Landmann

Tycker det borde bli finare väder snart så man kan grilla! Den här fina grillen köpte vi på Coop forum för mer än en månad sen tror jag, men har tyvärr inte använt den än. Den står snarare och samlar damm. Vore därför roligt snart om man kunde damma av den och grilla sig något gott, samt avnjuta det ute i solen:) Får se när det händer, hoppas det dock blir snart :)



Dubbelpanerad spättafilé med remouladsås












4 portioner

400g spättafilé
1 tsk salt
1 1/2 dl finriven parmesanost
1 dl ströbröd
1/2 dl vetemjöl
1 lättvispat ägg
2 msk smör

Remouladsås

2 ättiksgurkor
1/2 dl syltlök
1 dl majonnäs
1 dl turkisk yoghurt
1 tsk fransk senap
1 krm salt

Tillbehör:

Kokt färskpotatis
Citron
Ärtor

Gör så här:

1. Fintärna ättiksgurkan. Hacka syltlöken. Blanda samtliga ingredienser till remouladsåsen. Ställ kallt till servering.

2. Salta fileérna. Blanda parmesanost och ströbröd. Doppa och vänd fisken, först i mjöl, sedan i ägg och sist i ost och ströbrödsblandningen.

3. Bryn smöret och stek fisken 2-3 minuter på varje sida till vackert gyllenbrun färg. Servera med remouladsås, nykokt potatis och citron.

- Underbart god rätt. Man åt sig proppmätt kan jag lova. Blev mycket över också, som passar utmärkt till lunch. Allt var helt suveränt! Mumma :)

Påskmat




Blev fin dukning till påskmiddagen :)










Snaps drack vi till och med :)




Påskpresenter som jag och några vänner bytte med varandra :)


Påskpresenter som jag och Alfred fick av hans föräldrar :) innehöll lite smått och gott. Bland annat godis, läppglans och örhängen till mig och sockar och kalsonger till Alfred :)


Kikärtsallad:

3 dl kokta kikärter
2 dl turkisk meze matyoghurt
½ dl hackad mynta
1 pressad vitlöksklyfta
Salt och peppar
Några nävar blandad sallad

-Ett inte så vanligt inslag på påskmiddagen, men ändå kul att ha med. Kan tycka det är kul när man inte alltid har allting så stereotypt hela tiden. Tyckte detta var gott, dock blir inslaget av myntan väldigt speciell. Men kul att testa :)

Lasagne









Förra veckan gjorde vi lasagne. En stor sådan ockå, men det blev perfekt, för det räckte till flera luncher utöver middagen :) Perfekt :) Den här är snartlik den vi har gjort en annan gång, så lägger inte upp receptet igen. Receptet på lasange finns under fliken kött :)

Morotskaka








2 ägg
2dl socker
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl olja
2 dl rivna morötter



1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

2. Ha ner kanel och vaniljsocker och vispa in lite snabbt i äggsmeten.

3. Vispa ner mjöl och bakpulver.

4. Ha i oljan och slutligen rivna morötter och vispa tills allt har blandats.

5. Fördela smeten i en form med löstagbara kant. Försök att fördela smeten så lika som möjligt.

6. Grädda i ungefär 30 minuter på 175 grader. Låt svalna i formen i ungefär tio minuter, innan du tar ut den ur formen och sedan låter den svalna helt.


Cream Cheese Frosting:


3 dl florsocker
60 g färskost
40 g smör, rumstempererat
1 tsk vaniljsocker

1. Sikta ner florsocker och vaniljsocker i en skål.

2. Ha i smör och philadelphiaost och vispa tills du har en len frosting. Vispa i ungefär fem minuter, tills frostingen har blivit riktigt fluffig.

3. Bred över frostingen över kakan.

-En kaka som alltid blir lika god:) Alfreds favorit:) Däremot brukar det estetiska skifta väldigt. Är inte alltid lika nöjd med hur kakan ser ut, är väl därför det är tur när den smakar så gott :)

Filmjölksbröd



Har tyvärr lyckats tappa bort receptet på det här brödet. Jag bakade det inför påsk. Två limpor filmjölksbröd med olika sorters mjöl, solrosfrön, linfrön med mera i. Var ett gott bröd, dock såg det lite skrämmande ut inne i brödet när man skar det. Solrosfröna hade nämligen reagerat med bikarbonaten, så det blev alldeles gröna. Gissa om jag blev rädd när jag såg det. Trodde det hade möglat först, fast det hade det ju inte förståss. Efter lite googlande fann jag problemet. Som Alfred sa, så skulle det här brödet passa bättre till Halloween i och med hur läskigt brödet såg ut;) Kan erkänna att det tog emot lite när man skulle äta det. Hjärnan får för sig så konstiga saker ibland.

