Morbergs frikadeller i curry

 
 
Jag har sagt det förr och säger det igen, köp er Morbergs kokbok : scenen, livet och konsten att laga mat. Den är superbra! :)
 
400g kalvfärs (vi använde nötfärs, gick bra det också)
3/4 dl ströbröd
2 dl mjölk
2 gula lökar ( 1 till färsen och 1 till buljongen)
Smör till stekning
1ägg
1 1/2 tsk salt
Nymalen svartpeppar
1 morot
6 pepparkorn
1 lagerblad
 
Currysås:
1 gul lök
1äpple
2 msk smör
2 msk curry
3 msk vetemjöl
5dl buljong från frikadellerna
Salt och nymald svartpeppar
 
Russin som garnering
(går även att använda kokos, dock hade vi inte det, men hade säkert blivit väldigt gott det också)
 

Låt ströbrödet svälla i mjölken i cirka 20 minuter. Hacka löken och fräs den i lite smör tills den fått färg. Låt den svalna lite och blanda den sedan med färsen och ägget i en bunke. Rör ner ströbrödsblandningen lite i taget.
 
Tillsätt sedan saltet och pepparn. Arbeta samman allt väl. Forma smeten till köttbullar.
 
Koka under tiden upp 3 1/2 liter saltat vatten i en stor kastrull. Skala och skiva löken och moroten. Lägg ner dem tillsammans med kryddorna i kastrullen. Lägg också ner köttbullarna. Låt koka 8-10 minuter.
 
Ta upp frikadellerna med hålslev och spara buljongen. Skala och hacka löken och äpplet till currysåsen. Smält smöret i en stekpanna och fräs löken och äpplet tillsammans med currypulvret. Pudra över mjölet under rörning.
 
Sila buljongen från frikadellerna och rör ner 5 dl buljong i såsen. Låt koka i 5-6 minuter på låg värme. Smaka av med salt och peppar och curry efter tycke.
 
Servera med ris och strö russin över.
 
- En jättegod rätt som det både är sting och sötma i. Tänk på att göra mycket sås, eventuellt mer än vad som står i receptet, annars är det risk för att det blir torrt. Rolig rätt att göra! :)
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Hannasgodaste

Häng med mig och min sambo i köket när vi lagar mat och bakar :)

RSS 2.0