Freaky green smoothie

 
 
 
3 stora glas
 

  • 1 dl rucola
  • 1 dl frusen broccoli
  • 1 urkärnad och skalad avokado
  • 3 skalade kiwi
  • 1 msk finriven färsk ingefära
  • 5 dl drickfärdigt iste, mango
  • 1 lime, skal och saft
 
 
Lägg alla ingredienserna och mixa i en blender! Smoothien ska bli slät. Häll upp i stora glas!
 
- Detta var verkligen en smoothie som fick smaklökarna att jobba på högvarv. Massor med olika smaker! Väldigt god, men var försiktig med den färska ingefäran, den kan göra att det nästan blir starkt. Otroligt härlig färg på smoothien! Underbar!
 

Gulaschsoppa

 
 
4 portioner
 
300g köttfärs
1 kryddstark korv
2 gula lökar
3 mindre paprikor i olika färger
Smör
1/2 dl tomatpuré
1 tsk kummin
1 liter köttbuljong
 
Skär korven i små bitar. Skala och hacka löken. Kärna ur och hacka paprikan. Bryn köttfärsen i smör i en gryta så att den blir smulig. Rör i korv, lök och paprika och låt det fräsa någon minut.
 
Rör i tomatpuré och kummin. Häll på buljongen. Låt det koka 10-15 min. Blanda créme fraiche med vitlök och persilja. Servera soppan med gott bröd till och vitlökssåsen
 
 
- Mumsigt gott! Tyckte det kunde vara mer hetta i den här soppan. Var inte det alls. Tänk på att vara lite försiktig med att ta kummin. Och skär korven i väldigt små bitar. Annars en jättegod soppa :)
 
 
 
 

Fina förklädet :)

 
 
 
 
 
 
Fick det här fina förklädet i julas av min ena moster! Så otroligt fint :) Vårig :) Kommer användas flitigt kan jag lova! ♥

Green Gate ♥

Min fina Green Gate samling :) Allt är inte med där, har en bricka och två muggar till som ska vara med. Fann två jättefina muggar på Tradera för några dagar sen som är påväg hem till mig, längtar så :) Älskar det här märket, tycker de är så fina :) Kan spendera timmar på att leta efter olika sidor som säljer det här märket och titta på allt fint. De har så mycket olika mönster! Love love love är bara förnamnet! :)
 
 
 
 
 
 

Pressad juice

 
 
Att pressa sin egna juice är enligt mig en lyx :) Tycker det är kul att göra det och smakar så gott :) Brukar lägga i någon isbit i så den blir sådär kall och god också :) I den här juicen hade jag röda apelsiner och grapefrukter :)

Orientalisk kycklingcurry

 
 
4 portioner
 
2 kycklingfileér
Smör
Salt och peppar
1 paprika
2tsk curry
2dl creme fraiche
2 msk russin
 

Strimla kycklingen och stek den i smör i en stekpanna. Salta och peppra. Kärna ur och grovhacka paprikan. Låt den fräsa med. Rör ner creme fraiche och curry. Låt allt blir varmt. Strö över russin. Servera med bulgur.
 
- Mums! Tror inte ni förstår hur gott detta är! Såsen skulle jag kunna döda för, haha! Man ville bara ha mer och mer. Tyckte det var lite sås, ändå tog Alfred lite grädde och hade i för att späda ut det. Tror det kan va gott med cashewnötter till också :)
 

Frukt :)

Nu ser vårt fruktfat så fint ut igen :) Olika att välja på älskar jag! Dessutom har vi bananer och äpplen också! Äpplena var de godaste någonsin, köpte Icas egna i påse för 5kr, hur goda som helst! Verkligen att rekommendera:) Det mesta gör vi smoothie eller juice på, men äpplen och bananer älskar jag att äta som de är också:)

Kladdpepparkaka

Köpte den här förra veckan. Trodde den skulle vara riktigt god. Det var den absolut inte :( Så typiskt när man är riktigt sugen. Aja, man vet aldrig föränn man testar.
 