Ugnsfalu med fyllning



Här är en variant på falukorv i ugn. Vi skar snitt i korven och fyllde några med senap, mozzarella och ajvar. Till det hade vi pasta och en sallad på vitkål, lite turkisk yoghurt, senap, salt och peppar. Var en spännande rätt och superenkel att göra, går på ett knyck :)

Alfred kan han!:)





Den här otroligt goda omeletten fick jag till brunch i lördags. Alfred är bäst på att göra omeletter :) Var lite bakis, så denna passade perfekt. Godaste omeletten jag ätit :) Fyllningen bestod av tomater, soltorkade tomater, lite créme fraiche, salt, peppar och fetaost :)

Riktigt mumsiga!




Tänkte bara visa er bild på de otroligt fina cupcakesen Alfreds syster Linnéa hade med som fika hem till oss när de var och hälsade på förra helgen:) Ett recept från Leila Lindholm :) Testa själva vettja :)

Chocolate chip cookies







Här kommer receptet på chocolate chip cookies:)
Cirka 24 stycken

175 g smör, smält och avsvalnat
2 1/2 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 ägg
1 äggula
5 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
Cirka 250g grovhackad mörk choklad

1. Vispa smör, farinsocker och strösocker poröst. Vispa i ägget och en äggula.

2. Blanda de torra ingredienserna, rör ner i smeten och blanda i chokladen. Klicka ut degen på en smord eller bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i 175°, cirka 17 minuter. Låt kakorna svalna något på plåten. Lägg sedan över dem på ett galler för att svalna helt.


- Råkade skära mig i fingret när jag gjorde de här. Så det var inte det lättaste att baka dem. Blev väldigt stora, går allt att göra lite mindre. Blir nog bättre då. Goda som få var de i alla fall:) Mumma :)

Slut





Påsken i år var väldigt rolig :) Blev allt lite påskägg och godis för oss :) Jag, Alfred och några vänner bytte dessutom lite påskpresenter. Vissa hade gjort iordning påskägg, andra påskpaket. Väldigt rolig idé :) Men nu är den slut för i år. Erkänner att påskpynten är kvar. Den får allt vara kvar ett tag till. Tills jag tröttnar;)

Otroligt gott :)





Detta är alltid gott! Köp färsk pasta med fyllning i. Gör en stor sallad och hyvla färsk parmesan över. Strö självklart salt och nymald svartpeppar över också. Voila! Underbar middag! :)

Choco chocolate chip cookies







Cirka 20 kakor

175 g mörk choklad
125 g smör eller margarin
1 ägg
2 1/2 dl farinsocker
1/2 dl vispgrädde
4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 krm alt
100g vit choklad

1. Smält hälften av den mörka chokladen och smör i en skål över vattenbad. Låt svalna.

2. Vispa ägg och socker poröst. Rör i grädden och chokladblandningen.

3. Blanda de torra ingredienserna och rör ihop med smeten till en smidig deg. Grovhacka restrerande mörk choklad, samt den vita chokalden och blanda ner i degen.

4. Forma degen till bollar. Lägg bollarna på en bakpappersklädd plåt.

5. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175°, cirka 12 minuter eller tills de spricker lite på ytan. Kakorna ska kännas något mjuka. Lägg försiktigt över dem  på ett galler för att svalna.

- Megagoda kakor! Bjöd på de här när vi hade födelsedagsfest hemma för Alfred, Oskar och Mikael. Gästerna var mer än nöjda med både festen och kakorna, vilket var väldigt roligt :) Högsta betyg man kan få :)

Vanilj och jordgubbsmjölk









2 glas


Mixa 250g färska jordgubbar
3 dl youghurt ( Vi tog det vi hade hemma, vilket var med jordgubbssmak)
3dl mjölk
1 1/2 msk honung

Servera med sugrör i glas.

- Förbaskat gott om man får säga så. Perfekta mellanmålet, javisst! :)

Hamburgare med fetaost



500g köttfärs
1 tsk salt
2 skivor rostbröd
1 ägg
2 krm peppar
1 msk smör

Sås:

2 dl créme fraiche
50g fetaost

Servera med:

Hamburgerbröd
Ruccola
2 rivna morötter
Inlagda, skivade rödbetor

1. Arbeta samman färs, salt, smulat bröd, ägg och peppar.

2. Forma hamburgare och stek dem i smör cirka 2 minuter per sida tills de är genomstekta. Mixa såsen.

3. Fördela sallad och morötter på brödet. Lägg hamburgarna ovanpå. Toppa med inlagda rödbetor och en klick fetasås.

-  Speciellt recept på hamburgare. Var gott, däremot vet jag inte om jag skulle göra det på samma sätt igen. Vi hade strips till, vilket inte var det mest ultimata. Kändes lite missmatchat. Men som sagt, helt okej :)

