädde, parmesanost, olivolja och pressad vitlök i en skål. Vänd ihop smeten med pasta och bacon.

-Väldigt enkelt och otroligt gott. Ketchup är något man kan ha till om man vill och såklart en sallad:)

Sandwich





Otroligt bra "bakfylle käk", eller varför inte som mellanmål eller till brunch:) Mumsigt värre i alla fall:)

För att göra dessa behöver du:

2 rostmackor
Smör
Ketchup
1 stekt ägg
Bacon

Gör dem som en dubbelmacka och skär i två delar. Perfekta och klara att äta, lättare än så blir det inte;)

Klassisk bolognese lasange









4 portioner

Ugn: 200°

Fyllning:

2 msk olivolja
1 hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
500g blandfärs
400g krossade tomater
2dl vatten
100g grovt riven morot
1 msk torkad oregano
1 1/2 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Bechamelsås

20g smör
2 msk vetemjöl
7 dl mjölk
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1/4 tsk riven muskotnöt
Cirka 400g lasangeplattor
100g riven ost

1. Hetta upp olja i en gryta eller kastrull och bryn lök, vitlök och tomatpuré 2-3 minuter. Tillsätt köttfärsen och stek tills den är genomstekt. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka minst 10 minuter.

2. Smält smör i en kastrull och dra den åt sidan. Vispa i mjölet. Häll på lite mjölk och vispa till en jämn konsistens. Ställ kastrullen på plattan igen och tillsätt resten av mjölken och kryddorna. Vispa hela tiden och var försiktig med värmen. Koka tills såsen tjocknat, cirka 10 minuter.

3. Varva fyllningen med bechamelsås och lasangeplattor i en ugnsfast form. Toppa med riven ost. Gratinera i ugnen, cirka 20 minuter.

-Riktigt mumsig lasange :) Bechamelsåsen blir jättegod med muskotnöten, namnam! En god sallad till blir ett stort plus! Vi hade bara majs till den här gången, men gott det också :)

Sweetie



Den här frukten såg jag och Alfred för ett tag sen när vi var och handlade. Den hade så sött namn, så vi var bara tvugna att smaka den :) Blev varsin halva till frukost. Den var dock inte så god som vi trodde den skulle vara. En besvikelse faktiskt. Inte värd namnet heller tycker jag, men men! Nu har vi testat i alla fall :) Vågar man inte det, får man inte reda på något om det heller, så var väl tur vi gjorde det ändå.

Sweetie är en hybrid/korsning mellan grapefrukt och pomelo tillhörande släkte citrus i familj vinruteväxter. Det är en ny citrusfrukt, som kommer från Israel.

Hemmagjord müsli :)






Förvara müslin i en fin burk, blir så mycket roligare:) Den här burken fick jag från blodgivningen. De hade sånna ståendes där som man fick ta om man ville. Perfekt tänkte jag och nu fick jag användning för den:)







Cirka 1 1/2 liter

1/2 dl mandelspån
5dl rågflingor
2dl kokosflingor
2dl quinoapuffar
1dl linfrön
2dl solroskärnor
1/2 dl torkade bananchips
2  1/2 dl bär av olika slag (vi hade tranbär, russin, blåbär, aprikos och körsbär)
1 msk äppeljuice
1 msk smör/rapsolja
1 msk flytande honung
Branflakes


Sätt ugnen på 175°. Blanda mandelspån, rågflingor, kokos, quinoapuffar, linfrö och solroskärnor i en bunke. Tillsätt smör och rapsolja, äppeljuice och honung. Blanda ihop allt väl. Fördela müslin på två plåtar. Rosta i omgångar i mitten av ugnen 15-20 minuter tills den fått fin färg. Vänd runt flera gånger, framförallt mot slutet. Låt kallna. Blanda ner bären och bananchipsen. Häll i lite branflakes. Förvara i burk med tättslutande lock.

