Varm choklad:)

 
Brukar mestadels dricka te som är varmt, annars är det mycket kalla drycker. Men då och då är det gott att njuta av en kopp varm choklad:) Krypa upp i soffan när det är småkyligt och smutta på den varma chokladen. Stor mysfaktor måte jag säga. Något bra att titta på eller en bra bok gör det ännu bättre, Eller varför inte att min älskade sambo också är med som denna gången.
 
Tycker den första koppen är så fin. Nyköpt från Indiska :)
 
 
 

Älskar röda äpplen!

 
 
Äpplen och annan frukt brukar ofta få slinka med i skolväskan. Perfekt när blodsockret tryter och man behöver ha något snabbt. Önskar många gånger att det blir en vana bara. Lätt att glömma det kan jag tycka ibland. Om vi inte har frukt hemma brukar jag skala en morot och ha med. Precis lika bra om inte till och med godare!? :)

Köttfärslimpa fylld med mozzarella

 
 
 
 
Att göra hemmagjorda köttbullar gör många till jul, men varför inte fler gånger om året? Tycker att hemmagjorda är så mycket godare! Går att variera i oändlighet också. Samma är det med köttfärslimpa. Vi valde att ha i mozzarella den här gången! Ett bra val då det var väldigt gott. Med kokt potatis, egen gräddsås, smörstekta morotsremsor och svärmors vinbärsgelé var det ännu godare, yummie :)
 
 

Ängamatsoppa

 
 
 
 
 
4 portioner
 
300g blomkål
2 stora morötter
4 salladslökar
100g sockerärter
8dl grönsaksbuljong
3dl vispgrädde
Salt och nymalen peppar
 

  • Ansa blomkålen och skär den i mindre bitar. Skala och skiva morötterna tunt. Strimla det gröna på salladslökarna.
  • Lägg alltihop i en stor kastrull med spara några av lökstrimlorna till garneringen. Lägg ner sockerärterna (dela dem om de är stora) och det som är kvar av salladslökarna.
  • Häll på buljong och grädde. Låt koka upp och koka tills grönsakerna är mjuka men fortfarande spänstiga. Ungefär 5-6 minuter.
  • Smaka av med salt och peppar. Garnera med salladslökstrimlorna.
- Riktig smarrig soppa! Underbart med alla grönsaker och krämig som bara den är den. Med nybakt bröd med smör och ost blir det perfekt!
 
 
 
 

Zucchinifrittata!

 
 
 
 
 
4 portioner
 
1 gul lök
1 liten zucchini
8 ägg
3/4 tsk salt
1 tsk timjan
1 krm svartpeppar
1 msk smör
1 dl riven ost
1 kryddig korv
 
Strimla löken och grovriv zucchinin. Vispa ihop äggen med salt, timjan och peppar. Rör i grönsakerna. Häll äggsmeten i en stekpanna med smör och stek tills frittatan börjar stelna på ytan.
 
Vänd frittatan med två stekspadar eller med hjälp av ett lock och stek 2 minuter till. Strö över den rivna osten.
 
Istället för att vända frittatan i pannan, kan man det sista gratinera den i ugnen. Då ska den stå i stekpannan och den rivna osten hälls över. Den ska då stå i ugnen på 250grader i cirka 2 minuter. servera med sallad.
 
 
- Detta är som en omelett men mer fast, tjockare och man blir mättare på den! :)
 
 
 

Pasta pesto!

 
 
Detta är en superenkel lösning på rätt om man vill ha lunch snabbt! Koka pasta, skär tomater i bitar, blanda den färdigkokta pastan med pesto och blanda runt. Häll i tomaterna i pastan. Hyvla över parmesan! Voila! sen är lunchen färdig! Enkelt och väldigt gott! :)
 
 

Raggmunk med fläsk och lingonsylt!