Mockarutor/snoddas/kärleksmums/chokladrutor










Blir en hel plåt


Ingredienser

2 ägg
3 dl strösocker
1 1/2 dl mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
150 g smör

Glasyr

4 msk smör
250 g florsocker
1 1/2 msk kakao
3 msk kallt starkt kaffe
2 tsk vaniljsocker

Garnering


Kokos
Strössel

Steg för steg

1. Sätt ugnen på 225°C. Vispa ägg och socker pösigt. Häll i mjölken.

2. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Rör ner i äggvispet. Smält smöret och rör ner det i smeten.

3. Häll smeten i en långpanna som klätts med bakplåtspapper. Grädda kakan mitt i ugnen 10-15 minuter.

4. Gör glasyren: Smält smöret, rör ner florsockret, kaffet och vaniljsockret.

5. Bred glasyren över kakan medan den ännu är varm.

6. Strö den rivna kokosen och strösslet över glasyren innan den stelnat så att garneringen fastnar. Skär kakan i rutor när glasyren stelnat.

- Detta bjöd jag och Alfred på när vi hade födelsedagfest här hemma för Alfred, Oskar och Mikael. Perfekt att göra för att det blir så mycket och räcker till alla. Ett säkert kort varje gång :)

Vetetortillas






Ger cirka 12 stycken


8 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 dl olja
3 dl vatten
Salt
Mjöl till kavling


Gör så här:


1.
Blanda mjöl, bakpulver och 1/2 tsk salt i en bunke. Tillsätt olja och vatten. Rör till en smidig deg. Täck över med bakduk och låt stå svalt 30 minuter.

2. Dela degen i ungefär 12 bitar och rulla till bollar. Kavla ut varje boll i lite mjöl till runda bröd.

3. Grädda i torr stekpanna på medelhög värme ett par minuter på varje sida. Håll bröden varma under bakduk.

- Vi blev sugna på tacos för några dagar sen och då tänkte vi testa att baka egna tacobröd. Var inte det lättaste. De blev helt okej, men föredrar de som man köper mer :)

Lyxa till det lite :)











Vi fick för oss en fredag för någon vecka sen att köpa allt möjligt gott att ha som middag. Blev massor olika. Ta rester man har i kylskåpet och komplettera med andra saker från affären. Tänk vad lite plock här och där kan bli så bra och så gott:)

Köttfärspaj



Hade tyvärr ingen bild på den goda pajen,
ni får titta på den fina blomman vi fick av Alfreds föräldrar istället :)



4-6 portioner

Botten

3 dl vetemjöl
125 g margarin eller smör
3 msk vatten

Fyllning

500g blandfärs
100g bacon
1 gul lök
1 stor röd paprika
1 1/2 tsk salt
2 tsk mejram
2 tsk basilika
2 msk rödvinsvinäger
2 dl vatten
1 1/2 dl creme fraiche

1. Mät upp mjölet till bottnen i en bunke. Tillsätt matfettet, delat i mindre bitar och vattnet.

2. Arbeta snabbt ihop alltsammans till en deg. Platta ut den i formen och nagga botten. Låt den stå i kylskåp i ungefär 20 minuter. Förgrädda sedan pajskalet i 10 minuter i ugnen på 225°.

3. Skär baconet i strimlor. Fräs dem med färsen i en stor stekpanna.

4. Skala och hacka löken under tiden. Blanda ner löktärningarna i fräset.

5. Kärna ur och skär paprikorna i tärningar. Blanda dem med de övriga ingredienserna. Tillsätt salt, mejram, basilika, vinäger och vatten. Sjud försiktigt cirka 5 minuter. Blanda i creme friache.

6. Häll köttfärsröran i pajformen. Häll lite riven ost på toppen.  Grädda pajen på galler i nedre delen av ugnen i 225°. Servera pajen med en sallad

- Även den här pajen blev riktigt god :) Bjöd Alfreds föräldrar, syster och farmor på den här pajen. Perfekt att bjuda på. Vi gjorde två olika pajer och en stor sallad, blev perfekt och alla blev mätta!

Tomat och pesto paj




Hade ingen bild på den här pajen, så ni får titta på våra fina GreenGate äggkoppar  istället :)


Deg


3 dl vetemjöl
175 g smör eller margarin
2 msk kallt vatten

Fyllning

20 baby plommontomater
1/2 kruka basilika

Stanning

3ägg
2 dl grädde
2 dl gräddfil
2 msk pesto
1 1/2 dl riven ost
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Topping

Några tomater och kvistar basilika

Ugn: 200°

Gör så här:

1. Arbeta samman mjöl och smör i matberedare eller för hand. Tillsätt vatten och kör tills degen släppt från kanterna. Tryck ut degen i en pajform. Nagga botten med en gaffel och lägg sedan in den i kylskåpet. Låt stå där i cirka 20 minuter. Förgrädda pajskalet cirka 10 minuter.