Ser gott ut i alla fall :) Föredrar den vanliga hederliga;)
 
Tyckte de här var så söta, så var tvungen att köpa dom :)
 
:)
 
 
 
 
 

svamppasta

 
 
4 portioner
 

300g pasta
500g blandad svamp
2msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 1/2 dl gräddde
1 msk senap
1/2 dl hackad gräslök
 
Koka pastan. Skär svampen i bitar och stek den i smör i en stekpanna cirka 5 minuter. Salta och peppra sedan. Tillsätt grädden och senap.
 
Låt koka ihop några minuter. Häll av pastavattnet och lägg tillbaka pastan i kastrullen. Häll över sås och gräslök och rör om.
 
-Erkänner att detta inte är det godaste jag ätit. Vet precis vart felet låg. Det skulle inte vara blandad svamp. Bättre med bara champinjoner eller kantareller. Nu var det en del sorter som inte var så goda. Och dessutom en pasta som är mindre, då hade det nog varit mer sås. Bra att man funderar på sånt som gör maten bättre, tror man utvecklas mer då :)

Morberg

 
De här två kokböckerna ligger mig varmt om hjärtat. Har andra favoriter också, men tror Morbergs toppar listan, just för att han är han. Älskar att titta på när han lagar mat! Han är så speciell och det är så roligt. Gillar att det verkligen är från A-Ö när det gäller hans matlagning. Skjuter ankan själv för att sedan tillaga den, exempelvis. En dröm jag har är att någon gång bo ute på landet med ett eget litet bageri eller liknande. Om inte annat bo på något fint ställe och ha tillgång till naturen, vatten och ha ett fint stort kök! Gaah, vill nu!!
 
Kokböckerna på bilden är : Morberg, scenen, livet och konsten att laga mat, samt, Morberg - Lagar husmanskost.

Gotlandsbrynet

 
 
 
 
Den här fick Alfred av sina föräldrar i julklapp :) De köpte den på Gotland när de var på semester där förra året :) Något han verkligen kommer att använda! Håller knivarna i bra skick :) Något av det värsta som finns när man lagar mat är en dålig kniv. Så varför inte ta hand om dem lite extra istället.
 

Bagels

 
 
 
 
 
 
Oj så många bilder det blev. Men det är nog bara för att jag är så otroligt nöjd med detta receptet! Bästa bagel receptet jag någonsin testat! Så gör det ni också! Med god fyllning blir det perfekt! Antingen kan man rosta delarna i rosten och fylla med fyllning sen, eller så fyller man först och lägger den kompletta bageln i en smörgåsgrill. Stänger man den blir den så platt som visas i en av bilderna ovan. Det råkade vi göra första gången. Det blev gott, hela blev varm, men den ser inte så värst fin ut. Vill du att formen ska vara kvar, låt bageln ligga i smörgåsgrillen men stäng den inte helt, låt den vila på bageln. Då blir den varm, får lagom med färg och plattas inte. Hur som haver är det gott hur du än gör. Mums!
 
 
13 bröd
 
25 g jäst
5dl ljummet vatten
2 1/2 tsk salt
3 msk strösocker
Cirka 13 dl vetemjöl
Uppvispad äggvita
Vallmofrön
Flingsalt
 
Smula jästen i en bunke. Blanda med socker och salt. Lös upp blandningen med vatten. Arbeta degen i maskin och tillsätt lite mjöl i taget.
 
Knåda degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Den ska bli kompakt. Låt degen jäsa till dubbel storlek under duk, cirka 1 timme.
 
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 13 bitar. Forma varje bit till en rund bulle och tryck ut ett hål i mitten med hjälp av mjölat pekfinger.
 
Snurra degbiten runt fingret så att hålet blir större. Låt sedan jäsa under bakduk i 45 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Koka upp vatten i en stor kastrull.
 