 
 
 
 
 
Detta var ett recept jag hade tänkt göra länge. Tänkte att det var något som jag skulle gilla. Speciellt eftersom Alfred pratat så gott om det. När vi väl hade gjort maten och skulle äta så blev jag så otroligt besviken! :( Var ju inte alls som jag tänkt mig! För det ser ju så gott ut. Alfred och jag hade helt olika smakupplevelser! Han älskade det, inte jag:( Tyckte det var för skum konsistens på raggmunkarna:( Gillar mer rårakor och liknande! Men nu har jag testat och nu vet jag! Det gick ner i alla fall;) Stekt fläsk var supergott i alla fall:)
 
För er som gillar raggmunkar eller vill testa, här får ni receptet jag utgick ifrån:
 
4portioner
 
2dl vetemjöl
1 tsk salt
4dl mjölk
1ägg
800g potatis
Smör
400g sidfläsk
Lingonsylt
 

  1. Vispa ihop mjöl, salt och lite av mjölken till en jämn smet. Vispa ner resten av mjölken samt ägget. Skala potatisen och riv den grovt direkt ner i äggsmeten.
  2. Smält lite smör i en stekpanna. Klicka och bred ut smeten i stekpannan. Beräkna cirka 1/2 dl per raggmunk.
  3. Stek raggmunkarna någon minut på varje sida så att de blir gyllenbruna. Stek fläsket.
  4. Servera fläsket, med raggmunkarna och ha lingonsylt till! Gärna rårivna morötter också. Pricken över i är att dricka mjölk till! :)
 
 
 

Himmelskt gott!

 
Detta var väldigt gott vill jag lova! Hemmagjort mos med världens mest goda panerade färdigköpta fisk som finns! Crispies heter dem och är från Findus:) Med ärtor, citronskivor och remouladsås var det himmelskt gott! :)

Alfreds hopkok :)

 
 
 
Alfred kan få för sig att han vill baka ibland. Då brukar det bli ett hopkok av vad som finns i skåpen. Exempelvis linfrön, vetemjöl, grövre mjölsorter osv. Alltid lika spännande att se vad han hittar på! Jag brukar inte freestyla så mycket utan brukar leta fram recept som jag tycker verkar bra. Kul att vi är olika på det sättet:) Detta blev ett väldigt grovt bröd. Nästan lite för grovt kan nästan tyckas. Glömdes även bort lite i ugnen så den blev lite hård utanpå, men blev bra när man skar i skivor och rostade. Om vi kommer ihåg när vi bakat så brukar vi ofta ta varsin brödbit och smaka :) Älskar verkligen nybakt bröd!
 
 

Supersmarrigt mellanmål!

 
 
Detta kan vara den godaste knäckemackan jag någonsin ätit! Har alltid älskat keso, men det ska vara salt och peppar på! Med skivad avokado på blev det ännu godare, en ny favorit! Mumma:) Supergott! Testa det!
 
 

Vit fisk med ägg- och persiljesås

 
 
Den här rätten var underbart god! Tagen från Per Morbergs kokbok "lagar husmanskost".
 
4 portioner
 
 400g vit fiskfilé
1 1/2 msk salt/liter vatten
1 gul lök
1 bit purjolök
1/2 morot
10 vitpepparkorn
3 kryddpepparkorn
2 lagerblad
 
Såsen:

 
2ägg
1 dl persilja
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3dl mjölk
1 dl vispgrädde
Lite riven muskotnöt
Salt och nymalen vitpeppar
 
 
  • Koka upp vatten och salt i en kastrull. Skala och skär löken och purjolöken i bitar. Skala och skiva moroten. Lägg ner alltihop i kastrullen och tillsätt vitpepparkorn, kryddpepparkorn och lagerblad. Låt koka i 5 minuter.
  • Lägg i fisken när vattnet stormkokar, koka upp och dra åt sidan. Låt stå under lock i 5-7 minuter tills köttet vitnat. Servera fisken med såsen.
  • Koka äggen runt 7 minuter. Lägg dem i kallt vatten för att kallna. Skala och hacka äggen. Skölj och hacka persiljan.  Smält smöret i en kastrull och pudra över mjölet. Vispa tills mjölet löst sig i smöret. Tillsätt mjölk och grädde, vispa så det blir slätt.
  • Låt sjuda på svag värme i 5-10 minuter. Vispa eller rör ofta så att det inte bränner fast i botten. Blanda ner äggen och persiljan i såsen. Smaka av med riven muskotnöt, salt och peppar.
 
