Herbs :)

 
 
Love herbs! Älskar att man kan ha örter till så gott som vad man än lagar! Matlagning och bröd framförallt! :) Att odla sina egna är det bästa! De ser fina ut samtidigt som de är ätbara, perfekt :)
 
 

Dunderfrukost

 
 
Dunderfrukostar behöver man ibland och det var detta minsann! Det är inte alla frukostar som ser ut så här kan jag lova. Långa frukostar är något av det bästa som finns! :)
 
 
 
 

Chocolate chip cookies

 
 
Dessa kakor kallas även Moas favoriter :) Jag har gjort dessa till henne två av hennes födelsedagar :) Jag håller med henne, de är helt magiska! Farligt att de är så goda! Har receptet sedan innan på bloggen, så sök på chocolate chip cookies om ni känner för att baka dem :)
 
 
 
 
 
 

Kräftskivor!

 
Tre kräftskivor blev det minsann i år. Så många har jag aldrig varit på under ett år. Riktigt roligt och alla tre skilde sig från varandra! :) Bilden är från kräftskivan hos Jasmine och Simon. Måste ändå säga att min och Alfreds nog blev bäst. Kändes som en klassisk kräftskiva liksom :) Samtidigt var det roligt att de alla var så olika, alla har sin charm :) Ser fram emot nästa år och hoppas det blir nya kräftskivor att gå på då:)
 

Hel ugnsstekt kyckling

 
 
 
 
 
Vi ugnsstekte en hel kyckling! Proppade den full med lök och morötter, gned in den med massor med goda kryddor. Riset kokade vi som vanligt men hade i gurkmeja i vattnet, vips så får man så här fint ris :) Vi hade en indisk sås till. Köpte den på affären "All världens mat". Man hällde bara i grädde och lät den koka upp så var såsen färdig sen. Däremot kommer jag inte köpa den igen för jösses vad stark den var! Detta blev nog den starkaste maten vi gjort! Fick göra en nödlösning med att ha creme fraiche till för att få bort den värsta hettan! Trots att såsen var så stark så var det en väldigt god rätt! Kan tänka mig göra om den snart, fast såklart med en annan sås:)
 
 

Lakritskycklingklubbor och matvetesallad :)

 
 
Detta blev en liten annorlunda rätt men rolig att testa på! Kycklingklubbor med lakrits och citronsmak! Till det blev det sallad med matvete och massor med annat gott som rödlök, fetaost, majs, gurka, bönor m.m. En fräsch rätt som jag gärna skulle göra om. Tror dock att det skulle vara bättre med någon annan smak på kycklingklubborna! Annars supergott:) Med en kall vitlökssås till blev det pricken över i! :)
 
 
 
 
 

Mysmåltid! :)

 
 
Inte den finaste uppläggningen precis, tänkte bara poängtera att det är så mysigt att släcka ner och tända lite ljus när man ska äta! Romantiskt också för den delen :) Igår fick det bli köttfärslimpa, potatismos, gräddsås,  lingonsylt och rödvinbärsgéle till :) Proppmätta var bara förnamnet när vi hade ätit den här måltiden!
 
 

Fisksoppa!

 
Den här soppan blev riktigt krämig och god! :)
 
Vi hade i tre torskfiléer, två skivade morötter, grädde, purjolök, några potatisar i mindre bitar, fiskbuljong, vatten, salt och vitpeppar!
 
Vi började koka upp grädde med fiskbuljongtärningar. Efter detta fick potatisbitarna och morötterna ta plats i kastrullen och koka tills de nästan blev klara. Fisken och purjolöken fick ta plats sist. Avsluta med att salta och peppra. Låt soppan stå och puttra ett tag, ha koll bara så att fisken verkligen är färdig när ni tar av den från plattan! 
 
-En superdupergod soppa som man njuter av till fullo!

 

Tacopizza!

 
 
 
 
Vi gjorde den här pizzan för för ett tag sen. Fick bli att testa pizza a la tacoinspiration! Kan säga att det blev en succé! :)
 
Att göra egen pizzadeg vinner man mycket på! Dessutom är det roligt att stoltsera med att man just fixat den själv istället för färdigköpt :) Desamma brukar jag säga om tomatsåsen som läggs först på pizzan, gör den själv! :) Krossade tomater eller massa färska tomater som man skivar ner och låter puttra ett tag på plattan. Krydda med kryddor du tycker om, smaka av titt som tätt! Tänk på att ha en nypa socker i, det förhöjer smakerna!
 
När det kommer till fyllningen på pizzan så kryddade vi köttfärsen med tacokrydda! Perfekt när man vill ha taco-feeling på det:) Sen fick det bli majs, paprika, tomater, riven ost, röd lök och jalapenos! Till pizzan hade vi créme fraiche, tacosås och tacochips! Blev superduper gott! Mastigt som bara den! Så den här pizzan räckte till hela tre middagar för oss! Testa och gör din egen tacopizza! Du kommer inte bli besviken!
 