Koka några bagels i taget, 3 minuter på varje sida. Låt bröden torka på en ren kokshandduk. Lägg över dem på en plåt med bakplåtspapper och pensla med uppvispad äggvita. Strö över flingsalt på några och på de andra vallmofrön.
 
Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Dela bröden, rosta dem och varva pålägg.
 
 
 
 
 
 

Hemmagjord wok

 
 
 
 
 
 
 
Detta åt jag och Alfred för någon dag sen! Mmmm vad gott! Hemmagjord wok :) Vi tog sånt vi hade hemma och hade i. Morötter, paprikor, kyckling, sockerärtor, blomkål, champinjoner och vattenkastanjer! Med soja och sweet chilisås var det perfekt! Detta borde man verkligen äta oftare! :)
 

Bulgursallad med tonfisk

 
 
 
 
Efter all julmat är det gott att äta mer lätt mat. Så har jag och Alfred i alla fall känt. Därför fick det bli bulgursallad med tonfisk och massa annat gott :) Superenkelt och perfekt lätt rätt. Med lite fisksås med citron och dillsmak var den fulländad! Sallader alltså, går att ändra i oändlighet och oj så gott det är! Love it!

Fina prickiga burken

 
Älskar fina burkar, kan inte få nog. Tyvärr köper jag alldeles för få.. Skulle vilja ha i massor med fina storlekar och modeller  om jag hade plats! I vintras blev en av mina fina burkar stulna, ja ni läste rätt. Glömde den i en påse på en parkering. Den var full med hembakt julgodis. Får hoppas på att den som tog den verkligen behövde det! Burken på bilden finns kvar i alla fall :) Den är tom för tillfället, men ska allt baka något mumsigt framöver och fylla den med. Så tråkigt när en så fin burk står tom. Eller så borde den stå framme åtminstonde. Japp, så är det med det. Framöver måste jag också rensa och göra om i skåpen här hemma. Eller rättare sagt hela lägenheten. Från sovrum-kök-hall-förråd. Göra om-göra rätt så att säga. Tycker efter ett tag att allt ligger huller om buller. Hittar inga kläder för de är bara inslängda, samma i skåpen i köket (fast inte riktigt lika farligt, haha). Jag har många konstiga problem nu för tiden ;)

Frida

Pratade med Frida idag i telefon! Alltid roligt att prata:) Har alltid nära till skratt med henne. Känns nästan konstigt nu när man är tillbaka i Karlstad och inte har alla runt en längre. När vi var i Skövde var det ju alltid någon som var det. Ibland kan det bli riktigt tyst här hemma. Nästan så tankarna ekar. Hallå, hallåå, anybody home?, typ. Men det är väl balansen mellan de två som är allra bäst antar jag. Blir det för tyst blir jag knäpp, blir det för mycket liv i rutan blir jag lätt galen. Är en typisk on-off människa när det gäller det. Well well, that´s life i suppose.

Julklapp :)

Har fått en del grejer i kökets tecken i julklapp! Bland annat den fina ljusgröna timern på bilden :) Tittat på dem vääääldigt länge och så fick jag en! Kan inte vara mer glad, hihi :) Sitter så fint på kylskåpet så :) Jag och Alfred fick även förkläden i julklapp och bunkar, slev, slickepott, kavel, slipjärn, whiskeystenar, skålar/muggar från GreenGate, en kakform och lite annat! Nästan alla vi fick klappar av köpte något som gick i kökets tecken. Undra varför?! Kanske för att både jag och Alfred delar intresset med mat, bak, kryddor och allt vad det heter :) Tack tack tack alla som gett oss så fina saker!! :) Kommer verkligen använda allt!

3-rätters på nyår :)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Förrätten - Råraka med räkor och löjrom
 
6personer
 
400g potatis
1/2 tsk salt
Smör till stekning
2 dl creme fraiche
50g löjrom
120g räkor, skalade
 
Citron och dill till garnering
 

1. Skala och riv potatisen grovt på rivjärn. Blanda med salt. 
 
2. Lägg små högar i stekpannan med smör. Platta till och stek på medelvärme tills de är gyllenbruna på båda sidor.
 
3. Lägg upp på tallrikar och klicka på creme fraiche. Toppa den ena med löjrom och den andra med räkor och citron. Lägg en liten dillkvist på varje.
 