2. Halvera tomaterna eller skär dem i fjärdedelar. Finhacka basilikan. Fördela allt i pajskalet.

3. Vispa samman ingredienserna till stanningen. Häll blandningen över fyllningen, lyft lite med en gaffel så att den rinner ner ordentligt. Grädda tills fyllningen har blivit fast och ytan fått fin färg, cirka 35-40 minuter. Garnera inför serveringen.

- Vi bjöd på detta när Alfreds mamma,pappa,syster och farmor var hos oss:) Blev en riktigt lyckad paj, en av mina favoriter numera faktiskt:) Riktigt god! En sallad till detta och den är perfekt:)

Ägg med räkröra




6 hårdkokta ägg
1/2 krm svartpeppar
1krm salt
2 msk hackad dill
Rivet skal av 1/2 citron
100g oskalade ägg
1dl creme fraiche

Vispa creme fraiche till en fast kräm. Hacka räkorna grovt. Blanda creme fraiche med räkor, citron och dill. Smaka av med salt och peppar. Skala och dela äggen i halvor. Ta ur gulan och smula ner i räkröran. Fyll äggvitorna med röran. Garnera med en räka på varje

-Otroligt gott:) Och ser lite festligt ut:) Kommer garanterat att göras många fler gånger:)

Valentingryta med räkor








500g räkor med skal
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 strimlade paprikor
1 msk smör
1 msk curry
1 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
4 dl kokosmjölk
1 dl chilisås
2 msk vetemjöl
1 tsk sambal oelek

1. Skala räkorna.

2.
Hacka gul och vit lök. Stek den och paprikorna i smör med curry i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg över i en gryta.

3. Blanda kokosmjölk, chilisås och mjöl, häll det i grytan. Tillsätt sambal oelek. Sjud 3 minuter. Tillsätt räkorna, koka upp grytan vid serveringen.

4.
Servera med kokt ris och lime.

- Väldigt god rätt. Blev mycket hetta i den, men dämpas i och med riset. Mumma:)

Birgit´s dream of summer





Tänkte dela med mig av ett gott recept på drink som jag drack i helgen :) Alltid kul att testa nya drinkar och så vidare, att inte hela tiden dricka samma, kan tycka det blir lite för uttjatat i längden. Se våra fina glas också:) Så våriga och fina:) Köpta på Ikea för en otroligt billig peng:)


1 glas

1 msk koncentrerad fläderblomssaft
3-5 cl gin
Kolsyrat vatten

Alla ingredienser ska vara väl kylda. Blanda saften med gin i ett glas. Späd till lagom styrka med kolsyrat vatten.

-Väldigt enkel att göra och är fräsch och god. Vi använde fläder/citronsaft, då det inte fanns något annat i affären, men det passade ändå:) Några isbitar hade vi i också, för att få drinken extra kyld. Kan tänka mig att den passar bra till en varm sommardag:)

Fikatajm :)



Jag brukar ju alltid helst baka själv och inte köpa fika färdigt. Mest för att jag tycker det är godast, mer personligt och roligare så:) Men när vi handlade för några dagar sen, fann vi de här. Ballerina har lanserat ny smak med marängsviss. Wow, tänkte vi, detta måste vi testa. Men nee, smakade inte ens marängsviss alls, enligt oss. Dessutom är Ballerinas originalsmak allra bäst, tror det alltid kommer vara så :) Däremot dög den ändå när vi skulle ha det till eftermiddagsfika:) Drack te till:) Ett lite annorlunda te dessutom. Alfred köpte det för rätt länge sen, men har varit väldigt skeptisk till det, var nämligen chokladsmak. Har fått för mig att det inte alls passar sig i just te. Fast det var inte så dumt. Var helt okej. Inte det bästa jag druckit, men ner gick det:)

Fanta - Special edition



Den här kom Alfred hem med för ett tag sen. En ny smak på Fanta:) Det är jordgubb och kiwi smak. Trodde den skulle vara supergod, men var inget vidare tyvärr. Tänker tillbaka på fantan som fanns för ett par år sen, med smaken av grönt äpple. Underbart god var den. Godaste kolsyrade drickan någonsin. Till och med bättre än Coca Cola. Det vore kul om den kom tillbaka :)

Hannasgodaste

Häng med mig och min sambo i köket när vi lagar mat och bakar :)

RSS 2.0