 

Grova rågbullar!

 
 
Igår bakade jag äntligen bröd igen efter ett ganska långt uppehåll. Var så underbart roligt, älskar det! Doften av nybakt, smaken och själva processen, helt i min smak på aktivitet :) Tänkte därför dela med mig av receptet :)
 
Blir ungefär 24 stycken (men mina blev så himla små tyvärr, så är nog nästan bättre att bara göra tolv och få dem större :)
 
Jag använde mig av 50g torrjäst (går självklart att använda 50g färsk jäst). Häll ner jästen i en stor bunke och häll på 1/2 l ljummet vatten. Rör lite grann, blanda sen ner 2 dl havrekli, 2 dl dinkelflingor, 2dl grovt rågmjöl, 1/2 dl linfrön, 2 msk milda culiness smör, 1/2 dl brödsirap, 1/2 tsk salt och 9 dl grahamsmjöl.
 
Arbeta degen mycket, i början för hand och gå sen över till degkrokar. Ungefär 5-10 minuter. Degen ska släppa bunkens kanter. Låt den jäsa under bakduk i 45minuter, den ska bli dubbelt så stor. Häll den färdigjästa degen på mjölat bord, knåda den lätt. Dela degen i två lika stora delar och rulla ut dem till två rullar. Skär sen varje rulle i 12 bitar och rulla dem till bullar. Lägg på bakplåtspapper och ha bakduk över dem. Låt jäsa ytterligare i 30 minuter. Grädda sen i förvärmd ugn på 225grader i cirka 12 minuter tills de fått gyllenbrun färg. Låt svalna på galler under bakduk.
 
Är det någon av ingredienserna när det gäller mjöl/linfrön som ni inte har, så går det bra att byta ut till det ni har:)
 
 
 
 
 
 
 

Smarriga enchiladas!

 
 
 
 
 
 Enchiladas är riktigt gott!
 
Vi stekte kyckling som var delad i mindre bitar. Blandade med smaksatt créme fraiche och lät dem sen fylla tacobröd. De rullades ihop på en ugnsform och sen hälldes krossade tomater över. Riven ost fick toppa det hela. Med en god sallad till och créme fraiche blev detta perfekt! Muuums!
 
 
 
 
 

Risifrutti! :)

Den här testade jag i somras! Har aldrig varit så stort fan av ananas, men tänkte ändå att jag var tvungen att testa den! Njaa, var inte så god som jag trodde! Men kul att testa. Gillar mer risifrutti med hallon eller jordgubb! :)

Äpple/vaniljmarmelad!

 
 
 
Min mormor och morfar har ett jättestort gammalt äppelträd i sin trädgård! Vi passade på att plocka hur många äpplen som helst, dels till oss men sen plockade vi till Alfreds föräldrar och till min mamma också. Idag gjorde vi marmelad av en del av det ! Har aldrig testat det på äpplen förut, så det var jättekul att göra! Blev lite panik när vi insåg att vi inte hade så många glasburkar som behövdes, men det löstes i sista stund;)

Så här gjorde vi marmeladen:
 

1 kilo syltsocker
100 g honung
320 g vatten
1 vaniljstång
1 citron, saften

Vi skalade 1kg äpplen. Skar dem i mindre bitar (så små som man själv vill ha dem).
 
-Lägg sockret, honungen, vattnet och citronsaften i en kastrull. Skrapa sen ur en vaniljstång och lägg det i en stor kastrull, låt stången vara med. Lägg sen i äppelbitarna. Låt detta koka tillsammans så att äpplena blir mjuka. Fyll upp glasburkar med den färdiga marmeladen. Tänk på att burkarna ska vara rengjorda och varma.


 

Riktigt gott!

 
 
Detta var inte helt fel vill jag lova! :) Tekakor med handskalade räkor, majonnäs, ägg, dill och pressad citron över! :) Helst ska det vara egengjord aioli istället för majonnäs och några gröna blad:) I glasen hade vi vitt vin och limevatten! :) Blir riktigt hungrig när jag ser detta!!
 
 
 
 
 

Plasttallrikar!

 
 
Köpte dessa för ett tag sen. Tycker det är smidigt med plasttallrikar om man ska ha picknic ute och så. Eller bara att ha frukostmackorna på :)
 
 
 

Så söta och fina!

 
 
 
 
 
 
Köpte en liten söt skål och tillhörande kanna på en loppis för ett tag sen! Tyckte de var så otroligt fina! :) Ynka 30kr fick jag betala för dem också. Inte fy skam det! Älskar att hitta sånna fynd:) Nu får de pryda mitt skåp så fint! :)
 
 
 
 

Hannasgodaste

Häng med mig och min sambo i köket när vi lagar mat och bakar :)

RSS 2.0