- Supergod förrätt. Enkel att göra och perfekt förrätt. Rekommenderar den starkt!

 
Helstekt oxfilé med mandelpotatismos, sallad och balsamicosås  till huvudrätt :)

Efterätten:
 
Pannacotta med kryddäpplen
 
4 portioner
 
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 gelatinblad
1 vaniljstång
3/4 dl strösocker
3dl gräddfil
 
kryddkokta äpplen:
2äpplen
1/2dl socker
1/2 dl vatten
1 stjärnanis
1 kanelstång
1/2 tsk stött kardemumma
 
1. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 minuter. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
 
2. Koka upp grädde, socker och vaniljfrön. Ta kastrullen från värmen. Rör ner gelatinet i grädden så att det smälter. Blanda ner gräddfilen. Häll upp i glas och låt stå i kyl minst 4 timmar.
 
3. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Smält sockret i en kastrull. Tillsätt vatten och kryddor. Låt koka några minuter. Lägg i äppelklyftorna och koka på svag värme 5-10 minuter. Låt svalna.
 
4. Lägg äppelklyftorna på pannacottan och lägg en stjärnanis som dekoration på.
 
- En av de bästa efterrätterna jag ätit, gudars så gott! Måste göra den här själv någon gång snart :) Så otroligt fin också!
 
 

Pepparkakscamping

 
 
 
Dessa har Tina gjort, pappas fru :) Med hjälp av Annie och Ellen! Tror aldrig jag sett så fina pepparkakshus. De har gjort en hel camping :) Med husvagn och allt :) Så sött!! Kan inte sluta titta på dem :) Vilken rolig idé! Måste själv göra pepparkakshus någon jul!

Middag på julafton!

 
Jösses vad mörk bild, men tar med den ändå!:)
 
Lite bilder från när vi åt middag på julafton :) Jag var tyvärr sjuk då med hög feber, ändå lyckades jag klä upp mig och äta. Alfred tjatade på mig att äta trots att det kändes jobbigt. "Kroppen behöver energi för att bli frisk", sa han. Jaja, tänkte jag och stoppade i mig så mycket jag kunde, med orden i huvudet som han just hade sagt. Inte blev jag frisk föränn en halv vecka senare, men bra var väl det att jag åt, annars hade jag nog varit värre. Var en trevlig julafton med traditionellt julbord hos alfreds föräldrar! Det gick inte i många knop då hela höger sida av bordet var sjuka, haha! Vi snörvlade ikapp. Men som sagt trevligt och lugnt :)

Julafton :)

Varje år gör Alfreds pappa hemmagjord glögg på julafton :) En tradition som funnits länge i deras släkt! Det är riktigt häftigt att titta på! Hoppas att Alfred för traditionen vidare efter sin pappa :)
 
 
 
 
 

Gifts :)

Om man inte vet vad man ska ge till någon, men vill ändå inte komma tomhänt kan man ge något gott vin eller varför inte lite olika cider eller öl :) Brukar uppskattas!

Alfreds föräldrars mat

Alfreds mamma är så otroligt duktig på att göra förrätter! Det får vi nästan varje gång vi är där. Hon knåpar alltid ihop något roligt! Hon lägger även upp det väldigt fint också :) Det är någonting jag måste bli bättre på! Så det ska jag sätta tänderna i nu framöver! Får se vad som kan tänkas hittas på! Tycker förrätter är så lyxiga :) Höjer känslan liten granna:) Sen gör man ju inte det varje dag, men vore kul på helger sådär :)
Hon gjorde parmesanflarn i ugn, serverade det med oliver och olika parmaskinkor :) Ljuvligt!
 

