Lök och tomatpaj

 
 
 
 
 
Ger 6-8 bitar
 
Botten:
150g kallt smör
5dl vetemjöl
3 msk kallt vatten
 
Fyllning:
3 rödlökar (cirka 300g)
2 gula lökar (cirka 200g)
2 vitlöksklyftor
1 tsk timjan
2 tomater
Riven ost efter behag
3ägg
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl grädde
Salt och peppar
 
Gör så här:
 
1. Skär smöret i mindre bitar. Blanda samman mjöl och smör till en smulig deg. Tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ in i kylen 15minuter.
 
2. Sätt ugnen på 175°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 20 minuter.
 
3. Skala, halvera och skär röd och gullök i skivor. Skala och finhacka vitlöken. Fräs allt i en stekpanna tillsammans med olja. Krydda lökfräset med timjan, 1/2 tsk salt och 2 krm peppar.
 
4. Skär tomaterna i skivor. Lägg lökfräset i pajskalet. Strö över osten. Lägg på tomatskivorna.
 
5. Vispa upp äggen i en skål. Tillsätt mjölk och grädde. Häll stanningen över pajen. Grädda mitt i ugnen cirka 40 minuter, tills äggstanningen har stannat.
 
- Jättegod paj! Vi tog lite salamiskivor till som vi hade hemma! Även garnerade med mer timjan :) Gott som lunch dagen efter också :) Mumma!
 
 
 
 

Hallon och chokladkladdkaka med grädde

 
 
 
 
 
Massvis med bilder på den otroligt goda hallon-chokladkladdkakan Alfred slängde ihop för några kvällar sen! Mumsigt god! Speciellt med grädde till. Har aldrig ätit den här varianten förut, så det var extra roligt att få testa:) Man gör som på ett vanligt recept med vanlig kladdkaka, fast du byter ut kakaon mot mörk choklad. Smälter det över vattenbad, Häller i frysta hallon och rör runt. Sen är det inget mer annorlunda. Enkel att göra :) Lyxig att bli bjuden på :)
 
 
 
 
 

Pastagratäng med kassler och broccoli

 
 
 
4 portioner
 

8dl kokt pasta
200g kassler
300g frysta broccolibuketter
1dl grovhackade valnötter
Riven ost
4dl ostsås
Peppar
 
Sätt ugnen på 225 grader. Skär kasslern i små tärningar. Blanda den kokta pastan, kassler, broccoli och valnötter i en smord ugnssäker form. Smula osten och blanda den med såsen. Häll blandningen i formen och gratinera i mitten av ugnen 20-25 minuter.
 
- Den här rätten var mycket godare dagen efter! Smakerna hade dragit ihop sig med varandra mer. Gör en egen ostsås. Går att köpa färdig också, men så mycket godare med egen. Inte så svårt att göra heller. Väldigt enkel och bra vardagsrätt :)!
 

Kyckling i sötsursås med ris och sallad!

 
 
 
 
 
Kyckling i sötsursås och ris med sallad! Mums :)Vi skar kycklingen i bitar, lät dem ligga i stekpannan lite, krydda med salt och peppar, i med färdigköpt sötsursås :) Med lite ris och sallad har du middag! Gott :)
 
 

Wokpasta

 
 
 
4 portioner
 

300g pasta
300g kryddstark korv
1 rödlök
Smör
400g wokgrönsaker
1/2 tsk salt
Koriander
Keso med smak av chili chipotle
Sweetchilisås
 
Koka pastan. Skär korven i bitar. Skala och klyfta löken. Fräs korv och lök med smör i en stekpanna.
 
Ta upp det ur pannan och stek grönsakerna. Salta. Rör ner korv, lök och grönsakerna i den kokta pastan. Strö över koriander. Ha keson och sweetchilisåsen till :)
 
- Jättegott och mättande! Många smaker, men passar så otroligt bra tillsammans! 10-poängare helt klart! :)

Husmanskost

 
 
Detta är så gott! Skulle kunna äta det jämt om jag fick! Hemmagjorda köttbullar, egengjort potatismos och självklart egengjord gräddsås. Kan det bli bättre? Svar ja! Med Alfreds mammas inlagda gurkor och lingonsylt till, blir det toppen! Och sen mjölk också förstås:) Detta åt vi för ett tag sen. Vill ha det nu igen, bums! Magen kurrar när jag ser detta! Typiskt!
 
 
 

Grillat

Under sista nollningsveckan hann vi faktiskt grilla :)! Det var jag som grillade för en gångs skull. Annars brukar det vara Alfred som gör det av oss. Fick gott betyg av oss båda! Och Alfred blev imponerad över hur duktig jag var på att grilla kött! Antar att jag får göra det fler gånger då :)
 
 
 
 
 
 
Grillat kött som var färdigmarinerat. Bara att lägga på grillen! Sen hade vi Halloumi på grillen! Hur gott som helst :) Bara att skära i bitar när den är färdigt och vips så har ni tillbehör till maten :) Blev även färskpotatisknyte. Det sistnämnda får ni recept på nedan;)
 
 
Grillad potatissallad
 
800g färskpotatis
Cirka 20 basilikablad
1/2 dl grovriven parmesanost
1/2 dl olja
1 vitlöksklyfta
1 tsk flingsalt
2 krm krossad rosépeppar
 
Förbered grillen till en fin grillglöd. Tvätta och borsta potatisen.
 