-Är så glad för att vi gjorde egen müsli. så otroligt mycket godare än de man köper. Tror jag aldrig mer kommer köpa färdig igen. Mums! Går att variera på så många olika sätt. Speciellt i de olika Ica affärerna finns det hyllor med massor med goda ingredienser till för endast müsli, en succé tycker jag:)

Lyxig helgfrukost:)



Till lördagens frukost i helgen drack vi god juice med apelsin och jordgubbssmak:) Märket på juicen är Brämhults :)



Underbart goda och lyxiga mackor:) På mackorna har vi smör, bokvedsrökt skinka, keso, paprika, salt och peppar :)



Yoghurt med hemmagjord müsli :)

Älskar sånna här frukostar :) Tänk om det kunde vara så varje dag:)

Pizza moreno







Deg:


6 dl vatten
50g jäst
12 dl lantbrödsmjöl
1 tsk salt
2 msk olja till plåten

Tomatsås:

1 burk (400g) plommontomater
1/2 dl olivolja
1 msk oregano
Salt och nymalen svartpeppar
2 vitlöksklyftor

Fyllning:

200 g kokt skinka (vi använde kassler)
250g (2 paket) mozzarella
100g soltorkade tomater
100g riven ost
Basilika till garnering


Värm vattnet så att det blir fingervarmt och smula ner jästen. Häll degspadet över mjölet lite i taget. Tillsätt salt och arbeta degen i 10 minuter med en elvisp med degkrokar. om du blandar för hand ska du arbeta degen minst dubbla tiden.

Låt degen jäsa under bakduk till dubbla storleken, cirka 1 1/2 timme. Sätt ugnen på 275 grader.

Smörj en ugnsplåt med olja. tryck ut degen direkt på plåten och låt den jäsa ytterligare i 5-6 minuter. (Baka ut småbröd av deg som blir över).

Ställ in plåten i ugnen på nedersta falsen och grädda degen i 6-7 minuter. Mixa tomaterna till tomatsåsen. Rör ner olivolja, oregano, salt och peppar. Pressa i vitlöken. Värm upp hastigt i en kastrull och ställ åt sidan.

Bred ut tomatsåsen och fördela fyllningen på den förgräddade pizzadegen. Ställ in pizzan i ugnen igen, men nu på översta falsen och grädda i 5-7 minuter. Lägg på några kvistar med färsk basilika innan du serverar pizzan.
l
-Underbart god pizza. Tänk på att göra botten tunn. Degen räcker till att göra någon liten brödbulle vid sidan om. Låt tomatsåsen puttra ett tag för att göra såsen så god som möjligt. (Vi gjorde den innan allt det andra, så fick den puttra och dra åt sig smakerna länge, blir jättegott resultat). Är en otroligt fin och fräsch pizza. (Detta räcker till både middag och lunch för två personer).

Potatissallad med sparris



Fin bild va? Inte tagen av mig;) Glömde att ta bild på när vi åt den här maten, tyvärr. Brukar alltid komma ihåg att göra det, men uppenbarligen inte idag. Fick ta kort på bilden ur receptboken istället.

4 portioner (räcker till middag och lunch för två personer)

Cirka 1kg färskpotatis
500g grön sparris
1 finhackad rödlök
3msk hackad dill
3 msk rostade solroskärnor

Dressing:

1msk senap
1 1/2 msk pressad citronsaft
1 msk vatten
3/4 dl rapsolja
Salt och nymalen vitpeppar

Dressingen, vispa ihop senap, citronsaft och vatten. Vispa sist i oljan, lite i taget. Smaka av med salt och peppar.

Koka potatisen i lättsaltat vatten. Låt den ånga av och skär den i mindre bitar. Häll över dressingen.

Skär av den nedre grova delen på sparrisen. Koka sparrisen mjuk i lättsaltat vatten, cirka 4 minuter, den ska fortfarande ha tuggmotstånd kvar. Dela sparrisen i mindre bitar.

Blanda försiktigt potatis, sparris, lök och dill. Lägg upp salladen och strö över solroskärnorna.

-Speciell men god potatissallad. Vi hade flintastek till. Blev jättegott:) Ett tips är att göra dressingen en stund innan, så den får dra till sig ett tag:)

Pasta med bacon och tomatsås





2 paket bacon
Pasta efter tycke
1 msk olivolja
1/2 gullök
250g krossade tomater
1 liten vitlöksklyfta
Persilja
Parmesanost
Salt och peppar efter smak

Hacka lök och skär bacon. Stek lök och bacon tillsammans i en stekpanna. Slå på de krossade tomaterna och krydda med vitlök, salt och peppar.

Låt koka i 5 minuter. Koka pastan tillsammans med olivoljan. När pastan kokat klart rör ner den rivna osten och såsen. Toppa med persilja och riven parmesanost.