Kungens utflyktspaj! :)

 
 
 
 
Det här receptet är taget från Morbergs kokbok: scenen, livet och konsten att laga mat! Gillar kokboken mer och mer för varje gång jag använder den! Mumma! Rolig att göra, annorlunda paj. Men oj så god!
 
4-6 personer
 
100g gnocchi pasta
 
Köttstuvning:
 
200g köttfärs
Smör till stekning
Salt och nymalen vitpeppar
2 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
1 dl köttbuljong
100g rökt skinka
 
Äggstanning:
 
2ägg
2 dl standardmjölk
Salt och nymalen peppar
 
Pajdeg:
 
100g smör
2 dl vetemjöl
1 msk vatten
1 tsk salt
 
Börja med att sätta ugnen på 200grader.
 
Koka sedan pastan och låt den rinna av i ett durkslag.
 
Fräs färsen smågrynig i smör i en stekpanna. Salta och peppra. Strö över mjölet och rör ner grädden och buljongen. Rör om tills såsen tjocknar.
 
Finhacka skinkan och häll ner den i stuvningen. Smaka av med salt och peppar.
 
Lägg pastan i en pajform och häll på stuvningen. Vispa ihop ägg och mjölk i en bunke och salta och peppra. Slå äggstanningen över pastan och stuvningen.
 
Sätt in formen i ugnen och gratinera tills äggstanningen stelnat något, cirka 20 minuter. Ställ sedan formen åt sidan så länge.
 
Gör pajdegen. Bladna smöret med mjölet, vattnet och saltet och knåda ihop till en degklump.
 
Kavla ut degen och lägg den som ett rutnät över pajen av degstrimlor.
 
Ställ in pajformen i ugnen igen och grädda den i cirka 20 minuter tills locket fått fin färg.
 
Servera med tomater.
 
 
 

Korvgryta

 
 
 
4 portioner
 
400g falukorv
1 gul lök
1 tsk smör
400g krossade tomater
1 dl grädde
1 tsk salt
1 tsk peppar
pasta
gröna ärtor
paprika
 
Skär korven i strimlor. Skala och riv löken. Skär paprikan i bitar. Stek korven i smör i stekpannan. Häll i löken, de krossade tomaterna, paprikan och grädden. Smaksätt detta med salt och peppar. Låt koka i någon minut. Servera med pasta och kokta ärtor.
 
- Väldigt bra vardagsrätt, snabbt går det och gott är det!
 

Stekt kyckling, klyftisar, sallad och sås

 
 
 
Inte de bästa bilderna, men maten var det inget fel alls på! Stekt kyckling, tunt skivade potatisskivor i ugn, stor mumsig sallad och sås, kan det blå bättre? Proppmätt som bara den blev vi och en rätt som vi garanterat kommer göra igen!
 
 
 
 
 
 

Kokostoppar med apelsin och saffran

 
 
Dessa gjorde jag inför jul, supergoda! Lyxigare variant än de vanliga kokostopparna. Blev en succé kan jag lova:)
 
Ingredienser
 
 
50g smör
1/2 g saffran
Rivet skal av 1/2 apelsin
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
200 g kokos
 
Sätt ugnen på 150grader. Smält matfettet. Stöt saffranet med en mortelstöt på påsen. Blanda ner saffran och apelsinskal i matfettet och låt svalna.
 
Rör ihop ägg och socker i en bunke. Blanda ner kokos och matfettet. Låt smeten svälla i cirka 10 minuter.
 
Klicka ut smeten på bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter.
 
 
Blev cirka 20 stycken  :)
 
 

:)

Länge sen jag skrev här. Varit lite lov de senaste veckorna. Skönt men ändå tråkigt att inte har skrivit massor med goda recept här på bloggen. Har en del på hög nu som kommer komma upp nu framåt :) Ser fram emot det!
 

Hannasgodaste

Häng med mig och min sambo i köket när vi lagar mat och bakar :)

RSS 2.0