 
 
- Älskar fisk! Förstår inte dem som säger att det inte är gott. Ni kan inte ha gjort så goda fiskrätter i så fall tänker jag!;)
 
 
 
 

Inför midsommar!

Här kommer tips inför midsommar som inte alls är långt borta. Bara drygt en månad kvar! Servetter med snapsvisor på! Tycker de är lite roliga :) Två funktioner i en grej, perfekt det;) Finns säkert många olika varianter! De här fick jag av Alfreds mamma!

Mumsig fruktsallad!

 
 
Inte bästa bilderna men var gott ska ni veta! Fruktsallad är så enkelt! Bara ta vad man har eller köpa sina favoriter i affären! Dela i mindre bitar och vips så har man god efterrätt eller mellanmål:) Vi pressade färsk lime över! Supergott :) I den här fruktsalladen är det bland annat banan (som jag tycker är ett måste i en fruktsallad), äpple, papaya osv.

Smaskens!

Kladdkaka är nog den kakan som jag gör flest gånger per år! Funkar alltid och alla gillar den! Men grädde till blir det supert :) Jag använder alltid mörk blockchoklad i min! Tycker det blir mycket godare än att bara använda kakao!

Vallmofläta

 
 
 
1 limpa
 
225g vetemjöl special + lite till bakbordet
1 tsk salt
2 msk mjölkpulver
1 1/2 msk strösocker
2tsk torrjäst
1 3/4 dl ljummet vatten
2msk olja
5msk vllmofrön
 
Topping
 
1msk mjölk
1äggula
1msk strösocker
2 msk vallmofrön
 

  • Häll ner mjöl och salt i en bunke och blanda ner mjölkpulver, socker och jäst. Gör en grop i mitten, häll ner vatten och olja och rör om tills degen börjar hänga ihop.
  • Tillsätt vallmofröna, knåda in dem ordentligt tills degen släpper sidorna av bunken. Vänd upp degen på en lätt mjölad yta och knåda väl i ungefär 10 minuter tills den är slät och elastisk.
  • Pensla en bunke med olja. Forma degen till en boll. Låt den jäsa i bunken på en varm plats i 1 timme eller till dubbel storlek.
  • Stjälp upp degen på lätt mjölad yta och knåda den i 1-2 minuter. Dela i tre lika stora bitar och forma till tre 25-30cm långa stänger.
  • Lägg strängarna sida vid sida på en bakpappersklädd plåt. Tryck ihop dem i ena änden, fläta degen. Nyp ihop den i andra änden och stoppa in den under brödet.
  • Lägg flätan på den oljade plåten, täck över och låt den jäsa varmt i 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 200grader.
  • Pensling: Vispa ihop äggulan med mjölk och socker. Pensla limpan med äggblandningen och strö över vallmofröna.
  • Grädda i 30-35 minuter, tills brödet är gyllenbrunt. Flytta över till ett bakgaller och låt flätan svalna.
- Det är lite procedurer som behöver göras innan den är färdig! Så tålamod krävs för att göra den här. Den blir så otroligt fin :) God med lite sötare pålägg, exempelvis marmelader och ost.
 
 

Testing testing igen

 
 
 
När jag var liten lärde jag mig att äta Gorbys original, så nu tänkte jag att jag var tvungen att testa dessa två andra varianter. Tänkte att tacosmak alltid funkar, men den gör sig faktiskt inte rättvisa i en Gorby! Vesuvion däremot var hur god som helst! Mmm!:) Så ris till taco-gorbyn och ros till vesuvio-gorbyn! :)
 
 
 
 

Moas födelsedagsfest!