-Snabb och smidig rätt. Är jättegod, perfekt vardagsrätt :)

Äppel och marängkaka





8-10 bitar

150g smör
2äpplen
2äggulor
1ägg
1dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel

Maräng:
2äggvitor
1dl strösocker
1/2 dl mandelspån

Till servering:
Vispad grädde (viktigt att ha detta till, vi glömde det, vilket gjorde att det blev väldigt torrt. Tror den blir mycket godare med det till)

Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant. Smält smöret och låt det svalna. Skala äpplena och skär dem i tunna klyftor.

Vispa äggulor, ägg och socker pösigt. Tillsätt smör och mjöl blandat med bakpulver. Häll smeten i formen. Fördela äppelklyftorna över och pudra på kanel.

Vispa vitorna till fast skum. Tillsätt socker och vispa lite till. Bred marängsmeten över kakan och strö på mandeln. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 50 minuter. Om kakan verklar bli för mörk, sätt in en plåt i övre delen av ugnen.

- Kakan blir jättefin och doftar underbart! :) Vispa grädde till den, så blir det perfekt:)

Köttbullar med gurkmix





4 portioner

500g nöt eller viltfärs
3 msk hackad brynt lök
1ägg
3 msk kesella
1dl hackad inlagd gurka
1dl finhackad stjälkselleri
1 1/2 tsk timjan
3/4 salt
1krm nymald svartpeppar
Smör till stekning

Sås:

2dl kokbar lätt créme fraiche
1 msk kalvfond
1/2 tsk soja
2msk gelé
1dl fintärnat äpple

Till servering:

Kokt potatis

Blanda ingredienserna till en smidig färs. Fukta händerna med kallt vatten och forma färsen till köttbullar. Lägg dem på men vattensköljd skärbräda.

Bryn bullarna , några i taget, i smör. Skaka stekpannan så att de blir jämnt brynta. Minska värmen och efterstek dem utan lock 3-5 minuter. Skaka då och då.

Såsen: Koka ihop créme fraiche, fond, soja och gelé. Blanda ner frukttärningarna i såsen.

Koka potatisen samtidigt som du gör allt det andra.

Servera allt tillsammans :)

-Vi hade även inlagda gurkor till maten också. Riktigt god mat:) Bra komplement till den vanliga husmanskosten med traditionella köttbullar, brunsås och potatis. Detta var ett väldigt speciellt recept måste jag säga, men intressanta smakkombinationer. Det är väldigt mycket smaker som är igång. Kanske skulle vara godare om man antingen hade haft köttbullarna med en vanlig gräddsås eller den speciella såsen med hemmagjorda vanliga köttbullar, så hade det kanske blivit mer harmoni med smakerna. Nu var det smakexplositioner i både såsen och köttbullarna, vilket gjorde att det lätt kändes för mycket. Men otroligt gott ändå:)

Blåbärsmoothie med havre :)







Ger 2 glas

Mixa 2dl frysta blåbär, 1 mogen delad banan, 2dl mjölk, 1/2 dl russin och 4 msk havregryn med blender. Häll upp och njut :)

(Havregrynen mättar lite extra och russinen ger sötma).

- Speciell men god smoothie :) Blåbären vi använde kom direk från frysen, så det blev en väldigt kyld smoothie, men gjorde ingenting. Den påminde väldigt mycket om glass på ett sätt.

Pannkakor i mängder!



8 portioner (räcker till middag och minst två luncher för mig och Alfred)

7 ägg
7dl mjöl
2 tsk salt
5 tsk socker
12 dl mjölk
2 msk smör

Vispa sönder äggen lätt i en  skål. Tillsätt hälften av mjölken, hela mjölmängden och saltet. Tillsätt sockret (ger fylligare smak).

Vispa eller rör smeten slät och klumpfri. Häll i resten av mjölken. Kom ihåg att röra i smeten då och då, mjölet vill gärna sjunka till botten.

Smält matfettet och häll ner det i smeten så behövs endast extra fett till första laggen.

Hetta upp stekpannan på medelvärme. Lägg i lite fett till första pannkakan.

Häll i ett tunt lager med smet i stekpannan. När ytan stelnat och undersidan fått fin gulbrun färg är det dags att vända pannkakan. Stek några minuter på andra sidan.

Lägg upp plättarna på ett fat. Servera med det ni själva vill:) Vi hade grädde och olilka syltar till:) Blev även liten riven choklad på för att lyxa till det:) Går även att ha bär eller glass om man vill:)

-Jättegott med pannkakor:) Smidigt att göra många direkt, så har man några luncher färdiga. Bara att frysa in och ta upp när man känner för det:)



Hannasgodaste

Häng med mig och min sambo i köket när vi lagar mat och bakar :)

RSS 2.0