Skär den i klyftor och lägg dem på ett stort ark foliepapper. Hacka basilikabladen, blanda med parmesan och olja och pressa ner vitlöken. Bred röran över potatisklyftorna, smaksätt med salt och peppar.
 
Vik ihop folien ordentligt, så att fyllningen inte rinner ut. Lägg på galler ganska högt upp på grillen. Låt vara där i 40 minuter. Testa sedan med sticka.
 
Servera tillsammans med köttet och halloumin :)
 
- Detta var intressant att göra och smakade jättegott! Hade nog varit godare om man minst dubblade ingredienserna! Vore gott om det smakade mer. Långt ifrån all potatis fick någon smak alls.
 
 
 
 

Mangos :)

I somras var jag och Alfred på Mangos :) Vi brukar försöka äta där minst 1 gång per år, då vi tycker det är hur gott som helst där! Vad passade inte bättre än att fira vår 7 1/2års dag där :) Mumsig mat och mysig stund med varandra! Guld värt!♥
 
 
 
 
 
 
Vi båda åt samma mat :) Tre olika kött, två olika såser, urgoda grönsaker och vitlöksstekta potatisar till :) Underbart gott! Sånna stunder med min älskade är verkligen minnesvärda! :)
 
 

Dukning

 
 
 
 
I somras när vi firade Linn var det fint väder, så vi dukade ute :) Tycker det är kul med dukningar. Brukar inte bli så avancerat men tänker mig kunna göra det mer åt det hållet i framtiden:) Att använda det man har tycker jag man ska göra. Se sig om vad man kan hitta för fint:) Här tillexempel gjorde jag "blommor" av servetterna vi hade :) En vanlig loppa som man viker och sen vänder upp bladen på. Har man inte gjort en sån själv någon gång, kan jag förstå om man inte alls fattar det jag skrivit;) Här är det bilder i alla fall på dem:)

Smoothie med hallon och nektarin

 
 
2 glas
 
2 apelsiner
4 mogna nektariner
2 dl hallon
1/2 dl kesella
1 tsk vaniljsocker
 
Tvätta all frukt och bär. Pressa apelsinerna till juice. Dela nektarinerna i mindre bitar. Lägg alla ingredienser i mixern och mixa till en slät smoothie. Om du vill ha en lenare smoothie , sila allt genom en finmaskig sil.
 
- Både ser fin ut och smakar gott :) Älskar smoothies :)!

Krämig saffransrisotto

 
 
 
Det här receptet hittade jag faktiskt på sytembolaget. Tyckte det var intressant och eftersom jag och Alfred älskar risotto, så var det verkligen värt att testa:) Vi gjorde lite ändringar så det skulle passa oss mer, exempelvis tog vi bort blåmusslor, för det gillar inte vi. Blev riktigt gott! Med ett glas vitt till är rätten fulländad :)
 
4 personer
 
4 dl risottoris (avorio eller carnaroli)
2 schalottenlökar
2 msk olivolja
1 dl vitt vin
1 tsk paprikapulver
1 paket saffran
Cirka 8 dl hönsbuljong
2 msk smör
2 dl finriven parmesanost
 
1 gul lök
1 fänkål
1 paprika
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
2 chorizokorvar
 
150g skalade räkor
Salt och peppar
Hyvlad parmesan
 
1. Skär lök och fänkål i klyftor. (ju mindre fänkål klyftor, desto bättre enligt mig). Skär paprikan i stora bitar och finhacka vitlöken.
 
2. Lägg allt i en ugnssäker form och ringla över olivoljan. Salta och peppra. Rosta i ugn på 175 grader i cirka 30 minuter.
 
3. Skär chorizon i centimetertjocka skivor och lägg dem ovanpå grönsakerna efter cirka 20 minuter i ugnen.
 
Riset:
 
1. Finhacka schalottenlöken. Fräs den i olivoljan. Tillsätt riset och låt det fräsa med. När riset har blivit genomskinligt, slå på vin, paprikapulver och saffran.
 
2. Slå på buljongen lite i taget och rör hela tiden. Sjud på svag värme cirka 15 minuter. Det ska fortfarande vara lite kärna  i riset.
 
3. Dra riset från plattan och rör i smör och parmesan. Vänd ner de rostade grönsakerna och chorizon. Smaka av med salt och peppar.
 