 
 
 
Bilderna är från en fest hos oss från den senaste tiden. Ikväll blir det att fira Moa som ska ha födelsedagsfest! Hon har förberett lekar och vi ska grilla m.m. Ser fram emot det väldigt mycket! :)
 
 
 
 

Bacon:)

 
Älskar som ni vet att testa nya saker oavsett vad det är egentligen. Så den här gången fick det bli Scans bacon av svensk rapsgris. Trodde den skulle vara mycket bättre än Scans "vanliga" bacon (som är en av våra absoluta favoriter när det gäller bacon) men det var den faktiskt inte. Upplevde att det var sämre kvalité än Scans "vanliga" bacon. Kul att testa, men nä jag håller mig till Scans "vanliga" ;) Som för övrigt är hur god som helst :)

Zucchinipasta med skinka

 
 
 
- Här har ni en snabb rätt som dessutom är riktigt god. Perfekt till lunch!
 
4 portioner
 
300g pasta
200g rökt skinka
1 zucchini
2 vitlöksklyftor
1/2 dl färsk basilika
Smör
2dl créme fraiche tomat och basilika
Svarta oliver
Salt och peppar
 
Koka pastan enligt paketet. Srimla skinkan. Dela zucchinin i mindre tunnare bitar. Skala och hacka vitlöken. Grovhacka basilikan. Fräs zucchini och vitlök i smör i en panna.
 
Tillsätt créme fraiche, skinka, oliver och basilika. Låt koka några minuter. Smaksätt med salt och peppar. Blanda såsen med pastan. Servera direkt!
 
 

Potatis- och lökpaj med gräddfilstopping och kräftsallad!

 
 
 
 
Tycker bilderna på salladen är helt underbara! Färgerna tillsammans är så härliga! :)
 
Här kommer receptet på den här rätten! Det är från Linas matkasse! :)
 
Pajdeg
800g potatis
2 gula lökar
4 tsk honung
2ägg
2dl mjölk
1 1/2 rödlök
1 burk avrunna kräftstjärtar
70g salladsmix
1 citron
3 dl gräddfil
Smör
Olja
Salt
Vitpeppar
 
  • Sätt ugnen på 225 grader! Skala och skiva potatisen. Cirka 1/2 cm tunna. Koka dem så de blir mjuka i saltat vatten.
  • Fördela pajdegen i en pajform. Färgrädda i ugnen 5 minuter på mittersta falsen. Finstrimla gul lök och stek i lite smör i cirka 5 minuter.  Tillsätt 2 tsk flytande honung, 1/2 tsk salt och 1 krm vitpeppar.
  • Äggstanning: Vispa ihop ägg, mjölk, 3/4 tsk salt och 1 krm vitpeppar.
  • Varva potatis och lök i pajskalet. Häll över äggstanningen. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Finstrimla 1/2 rödlök och blanda med kräftstjärtar och sallad.
  • Gör en dressing av 2msk olja, 2 tsk honung, rivet citronskal och pressad citronsaft. Ringla över salladen. Bred gräddfil på pajen och toppa med 1 finhackad rödlök. Servera med kräftsalladen.
- Tar lite tid att göra, många olika moment. Det är ändå värt det. En väldigt mäktig rätt med många smaker. Ser ju så otroligt fin ut också :)
 
 
 
 
 

Citronmarängpaj!

 
 
150g vetemjöl + lite till utbakning
85g smör + lite till formen
35g florsocker
Finrivet skal av 1/2 citron
1 vispad äggula
1 1/2 msk mjölk
 
Fyllning
 
3 msk maizena
3dl vatten
175g strösocker
Saft och skal av 2 citroner
2ägg, delade i vitor och gulor
 
  1. Sikta ner mjölet i bunken. Blanda smöret med vetemjölet. Använd fingrarna. Det ska bli en smulig deg. Tillsätt florsocker, citronskal, mjölk och äggula. 
  2. Knåda den på mjölat bakbord. Linda in i plastfolie och låt stå i kylskåp i 30 minuter. Värm ugnen till 175grader. Smörj pajformen. Kavla ut den färdigvilade degen och klä formen med den. 
  3. Nagga bottnen med en gaffel, klä den med bakplåtspapper. Häll ris eller liknande på bakplåtspapper så det ligger fast. Grädda i ugnen cirka 15 minuter.
  4. Ta sedan ut pajskalet och ta bort bakplåtspappret med riset. Sänk värmen till 150grader.
  5. Fyllningen: Blanda maizena med lite  vatten så det blir en kräm. Häll resten av vattnet i en kastrull. Rör ner citronsaft och skal i maizenakrämen. Koka upp under omrörning och låt puttra i 2 minuter. Låt svalna.
  6. Rör ner 5 msk strösocker och äggulorna och rör runt. Detta hälls sedan ner i pajskalet.  Vispa äggvitorna rätt hårt i en ren bunke. Vispa resten av sockret lite i taget och bred ut marängsmeten över pajen. Ställ på bakplåt och grädda i ugn 40 minuter. Ta ur den ur ugnen och låt svalna.
 
- Vi serverade den här med lite grädde. Tyvärr väntade vi inte tillräckligt länge. Vi var lite för ivriga. Skulle bjuda gäster på den här. Det var gott ändå. Såg inte så trevligt ut på tallriken när vi skar den i bitar, men den var fin innan i alla fall ;) Så tipset är att vänta :)

Kokoskolakakor!

 
 
 
 
Hängde ni med på namnet där? Kokoskolakakor. Tungan snubblar när man försöker uttala det, hehe! Har förgäves letat efter receptet till dessa kakor som jag gjorde för ett tag sen. Förstår inte vart jag förlagt det. Skärpning på mig! Otroligt goda i alla fall! Lätta att göra också, bara att svänga ihop och njuta av nygräddade! Minus var att de föll sönder ganska lätt. Ska fortsätta leta och se om jag hittar den, i så fall återkommer jag med receptet! Kan ju alltid va kul att ha i min receptsamling här på bloggen!
 
 
 

Tacogratäng

 
 
 
 
Tacos i alla former är aldrig ett dumt val! Så otroligt gott! Den här gången fick det bli en tacogratäng. Vi stekte köttfärs med tacokryddan, hade i massa halverade coctailtomater och majs. Hällde i det i en smord ugnsform. Ovanpå det hade vi zucchini skurna i mindre bitar och klickar av créme fraiche. På toppen är det bara att strö på riven ost. In i ugnen cirka 20 minuter! Låt svalna en liten stund och servera sen med avokado, tacochips och tacosås! Mm, supergott! Den blev så god och krämig! Älskar när det blir sådär krämigt. Samma krämighet ska det vara när man gör tacopaj!:)
 
 
 

Färska örter


 Vi har planterat lite örter här hemma igen. Har redan hunnit växa en del :) Älskar att ha örter att kunna använda i matlagningen! Extra kul att ha planterat dem själva. Vi ökar varje år med nya varianter. I år blev det basilika (vår favorit), rosmarin, citronmeliss, persilja och oregano. Framåt ska vi även så timjan och gräslök också. Inte nog med det så har vår paprikaplanta gett oss några paprikor att äta också. Smakar underbart gott! Kul att man kan plantera några frön bara sådär och att det blir en stor vacker växt av det! :)

Alfreds val av kaka/tårta! :)

 
 
 
 
När älsklingen fyllde år fick han i vanlig ordning välja vad som skulle bakas! Jag visste nästan direkt vad han ville att vi skulle baka för det börjar bli en tradition nu;) Han valde Morotskaka :) Den här blev nog den godaste varianten vi gjort! Precis likadant som annars, bara att vi har rivit citronskal överst. Mmmmm! Den fikade vi på i många dagar den veckan. Lyx var bara förnamnet!:)
 
 
 
 

Hannasgodaste

Häng med mig och min sambo i köket när vi lagar mat och bakar :)

RSS 2.0