4. Lägg upp risotton på tallrikar, Toppa med räkor och hyvla över parmesan. Eventuellt mer salt och peppar också.

Olika viner

Här får ni lite tips på viner som vi testade i somras! Alla tre är riktigt goda :)
 
 
 
 
 

Tacopaj :)

 
 
 
Tacos är väl något alla gillar? Tacopaj är ett riktigt bra alternativ till den traditionella tacosen. Brukar göras hemma hos oss i olika varianter. Den här pajen, blev inte den bästa, har inte sparat receptet, så delar inte med mig av det här receptet tyvärr. Men bilden gör mig nästan hungrig, ser så gott ut :) Får nog bli en ny tacopaj om inte så långt tag. Måste bara hitta ett bättre recept på det först:)
 

Varma koppen!

 
Blev en varma koppen till lunch  en av dagarna i veckan. Första gången jag testat det. Helt okej, men ändå fattigt. Med mackor gick det bra. Men en hemmagjord soppa går ju inte av för hackor alltså :)!
 

Fisk och fänkålspanna

 
 
 
4 portioner
 
400g vit fiskfilé
1 liten fänkål
2 tomater
1 burk skagenpanna
 
Skär fisken i bitar. Strimla fänkålen tunt och dela tomaterna. Häll grädden och smakpastan i en panna. Tillsätt fänkålen. Rör om och koka upp. Lägg ner fisken och låt den sjuda i 2 minuter eller tills fisken är färdig. Rör ner tomaterna och låt det bli varmt. Servera med kokt ris.
 
- Vi hade även i lite strimlad paprika. Gott! :) Tycker däremot inte att skagenpannan smakade något skagen, så hade nog föredragit att krydda upp en creme fraiche eller grädde själv, så att de smakade så :) Annars jättegod :)
 

Ruths marängkakor med syltgömma

 
 
De här godingarna gjorde jag för ett tag sen!:) Påminner om hallongrottor, fast med maräng över :) Och sen en annan form än hallongrottor också såklart ;) Goda som bara den är dem:)
 
Cirka 15 stycken
 
3dl vetemjöl
2msk strösocker
150g smör, kylskåpskallt
Cirka 1 dl valfri sylt, (jag tog drottningsylt)
1 äggvita
1 dl strösocker
 
1. Kör mjöl, socker och smör i en matberedare eller hacka ihop det direkt på ett bakbord. Överarbeta inte degen. Låt stå i kyl cirka 30 minuter.
 
2. Rulla ut degen till 2 längder och lägg dem på en smord eller bakpappersklädd plåt. Gör en fördjupning i mitten och fyll med sylt.
 
3. Vispa äggvitan i en ren bunke till ett hårt skum. Tillsätt sockret och vispa till en glansig maräng. Täck längderna med marängen.
 
4. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, 15-20 minuter eller tills marängen blivit gyllenbrun. Låt dem svalna något på plåten.
 
5. Skär längderna i sneda bitar och lägg sedan över kakorna på ett galler för att svalna helt.
 
- Tips är att inte ha en allt för rinnig sylt. Jag hade det och det rann över sylt, vilket gjorde att det tog längre tid för degen att bli som den skulle.

Bregott!

 
Vi brukar alltid köpa Bregott när vi ska ha smör till mackor. Därför tänkte vi att det kunde vara roligt att testa den här smaken. Den finns bara i liten förpackning och kostar mer än de andra, men var helt okej. Tycker däremot att de andra är bättre. Var faktiskt lite läskigt med de stora havssaltbitarna i smöret. Var inte så trevligt för tänderna alltid. Men fin förpackning och som sagt helt okej! :)

Presenter :)

 
 
Fick två fina jäskorgar av Alfreds mamma från när de var på semester på Gotland i somras :) Har inte använt dem än, så tills dess fungerar dem som fruktkorgar;) Fina tycker jag! Och väldigt snällt av henne, då jag velat ha sånna länge :)
 

Limelaxpasta :)

 
 
 
4 portioner
 
300g pasta
400g laxfilé
3dl creme fraiche
1/2 hönsbuljongtärning
1 msk flytande honung
Rivet skal och pressad saft av 1 lime
Svartpeppar
Zucchini
Vitlök
 
Koka pastan. Skär laxen i tärningar. Blanda creme fraiche, smulad buljong, honung, skal och saft av lime i en kastrull. Låt såsen koka upp. Lägg i laxen och låt koka någon minut. Servera med pastan och vitlöksstekt zucchini. Krydda med peppar.
 
- Väldigt gott! Krämig och härligt rätt. Perfekt att svänga ihop på kort tid. Mumsigt värre :)

Nollning 2012 :)!

 
Nu är det nollning och då blir det mycket snabbrätter! Några dagar har vi faktiskt gjort mat och matlådor, men det är inte alltid det hinns med i nollningsstressen;) Då får man ta vad man haver helt enkelt eller köpa något färdigt. Som denna goda frysta pizzan. Svisch in i ugn eller micro och så är det bara att äta. Hjälper vid sånna här tillfällen!
 

Hannasgodaste

Häng med mig och min sambo i köket när vi lagar mat och bakar :)

RSS 2.0